czekolada - 27946 przepisów (strona:136/1864)

Domowe trufle czekoladowe. 165

pewnego czasu bawię się czekoladą serwując czekoladki, trufle. Za każdym razem zmieniam odrobinę składnik i wychodzi inne dzieło sztuki.  Rozpływają się w ustach, pieszczą nasze zmysły ...  ot niby prosta rzecz, a jaka dostojna i wyrafinowana.   Składniki: Ganache z ciemnej czekolady 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Ganache z mlecznej lub białej czekolady 210 g mlecznej(...)białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.  Gorącą zalewamy posiekaną czekoladę i czekamy 2-3 min. Mieszamy delikatnie starając się nie napowietrzyć masy. Ganache jest gotowy kiedy ma jednolitą konsystencję i jest pięknie błyszczący. Odstawiamy go wystudzenia i wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie łyżką wyjmujemy kawałki masy i formujemy kule. Obtaczamy

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 409

piekarniku do wystygnięcia. Ganasz czekoladowo-kawowy * 80 g śmietanki 30% * 12 g cukru inwertowanego ( jeśli nie macie, użyjcie miodu, a jak nie lubicie smaku miodu - pomińcie składnik ) * 80 g czekolady gorzkiej * 70 g czekolady mlecznej * 5 g masła * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę  z cukrem inwertowanym.  Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroi(...)Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie dodać kawę i  zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym ganaszem smarować kruche ciastka, na ganasz przyklejać bezę. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tort Czekoladowy 368

dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką do momentu rozpuszczenia się czekolady(...)serek mascarpone dodawany w kilku częściach. Masę wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy blaty biszkoptowe w celu złożenia tortu.  Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych ciasteczek w czekoladzie (ja użyłam takich z Biedronki) 200 g czekolady ciemnej   Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat smarujemy kremem czekoladowym. Obsmarowujemy zarówno wierzch jak i boki tortu. Wstawiamy

Blondynka Gotuje
Tort czekoladowy 180

kakaowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeni a Na b iała mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na k akaowa mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka  biszkopty do tiramisu Wykonanie Białka ubić, dodać cukier(...)obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki . Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić.   ½ litra śmietany ubić

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto imieninowe genialnie proste 284

jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeni a Na b iałą mas ę  śmietankową: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na k akaową mas ę  śmietankową: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka  Wykonanie : Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać(...)wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej kwadratowej blaszki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić  na 3 blaty. Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić

Z Kuchni Do Kuchni
Kolorowe truskawki 136

niespodziankę.  Kolorowe truskawki podam z  Różową babeczką w kształcie serca :)  Co sądzicie o takim pomyśle?  Składniki (na 8 szt.):  8 truskawek 3 kostki mlecznej czekolady 1 łyżka mleka posypka czekoladowa i owocowa 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę - na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na temperatury - najlepiej metalową lub szklaną. Wrzucamy kostki(...)czekolady, a gdy się rozpuszczą, dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy do połączenia mleka z czekoladą.  2. Zdejmujemy garnek z ognia (miskę zostawiamy na garnku, żeby para wodna dalej podgrzewała czekoladę). Do małej miseczki wsypujemy posypkę. Truskawki maczamy w czekoladzie, następnie obtaczamy w posypce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego

My Culinary Art
Tarta Rafaello 408

pierwszy dzień Nowego 2014 Roku przygotowałam słodką tartę z białą czekoladą i kokosem. Zdecydowanie nie jest to propozycja dla osób liczących kalorie, całe szczęście, że ja idę na dietę dopiero od wtorku :-))). Ponieważ miałam wiórki koksowe na których córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest(...)Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowych Do dekoracji kakao wiórki kokosowe Wykonanie: Kremówka i mascarpone powinny być schłodzone. Z opakowania mascarpone odkładamy tylko 2 płaskie łyżki, które zostawiamy w temperaturze pokojowej

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladki z nadzieniem truskawkowym 173

mniej czasu:) W moim ogórku wciąż jeszcze są truskawki, więc nie mogłam ich nie wykorzystać do czekoladek. Domowe czekoladki zawsze wzbudzają zachwyt... Przepis podpatrzyłam u Kasi Składniki: 100g mlecznej czekolady, 130g truskawek, 100g białej czekolady, 30ml śmietanki 30%, 2 łyżki nalewki z truskawek.     Przygotowanie     Mleczną czekoladę stopić na parze, następnie przy pomocy zwykłego, małego pędzelka, wysmarować(...)boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić na 15min do lodówki.   Białą czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietanką stopić na parze. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na papkę przy pomocy blendera, wymieszać z nalewką. Dodać do stopionej białej czekolady, odstawić, by masa nieco przestygła i zgęstniała. następnie nakładać do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na 10minut do lodówki. Po dziesięciu minutach

Z miłości do słodkości
Miodownik 403

kajecie podczas mozolnego szukania między starymi zapiskami z przepisami. Do przepisu cioci wprowadziłam pewne zmiany, nie zrobiłam wielu cienkich warstw ciasta, tylko dwie ale grubsze, nie oblałam całej powierzchni czekoladą, tylko smugi czekoladowe na powierzchni miodownika, przygotowałam też miodową masę orzechową, która zapiekała się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu(...)łyżek kaszy manny 0,5 litra mleka 8 łyżek cukru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowy powidła śliwkowe czekolada mleczna, płatki czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem i margaryną, dodajemy posiekane orzechy i chwilkę przesmażamy. W rondlu rozpuszczamy margarynę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 161

jogurtu (opcjonalnie) 2 żółtka Nadzienie: 400 ml mleka zagęszczonego słodzonego 3 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki likieru czekoladowego lub kawowego Czekoladowe ganache: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie(...)jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe dodajemy do niego czekoladę. Mieszamy cały czas lekko podgrzewając, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut aby lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier

Mania Gotowania
Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche 198

Jeśli na święta macie ochotę upiec sernik to zdecydowanie mogę polecić właśnie ten. Wymaga nieco pracy i sporo cierpliwości ale naprawdę  warto… Kremowa masa serowa z kawałkami czekolady i rozpływającym się w ustach ganach. Sernik grzechu wart J Polecam!!! Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche Składniki: Spód: około 450 g ciastek digestive w czekoladzie 50 g masła 1 łyżka kakao(...)serniki 250 g sera ricotta 250 g sera mascarpone ¾ szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego 100 g ulubionej czekolady (używam milki z ciasteczkami) Ganache czekoladowy: 80 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 80 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze

Mania Gotowania
Muffinki cytrynowo-makowe 196

małe muffinki stają się naprawdę wyjątkowe. Przygotowałam do nich dwie polewy-kremy. Lemon curd, czyli kwaśno-słodki, krem cytrynowy o bardzo intensywnym smaku oraz ganache z gorzkiej czekolady. Ganache znacie już z przepisu na czekoladowy tort urodzinowy . To bardzo kremowy mus czekoladowy, który można przygotować właściwie z każdego rodzaju czekolady wedle uznania. Dziś jednak proponuję ciemną, gorzką czekoladę, o dużej(...)efekt jest naprawdę uroczy. Eksperyment uważam za udany. Zapraszam na przepis. Muffinki cytrynowo-makowe z lemon curd i czekoladowym ganache Do przygotowania ganache należy przygotować: 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%) 100 ml płynnej śmietanki 30% 2 małe opakowania cukru waniliowego (32 g) 50 ml likieru cytrynowego (opcjonalnie) Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Dodajemy cukier waniliowy i mieszamy, aż się rozpuści

Ratunku obiad
Sernik mrożony z nutellą 331

genialny smakowo; moja córka określiła go tak: "on nie jest dobry, on jest przedobry:)" Przepis od   Dorotus76   z małymi zmianami. Spód: 300 g ciastek digestive z czekoladą - dałam paczkę czyli 225 g 120 g nutelli - dałam 50 g nutelli i 50 g czekolady Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyłam papierem do pieczenia (dno). Ciastka,  nutellę - kupiłam słoiczek(...)gramaturze 350 g, tak że tylko 50 g zostało mi na spód i stąd reszta jest czekolady - i czekoladę  zmiksowałam (okazało się, że niezbyt dokładnie i w spodzie były kawałeczki czekolady i ciasteczek) i wyłożyłam otrzymaną masą dno i boki tortownicy, po czym włożyłam do lodówki. Masa: 400 g twarogu zmielonego przynajmniej 2-krotnie (może być śmietankowy np. Presidenta

Zdrowa Kuchnia Sowy
POTRÓJNIE CZEKOLADOWY DESER TWAROŻKOWY 273

blogu- spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka kropel aromatu waniliowego -165g mąki orkiszowej -88g miękkiego masła Składniki na masy: -100g czekolady mlecznej -100g czekolady gorzkiej -100g czekolady białej -500g mielonego sera(może być ser wiaderkowy do serników) -100g ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny(...)żelatynę podgrzać ciągle mieszając aż się rozpuści. Dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie masę serową podzielić na 3 części. Ubić śmietanę na sztywno. W kąpieli wodnej każdą czekoladę rozpuścić osobno, po czym połączyć ją z masami serowymi. Pod koniec dodać 1/3 śmietany i delikatnie wymieszać. Do blaszki z upieczonym spodem wylewamy pierwszą warstwę masy-z białą czekoladą. Wyrównujemy

Smaczne Zdrowe
Kostka kawowa 392

przepisie na ciasto kawowe z polewą śmietanową kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smakołyków. Składają się na nią kakaowy biszkopt, kawowa warstwa powstała na bazie jogurtu oraz polewa z czekolady. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, jednak - jak większość ciast na zimno - dość czasochłonne, gdyż po włożeniu gotowego ciasta do lodówki musimy odczekać kilka godzin na stężenie masy i polewy. Efekt(...)cukru 230ml gorącej wody masa jogurtowa 800g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 150ml ponczu kawowego 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody polewa czekoladowa 100g czekolady mlecznej 50g czekolady deserowej 100g śmietanki 30% opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości gorącej wody Wykonanie: PONCZ (NAPAR KAWOWY) - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej i 4 łyżeczki cukru zalać

Smakołyki Bereniki