Zachciało mi się dokształcać w tym wieku, to teraz mam... Zajęcia z drugiej strony okazały się niesamowicie przyjemne. Spokojne wprowadzenie, a później trzy godziny lepienia marcepanowych różyczek. Jutro - malowanki czekoladą. Sama radość! I to bez stresu i stojącego nade mną szefa, pukającego znacząco w szkło zegarka. Jeśli całe cztery tygodnie takie będą myślę, że jakoś dam radę. Choć już czuję(...)będą mi się dłużyły... Chyba zacznę spacerować; chociaż bez psa to tak dziwnie jakoś, jakby nie na miejscu ... Dzisiaj mam przepis na niewiarygodnie łatwe i bajecznie pyszne ciacha z czekoladą. Przepis znalazłam w niewielkiej książeczce Lækre små kager: Makroner, marengs og ande små kager , którą kupiłam kierowana impulsem i niską ceną. Pierwszy przepis, który wykorzystałam to właśnie ten: wystarczy
Pożeraczka, czyli raz adobrzealkalizujące (czyli odkwaszające). Dlatego ciasta z dodatkami migdałów są lepsze dla naszego zdrowia. Migdały bowiem neutralizują zakwaszające działanie cukru. Dzisiaj polecam ucierane „ Ciasto ze śliwkami, mielonymi migdałami, gorzką czekoladą i skórką startą z cytryny” . Ciasto jest pyszne jedzone jeszcze na ciepło. W kolejnych dniach świetnie smakuje z kleksem bitej śmietany i odrobiną sosu malinowego (przepis tutaj ). Składniki ciasta(...)śliwkami: 400 g śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę
Moja Delicjakażdych świętach półka w mojej spiżarni pełna jest czekoladowych zajączków i jajeczek, lub mikołajów - w zależności od tego, które to święta. Coś z tą czekoladą trzeba zrobić … Oprócz utylizacji w tradycyjny sposób, która zwykle wymyka się spod kontroli - solenne obietnice zjedzenia tylko np. samych uszu , a reszty jutro, ciężko jest spełnić. Jakoś dziwnym trafem okazuje się, że zającowi uszy(...)spiżarni, by pojawić się w całkiem nowej postaci - jako składnik ciasta. Sprawdzają się doskonale. Z takim właśnie zającem upiekłam małą babkę, do której dodałam też garść mrożonych wiśni. Mleczna czekolada i kwaskowate wiśnie dały wspaniały efekt. Babka z czekoladą i wiśniami mała foremka babkowa lub tortownica 21 cm 10 dkg cukru pudru 10 dkg miękkiego masła 3 jajka (osobno żółtka
Posadzone i zjedzonezapach sprawia, że ma się na nie wielką ochotę. Są kruche i idealne do filiżanki kawy, herbaty czy ulubionego napoju. O dodatkach chyba nie muszę wspominać? Kokos i czekolada... Pycha! (około 28 sztuk o średnicy 6 cm) 125g masła 120g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 280g mąki pszennej 60g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Dodatkowo: 20g czekolady do środka (u mnie mikro kropla truskawkowa i kropelki z gorzkiej czekolady - Cukieteria ) czekolada na wierzch (u mnie kropelki z gorzkiej czekolady - Cukieteria ) Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z wiórkami kokosowymi. Na końcu do masy delikatnie wmieszać drobinki
Di gotujekruchym spodzie, z dodatkiem skarbów lasu: jeżyn i malin, kwintesencja smaku, pachnący latem, rozkosznie rozpływający się w ustach, jeden z lepszych serników, jakich udało mi się upiec. Owoce i czekolada tworzą zgrany duet któremu trudno się oprzeć. Polecam! Składniki: Ciasto kruche; 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 2 żółtka 5 dag cukru 1 łyżka kakao Masa serowa(...)sera twarogowego chudego 4 jajka ½ szklanki mleka w proszku ¾ szklanki słodkiej śmietanki 30% 1 budyń czekoladowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 10 dag cukru Dodatkowo: 20 dag jeżyn 20 dag malin Polewa z gorzkiej czekolady Twister czekoladowy mięta do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i kakao, dodać zimne pokrojone masło, oraz żołtka, szybko zagnieść ciasto, wylepić
Wanilia i KardamonPodobno dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika! Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu sernik na zimno. To sernik z wyczuwalnymi kawałkami czekolady, nie mieliłam więc do niego sera, co znacznie skróciło czas jego wykonania, zaś ser świetnie współgra z czekoladą. Sernik nie jest mocno słodki, idealny na upalne dni :) foremka 24x24 cm Spód(...)jogurtu naturalnego, 250 ml śmietanki 30%, czubata szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi bardzo słodkie), 3 łyżki żelatyny, 100 ml wrzątku, 100g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady. Żelatynę rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. W osobnym pojemniku zmiksować ser (nie mielony!) z jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać ubitą śmietankę
Z miłości do słodkościjest coraz popularniejsze również w Polsce. Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania(...)małym ogniu stawiamy rondel z niewielką ilością wody. Następnie na rondel stawiamy szklaną miskę i wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę oraz masło. W ten sposób Gorąca para wodna szybko i sprawnie rozpuści składniki w misce. W ten sposób czekolada nie zostanie przypalona. Czekoladę i masło mieszamy „na ogniu” do momentu uzyskania jednolitej masy. Mieszankę należy ostudzić. W oddzielnej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneLekkie niczym obłoczek, a przy tym pyszne, wręcz uzależniające. Zostało ochrzczone adekwatnie do smaku, konsystencji i wyglądu! Chmurka to idealne połączenie czekolady i mięty w pysznym cieście - odświeżającym (w sam raz na lato!), cudownie słodkim, a przy tym zróżnicowanym pod względem konsystencji. Od puszystego biszkoptu, przez aksamitne kremy, po chrupiącą bezę. Nic dodać, nic ująć! A przygotowałam je na wspomnienie(...)wyciągnąć po nie ręki. Mówię oczywiście o czekoladkach z miętowym, półpłynnym nadzieniem. Jeśli ktoś mięty nie lubi, nie zrozumie. Ale ja lubię. Bardzo! A połączenie mięty i czekolady jest dla mnie jednym z najlepszych. I od dawna już przymierzałam się do ciasta o takim smaku. W końcu wymyśliłam i zrobiłam, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Spróbujcie sami! Ciasto czekoladowo
Ratunku obiadkażdy z nas wie, o czym mowa :) Popularne czekoladki tiki-taki były inspiracją do wykonania tego deseru. Wprawdzie nie są to małe słodkości na jeden raz, a jedna wielka czekolada! Możecie przygotować ją oczywiście w dowolnej formie. Zapraszam serdecznie! Środek tak przyjemnie chrupie! Składniki: 3 łyżki oleju kokosowego 2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka miodu (do smaku) 2 łyżki(...)odżywki białkowej o smaku kokosowym (opcjonalnie) 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (powyżej 70% kakao) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą ( jeśli forma jest silikonowa nie trzeba używać folii). Wylać połowę czekolady i równomiernie rozprowadzić. Umieścić w lodówce do stężenia. W międzyczasie 1 szklankę wiórków zmiksować lub zmielić w młynku do kawy. Umieścić
Chocolate Muffin Blogmożliwych - utwardzony olej roślinny, około 60% cukru i tylko 13% orzechów laskowych. Polecam zatem przygotować pyszny krem orzechowo-czekoladowy domowym sposobem, używając najlepszej jakości składników: gorzkiej i mlecznej czekolady, pełnego mleka i dużej ilości orzechów laskowych. Taki krem jest mniej gęsty i kleisty od sklepowej wersji i zdecydowanie bardziej orzechowy. Przygotowanie kremu jest bardzo proste i nie wymaga umiejętności(...)każdy 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego 2/3 szklanki mleka w proszku 2 łyżki (30 g) miodu 130 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady szczypta soli WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wysypujemy orzechy laskowe. Pieczemy przez 10-15 minut, aż zrobią się
cool and mintyzimno z truskawkami. Jednak nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pokombinowała, i w ten oto sposób powstał sernik, który składa się z: czekoladowego biszkoptu, masy serowej z białą czekoladą, masy serowej z ciemną czekoladą a na wierzchu oczywiście truskawki i sporo galaretki :) Jak Wam się podoba ta kombinacja? :) Przyznam, że u nas ten sernik zrobił furorę i zanim się obejrzeliśmy(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka kakao Masa biała: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa: 500 g serka twarogowego 125 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru
My simple kitchenspokojnie, z łatwością znaleźć można zdrowe i równie smaczne zamienniki. Czas przygotowania i ilość porcji Wystarczy kupić i gotowe. Produkty migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy laskowe, gorzka czekolada. Wiem co jem Migdały Migdały warto jeść nie tylko ze względu na dużą ilość wartości odżywczych w nich zawartych, ale również dlatego, że sprzyjają procesowi odchudzania. Zawarte w nich nienasycone kwasy(...)polepszą nasze samopoczucie i zniwelują uczucie zmęczenia. Polecane są kobietą w ciąży ze względu na dużą ilość kwasu foliowego. Zawierają również dużą ilość antyoksydantów, co zapewnia działanie antynowotworowe. Gorzka czekolada Gorzka czekolada zawiera wiele cennych składników. Kilka kostek czekolady pobudzi nasz mózg do lepszego funkcjonowania i doda nam energii. Zapobiega miażdżycy i zakrzepom oraz wzmacnia serce. Gorzka czekolada stanowi źródło
Fit&Fast KitchenMuffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą należą do wypieków, które lubi każdy zabiegany łasuch, gdyż wykonuje się je błyskawicznie. Do tego łączą w sobie nieco zdrowsze składniki, więc po ich zjedzeniu nie można mieć wyrzutów sumienia. Można je zrobić też z innymi owocami, ale w sezonie nie może zabraknąć truskawek, zwłaszcza, że idealnie komponują się one z czekoladą, która wzbogaca(...)wnętrze muffinów. Z podanej porcji można przygotować 9-10 babeczek . Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą Składniki: 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 160g jogurtu naturalnego 60g cukru trzcinowego 60g oleju kokosowego 1 jajko 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 60g czekolady (u mnie pół na pół mleczna i gorzka) 10 dużych
Smakołyki Berenikilubi ciasto czekoladowe lub klasyczne czekoladki after eight pokocha to ciasto. Połączenie głębokiego smaku czekolady w klejącym cieście z kremową masą miętową powodują, że można się od niego uzależnić. Jeśli nie przepadacie za taką kombinacją smaków spróbujcie samego brownie według tego przepisu jest przepyszne. BROWNIES z MASĄ MIĘTOWĄ Składniki: (forma 20x30) ciasto: 230 g masła 200 g czekolady(...)soli masa: 115 g masła 2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka w proszku 1,5 ekstraktu miętowego 3 łyżki gotowego kremu marshmallow zielony barwnik (opcjonalnie) wierzch 200 g czekolady 100 g masła Przygotowanie: ciasto: Masło rozpuszczamy z czekoladą, studzimy Białka ubijamy na sztywno i odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem,dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę, sól, mąkę i kakao
Bon appetit mon amieCIASTO (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej): 1 i 1/4 mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej (użyłam pół na pół z mleczną) 2/3 szklanki kakao 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/4 szklanki cukru (zwykłego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI(...)żelu/paście DO NASĄCZENIA (moja wersja): 0,5 szklanki świeżo zaparzonej mięty (z dwóch torebek) cukier i kilka kropli cytryny do smaku SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 g gorzkiej czekolady (użyłam pół na pół z mleczna) 40 g masła WYKONANIE: Formę o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem samo dno (w oryginale potrzeba użyć
Słodko-Słony Świat Ilony