dietę zapraszam TUTAJ - te słodkości możesz jeść do woli. Dzisiejsze czekoladki wymagają silnej woli, aby nie pochłonąć za dużo na raz :) Są niesamowite, będziecie zachwyceni :) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 1 szklanka wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 3 łyżki mleka 50 g gorzkiej czekolady 5-7 herbatników Czekoladę mleczną roztopić. Wysmarować nią foremkę do czekoladek lub do lodu(...)użyłam silikonowej do lodu z Ikei). Dokładnie pokryć boki i dno, jest to miseczka, którą wypełnimy nadzieniem. Schłodzić do stężenia (może być w zamrażarce). Przygotować nadzienie. Białą czekoladę umieścić w garnku, dodać mleko i mieszać, aż sos będzie gładki. Następnie wsypać kokos i pokruszone herbatniki. Dokładnie wymieszać. Foremkę wyjąć z lodówki. Równomiernie rozłożyć nadzienie, dociskając mocno do dna. Schłodzić ponownie
Chocolate Muffin BlogPogoda nie rozpieszcza, ale jest na to rada ! Rozpieszczamy samych siebie, na przykład kruchą tartą z nadzieniem czekoladowym i gruszkami. Wypowiedzcie raz jeszcze: " tarta z czekoladą i gruszkami... tarta z czekoladą i gruszkami..." Prawda, że humor od razu lepszy, optymizm powrócił i chęć do działania także. Skoro tak - to do działa. Robimy tartę. Składniki: Normal 0 21 false false false(...)IASTO KRUCHE: 150 g zimnego masła 240 g mąki pszennej 80 g cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki soku z cytryny NADZIENIE CZEKOLADOWE: 80 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietanki 30% 2 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 3-4 gruszki Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie
kolorowotorcikowomiejscu możemy napotkać pewien problem. Otóż ciasto, a raczek delikatna pianka jest tak pyszna, że ciężko zakończyć na jednej porcji... Do ciasta potrzebne są aż trzy białe czekolady, w Tesco znajdziecie świetną promocję na czekolady! Zajrzyjcie tutaj tortownica o śr. 24cm Spód: 250g herbatników, 125 g masła lub margaryny, 2 łyżki kremu czekoladowego(...)pył. Masło stopić, dodać do ciastek wraz z kremem czekoladowym. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa: 600 ml śmietanki 30%, 300g białej czekolady , 3 czubate łyżki cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, 500 g dowolnych owoców. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, ostudzić. Białą czekoladę wraz ze 100 ml śmietanki rozpuścić
Z miłości do słodkościniecierpliwością wyczekiwało, czyli paczki z zakładu pracy rodziców. Pamiętam jak bardzo codziennie wyglądałam na tatę czy aby dziś nie przyniesie paczki. Zazwyczaj były jakieś cytrusy, orzechy, czekolada, drobne słodycze i sok pomarańczowy w metalowej puszcze. Oj, do dziś mam uraz do takich soków, jakoś smakował ohydnie. Ale za to smak czekolady jest nie do zapomnienia. Aby zwiększyć(...)wiem co. Dziś moje upodobania smakowe zrobiły się bardziej wyrafinowane, zamieniłam sucharki na wafle ryżowe. Jednak ile razy je robię zawsze wracają wspomnienia...... 50 g dobrej gorzkiej czekolady łyżka oleju łyżka masła 3 łyżki mleka łyżka miodu kilka wafli ryżowych owoce do dekoracji W rondelku podgrzewamy mleko, olej i masło. Jak to ostatnie się rozpuści dodajemy połamaną czekoladę
Dieta moja pasjateż będę wdzięczny............ Będę szczera, nie byłam zachwycona wyzwaniem. Nigdy krówek sama nie robiłam to raz, a dwa Pana nie interesują te tradycyjne domowe. I do tego jeszcze ta czekolada. Nic nie obiecywałam, a że lubię takie różne wyzwania, prośba nie dawała mi spokoju. I tak kombinowałam aż zaczęłam działać.... puszka mleka skondensowanego 3 gorzkie czekolady 2 łyżki skórki otartej(...)pilnować aby się nie przypaliła, albo podgrzewać w kąpieli. Ugotowane mleko lekko studzimy i otwieramy nad miską. Takie ciepłe lubi wykipieć, a musi być na tyle ciepłe aby rozpuściło czekoladę. Do mleka dodajemy połamaną na drobno czekoladę , kawę, olej i skórkę. Mieszamy aż się wszystko ładnie połączy. Jeśli nie chce się połączyć należy odrobinę podgrzać. Płaskie naczynie wykładamy folią
Dieta moja pasjapotasu, żelaza, błonnika oraz cennego kwasu krzemowego. Z 300-350g orkiszu zrobimy 2 małe foremki aluminiowe do ciasta o wymiarach 22cm/9cm. Oczywiście w cieście znajdzie się też wysokogatunkowa czekolada oraz miód. W ten sposób ciasto będzie mocno energetyczne co pozwoli go polecić szczególnie na rano. Zapraszam do przepisu i wypróbowania orkiszowca! Dla 4 osób Czas przygotowania: 1godzina 40 minut(...)Składniki: 300-350g orkiszu najlepiej EKO 2,5-3 łyżki miodu 100g czekolady do gotowania lub zwykłej ciemnej 100g czekolady do gotowania lub zwykłej białej 150ml śmietanki kremówki 3 jajka 7-8 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: 1/ Gotujemy orkisz wd. instrukcji z opakowania (ok. 1 godzina) 2/ Świeżo ugotowany orkisz przecedzamy i przekładamy
Kuchnia PROzdrowotnakrem na bazie żółtek wyszedł niesamowity: bardzo delikatny, puszysty i nie był taki tłusty, jak nie raz kremy na bazie mascarpone. Wszystko to przeplecione podprażonymi wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą i biszkoptami nasączonymi kawą. W oryginale biszkopty nasączone są mlekiem wymieszanym z likierem kokosowym, obawiałam się, że to połączenie może wywołać zbyt słodki i trochę mdły efekt, a kawa dodała(...)bardzo duże), składników wystarczyło by spokojnie na 6 małych (czyli normalnych) porcji: – 80 g wiórek kokosowych – 250 g mascarpone – 2 żółtka – 50 g białej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki – 3 łyżki cukru pudru – około 140 g podłużnych biszkoptów – szklanka kawy Kawę parzymy i odkładamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce z małymi
RelaxtimeKwaskowatość jeżyn przełamana gorzką czekoladą. Jak dla mnie połączenie idealne. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jeżynowa: 1 szkl. musu z jeżyn* 2 szkl. śmietanki 36% 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody czekoladowa pianka: 1 i 1/2 szkl. śmietanki 36% 100 g czekolady deserowej(...)ponadto: 4 kostki czekolady deserowej jeżyny Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier i po jednym żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić
Kolorowa kuchnia ElkiJest zimno, deszczowo, jesiennie tylko zaszyć się pod kocem z dobrą książką oraz gorącą czekoladą. Najlepiej taką, bez cukru i laktozy. Gęstą, aksamitną, którą można zjeść prawie jak deser łyżeczką lub wypić przez słomkę. Jak kto lubi… Zdecydowanie wolę taką gorącą czekoladę niż te kupne, które zawierają tony cukru. Ostatnio był przepis z quinoa , więc dzisiaj nadszedł czas(...)ziarnom amarantusa. Oczywiście nie zawierają glutenu, a kryją w sobie łatwo przyswajalne białko, sporo witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy C oraz magnezu, fosforu i żelaza. Przepis jest prosty, a czekolada wychodzi pyszna i kremowa, a dzięki daktylom bardzo słodka. Składniki (jeden słoik): 200 ml mleka migdałowego 100 ml wody 3 łyżki kakao 3-5 łyżek prażonego amarantusa 1 łyżka miodu
PaleoLifeciasto. Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę): 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Ciasto fasolowe z bananem i daktylami'; listonic_content='2 puszki czerwonej fasoli(...)dojrzałe banany 3 jajka Ok. 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli'; document.write(" "); Fasolę przekładamy do cedzaka i dokładnie myjemy. Następnie przekładamy ją do misy malaksera, dorzucamy banany (połamane na mniejsze części) oraz daktyle. Całość dokładnie blendujemy. Czekoladę kruszymy jak najdrobniej i roztapiamy w kąpieli wodnej
Proste-przepisy.plsprawia, że jest bardziej aromatyczny i waniliowy. Serdecznie polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Brownie: 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 szkl cukru 350 g gorzkiej czekolady 160 g masła 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Krem budyniowy: 750 ml mleka(...)budynie waniliowe bez cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 6 łyżek cukru 250 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Brownie: Gorzką czekoladę drobno posiekać. 300 g umieścić w misce razem z masłem, roztopić w kąpieli wodnej (polecam przeczytać notkę na temat rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej- klik ), ostudzić. Resztę posiekanej czekolady (50 g) odłożyć
Nastoletnie WypiekanieBlack Red White, chociaż od razu widać skąd ta nazwa się wzięła. Ciasto nie jest trudne w przyszykowaniu, a w skład jego nadzienia wchodzi jogurt grecki. Można zmniejszyć ilość czekolady, zmniejszając tym samym kaloryczność ciasta. Owoce również można wybrać dowolne. Tarta była bardzo ciekawa w smaku i na pewno dość efektowna. Składniki na blaszkę 20×20 cm (lub tortownicę(...)proszek) Wszystkie składniki miksujemy dokładnie do momentu ich połączenia. Przelewamy na kruchy spód i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po całkowitym ostudzeniu szykujemy polewę. Dodatkowo : – 100 g czekolady – 45 g masła – 15 ml mleka – około 250 g malin Maliny myjemy i odstawiamy do odsączenia. Do rondelka z grubym dnem dajemy połamaną czekoladę, mleko i masło
RelaxtimeCrumble orzechowe z gruszkami i czekoladą Na pewno znacie taką sytuację: widzicie w sklepie pyszne owoce i już wyobrażacie sobie jak wcinacie je wieczorem siedząc na kanapie. Tymczasem sytuacja wieczorem okazuje się zupełnie inna: owoce, w tym przypadku u mnie gruszki, są wodniste i zupełnie bez smaku. No i ochota na nie przechodzi. Leżą sobie później kilka dni na stole(...)oczywiście nikt ich nie chce ich zjeść, a wyrzucić szkoda. Patrze tak na te gruszki i myślę sobie: zapiekę was w kokilkach z kruszonką i jeszcze dorzucę obrobinę czekolady i na pewno będziecie zjadliwe No i wyszło całkiem zjadliwie. Żeby smakowo było inaczej zastąpiłam połowę mąki zmielonymi orzechami włoskimi, co oczywiście spotkało się z dezaprobatą męża, że na pewno
RelaxtimeZachciało mi się dokształcać w tym wieku, to teraz mam... Zajęcia z drugiej strony okazały się niesamowicie przyjemne. Spokojne wprowadzenie, a później trzy godziny lepienia marcepanowych różyczek. Jutro - malowanki czekoladą. Sama radość! I to bez stresu i stojącego nade mną szefa, pukającego znacząco w szkło zegarka. Jeśli całe cztery tygodnie takie będą myślę, że jakoś dam radę. Choć już czuję(...)będą mi się dłużyły... Chyba zacznę spacerować; chociaż bez psa to tak dziwnie jakoś, jakby nie na miejscu ... Dzisiaj mam przepis na niewiarygodnie łatwe i bajecznie pyszne ciacha z czekoladą. Przepis znalazłam w niewielkiej książeczce Lækre små kager: Makroner, marengs og ande små kager , którą kupiłam kierowana impulsem i niską ceną. Pierwszy przepis, który wykorzystałam to właśnie ten: wystarczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzealkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane „ Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj ). Składniki ciasta(...)śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę
Moja Delicja