płatki owsiane i wiórki kokosowe, dokładnie zblendować, a potem, dodać resztę składników, nacisnąć guzik... ... i gotowe. Następnie odprężamy się przy turlaniu małych kuleczek, które -w celu dalszego odprężenia- polewamy czekoladą. Pycha... SKŁADNIKI: 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki miodu 0,5 szklanki rodzynek 0,5 tabliczki czekolady WYKONANIE: blenduję dokładnie płatki owsiane(...)wiórki kokosowe rozpuszczam olej kokosowy do blendera dodaję olej i miód, rodzynki, posiekaną czekoladę i blenduję do połączenia składników formuję kuleczki polewam czekoladą Odstawiam pralinki w temperaturze pokojowej na ok. 30 minut, aby płatki owsiane dokładnie rozmiękły a czekolada ładnie stężała. POLEWA CZEKOLADOWA: 0,5 tabliczki czekolady 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju kokosowego czekoladę razem z olejem
Upiecz sobie babeczkęoleju kokosowego KTC -1/4 szkl. napoju roślinnego -4 łyżki cukru kokosowego -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Płynna czekolada -60g gorzkiej czekolady (u nas bez białego cukru) -3-4 łyżki śmietanki kokosowej -3 łyżki cukru kokosowego -1 łyżka gorzkiego kakao DAKTYLOWE CIASTO Tamaryndowca zalać gorącą wodą i przykryć naczynie. Pozostawić(...)wieńca (może to być forma do babki sylikonowa) . Piec w 180’C ok 50-60 minut do suchego patyczka (blat piec odpowiednio krócej - sprawdzać patyczkiem czy jest dopieczony). PŁYNNA CZEKOLADA Czekoladę, śmietankę, cukier i kakao umieścić w jednym naczyniu i całość podgrzewać w kąpieli wodnej mieszając. Można dodać więcej czekolady lub więcej śmietanki do uzyskania pożądanej konsystencji. Blat posmarować czekoladą
Candy PandasCiasto cukiniowe pyszne i zdrowe? Czy to nie jest oksymoron? Wcale nie! Przekonacie się sami, że zdrowe może być pyszne, a czekolada pasuje niemalże do wszystkiego. Także do cukinii, której wiele osób nie ceni. Tymczasem jest to ulubione warzywo Agaty, która cukinie uprawia w swoim ogrodzie. Jeszcze jej nie ma, więc swoje ciasto cukiniowe przygotowała z warzyw kupionych na targu(...)ciasto czekoladowe z cukinią to propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią jednoznaczności w kuchni, a którzy uwielbiają zaskakiwać siebie samych i wszystkich wokół, także kulinarnie. Cukinia na słodko Rzeka czekolady zalewająca cały świat to bajkowa wizja, która pozostaje z nami niekiedy na całe życie. Przemycamy ją na wiele sposobów. Jednym z nich są ciasta. Na przykład czekoladowe ciasto z cukinią
KulinarneImpresje.plrisotto, a czasu na zrobienie swojego bulionu niestety brak. Stąd szukanie w sklepach kostek rosołowych! W ich przypadku szczególnie trzeba pamiętać o zasadzie: czytajcie skład produktu przed zakupem! Czekolady czekoladopodobne! Dobrej jakości czekolada ma 0% oleju palmowego! Jej skład jest prosty, jak rzadko którego produktu! Podstawą jest miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) oraz mleko (jeśli to czekolada mleczna(...)swoich produktach jeden z największych na świecie producentów wyrobów czekoladowych. Tyle, że nie znalazłem ani jednego produktu z fioletową krową, którego jakość byłaby choćby dostateczna. Spójrzcie na skład tych czekolad. Czekolady w nich prawie nie ma! Przypominam, że słynna Nutella to nie krem czekoladowy, jak twierdzi producent. To olej palmowy z cukrem z niewielkim dodatkiem orzechów i czekolady. Sprawdźcie sami
Fleksitarianizm.plprzepis video jest ), ale tylko dlatego, że tych z masłem migdałowym już nie ma. Dzieciaki szybko się z nimi rozprawiły. Zresztą zawsze jak robimy zdjęcia i jest coś z czekoladą, to tylko czekają aż Sylwia powie, że sesja zdjęciowa się skończyła i mogą próbować. Zawsze jest kłótnia kto pierwszy się dorwie do miski z rozpuszczoną czekoladą. Dzisiejsze ciastka najlepiej smakują(...)sposoby, ale możecie użyć każdego jakie macie akurat pod ręką. Składniki na nadzienie: ½ szklanki mąki kokosowej 1 ¾ szklanki masła orzechowego ⅓ szklanki miodu Składniki na polewę: 1 duża gorzka czekolada 3 łyżki oleju koksowego 2-3 łyżki mleka kokosowego Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wychodzi za gęste można dodać łyżkę mleka kokosowego ( zależy
PaleoLifekaszy gryczanej (ugotowanej m.w w 400 ml wody) 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g suszonych żurawin, posiekanych 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych grubo posiekanych Polewa czekoladowa 50 ml śmietanki UHT 30 % 100 g czekolady deserowej(...)ugotowaniu i wystudzeniu kaszę mielemy , używając maszynki do mielenia mięsa lub blendera z ostrymi nożami. W garnku rozpuszczamy masło. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do rozpuszczonego masła dodajemy kawałki czekolady , całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady. Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowana
Z Kuchni Do Kuchniwaflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g) 4 łyżki cukru pudru 1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka *** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) *** *** Przygotowujemy(...)Połowę masy wykładamy na herbatniki *** *** Na masę wykładamy rurki z kremem *** *** Na warstwę z rurek wykładamy resztę kremu *** *** Całość przykrywamy warstwą herbatników *** *** W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki. Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej
Blog z Apetytemdodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :) Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :" Ulubione przepisy ") Ciasto czekoladowe: 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g śmietany 18% 3 łyżki mleka 50 g ciemnego kakao(...)mocnej kawy 5 jajek 250 g brązowego cukru Krem: 600 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady ok. 350-400 g malin Ponadto: 1 szklanka mocnej herbaty z łyżeczką cukru ok. 30 g mlecznej czekolady W małym rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać połamaną
Simply FoodFerrero Rocher. Co prawda, to ja go musiałam upiec, ale od męża dostałam piękne kwiaty i wino z dedykacją, więc pieczenie już mu oszczędziłam 😉 Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. To ten rodzaj ciasta od którego ciężko się oderwać. Nie jest zbyt słodkie i po zjedzeniu jednego kawałka(...)oszczędzić sobie pracy można kupić gotowe. Mmmmm...palce lizać! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 50 g gorzkiej czekolady 2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady
Kuchnia MagdaLenyKtóż mógłby się oprzeć cudownej, świeżutkiej i pachnącej brioszce?! Z racji tego, że uwielbiam ładne jedzonko ( i czekoladę :P) przedstawiam Wam moją, nietypową propozycję brioche. Nie jest za słodka, jak mogłoby się wydawać. :) Pyszna, efektowna, idealna na śniadanko i deser. Składniki: I. Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka 250 g mąki szczypta soli(...)łyżki cukru pudru 2 jaja 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka oleju 4 łyżeczki tahini 40 g czekolady (pokrojonej na mniejsze kawałki) II. Do przybrania: 1 tabliczka czekolady pokruszone pistacje pokruszone orzechy makadamia pestki granatu posypki czekoladowe kwiatki i listki z masy marcepanowej Sposób przygotowania: W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier
DominikaDolciżółtko 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 250 g (2 szklanki) mąki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 225 g (1 i 1/2 szklanki) pokrojonej czekolady mlecznej II. Mus z gorzkiej czekolady: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 4-5 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki(...)składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, oraz sól. Suche składniki łączymy z mokrymi i ponownie miksujemy na małych obrotach. Do ciasta wrzucamy 3/4 podanej ilości pokrojonej czekolady. Mieszamy silikonową łopatką. Ciasto ważymy ( mi wyszło 880 g) i dzielimy na 2 części ( po 440 g). Umieszczamy je w rantach. Ma dość stałą konsystencję, więc dociskając ręką równo rozkładamy
DominikaDolcisię wrzucić jeszcze kilka przepisów na bloga. :* Blat kokosowy: 6 białek 50 g cukru kryształu 25 g mączki migdałowej 125 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Krem biała czekolada i kokos: 75 g mleka 3,2 % 20 g żółtka 30 g cukru 30 g wiórków kokosowych Bakalland 3 g żelatyny w płatkach 100 g białej czekolady 250 g śmietanki(...)mango i banan: 150 g puree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru woda Do przybrania: kulki z marcepana prażone migdały Sposób przygotowania: Blat kokosowy: W jednej misce łączymy mączkę migdałową, cukier puder
DominikaDolcimąki Składniki na krem: 3 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka cukru pudru 200g masła Sok z ½ cytryny Ponadto: 2 słoiczki powideł śliwkowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka czekolady mlecznej 125ml słodkiej śmietanki 30% Sposób przygotowania Blaty piernikowe: Masło, cukier oraz miód podgrzewamy w rondelku do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Sodę rozpuszczamy(...)grysikowej- 3 blat ciasta. Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników i od razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto
Kuchnia w czekoladziełyżeczki cukru wanilinowego Galeo 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo 3/4 kostki masła (150 g) 1 jajko Składniki na nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao (ja użyłam malinowej) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo duża szczypta chili Galeo + dowolne bakalie do wypełnienia i dekoracji – u mnie liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada(...)minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze 20 minut. Czas, kiedy spód jest w piecu możemy wykorzystać, żeby przygotować ganache z czekolady. Śmietanę kremówkę zagotowujemy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, cukier wanilinowy i dużą szczyptę chili. Odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie mieszamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej
Ciastkozercy