buszują trochę w moim kuchennym królestwie. Wymusiły na mnie obietnicę, że jeżeli tylko deser nam posmakuje, zadebiutuje na blogu - oczywiście nie mogło być inaczej - rolada z podwójną warstwą gorzkiej czekolady i domowym, jeżynowym dżemem naprawdę okazała się pyszna:) Oddaję blogową przestrzeń Amelce i Kacprowi: Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Składniki: Czekolada ( gorzka )x2 5 plastrów wafli typu(...)andrut Dżem ( najlepiej jeżynowy) Cappuccino Czekolada do picia Miód (nie koniecznie) 1. Stopić czekolady oraz zaparzyć cappuccino lub czekoladę pitną. 2. Nasączyć wafle wybranym gorącym napojem. 3. Pierwszy wafel warstwę posmarować stopioną czekoladą do której można nalać trochę miodu. 4. Wyłożyć na to drugi wafel i zrobić warstwę tak samo jak pierwszą. 5. Na 2 kolejne wafle położyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapotem ręcznie doliczę jak już rozwiążę problem, albo zostanie tylko to mi zliczyć. Ogromnie przepraszam Was za utrudnienia:( Składniki na 16 sztuk: 3 tabliczki mlecznej czekolady – u mnie Alpen Gold 100g wiórków kokosowych 200ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła lub margaryny Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na wrzącą wodę kładziemy miskę(...)niej czekoladę). Za pomocą pędzla (najlepszy jest silikonowy) smarujemy dokładnie rozpuszczoną czekoladą foremki (nadadzą się również silikonowe do lodu). Wstawiamy na chwilę do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Czynność powtarzamy, tak aby nie było prześwitów (2-3 warstwy czekolady spokojnie wystarczą). Nadzienie: w rondelku zagotować kremówkę. Dodać do niej wiórki kokosowe. Mieszać do czasu, aż śmietana ich nie wchłonie
Fabryka pomysłówzrobić mi niespodziankę i gdy zażywałam swojej tradycyjnej 15-minutowej drzemki... trwającej godzinę :) postanowił przygotować pralinki do popołudniowej kawy. Oczywiście przygotował się wcześniej, bo zakupił, jak się przyznał, sporo czekolady (Wedel) w świątecznych opakowaniach, ale już po sezonie, więc po korzystnie niższej cenie. Niestety nie zdążył skończyć, bo się obudziłam i gdy zobaczyłam jego niezgrabną walkę z czekoladą w zdewastowanej(...)reszta Porto przywiezionego z Portugalii poszła na pierwszy ogień. Na razie nie jestem wyposażona w specjalistyczne akcesoria, więc posłużyłam się zwykłą formą silikonową do lodu. Składniki: 4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 tabliczki mlecznej czekolady (ciemnej), 150 ml śmietanki 36%, 8 łyżek stołowych Porto (mąż dałby więcej, ale na szczęście zadziałał jego instynkt samozachowawczy :) Najpierw przygotowujemy ganasz: śmietankę zagotować na bardzo
Delicious Titbitstroszkę mniejsze porcje, mi wyszły 3 takie kieliszki, ale wydaje mi się, że taka porcja na raz jest troszkę przy duża. Z drugiej strony, to kwestia gustu :) Składniki: 60g czekolady gorzkiej 60g czekolady mlecznej 60g czekolady białej 3 opakowania po 200ml śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny wrzątek Wykonanie: Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondlu. Dodajemy łyżkę(...)śmietany. W większym garnku zagotowujemy odrobinę wody. Ustawiamy nad nią rondel i rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Studzimy. Pozostałą część tego opakowania śmietany, które już mamy otwarte ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy, chwilę studzimy i wlewamy do masy. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do kieliszków/puchark
Czerwona PorzeczkaMnóstwo w nim słodkości. Do tortu upiekłam dwa rodzaje biszkoptów, czekoladowy i biały, które przełożyłam dwoma rodzajami kremów na bazie masła i bezy. Jeden doprawiłam kajmakiem, a drugi gorzką czekoladą. Krem maślany na bazie masła i bezy jest bardzo puszysty. Białka z cukrem zaparzam na parze mieszając trzepaczką balonową. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, ubijam bezę na sztywno. Potem dodaję(...)wysoki. Jakby nie było to cztery placki przełożone kremem. Swobodnie można go podzielić na 20 kawałków. Do dekoracji użyłam naturalnych słodyczy typu migdały, orzechy, suszone truskawki i maliny w czekoladzie lub oblane karmelem. Z niecierpliwością czekałam na rozkrojenie tortu. Najlepiej kroić tort po schłodzeniu w lodówce. Krojenie tak dużego tortu wymaga taktyki. Najpierw kroję krąg w środku, a potem tnę
codojedzeniaOdstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na kilka godzin. Czynności powtarzam dla drugiej żelki. Składniki na krem czekoladowy pod żelkę nr 1: 200 ml śmietanki 30% 120 g czekolady ciemnej Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem czekoladowy: 270 ml śmietanki 30% 150 g czekolady ciemnej Czekoladę(...)rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem waniliowy pod żelkę nr 2: 200 ml śmietanki 30% 120 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka wanilii Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i najpierw delikatnie, a później trochę szybciej miksuję do uzyskania kremu. Teraz mogę
Słodki sentymentherbatnki czekoladowe (ok. 30 sztuk) wiórki kokosowe do posypania ciasta Masa kokosowa: 150g wiórków kokosowych 60 g masła 350 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Jak zrobić bounty bez pieczenia Białą czekoladę posiekaj na niezbyt duże kawałki. Do rondelka wlej 200 ml śmietanki i dodaj(...)niej 60 g masła. Podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści, a śmietanka będzie ciepła. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego czekoladę. Energicznie wymieszaj całość, tak aby czekolada dokładnie się rozpuściła i powstała gładka, jednolita masa. Masę czekoladową dodaj do wiórków kokosowych i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie do zimnej masy kokosowej dodaj
okolicepalnika.plPrzepis na torcik Kormos , czyli grecki blok czekoladowy z karmelizowanymi orzechami laskowymi, alkoholem, ciasteczkami, ganache czekoladowym i orzechami włoskimi. Bez pieczenia. Ciacho jest idealne dla smakoszy czekolady i orzechów , a odrobina alkoholu nadaje mu wyjątkowego i wyrazistego smaku. W Grecji słowo kormos oznacza pień drzewa i dlatego ciasto kormos jest robione na kształt rolady przypominającej kłodę drewna(...)się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TORCIK KORMOS - grecki blok czekoladowy SKŁADNIKI: Mieszanka: orzechy laskowe (200 g) cukier (100 g) gorzka czekolada (200 g) śmietanka kremówka 36% (150 ml) masło o temperaturze pokojowej (250 g) cukier puder (100 g) likier śmietankowy typu baileys (5 łyżek) kakao (50 g) ciastka kruche
RITA food channelktórych nie może zabraknąć słodkich przekąsek, najlepiej w wersji do złapania w biegu. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się nieduże, pachnące cynamonem, po brzegi najeżone żurawiną i kawałkami białej czekolady babeczki. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jestem pewna zadowolą nawet największych łasuchów. Drukuj Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą Pyszne cynamonowe babeczki najeżone żurawiną oraz kawałkami białej czekolady(...)szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki świeżej lub suszonej żurawiny 1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady mała szczypta soli Przygotowanie: Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki białą czekoladę, żurawinę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną
Fitsweet.meopakowanie herbatników jasnych (ok 16 sztuk) 1 opakowanie herbatników ciemnych (ok 16 sztuk) 1 mały słoiczek powideł śliwkowych (¾ szklanki) 1 filiżanka espresso z odrobiną cukru Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji wierzchu ciasta Odrobina kakao do posypania po gotowym, schłodzonym cieście Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksujemy ze stopniowo dodawanym(...)warstwę z ciemnych herbatników. Pianka śmietankowa: Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Do gotowej dodajemy serek mascarpone. Wykładamy na ciemne herbatniki i wyrównujemy. Posypujemy obficie kakao oraz startą czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce
Kuchnia w czekoladzieŚliwka w bloku to taka mała odmiana śliwek w czekoladzie. Wariacja tradycyjnego bloku czekoladowego połączonego z marcepanem i śliwkami suszonymi, namoczonymi w alkoholu. Małe co nie co idealne na świąteczno lub sylwestrowy stół. ŚLIWKA w BLOKU Składniki: 100 g marcepana 200 ml mleka skondensowanego słodzonego 350 g gorzkiej czekolady 50 g mleka w proszku 1/3 szkl mleka(...)suszonych śliwek 1/2 szkl wiśniówki 1/2 szkl wody wierzch: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Śliwki moczymy w ciepłej wodzie i wiśniówce przez 2-3 godziny. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w podgrzanym mleku skondensowanym.Mleko w proszku rozrabiamy ze zwykłym mlekiem 2% i dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Całość mieszamy i studzimy. Marcepan dzielimy na 2 równe części
Bon appetit mon amiePerfekcyjny sernik w wersji mini - ciasteczkowy spód i kremowa masa z białą czekoladą, a na wierzchu rozkosznie różowe maliny. Małe, poręczne, idealne na wszelkie imprezy i przyjęcia. Czego chcieć więcej? Nawet moja mama stwierdziła, że to jeden z moich najlepszych przepisów i te serniczki naprawdę są warte grzechu (uwierzcie, to naprawdę najlepsza rekomendacja jaką można kiedykolwiek dostać(...)Składniki na ok. 12-16 serniczków: masa serowa 250g sera ricotta 200g serka wiejskiego mały jogurt naturalny budyń waniliowy 2 op. cukru waniliowego miarka odżywki białkowej tabliczka białej czekolady sok z 1/2 cytryny 1 białko Tabliczkę czekolady łamiemy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofalówce, następnie odstawiamy do przestudzenia. Ser ricotta, serek wiejski, jogurt naturalny, budyń
Kuchnia EllieSkładniki: Ciasto: 220 g buraków 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 3 duże jajka 200 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masło do smarowania formy mąka pszenna do smarowania formy Mus malinowo - buraczany: 220 g buraków 200 g malin (mrożonych lub świeżych(...)żelatyny w proszku 40 ml zimnej wody 600 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady sok z 1/2 limonki Sposób wykonania: Wszystkie buraki (do ciasta i do musu) gotujemy do miękkości w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy je i miksujemy blenderem na gładko. Brownie: Czekolady z masłem topimy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi. Mąkę łączymy
Qchnia po prostu