Twarożek ” Mój ulubiony” mieszamy z sokiem z pomarańczy i whiskey, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto. Mus z białych szparagów, twarożku „Mój ulubiony” i białej czekolady Czas przygotowania 70 min. 4 porcje Składniki: 100 g twarożku ” Mój ulubiony” 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki 36% pół pęczka białych szparagów 2 zielone szparagi(...)zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy szparagi na średnim ogniu do miękkości ok 15 min. Odcedzamy, studzimy i blendujemy. Jeśli masa nie jest jedwabiście gładka przecieramy mus przez sitko. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej umieszczając miseczkę z połamaną czekoladą na garnuszku z gorąca wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy, łączymy z twarożkiem, musem ze szparagów i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą
karmelowyPrzepis na talerzu . Składniki są na foremkę o wymiarach ok. 28x20cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na białą masę: 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus lub podobnych Składniki na ciemną masę: 150 g śmietanki 30% 2 tabliczki mlecznej czekolady Dodatkowo: 200 g maślanych herbatników płatki Neste Kangus do posypania CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 40 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Masa biała: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy mascarpone. Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę. Wsypujemy płatki i dokładnie mieszamy. Masa ciemna: Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty
My Culinary ArtCzekoladowy indyk to idealna propozycja dla mięsożerców lubiących czekoladę fantastyczne połączenie gorzkiej czekolady, indyka, wina oraz chili. Danie jest łatwe w przygotowaniu i obłędnie smakuje. Czekoladowy indyk Coraz więcej osób w kuchni zaczyna eksperymentować – i bardzo nam się to podoba. Nam do tej pory nie przyszło by do głowy, że mięsa można połączyć z…czekoladą, aż do dzisiaj(...)Nasza dzisiejsza propozycja to indyk w czekoladzie na ostro. Do przygotowania sosu czekoladowego użyliśmy gorzkiej czekolady 90%, ale śmiało możecie użyć 70. Im bardziej gorzka czekolada, tym danie będzie wytrawniejsze. Nie tylko indyka można połączyć z czekoladą. Powiadają, że każdy rodzaj mięsa będzie idealnie smakować z sosem czekoladowym . Sprawdzimy i damy Wam znać. Tymczasem w naszej Ciasnej Kuchnia czeka
Ciasna Kuchniakompletnie nie jest wyczuwalna w smaku, a jedynie sprawia, że ciasto jest wilgotne i treściwe, jak również dłużej zachowuje świeżość. Płatki migdałowe fajnie przełamują miękką strukturę ciasta, dodatek mlecznej czekolady nadaje przyjemną słodycz, zaś szczypta gałki muszkatołowej wyjątkowego charakteru. Do walorów smakowych dochodzi prostota w wykonaniu więc nie pozostaje nic innego, jak wypróbować, i tym samym przekonać się czy podbije(...)marchewkowe ?! :) Ciasto: * mąka pszenna- 1 szklanka * starta cukinia- 1 szklanka * olej- 2/3 szklanki * płatki migdałowe- 1/3 szklanki * jajka- duże 2 szt. * cukier trzcinowy- 4 łyżki * kakao- 1 kopiasta łyżka * czekolada mleczna- 100 g * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * soda- 1/2 łyżeczki * gałka muszkatołowa- szczypta Polewa: * czekolada mleczna- 30 g * czekolada deserowa- 30 g * mleko- 2 łyżki Ciasto: Piekarnik nagrzać
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam :) Więc uwierzcie, że jak tylko znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Ciasto jest przepyszne. Delikatny, lekki biszkopt, brzoskwinie w aromatycznej galaretce i puszysta pianka czekoladowa... Poezja :) W orginalnym przepisie(...)zmieniłam tylko czekoladę z gorzkiej na mleczną, bo akurat taką wolę - ale to już można dobrać wg uznania. Składniki na biszkopt: 5 jajek (w temp. pokojowej) 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Warstwa brzoskwiniowa: 1 duża puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe 800 ml gorącej wody Warstwa czekoladowa
Świat CiastaUwielbiam desery w pucharkach. Są idealne na chwilę wytchnienia po długim dniu. Dziś zapraszam Was na serniczek chia na jagodach z warstwą czekolady. Pyszny deser w pucharku. A zwieńczenie czekolady... no cóż... chyba każda kobieta kocha te małe kosteczki ;) Polecam Wam serdecznie czekolady BIO od Ekoflorka . Smak, jakość... po prostu aż chce się jeść i jeść. Składniki(...)pucharek) 1/2 szklanki delikatnego twarogu naturalnego 2-3 łyżeczki cukru pudru 3 łyżki jagód 2 łyżki nasion chia 4 łyżki mleka 4 krople soku z cytryny 2 kostki gorzkiej czekolady z wiśniami i jeżynami Ekoflorka (do starcia) + 1-2 kostki gorzkiej czekolady Ekoflorka waflowa rurka Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy nasiona chia i zalewamy je 4 łyżkami zimnego mleka, mieszamy. Odstawiamy
Słodkie okruszkiCzekolada, orzechy i kokos. Trzy całkiem odmienne składniki, a w połączeniu w jednej babeczce komponują się naprawdę dobrze! Babeczki są wilgotne, intensywnie czekoladowe i banalnie proste! Najlepsze w dniu pieczenia, choć na następny dzień też są niczego sobie ;) Polecam! Składniki: (na 8-10 sztuk) Ciasto: 100 ml mleka 2 łyżki kakao 100 g cukru trzcinowego 60 g gorzkiej(...)czekolady 90 g mąki pszennej 2 małe jajka szczypta soli 100 ml oleju rzepakowego 50 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie kokosowe: 1/2 szkl mleka 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 25 g masła Dodatkowo: 20 g białej czekolady 1 łyżeczka mleka kilka orzechów
Nastoletnie Wypiekanienasączenia 2/3 szklanki mocnego naparu z herbaty wymieszanego z sokiem z połowy cytryny · do dekoracji – biała czekolada (wg uznania) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao i szczyptą soli. W dużej misce miksujemy białka dodając pod koniec po 1 łyżce cukru pudru. Kiedy masa białkowa będzie sztywna dodajemy(...)serka mascarpone · 150 g masy kajmakowej (z puszki) · 100 g białej czekolady Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym
Trzeci talerzsurowe 1 żółtko gotowane 80 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Pomada czekoladowa: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka esencji waniliowej Wierzch bakaliowy: 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g orzechów włoskich 50 g migdałów w płatkach 40 g rodzynek 40 g żurawiny(...)łyżki kokosu 8 suszonych moreli niesiarkowanych 3 suszone figi ale-raj 3 łyżki rumu Przygotowanie: Wierzch bakaliowy: Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania. Kruche ciasto: Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi
Ala piecze i gotujeTarte z masą z białej czekolady w wersji wielkanocnej przygotowałam, bo słodkie jajeczka do niej dodałam. Po przestygnięciu kroi się znakomicie i smakuje wyśmienicie. Jest słodka, kremowa, delikatna i mocno czekoladowa. Jeśli wzorki z gorzkiej czekolady wg własnej inwencji przygotujecie, to z pewnością jej smakiem i wyglądem rodzinę na święta oczarujecie. Przygotowanie: Składniki: ciasto na formę(...)mąki pszennej, 100 g masła, 1 duże jajo, 2 łyżki kakao, 1 łyżka cukru, opcjonalnie 2 łyżki wody, szczypta soli, masa: 400 ml słodkiej śmietanki 30%, 200 g białej czekolady, 10 g żelatyny (3 płaskie łyżki), 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, ponadto: czekoladowe jajeczka, 30 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej
Moniki Smakołykiróżnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi. Bezglutenowe, bezlaktozowe, bezcukrowe i w dodatku light, bo nie ma w nim ani grama masła, czy oleju. Szczególnie zachęcam do wypróbowania przepisu miłośników gorzkiej czekolady. Jeśli kochacie ją tak bardzo jak ja, to gwarantuję Wam, że dyniowe brownie stanie się waszym ulubionym ciastem :). Jeżeli jednak nie jesteście fanami gorzkich słodkości, to możecie użyć deserowej, lub mlecznej(...)czekolady (wtedy jednak nie będzie to już bezmleczne ciasto). Składniki (około 12 porcji): 1 szklanka puree z dyni z tego przepisu 2 duże jajka 2 łyżki mleka kokosowego lub wody kokosowej 125 g posiekanej gorzkiej czekolady (lub chocolate chips), bez dodatku laktozy (można zastąpić czekoladą mleczną, lub deserową) 1 szklanka kakao bez cukru (typu DecoMorreno) 1/4 szklanki miodu
Smiling Shrimptylko :) Ja zaczęłam już przekopywać tony przepisów na świąteczne smakołyki, a Wy? Jeśli jeszcze nie wybraliście świątecznego menu, może zdecydujecie się na wspaniały mazurek z kremem z białej czekolady i jagodami? Z całego serca polecam! Jest słodziutki, kremowy i przełamany idealnie lekką kwaskowością jagód! Biała czekolada i jagody? Zdecydowanie duet idealny, który musi u Was zagościć! :) Mazurek z białą czekoladą(...)białko, które połączy składniki w jedną całość. Ciasto pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 - 20 minut. Składniki: 250 g serka mascarpone 130 ml śmietanki kremówki 1 tabliczka białej czekolady około 400 ml borówek Kiedy spód będzie stygł, czas na przygotowanie masy i musu jagodowego. Około 3/4 jagód blendujemy, tak by otrzymać około 200 ml musu jagodowego. Serek mascarpone
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jest dzieckiem ;) Z tej okazji już dzisiaj, bez wyrzutów możecie zrobić sobie dzień czekoladowego łakomstwa. Niech będzie to dzień tego co dzieci kochają najbardziej. U mnie to będzie dzień czekolady i truskawek. Zrobiłam nietypowe, bo z samej czekolady, babeczki z truskawkową niespodzianką w środku. CZEKOLADOWE BABECZKI Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30 % 200 g serka mascarpone(...)Truskawki rozdrabniamy blenderem,a potem dodajemy do galaretki. Galaretkę z truskawkami przelewamy do formy na kostki do lodu lub do formy na czekoladki. Wstawiamy do lodówki aby mus stężał. Czekoladę kruszymy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą smarujemy cienką warstwą, od środka silikonowe foremki na babeczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Kiedy czekolada będzie
Bon appetit mon amieŚliwki w czekoladzie niezmiennie kojarzą mi się z okresem świąteczno-noworocznym. W czasach mojego dzieciństwa stanowiły prawdziwy rarytas. ( pamiętacie tamten smak i oczekiwanie na te słodkości znajdowane w paczkach słodyczy "od Mikołaja" przyniesione przez rodziców z zakładów pracy?) W tej chwili dostępne są niemal w każdym sklepie, jednak najbardziej smakuje mi wersja domowa. Najlepsza jest z marcepanem z odrobiną(...)posmaku pomarańczy oblana gorzką czekoladą. Jeśli nie macie jeszcze dosyć słodkości po świętach albo planujecie zrobić coś słodkiego na ostatnią noc w tym roku proponuję właśnie taką słodką przekąskę. Są bardzo proste w wykonaniu, smaczne i uroczo będą wyglądały na sylwestrowym stole. ŚLIWKI w CZEKOLADZIE z MARCEPANEM Składniki: 1 opakowanie śliwek kalifornijskich suszonych
Bon appetit mon amie