Czekośliwka

Czekośliwka

Czekośliwka

Czekośliwka czyli powidła z dodatkiem czekolady i/lub kakao przez wielu nazywana śliwkową nutellą. Do śliwek można dodać ulubioną czekoladę, ja dodałam gorzką. Cukru dodajemy wedle własnego smaku, zależy od tego jak słodkie są śliwki oraz jaką czekoladę dodamy. składniki: 3kg śliwek 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 czubata łyżka kakao cukier do smaku Śliwki dokładnie umyć i osuszyć, usunąć pestki. Wypestkowane śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem. Postawić na małym ogniu aby śliwki puściły... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Monia miesza i gotuje

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.