czekolada - 27946 przepisów (strona:119/1864)

Gorąca czekolada z wiśniami 162

Okres jesienno-zimowy to idealny moment do umilenia sobie weekendu w postaci gorącej czekolady, szczególnie teraz, gdy za oknem dość mroźno. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować pyszny napój, dzięki któremu poczujesz się jak w dobrej i klimatycznej knajpce. Mam dla Ciebie pomysł na gorącą czekoladę smakową– z syropem wiśniowym, która będzie dobrym urozmaiceniem wersji klasycznej. Całość wspaniale się(...)sobą komponuje, w smaku czuć gorzką czekoladę, jak i intensywną nutę wiśni. Ta propozycja zaspokoi Waszą ochotę na słodkie na cały dzień lub nawet dłuższy czas. Składniki na 2 porcje po 250ml: Na syrop: 120g mrożonych wiśni 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru 1 łyżka wody Na czekoladę: 400ml mleka 100g gorzkiej czekolady (można użyć deserowej) 1 łyżeczka syropu z agawy/cukru/miodu

Fabryka pomysłów
Ciasto malinowo czekoladowe 116

oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 35 g masła, 75 g białej czekolady, Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być(...)formy nie trzeba smarować tłuszczem, ani wysypywać bułką tartą. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry spodem, pozostawić do wystygnięcia. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą). Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie

królestwo garów
Ciasto a la Kinder Country 103

Bardzo słodkie ciasto na wzór słynnego batonika, z mocnym akcentem białej i mlecznej czekolady oraz chrupiącej preparowanej pszenicy z miodem. Idealne do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biała masa: 350ml śmietany 30% 250g sera mascarpone 1 śmietan fix 200g białej czekolady 200g preparowanej pszenicy z miodem Czekoladowa masa: 150ml śmietany 30% 200g mlecznej czekolady Dodatkowo: 36 sztuk herbatników(...)preparowanej pszenicy z miodem Wykonanie: 1.  Biała masa: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko wystudzić, a śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixem. Mascarpone zmiksować mikserem, dodać ubitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę, całość delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać preparowaną pszenicę i ponownie delikatnie wymieszać. 2.  Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć herbatnikami, następnie wylać białą masę, ułożyć warstwę

Szalona Kuchnia Eweliny
WYCIECZKA do PIJALNI CZEKOLADY M. Pelczar Chocolatier 135

Królowa Ziół oraz Słodka Bogini - które potrafią rozkochać w sobie każdego człowieka.  Do ,,bajki'' o Słodkiej Bogini przeniósł nas Mistrz Polski Cukiernictwa Mirosław Pelczar w swej cudownej Pijalni Czekolady. Pijalnia Czekolady M. Pelczar Chocolatier to miejsce wyjątkowe, jedyne takie w Polsce w stylu starej fabryki. Miejsce bardzo urokliwe, smaczne i słodkie :) Wszystkie wyroby tworzone są  z pasją(...)różnych zakątków świata.  Na gości czekają tu liczne niespodzianki: największa czekoladowa fontanna w Polsce mierząca 2,20 m, pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet.  Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami

Fiołkowe Talerze
Grzybki z kremem budyniowym 1717

masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 laska wanilii Krem: 300g miękkiego masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 100g mielonych migdałów 1 kieliszek spirytusu Polewa: 2 tabliczki czekolady deserowej lub mlecznej 150ml słodkiej 30% śmietanki Dodatkowo: 1 białko Mak Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą, a następnie szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki(...)oraz spirytus. Masą napełniamy kapelusze grzybków, od spodu przykładamy blaszki, a w ich środek wbijamy upieczony trzonek. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, ale nie zgotowujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamane kostki czekolady i zostawiamy na ok 2 minuty. Następnie mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i maczamy kapelusze naszych grzybków. Odstawiamy (najlepiej użyć do tego wkładów na jajka) tak by polewa stężała

Kuchnia w czekoladzie
Budyń czekoladowy. Domowy... 116

smaki? Dawniej tylko czekoladowy, waniliowy, albo śmietankowy i może truskawkowy, malinowy lub wiśniowy. Teraz dostępny w każdym kolorze tęczy i każdym smaku. Bananowy, toffi, karmelowy i krówkowy, z biała czekolada, a także biszkoptowy, żelkowy i guma balonowa. I nie zapominajmy o opcji bazujacej na kaszy jaglanej.  Niektóre znam, inne widziałam tylko w Iternecie: w ofercie supermarketów, lub opisane(...)nigdy nie pokusiłam się o zrobienie owego kremu w domu. Takiego prawdziwego, luksusowego, słodkiego i pachnacego. I był to bład... Bo okazuje się, że efektem odpowiednio podgrzanej mieszanki mleka, czekolady i skrobi kukurydzianej, jest pyszny deser, który ma się nijak do woreczkowego, masowo produkowanego kuzyna...        Przepis z bloga  Ben & Birdy . Składniki: (na 4 porcje

Lejdi of the house
Sernik czekoladowy z ciasteczkami 155

jest lekkie i delikatne ciasto. To intensywny i mocno czekoladowy sernik, dla którego warto zgrzeszyć by po jednym kawałku zaspokoić apetyt na czekoladę na długi czas:). Nam bardzo zasmakował i na pewno powtórzymy. Sernik: 1 kg mielonego sera  200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 5 jajek  1 budyń waniliowy 200 ml śmietany 30% 2 łyżki kakao 150g(...)cukru 100g ciastek owsianych Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 100g ciastek owsianych 1. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z 3 łyżkami mleka. Studzimy. W dużej misce miksujemy ze sobą do połączenia składników: jajka, cukier, budyń, ser, śmietankę, kakao i rozpuszczoną czekoladą.  2. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy

Szefowa kuchni
KREM ŚMIETANOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ / tort 197

Krem z tego przepisu jest lekki i puszysty, a biała czekolada nadaje mu słodyczy. Przygotowanie go nie sprawi Ci kłopotu. Krem śmietanowy z białą czekoladą bez problemu możesz zabarwiać żelowymi barwnikami spożywczymi. Zawsze korzystam z barwników firmy Wilton, jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Zanurzam wykałaczkę w barwniku i dodaję do zimnej  śmietany chwilę przed ubiciem. Z przepisu poniżej przygotujecie(...)plus obłożenie tortu masą dookoła. Zazwyczaj moje biszkopty mają 23 cm średnicy. Zobacz inne przepisy w dziale TORTY  Koniecznie wypróbuj przepis na biszkopt Krem śmietanowy z białą czekoladą Drukuj Składniki 1 l śmietanki 30% lub 36% 4 szt białej czekolady 2 szt śmietanfix Sposób przygotowania: Przynajmniej 6 godzin przed ubijaniem, a najlepiej dzień wcześniej, rozpuszczamy czekolady w śmietance. Śmietanę

Rusty Fork
CZEKOLADOWIEC Z JABŁKAMI 146

ochotę na małe co nieco do kawy lub herbaty, jako przekąska do pracy lub szkoły czy spotkanie ze znajomymi. Ciasto mocno czekoladowe w smaku z kawałkami białej i gorzkiej czekolady, płatkami migdałowymi oraz dodatkiem winnych jabłek, które zwiększają wilgotność i przełamują smak czekolady. Dzięki temu ciasto nie jest za słodkie i można rozkoszować się jego smakiem z przyjemnością 😋 Składniki(...)mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 1/2 szklanki płatków migdałowych + płatki do posypania 3 szt. kwaskowatych jabłek Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, łączymy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
SERNIK CZEKOLADOWY 120

Sernik z prawdziwą gorzką 90% czekoladą. Jest mocno czekoladowy, aksamitny i delikatny. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek kalorycznego deseru. Uwielbiam go! Pyszny, nie jest za słodki dzięki gorzkiej czekoladzie. Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 1 szkl cukru pudru 50g miękkiego masła 4 jaja 2 tabliczki gorzkiej 90% czekolady Jedna czubata łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto(...)paczki herbatników Herbatniki wykładam na blaszkę (20x30cm). 1 ½ tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jaju do momentu połączenia się z masą. Następnie po łyżce dodajemy ser, potem mąkę ziemniaczaną, a na końcu roztopioną czekoladę. Mieszamy do połączenia składników i dodajemy pokrojoną ½ tabliczki czekolady. Masę serową wylewam na herbatniki

Słodki Zakątek
Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone (Trójczekoladowy sernik na zimno) 356

Waszym domu! (Keksówka o wymiarach około 11 x 28 cm) 500g serka mascarpone (można też użyć twarogu) 300g śmietany 30-36% 3 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek wody 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 100g czekolady białej 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego Dodatkowo: około 10 herbatników Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko ostudzić. Ser mascarpone utrzeć z cukrem(...)cukrem waniliowym, a następnie połączyć z żelatyną.   (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.) Masę podzielić na 3 części. Czekolady osobno roztopić w kąpieli wodnej, a kremówkę ubić na sztywno i również podzielić na 3 porcje. Każdą część masy serkowej wymieszać z jedną czekoladą, a na końcu delikatnie połączyć z kremówką.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia

Di gotuje
Tort ptysiowy z brzoskwiniami 163

ptysiowe: 125ml (½ szklanki) 60g masła Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 100g mąki pszennej 3 jajka Krem: 200ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 serek homogenizowany waniliowy 1 biała czekolada Brzoskwinie z puszki (5-6 połówek) lub inne owoce (sezonowe) Garść pistacji Sposób przygotowania Ciasto ptysiowe: Mleko, sól, masło oraz cukier zagotowujemy. Ściągamy z kuchenki, dodajemy przesianą mąkę pszenną(...)piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 20 minut. Mój przypala „tył”, więc po jakichś 12 minutach obróciłam blaszkę. Gotowe blaty delikatnie przekładamy na kratkę i studzimy. Krem: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, ale tak by nadal była płynna. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek homogenizowany. Krótko miksujemy i dodajemy cieniutkim strumieniem białą czekoladę. Krem dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Muffiny z czekoladą i pomarańczą 163

Moich muffinów nie nazwałam czekoladowych, bo czekolada jest obecna w kawałeczkach. Dzięki temu muffiny są piegowate w środku, a jedząc je napotkacie na pyszne kawałki czekolady w całości. To pyszny efekt. Aby wzbogacić smak moich muffinów dodałam do nich skórkę z pomarańczy oraz kawałek pomarańczy na wierzch. To da także ładny efekt wizualny. Zapraszam Was także na kilka przepisów(...)inne muffiny: – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY z czekoladą i pomarańczą Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 150 g masła – 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) – 2 pomarańcze – 300 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Domowe pralinki rafaello 185

niż w kartonowym pudełeczku z czerwoną kokardką... :) Dacie się namówić...? Składniki na ok 40 sztuk: 120g masła 35g cukru pudru 150g wiórek kokosowych + 100g do obtoczenia 2 tabliczki białej czekolady Ok 40 sztuk blanszowanych migdałów 1 płat suchego wafla/ ewentualnie herbatników maślanych Sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na kosteczki i topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, powoli(...)dodajemy czekoladę, wiórki kokosowe oraz całkowicie skruszonego wafla. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie łyżeczką nabieramy w dłoń krem, rozpłaszczamy, na środku układamy migdała bez łupki i zwijamy w kuleczkę. Obtaczamy w pozostałym kokosie. Pralinki przed podaniem mocno schładzamy

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe babeczki z makiem i polewą z białej czekolady 124

makowce są dla nas zbyt duże, bo na przykład mamy małą rodzinę, a mimo wszystko chcielibyśmy upiec ciasto z makiem - polecam babeczki drożdżowe z makiem i polewą z białej czekolady. Każda z babeczek składa się z trzech ruloników przepełnionych masą makową, i pokryta jest kremem z mascarpone i białej czekolady. Babeczki są puszyste i mięciutkie. Najlepsze zaraz po upieczeniu(...)mąki pszennej 20 g drożdży 125 ml mleka 1 jajko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 400 g gotowej masy makowej Polewa: 200 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Bardzo ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Mleko lekko podgrzać tak, by było letnie. Drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 1/2 łyżki

Świat Ciasta