blogu- spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu waniliowego -165g mąki orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki na masy: -100g czekolady mlecznej -100g czekolady gorzkiej -100g czekolady białej -500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny(...)żelatynę podgrzać ciągle mieszając aż się rozpuści. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie masę serową podzielić na 3 części. Ubić śmietanę na sztywno. W kąpieli wodnej każdą czekoladę rozpuścić osobno, po czym połączyć ją z masami serowymi. Pod koniec dodać 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać. Do blaszki z upieczonym spodem wylewamy pierwszą warstwę masy-z białą czekoladą. Wyrównujemy
Smaczne Zdroweprzepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie masy i polewy. Efekt(...)cukru 230ml gorącej wody masa jogurtowa 800g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 150ml ponczu kawowego 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody polewa czekoladowa 100g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 100g śmietanki 30% opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody Wykonanie: PONCZ (NAPAR KAWOWY) - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki cukru zalać
Smakołyki BerenikiKrakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian. Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdy zjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się czekoladkom(...)MIĘTĄ I ALKOHOLEM. /źródło: klik. ; podaję z moimi modyfikacjami;/ na blaszkę ok. 20x30 cm 1.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/4 szklanki wrzącej wody 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki kakao 1/4 szklanki wódki żołądkowej gorzkiej miętowej 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 żółtka 2.5 szklanki cukru 1.75 szklanki mąki + szczypta soli pęczek mięty 50g czekolady mlecznej 50g czekolady
W kuchni Karmel-itkiBałam się robić ten deser, nie pytajcie dlaczego, po prostu bałam się i już. Pewien sympatyczny Adam sprawił, że przełamałam się. Wystarczyło podarować Blondynce dużą tabliczkę dobrej jakości czekolady, jaki był efekt? Możecie ocenić sami patrząc na zdjęcia. Ten tu przepis Mousse au Chocolat jest oryginalną francuską recepturą. Na koniec napiszę tylko, że to wcale nie było trudne(...)tabliczka czekolady, o której napisałam wyżej. To przez nią wszystko się zaczęło:) Składniki na 3 pucharki: 100 g dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady 3 jajka szczypta soli Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. W czasie, w którym czekolada stygnie zajmujemy się jajkami. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Do wystudzonej czekolady wlewamy
Blondynka GotujeKażdy lubi Toffiefee. Ja też i to bardzo. Postanowiłam nie ograniczać się do samej masy karmelowej i czekolady. Puściłam wodze fantazji i upiekłam kruche babeczki z przepisu mojej mamy, w które wlałam masę toffi i czekoladę, oraz orzechy macadamia, które miałam okazję wypróbować dzięki uprzejmości firmy SKWORCU . Orzechy idealnie skomponowały się z całością. Warto je wypróbować. Składniki na babeczki(...)cukru pudru 2 surowe żółtka DODATKOWO 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 12 orzechów macadamia (ja użyłam podwójnej ilości, bo babeczki piekłam również z podwójnej porcji) 8 kostek czekolady gorzkiej 4 kostki czekolady mlecznej posypka cukrowa - najlepiej taka własnej roboty Wykonanie: Kruche babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie schładzamy w lodówce 30 minut. Po tym czasie ciasto możemy
Blondynka GotujeMasa serowa oczywiście w dużej mierze zależy od zastosowanego sera (w przepisie podałam dokładne nazwy serów jakich użyłam). I polewa czekoladowa..... Ta polewa jest pyszna! Zrobiłam ją na bazie czekolady gorzkiej, dosłodziłam łyżką cukru pudru bo chciałam przełamać gorzki smak czekolady (można też nie dodawać cukru; wszystko zależy od tego na co mamy ochotę). Dodałam również łyżkę śmietany. Polewa wyszła(...)blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy . :) Całkiem ładnie się złożyło. ;) Sernik z polewą czekoladową PRZEPIS (tortownica: ø 2 2 cm ) Kakaowy spód sernika ( ź ródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine ) Temperatura: 180 o C | Czas pieczenia: ~ 2 5 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru
coolinarnastrefa.blogspot.combuszują trochę w moim kuchennym królestwie. Wymusiły na mnie obietnicę, że jeżeli tylko deser nam posmakuje, zadebiutuje na blogu - oczywiście nie mogło być inaczej - rolada z podwójną warstwą gorzkiej czekolady i domowym, jeżynowym dżemem naprawdę okazała się pyszna:) Oddaję blogową przestrzeń Amelce i Kacprowi: Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Składniki: Czekolada ( gorzka )x2 5 plastrów wafli typu(...)andrut Dżem ( najlepiej jeżynowy) Cappuccino Czekolada do picia Miód (nie koniecznie) 1. Stopić czekolady oraz zaparzyć cappuccino lub czekoladę pitną. 2. Nasączyć wafle wybranym gorącym napojem. 3. Pierwszy wafel warstwę posmarować stopioną czekoladą do której można nalać trochę miodu. 4. Wyłożyć na to drugi wafel i zrobić warstwę tak samo jak pierwszą. 5. Na 2 kolejne wafle położyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapotem ręcznie doliczę jak już rozwiążę problem, albo zostanie tylko to mi zliczyć. Ogromnie przepraszam Was za utrudnienia:( Składniki na 16 sztuk: 3 tabliczki mlecznej czekolady – u mnie Alpen Gold 100g wiórków kokosowych 200ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła lub margaryny Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na wrzącą wodę kładziemy miskę(...)niej czekoladę). Za pomocą pędzla (najlepszy jest silikonowy) smarujemy dokładnie rozpuszczoną czekoladą foremki (nadadzą się również silikonowe do lodu). Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Czynność powtarzamy, tak aby nie było prześwitów (2-3 warstwy czekolady spokojnie wystarczą). Nadzienie: w rondelku zagotować kremówkę. Dodać do niej wiórki kokosowe. Mieszać do czasu, aż śmietana ich nie wchłonie
Fabryka pomysłówzrobić mi niespodziankę i gdy zażywałam swojej tradycyjnej 15-minutowej drzemki... trwającej godzinę :) postanowił przygotować pralinki do popołudniowej kawy. Oczywiście przygotował się wcześniej, bo zakupił, jak się przyznał, sporo czekolady (Wedel) w świątecznych opakowaniach, ale już po sezonie, więc po korzystnie niższej cenie. Niestety nie zdążył skończyć, bo się obudziłam i gdy zobaczyłam jego niezgrabną walkę z czekoladą w zdewastowanej(...)reszta Porto przywiezionego z Portugalii poszła na pierwszy ogień. Na razie nie jestem wyposażona w specjalistyczne akcesoria, więc posłużyłam się zwykłą formą silikonową do lodu. Składniki: 4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 tabliczki mlecznej czekolady (ciemnej), 150 ml śmietanki 36%, 8 łyżek stołowych Porto (mąż dałby więcej, ale na szczęście zadziałał jego instynkt samozachowawczy :) Najpierw przygotowujemy ganasz: śmietankę zagotować na bardzo
Delicious Titbitstroszkę mniejsze porcje, mi wyszły 3 takie kieliszki, ale wydaje mi się, że taka porcja na raz jest troszkę przy duża. Z drugiej strony, to kwestia gustu :) Składniki: 60g czekolady gorzkiej 60g czekolady mlecznej 60g czekolady białej 3 opakowania po 200ml śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny wrzątek Wykonanie: Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondlu. Dodajemy łyżkę(...)śmietany. W większym garnku zagotowujemy odrobinę wody. Ustawiamy nad nią rondel i rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Studzimy. Pozostałą część tego opakowania śmietany, które już mamy otwarte ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy, chwilę studzimy i wlewamy do masy. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do kieliszków/puchark
Czerwona PorzeczkaMnóstwo w nim słodkości. Do tortu upiekłam dwa rodzaje biszkoptów, czekoladowy i biały, które przełożyłam dwoma rodzajami kremów na bazie masła i bezy. Jeden doprawiłam kajmakiem, a drugi gorzką czekoladą. Krem maślany na bazie masła i bezy jest bardzo puszysty. Białka z cukrem zaparzam na parze mieszając trzepaczką balonową. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, ubijam bezę na sztywno. Potem dodaję(...)wysoki. Jakby nie było to cztery placki przełożone kremem. Swobodnie można go podzielić na 20 kawałków. Do dekoracji użyłam naturalnych słodyczy typu migdały, orzechy, suszone truskawki i maliny w czekoladzie lub oblane karmelem. Z niecierpliwością czekałam na rozkrojenie tortu. Najlepiej kroić tort po schłodzeniu w lodówce. Krojenie tak dużego tortu wymaga taktyki. Najpierw kroję krąg w środku, a potem tnę
codojedzeniaOdstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na kilka godzin. Czynności powtarzam dla drugiej żelki. Składniki na krem czekoladowy pod żelkę nr 1: 200 ml śmietanki 30% 120 g czekolady ciemnej Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem czekoladowy: 270 ml śmietanki 30% 150 g czekolady ciemnej Czekoladę(...)rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem waniliowy pod żelkę nr 2: 200 ml śmietanki 30% 120 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka wanilii Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i najpierw delikatnie, a później trochę szybciej miksuję do uzyskania kremu. Teraz mogę
Słodki sentymentherbatnki czekoladowe (ok. 30 sztuk) wiórki kokosowe do posypania ciasta Masa kokosowa: 150g wiórków kokosowych 60 g masła 350 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Jak zrobić bounty bez pieczenia Białą czekoladę posiekaj na niezbyt duże kawałki. Do rondelka wlej 200 ml śmietanki i dodaj(...)niej 60 g masła. Podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści, a śmietanka będzie ciepła. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego czekoladę. Energicznie wymieszaj całość, tak aby czekolada dokładnie się rozpuściła i powstała gładka, jednolita masa. Masę czekoladową dodaj do wiórków kokosowych i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie do zimnej masy kokosowej dodaj
okolicepalnika.pl