czekolada - 27946 przepisów (strona:137/1864)

Deser bez pieczenia-kulki owsiano-migdałowe 308

pieczenia znają wszyscy, popularny zwłaszcza w latach osiemdziesiątych, kiedy to moda na domowe desery bez pieczenia miała swój najwyższy punkt. No cóż żyliśmy w takich czasach, że nawet kupienie czekolady było nie lada wyzwaniem. Puste półki, a tu człowiek ma ochotę na coś czekoladowego ze smacznym kakao…Nie mówiąc już o pachnącym maśle…To były czasy! Mam sentyment(...)obtoczenia. Kulki są bardzo smaczne. Deser bez pieczenia Składniki: 100 g miękkiego masła 120 g cukru 150 g owsianych płatków 50 g zmielonych migdałów 70 g rozpuszczonej czekolady 2½ łyżki kakao 3 łyżki śmietanki Do obtoczenia 150 g grubo pokrojonych migdałów ze skórką 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej

codojedzenia
BROWNIE Z BORÓWKAMI I MALINOWYM COULIS 174

góry, co oznacza, że prawie jest już gotowe. Nie zapomnijcie też o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki. Brownie przechowujemy pod przykryciem. SKŁADNIKI 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru 1 szklanka mąki DODATKOWO 1/2 szklanki borówek 1/2 szklanki malin + 1-2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady WYKONANIE Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy(...)ocieplenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 100 g czekolady kroimy w drobną kostkę. Maliny wkładamy do miseczki i rozgniatamy z cukrem. Opcjonalnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Masło kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Podgrzewamy do rozpuszczenia,  na małej mocy palnika

cool and minty
TORT STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI 397

Lekki, letni tort ze świeżymi truskawkami i pysznym kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem.  Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem(...)prostu dobrze ubita śmietanka 30%, dodatkowo usztywniona śmietan-fixem lub rozpuszczoną żelatyną i wymieszana z kawałkami czekolady.  Całość tworzy bardzo udane połączenie i świetnie nadaje się na urodzinowe przyjęcie. SKŁADNIKI BISZKOPT 5 jajek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM STRACCIATELLA 1,25 l śmietany 30%, schładzanej minimum

cool and minty
Trufle czekoladowe z komosy ryżowej 182

Przepis na trufle czekoladowe, których głównymi składnikami są komosa ryżowa i gorzka czekolada. W środku czekoladowych kulek chrupiąca niespodzianka w postaci orzecha laskowego. Dwie wersje posypki – ciemne kakao lub mielone orzechy laskowe. Obłędnie zdrowe słodycze! Bez nabiału, bez glutenu, bez jaj i cukru! Jeśli na samą myśl o wytrawnych truflach z ciemnej czekolady cieknie Wam ślinka, to koniecznie musicie(...)wypróbować mój nowy przepis. Moje trufle czekoladowe są dosyć ciężkie, intensywne w smaku, ale jednocześnie super zdrowe . Składają się głównie z gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) i mojej ulubionej ostatnio kaszy – komosy ryżowej. W środku cały orzech laskowy to prawdziwa kropka nad i. Wersja obtoczona w kakao jest bardzo wytrawna, mi jednak zdecydowanie smakują te obtoczone w mielonych

Dietolog
American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 193

American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Najlepsze w nich jest to, że są naprawdę proste do zrobienia i nie wymagają żadnych wyszukanych dodatków ani sprzętów kuchennych. Czas przygotowania tych pyszności, razem z pieczeniem(...)zaledwie 30 minut! Idealny deser dla niespodziewanych gości : ) Za inspirację dziękuję portalowi Kwestia Smaku. Składniki potrzebne do przygotowania amerykańskich ciastek z czekoladą: 100 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru (może być biały lub pół na pół z cukrem trzcinowym demerara) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja waniliowa szczypta soli 200 - 300 g drobno

Korniszonki
Torcik z musem czekoladowym (Torta di mousse al cioccolato) 160

zbliżający si ę  długi weekend przygotowałam przepis idealny dla wielbicieli czekolady i nie wymagający pieczenia. Torcik z musem czekoladowym, lekki jak chmurka, rozpływający się w ustach, bajecznie smaczny. Niestety trudno poprzestać na jednej porcji ;) polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI 200 g czekoladowych ciasteczek 100 g masła 100 g cukru 400 g śmietany(...)kremówki  200 g gorzkiej czekolady 16 g żelatyny w listkach (ok. 8 sztuk)* 3 białka  3 łyżki gorzkiego kakao listki mięty do dekoracji * żelatynę w listkach można zastąpić żelatyną w proszku, ok. 32 gram ( 8 łyżeczek ) **** INGREDIENTI 200 g di biscotti al cioccolato 100 g di burro 100 g di zucchero

La grande e la piccola cuoca
CHLEBEK BANANOWY Z CZEKOLADĄ 148

Łatwe w przygotowaniu ciasto z bananami i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Jest puszyste i lekkie, a trzymane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość. Smak bananów jest dość wyczuwalny i świetnie komponuje się ze smakiem gorzkiej czekolady.  Chlebek bananowy z tego przepisu przygotujecie bez użycia miksera. W dwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko(...)pszennej (2 szklanki)  200 g cukru (1 szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli POLEWA  100 g gorzkiej czekolady 25 g masła 1 łyżka mleka DODATKOWO: 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małą kostkę WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną

cool and minty
Wegański mus czekoladowy 174

prostotę i oryginalność. Ma ono również jeszcze jedną, ważną zaletę – pokazuje co można zrobić z produktu, który w większości domów ląduje w koszu. Tak, nie mówię tutaj o czekoladzie, bo ten produkt jest chyba najrzadziej marnowany Mowa tutaj o wodzie z ciecierzycy. Przyznam, że ja sama dopiero niedawno odkryłam, jak wspaniały jest to produkt Aquafaba nazywana jest wegańskim białkiem(...)oczywiście, że wypróbujecie ten pyszny mus Wegański mus czekoladowy przepis na 2 porcje 150 ml aquafaby, tj. wody z puszki ciecierzycy 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 100 g czekolady ( u mnie wersja wegańska) Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – w garnku zagotuj niewielką ilość wody. Do metalowej miseczki przełóż czekoladę. Miskę umieść nad garnkiem i energicznie mieszaj

365 dni dookoła kuchni
Tort czekoladowy z wiśniami 202

bliskiego - jako podarunek. Będzie też hitem na stole, podczas każdej uroczystości rodzinnej. Sprawdzi się także do kawy z koleżankami. Tort czekoladowy lubi chyba każdy łasuch... I bardzo dobrze - bo czekolada to "przyjeciel" człowieka, a już z pewnością - każdej kobiety ! Czekolada lubi towarzystwo, dlatego połączyłam ją w parę, z mrożoną wiśnią od  Poltino . Z wiśni przygotowałam aromatyczną frużelinę, która doskonale(...)WIŚNIAMI Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30% Frużelina wiśniowa: 150 g mrożonych wiśni Poltino 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny

kolorowotorcikowo
Francuskie mini rogaliki z czekoladą 112

Francuskie rogaliki z czekoladą to idealna rozwiązanie, gdy czujemy ogromnego na lenia na przygotowanie słodkiej przekąski. Wystarczy świeże ciasto francuskie (gotowe ze sklepu jak najbardziej się nadaje ) i tabliczka czekolady. Polecam! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (ja używam w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: ulubiona gorzka czekolada Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy(...)lekko rozwałkowujemy. Następnie kroimy wzdłuż długiego boku, potem poprzecznie na prostokąty, a każdy prostokąt na dwa trójkąty prostokątne. Brzmi zawile, ale zobaczcie na zdjęciu produkt końcowy Nakładamy kawałek czekolady na krótszą przyprostokątną trójkąta i zwijamy rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu

Lamarida.pl
CIASTKA BROWNIE 135

Słynne na całym świecie ciasteczka brownie. Mięciutkie i wilgotne,  z orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe i mają miękkie, rozpływające się w ustach kawałeczki czekolady. Z czasem mocniej stężeją i zrobią się mniej delikatne, ale nadal pozostaną wilgotne i pyszne. Będą przez to łatwiejsze do zapakowania(...)pracy, szkoły. Pamiętajcie, aby nie przedłużać czasu pieczenia ciasteczek i wyjąć je z piekarnika zanim stwardnieją. SKŁADNIKI / 18 sztuk 75 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka, w temperaturze pokojowej 200 g cukru (najlepiej drobnego) 60 g mąki pszennej 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: 50 g gorzkiej czekolady, 50 g orzechów pekan

cool and minty
Pralinowe babeczki 165

Cóż tu dużo pisać… gorzka czekolada w połączeniu z masłem orzechowym dała serce przepysznym babeczkom, tworząc z nich puszyste praliny. Czas ich przygotowania był dłuższy, niż czas jedzenia, a robi się je stosunkowo szybko, gdyż nie są trudne w wykonaniu. 12 sztuk 90 g gorzkiej czekolady (u mnie 50 g 85% kakao i 40 g 99% kakao)* 160 masła(...)orkiszowej jasnej 75 g mąki migdałowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 60 g masła w temp. pokojowej 110 g erytrolu 2 jajka dodatkowo na polewę 50 g czekolady gorzkiej (u mnie 85 % kakao) ok. 1/4-1/3 szklanki mleka płatki migdałów do posypania *jeśli używasz czekolady poniżej 70 % kakao, możesz dodać 3 płaskie łyżki kakao Suche składniki łączymy razem

Kucharzyca
Cytrynowe babeczki z makiem i białą czekoladą 128

Cytrynowe babeczki z makiem i białą czekoladą O d dwóch lat te babeczki są stałym elementem mojego Wielkanocnego stołu. Są pyszne, delikatne w smaku, orzeźwiające. Polewa z białej czekolady dodaje im słodyczy, gdyż same w sobie nie są zbyt przesłodzone. Zachowują świeżość przez kilka dni więc z powodzeniem możecie przygotować je z wyprzedzeniem. W wersji bez polewy możecie śmiało(...)gramów masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 jajek 2 szklanki mąki 1,5 cytryny, skórka starta na drobnych oczkach 1/2 szklanki śmietany 18% 100 gramów białej czekolady 2 łyżki maku + odrobina do dekoracji babeczek 1 łyżeczka oleju kokosowego + dodatkowo do wysmarowania babeczek R ozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni (grzanie góra- dół). Masło utrzeć z cukrem mikserem

olalacooking
Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) 257

roku postawiłam na czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) . Abyście i Wy mogli przygotować go dla najbliższych już dziś dzielę się z Wami tym pysznym i naprawdę prostym przepisem. Czekolada i wanilia, to dla mnie połączenie doskonałe. Polecam. Na moim stole nie zabraknie też mazurka. To tradycyjne kruche ciasto ze słodkim nadzieniem i pysznymi zdobieniami jest nie tylko pysznym świątecznym akcentem(...)wodnisty) 150 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis 5 jajek odrobina różowej soli himalajskiej Kami 80 g mlecznej czekolady do wypieków 2 łyżki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao Dodatkowo: czekoladowa polewa i kilka małych czekoladowych jajeczek Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka

Słodkie okruszki
ODCHUDZONE CZEKOLADKI Z KARMELEM Z DAKTYLI 163

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 150 -200g gorzkiej czekolady 70-80% 100g suszonych daktyli 3 łyżeczki masła orzechowego Wykonanie:   gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, lekko studzimy , następnie najwygodniej za pomocą pędzelka smarujemy boki i dno foremek silikonowych, warstwa powinna być gruba, wkładamy do lodówki(...)minut ( jeżeli warstwa czekolady jest cienka to najlepiej, powtórzy czynność i dać drugą warstwę czekolady) daktyle zalewamy wrzątkiem   i zostawiamy na 15 minut, po tym czasie odsączamy je, dodajemy masło orzechowe i blędujemy, aż wszystko się ze sobą połączy schłodzone foremki z czekoladą wypełniamy masą daktylową i zamykamy je warstwą czekolady  i ponownie schładzamy w lodówce

Słodkie zapomnienie