czekolada - 27946 przepisów (strona:149/1864)

Miodownik z wkładką serową 306

Masa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając na wolnych obrotach dodajemy cukier oraz(...)garnka z zimną wodą i studzimy ubijając jeszcze jakiś czas.  Masło ucieramy do białości i stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczno-kawową.    5. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem słodkiej, 30% śmietanki. 6. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/2 masy kawowej- miodownik- masa krówkowa z puszki- sernik- masa kawowa- miodownik- polewa- dekoracja, jeśli oczywiście chcemy

Kuchnia w czekoladzie
Kremowy Sernik na Ciasteczkowym Spodzie 176

Uwielbiam serniki, a oto kolejny wspaniały sernik do kolekcji. Jeżeli lubi się czekoladę, serniki i kremową konsystencję to ten wspaniały sernik jest właśnie dla Ciebie :) Przepis gazetkowy lekko zmieniony. Mam jednak plany na zrobienie tego samego sernika z białej czekolady :) może być smacznie!! Składniki: 1 kg serka w wiaderku 70 g masła 2 łyżki czubate ciemnego kakao 200 g zbożowych(...)ciasteczek 4 jajka 1 budyń waniliowy 1 szklanka cukru 200 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany 30 % Wykonanie: Ser, śmietanę oraz jajka należy wyjąć z lodówki dużo wcześniej aby osiągnęły temperaturę pokojową. Ciasteczka miksujemy w blenderze na sypki proszek. Do ciasteczek dodajemy ciepłe roztopione masło i przesiane kakao. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasteczkowy spód wykładamy i wyrównujemy na tortownicy

W Moim Magicznym Domu
Żywność przetworzona, czyli drugie życie starego lub nieudanego ciasta :) 208

mandarynki lub 24 mniejsze wielkości rafaello     ok. 300 g piernika (murzynka, babki lub muffinek)     150 g masła     150 g gorzkiej czekolady     80 g zmielonych migdałów lub orzechów     3 łyżki ciemnego kakao    150 ml amaretto (lub innego alkoholu) ciemne kakao do obtoczenia Przygotowanie: Masło(...)czekoladę razem rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia.  Ciasto kruszymy za pomocą blendera.  Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol i migdały.  Wszystko razem miksujemy lub mieszamy do całkowitego połączenia się składników.  Masę przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.  Kiedy masa zastygnie, formujemy kulki wielkości rafaello lub wielkości mandarynki

bistro mama
Migdałowo- kukurydziane kuleczki w kokosie 225

duże zrobi, moje były wielkości piłeczki pingpongowej) 1 szklanka migdałów 2 łyżki kakao 5 łyżek miodu płynnego (u mnie akacjowy) 1/2 kg płatków kukurydzianych 200g masła 2 tabliczki gorzkiej czekolady 125ml śmietanki 30% 100g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: 1. Migdały mielimy, najlepiej na mączkę. Dodajemy kakao, masło oraz miód i podgrzewamy cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła(...)Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy i dodajemy do powstałej masy. Zestawiamy z ognia i przekładamy do misy miksera. 3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem śmietanki. Gotową powoli wlewamy do miksowanej masy. Gdy składniki się połączą nabieramy na dłoń porcję masy i formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i pozostawiamy najlepiej na kilka godzin w chłodzie do uzyskania

Kuchnia w czekoladzie
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 224

Bardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)mocno zagrzanego wkładamy kruche spody i pieczemy je 30 minut do zezłocenia, na środkowej półce piekarnika. 10 minut przed końcem pieczenia możemy zacząć szykować nadzienie. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wkładamy do metalowej miski i powoli rozpuszczamy w kąpieli wodnej – czyli stawiamy sobie miskę na naczynie z gotującą się wodą. Pilnujcie, żeby dno miski nie stykało się bezpośrednio z wrzątkiem

Karo in the Kitchen
Piernik staropolski, część druga 162

był niemal idealnie równy. Wyrównałam brzegi, których sporą ilość zjadłam podczas dalszych przygotowań. Ale to dobre! Ciasto jest aromatyczne i mięciutkie, lekko kwaśne powidła pasują tutaj idealnie. A z czekoladą to już w ogóle poezja... W każdym razie: ciasto podzieliłam na cztery mniejsze części, każdą oblałam zatemperowaną czekoladą i posypałam siekanymi migdałami. Pierniki wyglądają pięknie, a smakują jeszcze lepiej. Jestem(...)pewna, że przyszłoroczne Święta się bez piernika staropolskiego nie obejdą... A może dodam do ciasta bakalii...? Piernik staropolski w czekoladzie Składniki: (na 3-4 pierniki) całe ciasto z przepisu na piernik staropolski przełożenie: 1 kg powideł śliwkowych polewa: 700 g ciemnej czekolady (75%) 125 g posiekanych migdałów bez skórki Ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować je na prostokąty wielkości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rocky road - przekąska na słodko 149

Rocky road to przekąska na słodko składająca się z czekolady, herbatników i pianek  marshmallows . To taki blok czekoladowy w nieco innej wersji. Słodki i sycący. Pomysł na poniższy deser podpatrzyłam u Pauliny ze strony  kotlet.tv .  Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g) 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 2 opakowania herbatników, np. pełnoziarnistych (100 g) 1 opakowanie(...)masła 3 łyżeczki syropu klonowego lub płynnego miodu cukier puder do dekoracji Do rondelka włożyć masło. Rozpuścić na małym ogniu. Do płynnego masła dodać połamaną czekoladę i wlać syrop klonowy. Całość musi się ze sobą połączyć. Masy nie należy przegrzać, ponieważ czekolada może się rozwarstwić. Przygotowaną płynną czekoladę lekko ostudzić. Na sam koniec dodać połamane

Ugotować
Rodzynki w czekoladzie 214

Kolejny pomysł na świąteczny prezent - rodzynki w czekoladzie. I to nie byle jakie rodzynki, bo macerowane w likierze amaretto, takie dobre, że znikają w ekspresowym tempie :) Na szczęście są mega proste do przygotowania, więc proces można powtórzyć. Polecam! Składniki: 300 g rodzynek kilka łyżek likieru amaretto (lub więcej - likier ma pokryć rodzynki, ja dolewałam "na oko") 70 g czekolady deserowej(...)konserwantów i substancji słodzących) wystarczy je opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć rodzynki do miseczki, dodać likier amaretto i odstawić na ok. godzinę do maceracji.  Po tym czasie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej (czekoladę można poddać procesowi temperowania, o którym napisałam tutaj . Dzięki temu czekolada będzie błyszcząca i nie będzie się szybko roztapiała w kontakcie z dłońmi) , dodać

Domowa Cookierenka Agi
Fabryka czekolady w Rzymie 216

przyszła pora na wyjątkowe miejsce… Ten weekend spędziłam z rodziną w Rzymie i z całym przekonaniem mogę Was zapewnić: warto znaleźć chwilę, żeby w plan wycieczki wpisać fabrykę czekolady i kawiarnio-czekoladziarnię SAID! Na miejsce udało nam się dotrzeć późnym popołudniem, a zdjęcia robiłam telefonem (jak paparazzi! ;)) – całe szczęście magicznej atmosfery tego miejsca nie da się zepsuć. Fabryka(...)czekolady SAID istnieje od 1923 z czasem stała się także sklepem i kawiarnio-czekoladziarnią. Na wolny stolik trzeba poczekać (mimo, że kawiarnia jest ogromna!), ale zdecydowanie warto. Na dzień dobry dostajemy szklankę wody i kartę z napojami – słodycze wybieramy samemu przy ladach, bo oferta zmienia się w zależności od pory roku. A jest w czym wybierać :) My zdecydowaliśmy się

Ciastkozercy
Biało - czarne kruche świderki 160

maki orkiszowej 75 g cukru/ksylitolu na czubek noża proszku do pieczenia 1 jajko M szczypta soli 150 g miękkiego masła 1 łyżka mleka na ciemne ciasto: 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki dodatkowo: 50 g czekolady 40 ml śmietany kremówki Wykonanie: na ciemne ciasto rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej składniki na ciasto wymieszać hakiem, początkowo na najniższych obrach, potem(...)podzielić na 12 około 2-cm kawałków. Kazdy pasek ciasta skręcić wokół osi i układać na blaszce. Piec około 15 minut. Studzić na kratce do gorącej kremówki dodać połamana czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. W rogu woreczka foliowego wykałaczką zrobić dziurkę, napełnić rozpuszczoną czekoladą. Połowę ciasteczka udekorować paseczkami z czekolady. Odstawić do zastygnięcia. W szczelnie zamkniętym pudełku mozna przechowywać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kandyzowane pomarańcze w czekoladzie 165

Pyszne, słodkie,pachnące i pięknie wyglądające pomarańcze kandyzowane w czekoladzie. Mogą być ozdobą świątecznego stołu albo fajnym "hand made" prezentem :)   SKŁADNIKI 2 średnie pomarańcze 300 ml wody 300 g cukru 100 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej   PRZYGOTOWANIE Pomarańcze szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Kroimy na plasterki grubości 0,5 cm.  Wodę gotujemy z cukrem. Gdy cukier(...)plasterki owoców do syropu. Gotujemy na małym ogniu około 45 minut, aż pomarańcze będą szkliste, a skórka miękka. Wyciągamy delikatnie i układamy na papierze do pieczenia do wystudzenia. Pokruszone czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Pomarańcze zanurzamy do połowy plasterka w czekoladzie i układamy na pergaminie do zastygnięcia czekolady. Smacznego :)  inspirowane przepisem z gazetki "Palce lizać

Moje Kuchenne Rewelacje
Choinki z muffinek piernikowych 210

się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu w Duka. Serdecznie polecam te muffinki, tym bardziej, że są na mące razowej(...)szklanka mleka (u mnie sojowe) 3-4 małe jabłka Szara Reneta lub Antonówka, obrane i pokrojone w drobną kostkę (5 mm na 5 mm) Do dekoracji: 100 g czekolady gorzkiej posypka cukrowa Piekarnik nagrzać do 190 st. (pieczenia góra-dół) lub do 175 st. pieczenie z termoobiegiem. Formę do muffinek wysmarować olejem wysypać otrębami lub po prostu wyścielić papilotkami

moj przepis na
Czekoladowy mus z czekolady gorzkiej i mlecznej 166

Wedel wyzwał nas do zrobienia tego musu z ich produktów. Dostałyśmy cały koszyk słodkości potrzebnych do zrobienia i udekorowania deseru.  Ale co? Wszystko zjadłyśmy wcześniej... Więc zostały tylko czekolady i ptasie mleczko. No niestety nasz czekoladoholizm się odezwał.  Ale i z tych produktów można wyczarować niezłe pyszności.  Połączenie gorzkiej i mlecznej czekolady daje idealne proporcje pomiędzy słodkością(...)oprzeć? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie NIE! A więc.. Nie ociągamy się, tylko do dzieła! Składniki: 3 żółtka 1 jajo 2 łyżki cukru 200 g śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Żółtka z jajkiem łączymy z cukrem na jednolitą masę. Do garnka wlewamy na dno wodę i stawiamy miskę na garnek.  Ubijamy do temperatury około

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Czekoladowa tarta z panna cottą 165

Moje najulubieńsze czekoladowe ciasto kruche, jest naprawdę kruche*, pyszne, czekoladowe, przepyszny słodki krem na bazie śmietany i białej czekolady, a do tego świeże porzeczki lub inne kwaśne owoce np. świeże jeżyny, truskawki, czarne porzeczki, jagody. Co powiecie na Czekoladową tartę z panna cottą i czerwonymi porzeczkami? Mi też się podoba :). Inspirację czerpałam ze strony moje wypieki . Składniki na ciasto kruche(...)fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Panna cotta z białej czekolady: 300 ml śmietany kremówki 36% (można zastąpić jogurtem greckim) 100 ml mleka 30 g cukru (można pominąć) 200 g białej czekolady, połamanej 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka

moj przepis na
Domowe wafelki Knoppers 490

ciut za słodki – ale to kwestia gustu. Dla małych i dużych łasuchów, pożywny wafelek przekładny masą orzechową, masą waniliową i kajmakiem. Bardzo łatwy do zrobienia. Można dodatkowo polać czekoladą lub zanurzyć w czekoladzie. Przepis wart wypróbowania! Składniki na wafle o standardowej wielości kwadratu o boku około 30 cm (wychodzi około 30 wafelków): Składniki na masę mleczną: 1/4 szklanki mleka(...)przykryć czwartym waflem. Obciążyć deseczką i włożyć na lekkie stężenie kremów do lodówki na 2 godziny. Na 15 min przed podaniem wyjąć z lodówki i pokroić. Ewentualnie: 100 gr czekolady mlecznej 100 gr czekolady gorzkiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Po pokrojeniu wafli, każdy zanurzyć w roztopionej czekoladzie, położyć na kratce do zastygnięcia. Podawać. Smacznego Źródło przepisu: Domowe wafelki Knoppers

moj przepis na