czekolada - 27946 przepisów (strona:121/1864)

Ciasto Czekoladowa Śliwka 858

Proste i eleganckie ciasto, w sam raz np. na...imieniny :) Dla fanów kremu budyniowo - maślanego i dla wielbicieli suszonych śliwek. Także dla amatorów gorzkiej czekolady, bo jest jej tu znacząca warstwa...i w tym miejscu muszę się przyznać, że ja do tej grupy się nie zaliczam; nie lubię gorzkiej czekolady i już. Troszeczkę mi więc przeszkadzał jej smak(...)cieście. Może następnym razem połowę ilości czekolady gorzkiej wymienię na mleczną albo chociaż deserową; myślę, że po takiej modyfikacji moje kubki smakowe będą usatysfakcjonowane ;) Nie mniej jednak wypiek przyjemny i dla podniebienia i dla oka ;) Biszkopt kakaowy: 4 duże jajka 110 g mąki pszennej 15 g kakao 150 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki octu

Opowieści z piekarnika
Torcik czekoladowy ( walentynkowy ) 147

było nudno i aby nadać torcikowi ciekawy charakter. Powiem szczerze - nie da się zjeść dużo na raz tego ciasta, jest bardzo sycące, ale na pewno zasmakuje każdemu kto kocha czekoladę. Polecam, nie tylko na Walentynki ;). Ciasto czekoladowe: 130 g mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 140 g cukru trzcinowego ( użyłam cukru Demerara ) 30 g cukru białego 120 g masła(...)szklanki kwaśnej śmietany 50 g kakao 55 g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( można pominąć ) Krem czekoladowy: 230 g gorzkiej czekolady ( można pół na pół z mleczną ) 2 łyżki kakao 2 duże jajka 3 łyżki cukru ( jeśli używacie czekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć

Opowieści z piekarnika
Tort a la Tiramisu 154

śmietany kremówki 36% około 60 g cukru pudru ( lub więcej/mniej, do smaku ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru wanilinowego około 60 g gorzkiej czekolady, startej * Nasączenie: 150 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy ( ostudzonej ) 50 ml likieru kawowego ** kilka kropel olejku migdałowego Wykonanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym(...)likier wymieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać. Mieszankę rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( będzie łatwiej dozować nasączenie ). Złożenie tortu: Krem podzielić na 3 części. 2/3 kremu wymieszać ze startą czekoladą ( pozostały krem będzie służył do posmarowania wierzchu i boków tortu ). Pierwszy z blatów biszkoptowych ułożyć na tacy/paterze. Nasączyć 1/3 ponczu. Na to wyłożyć połowę kremu ze startą czekoladą, wyrównać. Przykryć kolejnym

Opowieści z piekarnika
Sernik jagodowy z białą czekoladą 132

Szukajcie ostatnich świeżych jagód i koniecznie zróbcie ten sernik ! Sernik jagodowy z dodatkiem białej czekolady , to sernik wyborny. Na pewno podbije Wasze kubki smakowe i skradnie niejedno serce. Nie zastanawiaj się długo...bo nie ma nad czym. Przygotowanie sernika nie wymaga wielkich umiejętności, a przepis wcale nie należy do skomplikowanych. Jagodowy sernik z czekoladą możecie przygotować zarówno z jagodami świeżymi(...)torty, resztki biszkoptów suszę, a następnie kruszę w malakserze i przesypuję do szczelnie zamykanych pojemników. Potem, zamiast kupować biszkopciki, wykorzystuję moje suszone okrawki. PRZEPIS NA SERNIK JAGODOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na sernik jagodowy: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła Masa serowa: 800 g mielonego twarogu ( użyłam sera z wiadereczka Włoszczowa )  1 szklanka cukru pudru

kolorowotorcikowo
ciasto kinder country 123

zamiast śmietanki 30 % kupił śmietanę ,  ale co tam, podaję  moje modyfikacje 😀 Składniki : 350 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone  ok 200 g herbatników 2 białe czekolady  2 mleczne czekolady  ok 3 szklanki płatków kangus + na podsypanie Przygotowanie: tortownicę lub inna formę do pieczenia wkładamy  papierem do pieczenia lub folią spożywczą białą czekoladę roztapiamy(...)kąpieli wodnej 200 ml śmietany ubijamy   dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy następnie na wolnych obrotach dodajemy ostudzoną  czekoladę  wsypujemy Kangus i delikatnie mieszamy łyżką  w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę  ostudzoną czekoladę mieszamy że śmietaną na dno tortownicy wkładamy herbatniki  - polecam je rozgnieść jednak  na herbatniki wkładamy jasną część ciasta na jasną

Gotowanie z pasją
BARDZO CZEKOLADOWE CIASTO Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 123

Wilgotne, pulchne, smaczne i intensywnie czekoladowe ciasto z polewą czekoladową. Bardzo szybkie w przygotowaniu. W sam raz dla fanów czekolady :) Najlepsze ciasto czekoladowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku :) A najlepsze jeszcze ciepłe ;) Składniki na okrągłą blachę 24 cm: * 150 g mlecznej czekolady * 150 g masła * 1 szklanka mleka * 1 i 1/2 szklanki cukru(...)szklanki mąki pszennej * 4 jajka * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: * 100 g mlecznej czekolady * 50 g masła Wykonanie: Do garnka dać małe kawałki masła i kostki czekolady, wstawić na mały palnik. Podgrzewać do momentu aż masło i czekolada się rozpuszczą. Zdjąć z płyty grzewczej, wlać mleko i wymieszać. Wystudzić. Jajka (w całości) utrzeć z cukrem, do momentu

Zrób to smacznie
Torcik z owocami lata 181

150ml słodkiej 30% śmietanki Krem śmietankowy: 400g słodkiej 30% śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polski cukier 2 łyżki soku z limonki Do dekoracji: 6 kostek deserowej czekolady 50ml słodkiej 30% śmietanki Perełki Malinki Kwiaty róży Sposób przygotowania w urządzeniu wielofunkcyjnym: Biszkopt- Białka ze szczyptą soli ubijamy na prędkości 8 przez 2 minuty i 40 sekund. Dodajemy żółtka(...)prędkość 4. Przełożenie: Biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- połowa kremu owocowego- biszkopt- odrobina kremu śmietankowego- reszta kremu owocowego- biszkopt. Chłodzimy. Tort wykańczamy resztą masy śmietankowej, polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady (w kąpieli wodnej), perełkami, kwiatami i owocami. Sposób przygotowania tradycyjny: Biszkopt- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Baton figowy oraz daktylowy – Fruit Fusion 152

degustacji będziemy pod takim wpływem przepysznych doznań smakowych, że od razu zaplanujemy sobie wypad do tych delikatesów :) bez certyfikatu Nazwa: Baton figowy z migdałami w polewie z czekolady Baton daktylowy z orzechami włoskimi w polewie z czekolady Firma: Fruit Fusion Skład: Baton figowy z migdałami – suszone figi 65%, migdały 10%, opłatek (skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy), polewa z czekolady 25% (cukier(...)emulgatory; E322, E492, E476, aromat naturalny. Baton daktylowy z orzechami włoskimi – preparowane daktyle 70% (tunezyjskie daktyle, glukoza, sorbitol), orzechy włoskie 10%, opłatek (skrobia ziemniaczana, olej słonecznikowy), polewa z belgijskiej czekolady 20% (cukier, frakcjonowany tłuszcz roślinny, kakao w proszku obniżonej zawartości tłuszczu 22%, emulgatory; E322, E492, E476, aromat naturalny. Masa netto: 40g Wartości odżywcze: Baton figowy z migdałami - 40g/ 152 kcal

Candy Pandas
Szybki torcik cappuccino z malinami bez pieczenia 209

torcik cappuccino z malinami bez pieczenia – Dzisiaj pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto z malinami i kawą. Nie za słodkie, bardzo aromatyczne, waniliowe, lekko kwaskowate od malin, z dodatkiem czekolady. Wspaniale orzeźwia i jest idealne na lato. Bardzo mi smakuje. Plusem tego ciasta jest, że jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)kawy cappuccino w proszku (użyłam o smaku orzechowym) 15g żelatyny 100ml zimnej wody 4-6 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 50g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady 400g malin Dodatkowo: maliny do ozdoby biała czekolada lub wiórki z białej czekolady 1. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. 2. Tortownicę o średnicy

Mała Cukierenka
Czekoladowe lizaki 135

Dzisiaj coś dla naszych dzieciaczków. Córka ostatnio znalazła w kuchni dawno zapomniane foremki sylikonowe i poprosiła o lizaki. No i powstały - takie najszybsze z czekolady :) Składniki (na 6 sztuk): 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka) 6 cukierków typu lentilki Sposób wykonania: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (topiłam w mikrofalówce - połamałam czekoladę na kostki, przełożyłam do miseczki(...)nastawiłam na 1 minutę, czekoladę przemieszałam i ponownie włożyłam do mikrofalówki na 1 minutę. Czas topienia w mikrofalówce będzie zależny od mocy sprzętu.) 2. Do foremek włożyć po 1 cukierku, a następnie przełożyć roztopioną czekoladę. Włożyć patyczki. Formę włożyć do lodówki do całkowitego stężenia czekolady. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami 166

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 50 g gorzkiej czekolady 2 duże jajka 50 g masła 50 g cukru 50 g mąki tortowej szczypta soli ½   łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę(...)rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem. Żółtka oddzielić od białek. Masło i cukier utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę i wymieszać drewniana łyżką. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy

kulinarnyswiatdomi
Sernik truskawkowy na zimno 147

można zrobić z pokruszonych ciastek lub orzechów lub całkowicie z niego zrezygnować. Ja wybrałam ciastka digestive. Sernik na zimno truskawkowy smakuje i pachnie truskawkami. Jest wspaniały! Truskawkowy mus, biała czekolada i oczywiście truskawkami! Sernik truskawkowy przygotowałam na specjalną okazję. Dzisiaj obchodzimy w Szwecji Midsommar, które mogę porównać do polskiej Nocy Świętojańskiej. Jest to największe szwedzkie święto...przebija nawet Boże Narodzenie(...)zwróciłam uwagi skąd pochodziły truskawki do sernika...Sernik truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku. Truskawki dodałam do masy serowej, a sernik udekorowałam truskawkowym musem i truskawkami w białej czekoladzie. Sernik truskawkowy Składniki: 10-12 porcji Spód z ciastek 150 g ciastek digestive 50 g orzechów pekan 50 ml kokosowego oleju lub masła, roztopionego Masa serowa 400 g twarogu

codojedzenia
Ekspresowe owoce w sosie z białej czekolady / Easy berries with white chocolate sauce 222

takie momenty i sięgałam po jakieś batoniki i cukierki, a to nie jest najzdrowsze rozwiązanie. Na szczęście tutaj odkryłam rewelacyjny przepis na absolutnie przepyszne owoce w sosie z białej czekolady, które robi się dosłownie w 5 minut! Owoców jagodowych mamy teraz po dostatkiem, ja akurat miałam pod ręką świeżutkie truskawki i borówkę amerykańską, ale równie dobrze można dorzucić maliny, jagody(...)takie bardzo owocowe desery, polecam moją sałatkę owocowa z miętą i dressingiem miodowo-cytrusowym , jest przepyszna. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Ekspresowe owoce w sosie z białej czekolady (2 porcje) Składniki: 250-300 g świeżych owoców jagodowych, u mnie truskawki i borówka amerykańska, umytych 100 g białej czekolady, posiekanej 200 g śmietanki kremówki, w temp. pokojowej mięta

karmelowy
Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą 101

cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała czekolada. Co więcej, do upieczenia tego ciasta użyjecie minimum sprzętów kuchennych. Nie potrzeba miksera, wystarczy miska i garnek. Minimum pracy przy maksimum smaku(...)Składniki (na bardzo małą keksówkę (15×6) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2-3 łyżki kakao 2 jajka 100 g masła 50 ml mleka 50 ml śmietanki 30% 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 kopiata szklanka mąki kokosowej + 1 łyżka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1-2 łyżki oleju 1 tabliczka białej czekolady płatki kokosowe 1 opakowanie

Raj dla Podniebienia
czekoladowe trufle 150

Opis: Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser. Ładnie opakowane mogą być również miłym prezentem dla najbliższych. Są pyszne, miękkie, jak z topowej pijalni czekolady. Obtoczone są w kakao. Można je również obtaczać w wiórkach czekoladowych, roztopionej czekoladzie lub zmielonych bądź posiekanych migdałach/ orzechach. Składniki: 100 g miękkiego masła 50 g mlecznej czekolady 100 g dobrej gorzkiej czekolady o zawartości kakao(...)cukru pudru Gorzkie kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: Czekoladę mleczną i gorzką łamiemy na kosteczkę. Rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Masło kroimy również w drobną kostkę. Masło ucieramy z cukrem pudrem mikserem. Stopniowo do tego dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Cały czas musimy miksować całość. Następnie masę wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie wyjmujemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania