czekolada - 27946 przepisów (strona:118/1864)

Wegańskie mocno kakaowe ciasto z czekoladową lawą (wegańskie, bez glutenu, białego cukru, laktozy) 128

oleju kokosowego KTC -1/4 szkl. napoju roślinnego -4 łyżki cukru kokosowego -1   łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Płynna czekolada -60g gorzkiej czekolady (u nas bez białego cukru) -3-4 łyżki śmietanki kokosowej -3 łyżki cukru kokosowego -1 łyżka gorzkiego kakao DAKTYLOWE CIASTO Tamaryndowca zalać gorącą wodą i przykryć naczynie. Pozostawić(...)wieńca (może to być forma do babki sylikonowa) . Piec w 180’C ok 50-60 minut do suchego patyczka (blat piec odpowiednio krócej - sprawdzać patyczkiem czy jest dopieczony). PŁYNNA CZEKOLADA Czekoladę, śmietankę, cukier i kakao umieścić w jednym naczyniu i całość podgrzewać w kąpieli wodnej mieszając. Można dodać więcej czekolady lub więcej śmietanki do uzyskania pożądanej konsystencji. Blat posmarować czekoladą

Candy Pandas
Cuda z cukinii, czyli ciasto czekoladowe z cukinią 108

Ciasto cukiniowe pyszne i zdrowe? Czy to nie jest oksymoron? Wcale nie! Przekonacie się sami, że zdrowe może być pyszne, a czekolada pasuje niemalże do wszystkiego. Także do cukinii, której wiele osób nie ceni. Tymczasem jest to ulubione warzywo Agaty, która cukinie uprawia w swoim ogrodzie. Jeszcze jej nie ma, więc swoje ciasto cukiniowe przygotowała z warzyw kupionych na targu(...)ciasto czekoladowe z cukinią to propozycja dla wszystkich, którzy nie lubią jednoznaczności w kuchni, a którzy uwielbiają zaskakiwać siebie samych i wszystkich wokół, także kulinarnie. Cukinia na słodko Rzeka czekolady zalewająca cały świat to bajkowa wizja, która pozostaje z nami niekiedy na całe życie. Przemycamy ją na wiele sposobów. Jednym z nich są ciasta. Na przykład czekoladowe ciasto z cukinią

KulinarneImpresje.pl
Nie jem produktów z olejem palmowym 134

risotto, a czasu na zrobienie swojego bulionu niestety brak. Stąd szukanie w sklepach kostek rosołowych! W ich przypadku szczególnie trzeba pamiętać o zasadzie: czytajcie skład produktu przed zakupem! Czekolady czekoladopodobne! Dobrej jakości czekolada ma 0% oleju palmowego! Jej skład jest prosty, jak rzadko którego produktu! Podstawą jest miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) oraz mleko (jeśli to czekolada mleczna(...)swoich produktach jeden z największych na świecie producentów wyrobów czekoladowych. Tyle, że nie znalazłem ani jednego produktu z fioletową krową, którego jakość byłaby choćby dostateczna. Spójrzcie na skład tych czekolad. Czekolady w nich prawie nie ma! Przypominam, że słynna Nutella to nie krem czekoladowy, jak twierdzi producent. To olej palmowy z cukrem z niewielkim dodatkiem orzechów i czekolady. Sprawdźcie sami

Fleksitarianizm.pl
Ciastka z masłem migdałowym (keto, paleo) 156

przepis video jest ), ale tylko dlatego, że tych z masłem migdałowym już nie ma. Dzieciaki szybko się z nimi rozprawiły. Zresztą zawsze jak robimy zdjęcia i jest coś z czekoladą, to tylko czekają aż Sylwia powie, że sesja zdjęciowa się skończyła i mogą próbować. Zawsze jest kłótnia kto pierwszy się dorwie do miski z rozpuszczoną czekoladą. Dzisiejsze ciastka najlepiej smakują(...)sposoby, ale możecie użyć każdego jakie macie akurat pod ręką. Składniki na nadzienie: ½ szklanki mąki kokosowej 1 ¾ szklanki masła orzechowego ⅓ szklanki miodu Składniki na polewę: 1 duża gorzka czekolada 3 łyżki oleju koksowego 2-3 łyżki mleka kokosowego Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wychodzi za gęste można dodać łyżkę mleka kokosowego ( zależy

PaleoLife
Ciasto gryczane 146

kaszy gryczanej (ugotowanej m.w w 400 ml wody) 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej tortowej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g suszonych żurawin, posiekanych 2 płaskie lyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych grubo posiekanych Polewa czekoladowa 50 ml śmietanki UHT 30 % 100 g czekolady deserowej(...)ugotowaniu i wystudzeniu kaszę mielemy , używając maszynki do mielenia mięsa lub blendera z ostrymi nożami. W garnku rozpuszczamy masło. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do rozpuszczonego masła dodajemy kawałki czekolady , całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady. Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz zmiksowana

Z Kuchni Do Kuchni
Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! 13711

waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g) 4 łyżki cukru pudru 1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka opcjonalnie 1/2 białej czekolady + 3 łyżki mleka     *** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 24×24 cm) *** *** Przygotowujemy(...)Połowę masy wykładamy na herbatniki *** *** Na masę wykładamy rurki z kremem *** *** Na warstwę z rurek wykładamy resztę kremu *** *** Całość przykrywamy warstwą herbatników *** *** W garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki. Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej

Blog z Apetytem
Tort czekoladowy z mascarpone i malinami 242

dodatkiem malin. Łatwy do przygotowania a efekt jest pyszny, polecam! :) Składniki na tortownicę o śr. 28 cm: (Inspiracja: :" Ulubione przepisy ") Ciasto czekoladowe:  150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 200 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g śmietany 18% 3 łyżki mleka 50 g ciemnego kakao(...)mocnej kawy 5 jajek 250 g brązowego cukru  Krem: 600 ml śmietanki 30%  3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 50 g mlecznej czekolady ok. 350-400 g malin Ponadto: 1 szklanka mocnej herbaty z łyżeczką cukru ok. 30 g mlecznej czekolady   W małym rondelku o grubym dnie rozpuścić masło, zdjąć z ognia, dodać połamaną

Simply Food
TORCIK FERRERO ROCHER 175

Ferrero Rocher. Co prawda, to ja go musiałam upiec, ale od męża dostałam piękne kwiaty i wino z dedykacją, więc pieczenie już mu oszczędziłam 😉 Torcik Ferrero Rocher to połączenie czekolady i orzechów, które znajdują się zarówno w cieście, jak i w masie. To ten rodzaj ciasta od którego ciężko się oderwać. Nie jest zbyt słodkie i po zjedzeniu jednego kawałka(...)oszczędzić sobie pracy można kupić gotowe. Mmmmm...palce lizać! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 50 g gorzkiej czekolady 2 szt. pralin orzechowych (u mnie: parlinki Wawel) 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 200 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady

Kuchnia MagdaLeny
Królewska brioche z czekoladą i tahini. 107

Któż mógłby się oprzeć cudownej, świeżutkiej i pachnącej brioszce?! Z racji tego, że uwielbiam ładne jedzonko ( i czekoladę :P) przedstawiam Wam moją, nietypową propozycję brioche. Nie jest za słodka, jak mogłoby się wydawać. :) Pyszna, efektowna, idealna na śniadanko i deser. Składniki: I. Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka 250 g mąki szczypta soli(...)łyżki cukru pudru 2 jaja 125 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka oleju  4 łyżeczki tahini 40 g czekolady (pokrojonej na mniejsze kawałki)  II. Do przybrania: 1 tabliczka czekolady pokruszone pistacje pokruszone orzechy makadamia pestki granatu posypki czekoladowe kwiatki i listki z masy marcepanowej  Sposób przygotowania: W małej miseczce umieszczamy pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier

DominikaDolci
Ciasto "Chocolate Chip Cookie" z bogatym wnętrzem. 122

żółtko 2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 250 g (2 szklanki) mąki 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 225 g (1 i 1/2 szklanki) pokrojonej czekolady mlecznej II. Mus z gorzkiej czekolady: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 4-5 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki(...)składników. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę, oraz sól. Suche składniki łączymy z mokrymi i ponownie miksujemy na małych obrotach. Do ciasta wrzucamy 3/4 podanej ilości pokrojonej czekolady. Mieszamy silikonową łopatką. Ciasto ważymy ( mi wyszło 880 g) i dzielimy na 2 części ( po 440 g). Umieszczamy je w rantach. Ma dość stałą konsystencję, więc dociskając ręką równo rozkładamy

DominikaDolci
Letni torcik kokosowy z bananem i mango. 177

się wrzucić jeszcze kilka przepisów na bloga. :* Blat kokosowy: 6 białek 50 g cukru kryształu 25 g mączki migdałowej 125 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Krem biała czekolada i kokos: 75 g mleka 3,2 % 20 g żółtka 30 g cukru 30 g wiórków kokosowych Bakalland 3 g żelatyny w płatkach 100 g białej czekolady 250 g śmietanki(...)mango i banan: 150 g puree z banana 150 g puree z mango 50 ml wody 25 g cukru 6 g żelatyny w płatkach 90 g białej czekolady 100 g śmietanki 30% Beza włoska: 50 g białka 100 g cukru woda Do przybrania: kulki z marcepana prażone migdały Sposób przygotowania: Blat kokosowy: W jednej misce łączymy mączkę migdałową, cukier puder

DominikaDolci
Piernik staropolski 181

mąki Składniki na krem: 3 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka cukru pudru 200g masła Sok z ½ cytryny Ponadto: 2 słoiczki powideł śliwkowych 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka czekolady mlecznej 125ml słodkiej śmietanki 30% Sposób przygotowania Blaty piernikowe: Masło, cukier oraz miód podgrzewamy w rondelku do całkowitego połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Sodę rozpuszczamy(...)grysikowej- 3 blat ciasta. Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku. Polewa: Śmietankę mocno podgrzewamy na gazie. Dodajemy połamane osteczki czekolady, przykrywamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy aż do połączenia składników i od razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowy mazurek z chili 144

łyżeczki cukru wanilinowego Galeo 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo 3/4 kostki masła (150 g) 1 jajko Składniki na nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady min. 70% kakao (ja użyłam malinowej) 2 łyżeczki cukru wanilinowego Galeo duża szczypta chili Galeo + dowolne bakalie do wypełnienia i dekoracji – u mnie liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada(...)minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze 20 minut. Czas, kiedy spód jest w piecu możemy wykorzystać, żeby przygotować ganache z czekolady. Śmietanę kremówkę zagotowujemy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, cukier wanilinowy i dużą szczyptę chili. Odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie mieszamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej

Ciastkozercy
WYCIECZKA do PIJALNI CZEKOLADY M. Pelczar Chocolatier 135

Królowa Ziół oraz Słodka Bogini - które potrafią rozkochać w sobie każdego człowieka.  Do ,,bajki'' o Słodkiej Bogini przeniósł nas Mistrz Polski Cukiernictwa Mirosław Pelczar w swej cudownej Pijalni Czekolady. Pijalnia Czekolady M. Pelczar Chocolatier to miejsce wyjątkowe, jedyne takie w Polsce w stylu starej fabryki. Miejsce bardzo urokliwe, smaczne i słodkie :) Wszystkie wyroby tworzone są  z pasją(...)różnych zakątków świata.  Na gości czekają tu liczne niespodzianki: największa czekoladowa fontanna w Polsce mierząca 2,20 m, pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet.  Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami

Fiołkowe Talerze