wyglądając jak zombie na halloween! __________________________________________________________________________________________ Mam dla Was przepis na fantastyczny deser! Niesamowicie kruche, piwno-miodowe ( z dodatkiem piwa Książęce chlebowo-miodowe ) ciasteczka przekładane puszystym musem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką. Niebo w gębie! Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl Święta. W dużych marketach jadalnych kasztanów(...)CIASTKA: * mąka pszenna – 120 g * masło – 50 g * piwo Książęce chlebowo – miodowe – 50 ml * miód – 1 łyżka * sól – 1 szczypta MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: * żółtko – 2 szt * śmietana 36% – 220 ml * masło – 30 g * biała czekolada – 100 g KREM KASZTANOWY: * obrane, jadalne kasztany – 200 g * woda
Ostra na Słodkociasto jest wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące na myśl brownies. Natomiast góra ciasta puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie żółtek, białej czekolady i kremówki - Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć. Najlepsze Ciasto Świata - Składniki : Spód: 6 białek 160 g cukru pudru 180 g migdałów (zmielonych) 40 g kakao(...)gorzkiej czekolady Mus: 6 żółtek 700 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej) 100 g masła 250 g białej czekolady ok. 100 g płatków migdałów Najlepsze Ciasto Świata - Sposób przygotowania: Tortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały
Słodka StronaPyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik , poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki oleju 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych(...)kakao 1 łyżeczka cynamonu ⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej) 50 g czekolady 100 g miękkiego masła 1/5 szklanki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek
Mania Gotowaniaszklanki gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli KREM: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 g malin 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki(...)góra tortu była prosta. Pozostawiamy, aż ciasto wystygnie. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej). Ciasto kroimy na trzy równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu. Czekolady rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia. Do miski dajemy serek
Serce zamknięte w formie pysznościwarto pokusić się o wariant ulepszony - piankowe baranki :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 0,5 tabliczki białej czekolady rodzynki w czekoladzie białe pianki mini (około 1 cm średnicy(...)białe pianki zwyczajne (około 3 cm średnicy) Czekoladę kroimy w małe kawałki lub trzemy na tarce i dodajemy do suchych składników, wszystko mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz jogurt i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką
Ciastkozercydrobne cukierki - o ile ktoś jest w stanie pochłonąć tyle słodyczy za jednym razem :) Do zrobienia miseczek potrzebne będą malutkie baloniki. Dmuchamy kilka i zawiązujemy na supełek końcówkę. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - wkładamy miskę z czekoladą na mały garnuszek z gotującą się wodą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W dosyć dużych odstępach nakładamy na papier(...)łyżeczce roztopionej czekolady - to będzie podstawa każdej miseczki. Musimy zostawić tyle miejsca, żeby po poukładaniu na blaszce baloniki nie stykały się ze sobą. Zanim zanurzymy balonik w czekoladzie musimy się upewnić, że nie jest gorąca. Musi być wciąż jeszcze płynna, ale nie za ciepła. Jeśli o tym zapomnimy dzieje się mniej więcej to: Każdy balonik zamaczamy w czekoladzie i ruszamy
Ciastkozercypewnego czasu bawię się czekoladą serwując czekoladki, trufle. Za każdym razem zmieniam odrobinę składnik i wychodzi inne dzieło sztuki. Rozpływają się w ustach, pieszczą nasze zmysły ... ot niby prosta rzecz, a jaka dostojna i wyrafinowana. Składniki: Ganache z ciemnej czekolady 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Ganache z mlecznej lub białej czekolady 210 g mlecznej(...)białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewamy posiekaną czekoladę i czekamy 2-3 min. Mieszamy delikatnie starając się nie napowietrzyć masy. Ganache jest gotowy kiedy ma jednolitą konsystencję i jest pięknie błyszczący. Odstawiamy go wystudzenia i wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie łyżką wyjmujemy kawałki masy i formujemy kule. Obtaczamy
Malinowe Pocałunkipiekarniku do wystygnięcia. Ganasz czekoladowo-kawowy * 80 g śmietanki 30% * 12 g cukru inwertowanego ( jeśli nie macie, użyjcie miodu, a jak nie lubicie smaku miodu - pomińcie składnik ) * 80 g czekolady gorzkiej * 70 g czekolady mlecznej * 5 g masła * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę z cukrem inwertowanym. Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroi(...)Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie dodać kawę i zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym ganaszem smarować kruche ciastka, na ganasz przyklejać bezę. Smacznego
kolorowotorcikowodokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką do momentu rozpuszczenia się czekolady(...)serek mascarpone dodawany w kilku częściach. Masę wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy blaty biszkoptowe w celu złożenia tortu. Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych ciasteczek w czekoladzie (ja użyłam takich z Biedronki) 200 g czekolady ciemnej Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat smarujemy kremem czekoladowym. Obsmarowujemy zarówno wierzch jak i boki tortu. Wstawiamy
Blondynka Gotujekakaowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeni a Na b iała mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na k akaowa mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka biszkopty do tiramisu Wykonanie Białka ubić, dodać cukier(...)obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki . Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić
Z Kuchni Do Kuchnijajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeni a Na b iałą mas ę śmietankową: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na k akaową mas ę śmietankową: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka Wykonanie : Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać(...)wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej kwadratowej blaszki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić
Z Kuchni Do Kuchniniespodziankę. Kolorowe truskawki podam z Różową babeczką w kształcie serca :) Co sądzicie o takim pomyśle? Składniki (na 8 szt.): 8 truskawek 3 kostki mlecznej czekolady 1 łyżka mleka posypka czekoladowa i owocowa 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę - na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na temperatury - najlepiej metalową lub szklaną. Wrzucamy kostki(...)czekolady, a gdy się rozpuszczą, dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy do połączenia mleka z czekoladą. 2. Zdejmujemy garnek z ognia (miskę zostawiamy na garnku, żeby para wodna dalej podgrzewała czekoladę). Do małej miseczki wsypujemy posypkę. Truskawki maczamy w czekoladzie, następnie obtaczamy w posypce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
My Culinary Artpierwszy dzień Nowego 2014 Roku przygotowałam słodką tartę z białą czekoladą i kokosem. Zdecydowanie nie jest to propozycja dla osób liczących kalorie, całe szczęście, że ja idę na dietę dopiero od wtorku :-))). Ponieważ miałam wiórki koksowe na których córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest(...)Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowych Do dekoracji kakao wiórki kokosowe Wykonanie: Kremówka i mascarpone powinny być schłodzone. Z opakowania mascarpone odkładamy tylko 2 płaskie łyżki, które zostawiamy w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody Gatitymniej czasu:) W moim ogórku wciąż jeszcze są truskawki, więc nie mogłam ich nie wykorzystać do czekoladek. Domowe czekoladki zawsze wzbudzają zachwyt... Przepis podpatrzyłam u Kasi Składniki: 100g mlecznej czekolady, 130g truskawek, 100g białej czekolady, 30ml śmietanki 30%, 2 łyżki nalewki z truskawek. Przygotowanie Mleczną czekoladę stopić na parze, następnie przy pomocy zwykłego, małego pędzelka, wysmarować(...)boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić na 15min do lodówki. Białą czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietanką stopić na parze. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na papkę przy pomocy blendera, wymieszać z nalewką. Dodać do stopionej białej czekolady, odstawić, by masa nieco przestygła i zgęstniała. następnie nakładać do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na 10minut do lodówki. Po dziesięciu minutach
Z miłości do słodkości