czekolada - 27946 przepisów (strona:172/1864)

Lizaki czekoladowe. 130

Już niedługo dzień czekolady, chyba najsmaczniejszy dzień w roku. Ten szczególny dzień trzeba oczywiście uczcić - u nas będą to zapewne lizaki czekoladowe. Dużo frajdy dla dzieciaków a i lizaki są pyszne, bo kto nie lubi owoców w czekoladzie? Lizaki czekoladowe lista składników: czekolada mleczna, oraz czekolada biała posypki do ozdobienia wykałaczki ulubione owoce u nas banan oraz ananas ewentualnie chrupki(...)kukurydziane i biszkopty. Lizaki czekoladowe sposób przygotowania. Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej. Owoce, chrupki i biszkopty kroimy na małe kawałki, a następnie nabijamy na wykałaczki.  Tak powstałe szaszłyki polewamy czekoladą i zdobimy wedle uznania. Szaszłyki najlepiej wbić do ziemniaka i włożyć do lodówki. Wtedy po stwardnieniu będą ładne z każdej strony, można je też położyć na pergaminie

Pani domowa
Mleczne rogaliki z czekoladą 296

jakiegoś czasu chodziły za mną rogaliki z czekoladą. Gdy tylko natknęłam się na ten przepis na stronie Leśny Zakątek  od razu postanowiłam je upiec. Rogaliki są mięciutkie, puszyste, można je mrozić. Idealne do kawy, herbaty lub na drugie śniadanie. U mnie rogaliki nie były duże i wyszło ich około 12 sztuk.     Mleczne rogaliki z czekoladą(...)Składniki:   Na ciasto drożdżowe: 600g mąki pszennej 100g cukru 100g masła, roztopionego i przestudzonego 5g soli szklanka mleka 3 jajka 20g świeżych drożdży   Na nadzienie: pół tabliczki czekolady deserowej 200 g serka ricotta cukier do smaku   Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików pół tabliczki czekolady deserowej do dekoracji   Wykonanie:   Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego

Smak mojej kuchni
Babeczki pomarańczowo - czekoladowe 140

Kolejna propozycja w klimacie świątecznym. Tym razem pomarańczowe babeczki z kawałkami czekolady i kremem czekoladowym. Do babeczek najlepiej wykorzystać świeżo wyciskany sok z pomarańczy, będą bardzo aromatyczne. Przepis na babeczki ze strony Arabeska , z moimi kosmetycznymi zmianami. Krem mojego pomysłu, można zastosować inne wersje. Polecam!   Babeczki pomarańczowo - czekoladowe   Składniki na 12 sztuk:   2 szklanki mąki 2 jajka(...)soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego) skórka otarta z 1 pomarańczy łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 110 g masła, roztopionego i przestudzonego pół tabliczki czekolady deserowej, grubo pokrojonej   Na krem:  250ml śmietanki kremówki 30% 100g ciemnej czekolady łyżka cukru pudru (opcjonalnie)   Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, dodajemy cukier, sól i mieszamy

Smak mojej kuchni
Tort cappuccino 301

okazję wybrałam tort cappuccino (uwielbiamy wszystko co kawowe). Upiekłam klasyczny kakaowy biszkopt rzucany, środek tortu to kokosowe ciasto z przepisu Siostry Anastazji ( ciasto cappuccino ), natomiast masa cappuccino z białą czekoladą pochodzi ze strony Moje Wypieki. Tak oto powstał mój tort idealny, pierwszy z którego jestem naprawdę zadowolona. W przepisie możemy pominąć ciasto kokosowe, zamiast tego możemy zwiększyć proporcje(...)białka 1/2 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki pszennej 120g wiórek kokosowych   Na masę cappuccino: 500ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 210g białej czekolady 4 saszetki cappuccino (proszku), u mnie po 12g każda (łącznie potrzeba 45g, mogą być 2 torebki po 22g)   Do nasączenia: pół szklanki wystudzonego cappuccino 3 łyżki likieru kawowego

Smak mojej kuchni
Babka szpinakowa 206

razem z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie czekolady – pokruszyć czekoladę do miseczki, wlać śmietanę. Postawić miseczkę na garnuszku z parującą wodą. Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści. Lekko przestudzić i wlewać do masy szpinakowej. Dokładnie wszystko(...)patyczka byłoby ciasto to chwilkę przedłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć i zostawić na raszkach aż ostygnie. Wykończenie – polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Thermomix do naczynia miksującego dodać jajka, cukier i cukier waniliowy, założyć motylek, ubijać 1 minutę, obroty 3 zdjąć motylek, dodać odsączony szpinak, olej, sok z cytryny, zmiksować obroty

Kuchnia Pokoleń
Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką 733

powstało ciasto na ciemnym biszkopcie z warstwą kremu czekoladowo – budyniowego. Wierzch ozdobiłam pianką z brzoskwiniami, herbatnikami i polewą czekoladową. Ciasto będzie idealne na Święta, szczególnie dla osób, które lubią czekoladę. Polecam… Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kakao bez cukru Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: 2 budynie czekoladowe do ciast i kremów Winiary 100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 700ml mleka 250g masła w temperaturze pokojowej 3-4 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mała Cukierenka
Tort dla Olgi 153

owocowy z kremem z białej czekolady. Jako matka sześciorga niepowtarzalnych dzieci, jest się raczej bez wyboru- trzeba nauczyć sie piec torty!  Oto jeden z nich. Tort dla Olgi.  Bardzo prosty i smaczny. Z  jasnych biszkoptów. Przekładany galaretką truskawkową, z kremem z białej czekolady. Wierzch jest z bitej śmietany.  Praca z tym tortem może być fajną zabawą(...)dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Biszkopty możecie upiec nawet dwa dni wcześniej.  Jak już będą całkowicie wystudzone, zawinąć szczelnie w folię i wstawić do lodówki. Krem z białej czekolady najlepiej zrobić wieczór wcześniej. 450 g białej czekolady - połamanej 600 ml śmietany kremówki (30% lub 36%) Śmietanę kremówkę podgrzać do wrzenia i zdjąć z palnika.  Dodać białą czekoladę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Batoniki kinder country 238

Dziś coś bardzo prostego i smacznego. Łakocie domowej roboty,rodzina i znajomi zachwyceni :) Myślę, że częściej będę robić takie batoniki :)  Składniki: 200 g czekolady mlecznej 45 g margaryny lub masła 2 łyżki miodu 4 łyżki mleka 3,2% 80 g mix zbóż ekspandowanych - żyto,gryka i amarantus 35 g wiórków kokosowych   Dekoracja(...)białej czekolady 40 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Potrzebny nam garnuszek średni,do którego wkładamy: czekoladę mleczną,margarynę,mleko,miód.Rozpuszczamy do połączenia składników. Składniki nam się rozpuściły więc dodajemy kokos i mix zbóż. Mieszamy,blaszkę od babki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę na dno foremki,równomiernie rozprowadzamy i do lodówki do schłodzenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Różowa kuchnia
Trufle czekoladowe z orzechami. 205

tymi truflami jest trochę tak, jak z Maćka  czekoladą różaną . W dalszym ciągu jest to tylko czekolada z dodatkiem orzechów, ale ciekawsza forma podania sprawia, że zyskuje na atrakcyjności. A jeśli zdecydujecie się na dodatkowy bonus w postaci alkoholu to zyska również na smaku ;) I idę o zakład, że jeśli na stole obok siebie postawić talerzyk z połamaną gorzką(...)czekoladą oraz drugi z truflami, to w pierwszej kolejności znikną te drugie ;) W moim domu te czekoladowe kuleczki są hitem! Zatem, polecam :) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki 30% 100 g posiekanych orzechów 50 g cukru 2 łyżki masła 1 łyżka rumu (można pominąć) dekoracyjna posypka czekoladowa Wykonanie: Do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę, masło oraz

zadanie-gotowanie
Tiramisu z czekoladą 211

Zapraszam na pyszny włoski deser w mojej odsłonie. Zamiast mascarpone wykorzystałam ricottę a zamiast kakao dałam czekoladę. Lubię tak czasem sobie trochę poeksperymentować i zachęcam Was do tego. Można wtedy odkryć smaki które zapamiętamy na długo. Składniki: 250 g serka ricotta 20 g czekolady deserowej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 całe jajko+ 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru(...)pieczemy 30 min w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Ostudzony biszkopt kroimy w kosteczkę. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i odstawiamy. Do miseczki przekładamy pokrojony biszkopt i zalewamy go ostudzoną kawą, mieszamy aż ciasto wchłonie płyn i odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Wiosenna babka z jęczmieniem i nasionami chia 188

łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki mąki ¾ szklanki oleju 4 łyżki wody 2 łyżki kakao 1 kisiel malinowy 2 łyżeczki młodego jęczmienia ¼ szklanki nasion chia Dodatkowo: 1 biała czekolada 2 łyżki mleka 1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy zrobi się sztywna piana dodajemy stopniowo cukier i przesianą mąkę wraz proszkiem do pieczenia(...)minut. W trakcie pieczenia wierzch możemy przykryć folią aluminiową, by zapobiec ewentualnemu, zbytniemu przyrumienieniu. Upieczoną od razu wyciągamy z formy i studzimy, a następnie dekorujemy białą czekoladą i zielonym proszkiem jęczmienia

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki bananowo-czekoladowe bez glutenu i cukru 154

zanieczyszczone. Osoby na diecie bezglutenowej powinny poszukać takich, gdzie na opakowaniu będzie informacji, że nie są zanieczyszczone glutenem. Jeśli chcecie przygotować te babeczki dla maluszków poniżej roku to zamiast czekolady dajcie rodzynki, żurawinę lub świeże borówki. Dla kogo: dla bezglutenowców dla szukających babeczek dobrych także dla najmłodszych dla mających banany "na zbyciu" Składniki: 2 szklanki płatków owsianych górskich 2 duże(...)łyżek miodu (można pominąć, jeśli mamy bardzo dojrzałe banany) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli pół szklanki czekolady pokrojonej na małe kawałeczki lub ulubionych bakalii (żurawina, rodzynki) Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do dużej miski. Zmiksować blenderem na gładką masę (może to potrwać nawet 3 minuty). Wsypać połowę czekolady, wymieszać

Mania Wypiekania
Sernik kawowy z czekoladą 338

Sernik kawowy z czekoladą – Bardzo lubię kawę, a połączenie kawy i sernika to dla mnie poezja :). Zapraszam na pyszny, kremowy, wilgotny sernik na spodzie z ciasteczek. Aromatyczny, ze świetnie wyglądającą polewą czekoladową posypaną kakao, pychotka. W przygotowaniu jest prosty i szybki, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik kawowy z czekoladą(...)Składniki: Spód: 200g ciastek z czekoladą (użyłam pełnoziarnistych ciastek digestive) 50g masła – roztopionego Masa serowa: 400g gotowego sera na sernik 500g serka mascarpone 170-180g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy nierafinowany) 1 kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka 2 żółtka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w granulkach 1 espresso Polewa czekoladowa

Mała Cukierenka
Lizaki z krainy Nudzimisiów. 177

także można było zerwać z drzewa! Zapraszam na moje lizaki! Składniki na lizaki; 15 dag pokruszonych herbatników 2 łyżki kremu czekoladowego (nutelli) 3 łyżki serka mascarpone dodatkowo; pół tabliczki czekolady 2 łyżki śmietany 30% kolorowe posypki patyczki do lizaków Przygotowanie; Wszystkie składniki lizaków wymieszać ze sobą , tworząc zwartą masę. Wstawić do lodówki na około 20 min. a po tym czasie(...)formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki znów włożyć do lodówki na kilkanaście minut a w tym czasie przygotować polewę. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do miseczki i rozpuszczać w kąpieli wodnej, dolać śmietankę i dokładnie wymieszać. Każdy patyk namoczyć w czekoladzie a następnie na niego nabić kulkę. Lizaki obtaczamy w czekoladzie, poczekać aż nadmiar czekolady spłynie i ozdobić cukierkami. Można

Radość kipiąca uśmiechem.
Bakaliowe chrupacze 216

Wpadam na chwilę, by podzielić się pomysłem na bardzo fajną przekąskę, która zadowoli miłośników słodkości. Do zrobienia tych chrupaczy z bakaliami potrzebujemy opakowania wafli ryżowych, tabliczki gorzkiej czekolady oraz ulubionych bakalii. Najpierw trzeba zatemperować czekoladę: siekamy ją, 1/3 odkładamy, a resztę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada osiągnie temperaturę 50stC, zdejmujemy z kąpieli, wsypujemy tę odłożoną część i mieszamy(...)uzyskamy gładką lejącą czekoladę. Wafle układamy na kratce, na każdy wylewamy łyżkę czekolady, rozsmarowujemy i posypujemy bakaliami. Zostawiamy na pół godziny, żeby czekolada zastygła. U mnie wśród bakalii znalazły się rodzynki, żurawina, morele, śliwki, migdały, prażone i obrane z skórki orzechy włoskie, miechunka peruwiańska oraz wiórki kokosowe. Proste, prawda?;) Można je zabrać na drugie śniadanie do szkoły albo do pracy

Obiad gotowy