czekolada - 27946 przepisów (strona:129/1864)

Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową 171

naszych przepisów, tutaj porcja jest dość mała w sam raz do popołudniowej kawy dla kilku osób. Przepis można również wypróbować z konfiturą o innym smaku. My najbardziej lubimy połączenia czekolady i wiśni. Przepis Składniki: 125 g masła 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 300 g konfitury 150 g drobnego cukru 2 duże jajka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia szczypta soli Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 40 g masła Przygotowanie: W garnku roztapiamy masło, gdy całe się rozpuści, dodajemy posiekaną czekoladę i zdejmujemy z palnika. Mieszamy do momentu roztopienia się czekolady i otrzymania gładkiej masy. Dodajemy konfiturę, cukier, sól i roztrzepane jajka (kiedyś nie roztrzepałam i też wyszło). Mieszamy tylko do połączenia się składników

KasiaiKrzysiu.pl
Babeczkowe cieple lody 146

zwykle smak mascarpone czy bitej śmietany  towarzyszy naszym babeczkom, dziś to smak dzieciństwa w zimowe wieczory - smak ciepłych  lodów. SKŁADNIIKI NA BABECZKOWE SPODY: 90 gram dobrej gorzkiej czekolady 1 szkl. mąki pszennej pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 115 gr masła 1 i 1/4 szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)szkl. wody Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do misy wrzucamy masło - ubijamy mikserem do wybielenia masła :) czyli do tzw. puszystej formy.Następnie wsypujemy cukier dalej mieszając. Do szklanki wsypujemy mąkę, dodajemy sodę,szczyptę soli, proszek do pieczenia - mieszamy łyżką aby połączyć suche składniki. Roztopioną wcześniej czekoladę, lekko studzimy. Następnie powoli dodajemy do naszej masy - czekoladę, pojedynczo jajka, powoli

dlaSmaQ
Ciasto czekoladowe 334

cieście mogę powiedzieć jedno – urzekło mnie swoim smakiem! Nie należę do czekoladoholików. Czekoladę lubię w nieprzetworzonej postaci, a to ciacho kupiło moje kubki smakowe. Przygotowałam je do pracy i najlepszą dla niego rekomendacją jest tempo, w jakim zniknęło :) Inspiracja: W kuchennym raju Składniki na formę 22x20 cm: 200 g cukru (1 szklanka) 200 ml świeżo zaparzonej kawy 200 g gorzkiej(...)czekolady (min. 62% kakao) 7 łyżek kakao szczypta soli aromat waniliowy 3 żółtka jajek 6 białek jajek 5 łyżek mąki Polewa (możecie zastąpić gotową, choć polecam zrobić własną): 130 g czekolady deserowej 6 łyżek śmietany 30 lub 36% 1,5 łyżki miodu Przygotowanie: Czekoladę posiekać. Do dużego garnka wlać kawę i wsypać 2/3 szklanki cukru. Zagotować ciągle mieszając, aż cukier

Fabryka pomysłów
Domowe bounty z kaszy jaglanej. 114

znanych batoników bounty :) Składniki: -> 250g wiórek kokosowych -> 1 szklanka kaszy jaglanej -> 3 szklanki wody -> 1-2 laski wanilii -> 1-2 łyżeczki miodu -> 200g czekolady [ 80% kakao]  Wykonanie: Kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin [ można zostawić na noc]. Po tym czasie kaszę wraz z wodą, która pozostała przekładamy(...)kwadratowego bądź prostokątnego naczynia o grubości około 3-4 cm [w   zależności od preferencji].   Wkładamy do lodówki na około 30-45 minut. Pod koniec upływającego czasu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej dodając do czekolady wody, aby uzyskać półpłynną konsystencję. Wyjmujemy naszą masę z lodówki i przekładamy najlepiej na deskę do krojenia. Polewamy wierzch oraz brzegi czekoladą. Wstawiamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Czekoladki Nadziane Masłem Orzechowym 208

Czekolada i masło orzechowe bardzo często widuję na amerykańskich blogach i stronach. Dodatkowo identyczne zestawienie widziałam kiedyś na Moje Wypieki. Ten duet smaków nie dawał mi spokoju, Leń tylko powstrzymywał mnie tyle czasu. Przepis na masło mam już od dawna na blogu, więc nic trudnego, bo masło wiem co i jak i czekoladę rozpuszczać też potrafię, więc do dzieła(...)użyłam dwóch rodzajów belgijskich czekolad, ale do fontanny ze sklepu Słodki Świat, chciałam sprawdzić, jak one zastygają, bo mają niższą zawartość kakao, ale spokojnie zwykła sklepowa też będzie idealna ;) Składniki na 12 szt małych papilotek: 250 g mlecznej czekolady 50 g deserowej czekolady (gorzkiej) 100 g orzeszków ziemnych niesolonych (kupuję w Biedronce) 1 łyżka cukru pudru szczypta soli opcjonalnie

Blondynka Gotuje
Łaciate brownie 149

kogo: dla czekołasuchów dla fanów brownie dla chcących poczuć zniewalający czekoladowy zapach ciasta Składniki: 150g masła 170-180g gorzkiej czekolady 3 jajka 200g cukru pudru pół szklanki mąki łyżka kakao 75g białej czekolady 75g mlecznej czekolady Wykonanie: Masło i gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i roztopić na parze. Mąkę i kakao przesiać do małej miseczki. Jajka i cukier ubić(...)jasny, puszysty krem. Nadal miksując wlewać powoli przestudzoną masę czekoladowo-maślaną. Na końcu małymi porcjami wsypać mąkę z kakaem. Czekoladę (białą i mleczną) pokroić na większe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę na 6 części). Wrzucić pokrojoną czekoladę do masy i wymieszać. Kwadratową blaszkę o boku 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę.  Piec

Mania Wypiekania
Ciasteczka "Brzoskwinie" 130

szukających pomysłu na ciasteczka na urodzinowe przyjęcie dziecka Składniki na ciasto: 50g masła 100g cukru 2 jajka 250g mąki samorosnącej* Składniki na dekorację (wersja I): 40-50g gorzkiej czekolady 100g cukru 100ml czerwonego syropu np. truskawkowego Składniki na dekorację (wersja II): 40-50g gorzkiej czekolady 100g kolorowego cukru w kolorze pomarańczowym lub czerwonym 100ml dowolnego jasnego syropu(...)blaszce i lekko przyciskamy, by spłaszczyły się delikatnie na spodzie (ale z góry zostały zaokrąglone). Pieczemy ok. 10-13 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka studzimy. Wykonanie dekoracji: Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy ciasteczka będą zimne bierzemy dwie połówki "brzoskwiń" i zlepiamy je przygotowaną czekoladą. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady - polecam to robić na kratce. Wersja

Mania Wypiekania
Wegańska biała czekolada ze spiruliną 201

się rezygnacja ze słodyczy. Ja jestem tego zdania, że nasz organizm nie lubi terapii szokowych i trzeba malutkimi kroczkami zmierzać do celu :) Dlatego jeśli macie ochotę np. na białą czekoladę, proponuję przygotować własną wg poniższego przepisu, na pewno jest zdrowsza od tej ze sklepowej półki :) Składniki: 75 g masła kakaowego 50 g cukru pudru 20 g mleka migdałowego w proszku(...)innego roślinnego). Mleko warto wcześniej zmielić za pomocą blendera lub młynka do kawy, dzięki czemu uzyskamy gładką konsystencję czekolady. pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli pół łyżeczki spiruliny w proszku ulubione dodatki, np. suszone owoce, orzechy (opcjonalnie) Przygotowanie: W kąpieli wodnej rozpuścić masło kakaowe, następnie dodać przesiany cukier puder, mleko migdałowe i mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać ekstrakt

Domowa Cookierenka Agi
Słone krakersy w toffi pod czekoladą 243

karmel idealnie łączy się z solą czy też ze słonym smakiem.Sól nadaje karmelowi szlachetniejszej słodyczy jednocześnie nie sprawiając,że jest słony. Niedowiarków zachęcam do zaeksperymentowania i połączenia czekolady i karmelu ze słonymi krakersami.Gdyby polać karmelem słodkie ciastka byłyby mdłe wręcz od nadmiaru słodyczy.Na słonych krakersach karmel i czekolada może wydac się zgoła nowym doznaniem smakowym. Prosty i nieskąplikowany(...)nikogo za słodkie. SKŁADNIKI: 100 g słonych krakersów 250-300 g cukierków toffi lub tofikowego karmelu (przepis poniżej) 4-5 łyżek wody 100 g ciemnej gorzkiej czekolady startej na tarce orzeszki ziemne opcjonalnie Wykonanie: Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową na na niej ułożyć obok siebie krakersy Do rondelka wlać 4-5 łyżek wody i dodać cukierki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tort na biszkopcie z białej i gorzkiej czekolady ze śmietaną malinami i truskawkami. 244

ubiegłą sobotę byliśmy na urodzinach dziadka. Postawiłem na swoim i w ramach doskonalenia swoich umiejętności cukierniczych przygotowałem mu tort.   Jak go zrobiłem? Biszkopt z gorzkiej czekolady: -6 jaj -150 gram gorzkiej czekolady 60% -100 gram mąki TYP 405 -łyżeczka proszku do pieczenia -120 gram cukru pudru Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, łączymy w jedną(...)masę. Czekoladę topimy i studzimy, łączymy ją z żółtkami - ucieramy. Dodajemy do białek, delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksujemy do jednej masy. Przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Biszkopt z białej czekolady: Jak wyżej. Zamieniamy czekoladę gorzką na białą. Masa: -880 ml śmietany 36% -dwie łyżki

BaRepas
Banany zapiekane z czekoladą, z dodatkiem prażonych solonych orzechów nerkowca 219

deser bez wątpienia do dietetycznych nie należy. Jest też bardzo słodki, gdyż upieczone banany wydają się jeszcze słodsze niż zazwyczaj :) Te słodycz przełamuje nieco gorzka czekolada i orzechy, które są ... solone. Tak tak, solone :) I naprawdę takie połączenie jest trafione, gdyż kontrastujące smaki wzajemnie się podkreślają. A jak ktoś nie wierzy, to musi sam sprawdzić ;) To co, rączki umyte? zapraszam(...)stołu :) Składniki: 1 banan , 2-3 kostki gorzkiej czekolady , 1 łyżka  orzechów nerkowca - użyłam solonych prażonych orzechów nerkowca Kresto . Banana umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Naciąć wzdłuż ostrym nożem, przecinając tylko skórkę. Powtykać pokrojone na mniejsze kawałki kostki czekolady. Zapiekać ułożone najlepiej na papierze do pieczenia, w piekarniku w temperaturze 190-200 stopni - do równomiernego ściemnienia skórki i rozpłynięcia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Podwójnie czekoladowe śniadanie! 212

Śniadanie dla ukochanego? ;-) Podwójnie czekoladowe! Gorące rogaliki z nadzieniem czekoladowym od Goplany, podane z gorącą czekoladą z dodatkiem chili i bitej śmietany!  Podane do łóżka!  Na dzień dobry!  Czy jesteście w raju? Zdecydowanie tak! ;-) Składniki na rogaliki: - 750-800 g mąki pszennej - 150 g margaryny - 3/4 szklanki mleka 3,2% - 4 duże jajka - 3/4 szklanki cukru(...)paczki drożdży świeżych Nadzienie: Czekolada Goplana Mleczna z fistaszkami! Składniki na gorącą czekoladę z chili i bitą śmietaną: - 150 ml śmietanki 36% - 150 ml mleka - 100 g czekolady Goplany mleka - 1/3 łyżeczki chili WYKONANIE: ciasto Mąkę przesiej przez sito. W kubku wymieszaj drożdże z mlekiem (1/3 szkl.), 1 łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki pszennej.  W mące zrób dołek, wlej

SMYKWKUCHNI
Czekoladowy sernik z wiśniami i pianką 220

wiśnie doskonalą równoważą jego smak. Pięknie wygląda. Delikatny w smaku, po jednym kawałku ma się ochotę na więcej :) Polecam! :) Składniki na spód: 50 g masła 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplana 100 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g mąki pszennej Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, odłożyć. Do garnuszka przełożyć masło, dodać czekoladę i rozpuścić na małym(...)ogniu, aż powstanie gładki sos czekolady. Wystudzić. Jajko ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Dodać mąkę i dokładnie połączyć. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę czekoladową, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Masa serowa: 350 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie

Domowa cukiernia Ewy
ciasteczkowe lizaki – pop cake 225

składniki: 100 g ciasta (np. biszkoptu, okrawków z ciast) ok. 4- 5 łyżeczek kremu orzechowego – nutella 80 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju posypka kolorowa, zmielone orzechy ok. 10 patyczków do lizaków lub patyczki do szaszłyków opcjonalnie: 2 łyżeczki wódki orzechowej wykonanie: Ciasto kruszymy na okruszki. Następnie do pokruszonego ciasta stopniowo dodajemy krem czekoladowy, opcjonalnie alkohol i wyrabiamy ciasto(...)powstałej masy formujemy kuleczki. Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdy patyczek zanurzamy w czekoladzie, chwilkę odczekujemy aby czekolada stężała (dzięki temu kuleczki nie będą się zsuwały z patyczków) i wbijamy w kuleczki. Odstawiamy na ok 15 min. do lodówki aby czekolada na patyczkach stężała. Następnie oblewamy każdą kuleczkę czekoladą i posypujemy kolorową posypką lub zmielonymi orzechami. Wbijamy

Domowy Smak Jedzenia
Czy aby na pewno zdrowe? 169

Chcesz się żywić zdrowo, idziesz na zakupy, wrzucasz do koszyka mleko sojowe - bo przecież krowie powoduje osteoporozę, gorzką czekoladę - bo mleczna to sam cukier i łososia -  bo ma dużo omega-3. Wszystko wydaje się w porządku, samo zdrowie, więc nie ma się czym martwić. Nie do końca. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak łatwo można dać się złapać(...)marketingową pułapkę. Nie wszystko zdrowe co się świeci. Dziś parę słów o dietetycznych bublach, na które łatwo się naciąć. 1. GORZKA CZEKOLADA Wiadomo, im więcej kakao w czekoladzie tym zdrowiej. Dlatego też zamiast mlecznej czy nadziewanej dietetycy polecają czekoladę gorzką. Nie ma w tym nic złego, o ile wybieramy dobrze. Czekolada czekoladzie nie równa i w tej gorzkiej, szczególnie taniej

Powiedz dietom nie