niż w kartonowym pudełeczku z czerwoną kokardką... :) Dacie się namówić...? Składniki na ok 40 sztuk: 120g masła 35g cukru pudru 150g wiórek kokosowych + 100g do obtoczenia 2 tabliczki białej czekolady Ok 40 sztuk blanszowanych migdałów 1 płat suchego wafla/ ewentualnie herbatników maślanych Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na kosteczki i topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, powoli(...)dodajemy czekoladę, wiórki kokosowe oraz całkowicie skruszonego wafla. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie łyżeczką nabieramy w dłoń krem, rozpłaszczamy, na środku układamy migdała bez łupki i zwijamy w kuleczkę. Obtaczamy w pozostałym kokosie. Pralinki przed podaniem mocno schładzamy
Kuchnia w czekoladziemakowce są dla nas zbyt duże, bo na przykład mamy małą rodzinę, a mimo wszystko chcielibyśmy upiec ciasto z makiem - polecam babeczki drożdżowe z makiem i polewą z białej czekolady. Każda z babeczek składa się z trzech ruloników przepełnionych masą makową, i pokryta jest kremem z mascarpone i białej czekolady. Babeczki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu(...)mąki pszennej 20 g drożdży 125 ml mleka 1 jajko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 400 g gotowej masy makowej Polewa: 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Bardzo ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać tak, by było letnie. Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1/2 łyżki
Świat Ciastajajko 1 łyżka miodu 1 łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: słoik powidła śliwkowego lub porzeczkowego 1 miarka TM wody 2 łyżki żelatyny 120 g marcepanu polewa: 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej (wg gustu) 100 g masła Kostka piernikowa. Thermomix przepisy. Wykonanie: Do wykonania kostki piernikowej możemy także wykorzystać dojrzewające ciasto na piernik staropolski. Przepis tutaj. Do naczynia(...)Całość wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia masy. Marcepan wałkujemy na wielkość blaszki. Na zastygniętą masę delikatnie kładziemy marcepan. Do czystego naczynia Thermomix dajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy czas 8 min/temp.80 stopni/obr.1 Czekoladę przelewamy do głębokiej miski i wstawiamy do lodówki do ostudzenia. Ciasto i wystudzoną czekoladę wyciągamy z lodówki. Piernik kroimy w kostkę. Kostki piernikowe zanurzamy
Themo przepisyczekoladowo-orzechowe są tak smaczne, że wprost nie można się im oprzeć. Żadna pozycja z kupnej bombonierki nie może się z nimi równać! A potrzebujemy tylko czterech składników: 1 czekolada gorzka (100 g), 1 czekolada mleczna (100 g), 4 łyżki masła orzechowego (niesolonego i niesłodzonego) oraz suszone jagody goji (lub suszona żurawina). Obie czekolady wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli(...)metalowej misce, postawionej na garnku z małą ilością gotującej się wody). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe i mieszamy do połączenia (mogą pozostać niewielkie niewymieszane kawałki masła). Wylewamy do małej foremki wyłożonej folią aluminiową (u mnie keksówka) i posypujemy jagodami goji lub żurawiną (możemy użyć też orzechów). Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Potem ostrym nożem kroimy na niewielkie cukierki
Poezja smakuzrobić. Przepis lekko zmodyfikowałam ale powiem tylko tyle "palce lizać". Porcelana Bogucice z kolekcji Venezia. Składniki: 300 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków 60 g masła 100 g białej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szkl cukru pudru 300 g mlecznej czekolady 50 g limonkowej czekolady pistacje siekane Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białą(...)czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki w naczyniu zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 12 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjąć i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie włożyć na 2-3 godziny do lodówki. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Obtoczyć kulki z wszystkich
Ala piecze i gotujedelikatnym, czekoladowym kremem. Smakują wspaniale i tak też się prezentują ;). Mój krem jest naprawdę delikatnie czekoladowy, wg mnie smakował jak czekoladowy budyń :). Użyłam do jego wykonania pół na pół czekolady mlecznej i deserowej, ale jeśli lubicie czekoladę gorzką ( za którą ja nie przepadam ), to możecie użyć tylko takiej ( krem będzie miał wówczas bardziej intensywny kolor ). Przepis na same babeczki znalazłam(...)duże jajka 125 g masła 3 łyżki mleka 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej Krem czekoladowy: 100 g czekolady - gorzkiej, deserowej lub pół na pół z mleczną 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone cukier puder
Opowieści z piekarnikaDziś proponuję coś puszystego i słodkiego Pyszny drożdżowy chlebek do odrywania z czekoladą i dużą ilością kremu czekoladowego z pewnością zachwyci całą rodzinę. Szczerze mówiąc, pochłonęliśmy jeszcze ciepły zaraz po wyjęciu z piekarnika, jest absolutnie przepyszny! Większość osób, jak tylko mówię im że ciasto jest drożdżowe, od razu załamuje ręce i od razu twierdzą, że to trudne, że nie wyjdzie(...)pyszne ciasto w wersji tradycyjnej i na Tefal Cuisine Companion. Sami oceńcie, która wersja jest łatwiejsza;) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Chlebek do odrywania z czekoladą (1 keksówka) Składniki: 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 7 g drożdży instant 5 g soli 1/3 szklanki mleka 60 g masła 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka ekstraktu
karmelowyZapraszam na kolejne ciasto na niedzielę , ciasto z gruszkami, migdałami i czekoladą. Uwielbiam piec sezonowo. Przyszła więc pora na gruszki w cieście . To ciasto upiekłam z migdałami. Przepięknie pachnie i nie tylko migdałami. Dodałam moją ulubioną przyprawę, kardamon. To jeszcze nie koniec do ciasta wrzuciłam pokrojoną czekoladę! To ciasto z gruszkami jest naprawdę wypasione po brzegi. Ciasto łatwe w przygotowaniu(...)Jest to idealne ciasto do lodów. Często zamiast lodów ubijam śmietaną i mieszam z jogurtem. Kwaśny jogurt i słodkie ciasto świetnie do siebie pasują. Na życzenie dzieci dodałam mlecznej czekolady. Sądzę jednak, że gorzka czekolada z dużą zawartością kakao pasuje lepiej do tego ciasta, bo prostu nie rozpływa się tak mocno. Ciasto jest bardziej ścisłe i wygląda na bardziej wypieczone
codojedzeniamąki 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 35g posiekanych pistacji Krem: 250ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ¾ tabliczki czekolady deserowej 1 pełna łyżeczka kakao Ok 70ml likieru pistacjowego Ok 40g posiekanych pistacji Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sito. Dodajemy cząstki masła, łyżkę śmietany i pistacje. Wszystko(...)części i wylepiamy foremki. Dziurkujemy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 ⁰C piekarnika na ok 13-15 minut. Studzimy. Krem: Ok pół godziny przed przygotowaniem kremu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone ubijamy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy likier, drugi łączymy powoli z czekoladą oraz kakao. Kremy nakładamy
Kuchnia w czekoladziewarto! :) Zapraszam! :)) Składniki: 400 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 4 szkl pszenicy ekspandowanej (3 szkl do masy, 1 szkl do posypania na wierzch) 150 g herbatników 1 czekolada biała 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć równomiernie część herbatników. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką masę, przestudzić(...)kremówki ubić na sztywną masę, stopniowo dodać serek mascarpone ubijając już na wolniejszych obrotach, następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę, nadaj ubijając. Kiedy składniki się połączą dodać 3 szklanki pszenicy i wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać nożem, dodać następną warstwę herbatników. Gorzką i mleczną czekoladę również rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Pozostałe 200 ml śmietany ubić
TrufelkowoDomowa czekolada z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa, jest pyszna i pachnąca. Dzisiaj przygotowałam ją w formie bloku ozdobioną groszkami czekoladowymi. W takiej formie dobrze się kroi i estetycznie wygląda na talerzu. SKŁADNIKI : 250 g margaryny 1 szklanka mleka pełnego 2 i 1/2 szklanka mleka w proszku 3/4 szklanki cukru 3 duże łyżki ciemnego kakao(...)CZEKOLADA BIAŁA : 120 g margaryny 1/2 szklanka mleka 1/2 szklanka cukru pudru 1 i 1/2 szklanka mleka w proszku DODATKOWO : 200 groszków typu
Kulinarne Fantazje Mariolitych ciastek!!! No i same ciastka- z mocno wilgotnym wnętrzem typu brownie oraz delikatnie chrupką skórką, z dodatkiem żurawiny i do tego podwójnie czekoladowe... Ba, nawet potrójnie czekoladowe: z czekoladą gorzką, czekoladą mleczną oraz dodatkowo licząc kakao. Mega obłędne i równie mega wciągające! 😋 Jednak, aby wyszły takie 'mega' to, bardzo ważna sprawa- masa musi być dobrze schłodzona, inaczej się rozleje(...)ciastka nie wyjdą już takie mega 😜 Przepis (z moimi małymi modyfikacjami dodatków- żurawina i mleczna czekolada) zaczerpnięty z Kwestia Smaku . Około 18 szt.: * gorzka czekolada- 170 g * cukier- 150 g * masło- 60 g * mąka pszenna- 50 g * czekolada mleczna- 50 g (oryg. deserowa) * żurawina- 50 g (oryg. orzechy włoskie) * kakao- 2,5 łyżki * proszek do pieczenia- 1/4 łyżeczki * jajka
Kraina Miodem Płynącabiszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna(...)układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania tortu. Polowę kremówki zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną na kawałki białą czekoladę (100 g) mieszamy do uzyskania jedolitej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia – to także można zrobić poprzedniego dnia, ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy
CiastkozercyOpis: Smakosze czekolady zgodnie twierdzą, że mus czekoladowy to najlepszy deser na świecie. Jest puszysty i delikatny w smaku, ale też prosty do przygotowania. Składniki: 220 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%) 125 ml śmietany kremówki 36% 3 jajka 50 g cukru lub cukru pudru 30 g masła 3 łyżki brandy 4 łyżki wody Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę(...)dodatkiem alkoholu oraz wody. Mieszamy całość, aż masa będzie gładka. Po rozpuszczeniu mieszankę czekolady miksujemy z masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijanie powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie do masy czekoladowej wbijamy żółtka. Cały czas mieszamy drewnianą łyżką kuchenną. Do czekolady na zmianę dodajemy również połowę masy z ubitych białek. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę
CookMagmożna sobie wymarzyć cudowniejsze połączenie, niż połączenie sernika z białą czekoladą i owocami ? Hmmm...może i można, ale po co szukać, skoro przepis na cudownie pyszny sernik na zimno macie na wyciągnięcie ręki. Sernik na zimno z białą czekoladą jest niebywale kremowym sernikiem. Warstwa musu owocowego równoważy słodycz sernika i dodaje mu charakteru. Przygotowanie takiego sernika nie jest zbyt pracochłonne(...)receptury, a sernik na pewno się uda ! Do mojego sernika wykorzystałam zamrażarnikowe zapasy... Mrożone owoce z mieszanki kompotowej Poltino zdały egzamin. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MUSEM OWOCOWYM Składniki na sernik Spód do sernika: 300 g biszkoptów 125 g masła Masa serowa: 750 g sera sernikowego ( z wiadereczka lub naturalnego serka homogenizowaneg
kolorowotorcikowo