podrapał po głowie i spał dalej. No ale nie ja, dzień bez gotowania to dzień stracony. Jako, że inicjatywy obiadowe przejęła dzisiaj mama, mi pozostaje deser. Mam ochotę na czekoladę, dużo czekolady. Co powiecie na czekoladowe ciastka? No to jedziemy z tym. Będzie nam potrzebne trochę rzeczy, mianowicie; 2-3 tabliczki czekolady (ja miałem 2 orzechowe i 1 deserową) garść(...)bądź płatki) laska wanilii 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 2 łyżki śmietany 3/4 kostki masła 3 żółtka Zaczniemy jak zwykle przy pieczeniu ze mną, od końca. Czekoladę trzeba rozdrobnić na małe kawałki, można ją łamać, tłuc, kruszyć, siekać, kroić, ciąć nożycami no ogólnie to tylko blendować nie polecam, można sobie zepsuć blender. Naszą rozdrobnioną czekoladę przesypujemy
Kuba Gotujelodówce :) Potrzebne nam: *na biszkopt: - szklanka mąki tortowej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki kakao *na krem: - 500 g serka mascarpone - 200 g gorzkiej czekolady - 200 g mlecznej czekolady - 2 łyżeczki cukru - niepełna płaska łyżeczka chili *do ozdoby: - cukrowe kryształy lub cukier barwiony na niebiesko - 100 g białej czekolady - mocna kawa do nasączenia biszkoptu Przygotowanie(...)Gotowe ciasto wyciągamy do ostudzenia. Po 10 minutach odwracamy do góry dnem i zostawiamy na 1-1,5 godz. do ostudzenia. Gdy ciasto stygnie, możemy przygotować dekoracje z czekolady. W tym celu drukujemy wybrany przez siebie obrazek (wielkości A5) i układamy na nim papier do pieczenia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym przekładamy do szprycy cukierniczej
W poszukiwaniu inspiracjipoczątek Deser który podpatrzyłam na smakerze i lekko go zmodyfikowałam. Na 4 porcje: Jogurt Grecki 400 ml w temp. pokojowej. pół tabliczki czekolady gorzkiej lub białej cała tabliczka czekolady mlecznej ciasteczka petitki albo biszkopty. pól kubka śmietanki 30% kostki czek. mlecznej i gorzkiej do starcia, suche wafle do dekoracji. Czekolady osobno rozpuszczamy nad kąpielom wodną. Jogurt grecki dzielimy na pól(...)jednej części dajemy rozpuszczona, ale nie gorąca czekoladę mleczną, a do drugiej czek. gorzką. Ubijamy śmietankę na sztywno dosładzając sobie tyle ile lubimy. Do 4 szklanek kruszymy po 1 ciastku, następnie nakładamy masę ciemną po równo do każdej szklanki, kruszymy znów po jednym ciastku i nakładamy masę mleczna. Na koniec zdobimy bita śmietaną i starta czekoladą. Zamiast gorzkiej czekolady możemy
Gotowanie...to proste !ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie. Składniki 200 gr masła (pokroić w kostkę) 200 gr gorzkiej czekolady 85 mąki 40 gr kakao 50 gr białej czekolady 50 gr mlecznej czekolady 3 duże jajka 200 gr cukru 1 krok Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć w garnek miskę(...)miska nie dotykała wody. Do miski włożyć masło oraz rozdrobnioną gorzką czekoladę. Składniki zaczną się topić pod wpływem gorąca. Kiedy wszystko się stopi, należy zdjąć z ognia i odstawić, aby się wystudziło. 2 krok Nastawić piekarnik na 160 stopni. Potrzeba około 10 min aby się piekarnik podgrzał w tym czasie należy przygotować blaszkę do pieczenia i wyłożyć ją pergaminem
Smaki Przyprawy i Kolorydałam pełnotłusty) - 3 żółtka NA ‘’KARMEL’’: -50 daktyli bez pestek (ok 300g,) ORZECHY: -3 łyżki masła orzechowego (jeśli nie masz, pomiń dodaj odrobinę więcej orzechów) -123g orzechów ziemnych CZEKOLADA: 1) OPCJA 1 - czekolada gorzka (ok 50-60g) 2) OPCJA 2 - 3 łyżki oleju kokosowego -2 łyżki kakao - 1 łyżka masła orzechowego - stewia 1 łyżeczka Normal 0 21 false(...)mnie 15 batonów wielkości snikersa) 2) OPCJA 2 (wydaje mi się lepsza) - masło orzechowe -daktyle -orzechy (łatwiej będzie to zrobić, orzechy nie będą się przemieszczały podczas smarowania daktylami) CZEKOLADA: 1) OPCJA 1 - Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej przygotowane batony. (ja nakładałam 1 łyżkę na baton i smarowałam tak aby cała góra się pokryła czekoladą) 2) OPCJA 2 -Rozpuść
fitolarun.blogspot.comrozpuszczonej żelatyny dolewać troszkę soku i rozmieszać do momentu gdy mamy pewność, że nie zrobią się grudki. Tak gotową żelatynę dodać do wiśni, również wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Czekolada: Tabliczka gorzkiej czekolady. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia rozsmarować cienko. Po zastygnięciu połamać na małe kawałki. Można również zrobić piękne rurki z czekolady, jak również(...)prostu czekoladę zetrzeć na tarce. Krem: 150ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę
W kuchni u Monikiwiększe gruszki, 1łyżka cukru, 1 galaretka o smaku poziomkowym. Warstwa z serków: 1 galaretka o smaku jagodowym, 265g serków homogenizowanych o smaku truskawkowym. Polewa czekoladowa: 2 mleczne czekolady GOPLANA, 100ml mleka, 1 łyżka wiórków kokosowych. Dodatkowo: czereśnie do dekoracji, gorzka czekolada GOPLANA. wiórki kokosowe. Przygotowanie: 1. Spód: Składniki suche ( mąka, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao) wymieszać razem(...)masę z gruszek, gdy ta już stężała. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia. Gdy deser całkowicie stężał obkroić go dookoła nożem i wyjąć z foremek. 4. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować z wiórkami kokosowymi. Po zagotowaniu przecisnąć przez sitko by pozbyć się wiórek kokosowych. Mleko dodać do rozpuszczanej czekolady i mieszać cały czas do momentu
W kuchni u Monikimleka w proszku 150g masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki mleczka kokosowego 1 cukier waniliowy kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego Polewa: 2 białe czekolady 1/3 szklanki mleka orzechy laskowe do dekoracji Sposób przygotowania: Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier waniliowy oraz olejek i mieszamy na małym ogniu(...)proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Krem przekładamy do lodówki na 15 minut, po czym smarujemy wafelek z jednej strony i przykładamy drugim. Odstawiamy ponownie do stwardnienia. Białe czekolady topimy z dodatkiem mleka. W ciepłej polewie, za pomocą patyczka od szaszłyka zanurzamy każdy wafelek i pozostawiamy w pionowej pozycji do zastygnięcia czekolady. Dekorujemy orzechami laskowymi
Kuchnia w czekoladzieKruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Dekoracja: 1 opakowanie wafelków(...)Wedel) w białej czekoladzie (45g) Listki mięty Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, szczyptę soli. Mieszamy, a następnie robimy na środku dołek i dodajemy jajko oraz żółtko, a także pokrojoną na malutkie kawałki margarynę. Całość szybko zagniatamy i odkładamy na 15 minut do zamrażalnika. 2. W tym czasie robimy krem: Z pomarańczy wygniatamy sok, powinno
Kuchnia w czekoladzieUwierzycie, że zrobienie tego tortu zajęło mi niespełna pół godziny? Dokładnie 25 minut potrzebowałam, by ubić śmietankę z mascarpone, obrać banany, zetrzeć czekoladę i namoczyć biszkopty. Proste, szybkie, a smaczne. Też lubicie takie przepisy?! Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm 7 większych okrągłych biszkoptów 1/2 szklanki syropu barmańskiego o smaku tiramisu 1 serek mascarpone szklanka śmietany kremówki 30% (250ml(...)kopiate łyżki cukru pudru 15 małych okrągłych biszkopcików 2 banany 1/3 tabliczki klasycznej gorzkiej czekolady Goplana Sposób przygotowania: Masa: Szklankę śmietany kremówki ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, mieszamy. Dno tortownicy wyłożyć nasączonymi w syropie większymi biszkoptami i przykryć 1/3 masy. Banany obrać, pokroić w plasterki i "wrzucić" na masę. Delikatnie je wyrównać i lekko docisnąć
Kuchnia w czekoladzieczas spędzać przyjemnie, to proponuje do towarzystwa porcyjkę domowych lodów bananowo- czekoladowych. Mam nadzieję, że posmakują Wam równie mocno jak mi :) Składniki: 2 banany 1/2 tabliczki klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 300ml mleka 200ml śmietany 30% 80g cukru pudru Sposób przygotowania: Banany obieramy ze skórki i rozdrabniamy widelcem. Czekoladę ścieramy na tarce na drobne wiórki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy mleko(...)cukier puder, miksujemy aż składniki się połączą. Do ubitej śmietanki z mlekiem i cukrem dodajemy rozdrobnione owoce i czekoladę. Mieszamy całość mikserem i przelewamy do plastikowego pudełka. Wkładamy do zamrażarki i co godzinę mieszamy aż lody nabiorą odpowiednią konsystencję. Podajemy np z biszkoptami lub w lodowych wafelkach. Jeśli mamy maszynkę do lodów, to śmiało możemy przelać naszą masę
Kuchnia w czekoladzieUWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem II: 100ml śmietanki 36% 1 serek mascarpone 125ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 100ml jogurtu naturalnego gęstego Dodatkowo: kilkanaście(...)Delikatnie dociskamy spód oraz brzegi i odcinamy nadmiar ciasta. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 20 minut. 2. Krem I: Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Śmietankę stawiamy na wolnym ogniu i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Tak przygotowaną zalewamy czekoladę i odstawiamy nie mieszając na ok 2 minuty
Kuchnia w czekoladzieprzetwory :) U mnie już zapas konfitur z tymi owocami jest, teraz czekam na kolejne, zwłaszcza że dostałam piękne słoiczki :D Póki co zapraszam na dżemik z białą czekoladą, słodziutki, taki mniam mniam :) Składniki: Na 8 słoiczków (350g) 2 kg truskawek 700g cukru kryształu 2 opakowania substancji żelującej (żelfix, dżemix) 2 tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i odszypułkujemy. Zgniatamy(...)gotujemy jeszcze ok 5 minut. Po ściągnięciu garnka z ognia mieszamy aż do momentu zmniejszenia się ilości piany. Możemy ją także ściągnąć za pomocą łyżki. Wsypujemy drobno posiekane białe czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia. Gotowy dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na kilka godzin. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie