Nutelle zna każdy, ale nie każdy wie jaka jest słodka historia nutelli. Może też nie każdy się nią zajada, ale zakładam, że każdy kiedyś jej próbował. Nutella jest dzisiaj jednym z najbardziej znanych i lubianych kremów orzechowo-czekoladowych na świecie. W czym tkwi jej sukces? Słodka historia nutelli Początki nutelli sięgają, uwaga II wojny światowej. Połączenie orzechów laskowych i czekolady(...)pojawił się Pietro Ferrero – Włoch, mistrz cukiernictwa. To on opracował przepis, w którym połączył kakao z orzechami, a następnie przerobił te składniki na łatwy do rozsmarowania krem. Początkowo nutella nosiła nazwę Piasta Gianduja. Pierwsza wersja dzisiejszej Nutelli nie miał z nią zbyt wiele wspólnego. Początkowo Ferrero wprowadził na rynek solidny blok czekolady z zatopionymi w niej orzechami. Dopiero
365 dni dookoła kuchniCiasto Gaja bez pieczenia z Nutellą i truskawkami Gaja to ciasto bez pieczenia z galaretką, truskawkami, nutellą i jogurtem . Takie szybkie i proste czekoladowe ciasto na zimno to dobry pomysł na gorące dni lata, kiedy nie mamy ochoty włączać piekarnika. Zobaczcie, jak przygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta(...)pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto z ciastkami - ważne, by dokładnie zmiksować je w blenderze lub zetrzeć na tarce. W związku z tym, że spód zawiera nutellę
Lekcje w kuchniPyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami (prostokatny) / Delicious Nutella and Peach Birthday Cake Dziś zapraszam na pyszny tort z Nutellą i brzoskwiniami - prostokątny, na dużą blachę i dużą liczbę gości:) Tort na pewno posmakuje dzieciom (i nie tylko im) i będzie świetnym wyborem na urodziny. Dzięki dodatkowi soku pomarańczowego i brzoskwiń, tort nie jest mdły, raczej lekki i orzeźwiający(...)Jeśli wolicie, możecie użyć soku o ulubionym smaku, który dobrze komponuje się z czekoladą, na przykład brzoskwiniowego. Mój tort z Nutellą jest wysoki i składa się z kilku warstw: dwóch blatów kakaowego biszkoptu, budyniu na soku pomarańczowym, galaretki, herbatników i Nutelli, a także kremu ze śmietanki i mascarpone. Mimo wielu składników, nie jest tak pracochłonny, jak może się wydawać
Lekcje w kuchnicukru i zaledwie 13% orzechów nie brzmi zachęcająco. Co innego, jego pyszna i prawdziwie zdrowa wersja przygotowana w domu- tylko 4 składniki, a ten sam doskonały smak. Słysząc słowo nutella , można odnieść wrażenie, że przeciętny śmiertelnik nie będzie w stanie przyrządzić jej wręcz idealnego zamiennika. Nic bardziej mylnego! Nie taki diabeł straszny... i nie taka nutella trudna w przygotowaniu. Odrobina
peanutbuttermonsterCzasami nie trzeba wielu składników, by wyczarować dobre ciasto i -jak w tym przypadku- wystarczą tylko jajka i nutella (przepis z Kirbie's Cravings )! Wbrew pozorom ciasto nie jest przesłodzone, jest miękke i wilgotne- ale nie za ciężkie- a świeżości i kontrastu smakowego nadają kwaśne porzeczki zwieńczające górę. Fani nutelli i czekoladowych smaków będą na pewno zadowoleni, choć(...)przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta czekoladowe... Mimo to uważam, że przepis warto wypróbować i ja- zapewne nieraz- do niego wrócę :) * nutella- 300 g + 1 kopiasta łyżka * jajka- 3 szt. * porzeczki- 150 g (lub inne owoce) Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jajka ubić na bardzo puszystą i jasną masę, aż do potrojenia masy (u Kirbie było
Kraina Miodem Płynącadzień tygodnia. Na razie jednak mamy zimę, dlatego codziennie szukam sobie małych przyjemności, które motywują mnie do codziennego wstawania i realizowania założonych planów. Dziś takim małym motywatorem jest Dzień Nutelli To dobra okazja do świętowania. Oczywiście nie namawiam Was do jedzenia kupnej wersji tego smakołyku. Uważam, że nie warto pakować w siebie takich ilości cukru – dużo smaczniej jest przygotować(...)sobie swoją domową wersję nutelli. A tutaj możliwości do eksperymentowania jest mnóstwo. Zebrałam dla Was 5 przepisów na domową nutellę, mam nadzieję, że zainspiruje Was to do eksperymentów i przygotowania swoich domowych kremów. Jeśli martwicie się, że zajmie Wam to dużo czasu to już rozwiewam wątpliwości – dużo szybciej przygotujecie nutellę w domu, niż gdybyście miały iść po nią
365 dni dookoła kuchnibrownies, ale delikatniejsze. Dla nutello i czekolado–żerców idealne! Komentarze m.dawid 2010/01/17 09:47:56 Najlepsze życzenia!!!!!!! samych słodko- orzechowych dni :) Mnie od rana po głowie chodzi właśnie nutella -ale tłumacze sobie, że do sklepu daleko, zimno i w ogóle śnieg, zaspy, nie warto i tak bardzo to może nie potrzebuję;) Nie pomagasz mi dziś Sowo w wytrwaniu w postanowieniu
Zdrowa Kuchnia Sowynawet najgorsza słota wyda się nie tak straszna! Serotonina w ruch, do dzieła! A my? My do kuchni! Zakasać rękawy, krem orzechowy się szykuje! DOMOWY KREM ORZECHOWY a'la Nutella /autorski;/ 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki kakao 3 - 4 łyżki płynnego miodu Orzechy podprażyłam na patelni, zmieliłam do czasu
W kuchni Karmel-itkinutellę i białą czekoladę. Dlatego postanowiłam połączyć te dwa smaki, tworząc cudowny krem do kanapek, czy też naleśników. Choć obawiam się, że zniknie zjedzony prosto ze słoiczka. Biała, kokosowa nutella tabliczka białej czekolady 250 ml śmietanki 30% ok.pół szklanki wiórków kokosowych W rondelku podgrzewamy śmietankę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu, cały czas mieszając
365 dni dookoła kuchniKolejny słodki krem. Idealny dodatek do porannych pancakes, tostów, czy owsianki. To także fajny pomysł na prezent dla miłośników czekolady :) Biała nutella 200g orzechów laskowych 200g białej czekolady 100ml śmietanki kremówki Orzechy wykładamy na blachę do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika ściągamy łupinki. Tak przygotowane orzechy, wkładamy do blndera
365 dni dookoła kuchniMój ulubiony dżem. Połączenie śliwki i kakao to połączenie idealne. Mogła bym jeść i jeść... ale tak chyba nie wolno ?! Dlatego, gdy kończę słoiczek nie
kolorowotorcikowoZ okazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2013 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 8 edycji postanowiłam zaszaleć i upiec chlebek niecodzienny, bo z nutell
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomalutku kończymy nasze tegoroczne spotkanie z dynia. Co prawda zostało mi jeszcze trochę nadzienia z dyni po tym jak mąż ja artystycznie wyciął na dekoracje przed
Bernika - moj kulinarny pamietnikKombinując dalej jak jeszcze można wykorzystać resztki powstałe przy produkcji mleka kokosowego przyszedł mi do głowy pomysł. Wegański odpowiednik popularnego kremu kanapkowego wykonany z orzechów
Szybko Tanio SmacznieWiosna to czas wprowadzania zmian i walki o piękną plażową sylwetkę. Mimo dużej motywacji, dla niektórych, rozstanie z niezdrowymi nawykami może okazać się jednak bardzo trudnym
peanutbuttermonsterPrzepisów na domową nutellę jest mnóstwo, ja sama przygotowywałam ją już w kilku wersjach, na różnych składnikach. I choć sama wielbicielką takich słodyczy nigdy
Smaczne ZdroweDziś na blogu bardzo czekoladowo! W zasadzie, zamieściłam swoje całe dzisiejsze menu :) Rano ta owsianka, na drugie śniadanie smoothie malinowy , obiad to kurczak w sosie
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 3 jajka 1,5 szklanki mąki ok. 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12,5 dkg margaryny, najlepiej Kasi- pół kostki 1
Luźna KuchniaCzasem trzeba uzupełnić niedobory magnezu. Nic tak nie pomaga w walce jak duuuża ilość kakao...Staram się unikać przetworzonych produktów, ograniczam ilość zjadanej czekolady, a czekoladopodobnych
Zapiski Młodej ŻonyDziś prezentuję Wam efekt mojego ostatniego eksperymentu - pyszny krem czekoladowo-orzechowy w 100% roślinny, a co najważniejsze pełny zdrowia. Idealny do deserów, wypieków i kanapek, a
Food SquareOgarnęło mnie przetworowe szaleństwo. W kuchni mnóstwo słoików, mnóstwo owoców, przypraw i inych dodatków. Przetwory to fajny sposób na zatrzymanie lata, to takie
365 dni dookoła kuchniWczorajszy dzień minął pod znakiem kasztanów. Postanowiłam (w końcu!) wykorzystać mój zapas. Był to też pierwszy raz kiedy kasztany jadłam i już wiem, że nie są
Przepisy AleksandrySkładniki: 300 g orzechów laskowych tartych 1/3 szkl. oleju rzepakowego RAPSO 1/2 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. kakao 120 ml mleka kondensowanego niesłodzonego Wykonanie: Orzechy wrzucić
kolorowotorcikowoZapach orzechów, smak - wszyscy, którzy degustowali mój krem, powiedzieli, że jest leszy od oryginału. Mnie się podoba przepis, bo nie zawiera ani masła, jak w niektórych
Blondynka GotujeCoś dla fanów nutelli i kremów czekoladowych. Idealnie sprawdza się do naleśników, gofrów, czy też tostów na słodko. Niektórzy jednak wolą go jeść tak po
365 dni dookoła kuchni