Bogaty w smaki tort świąteczny. Na biszkopcie makowym, wilgotny i dobrze nasączony z nieprzesłodzonym kremem śmietanowym z gorzką czekoladą i kremem nutella,o lekko migdałowym aromacie, wspaniale komponuje się z konfiturą wiśniową. Bardzo łatwo oczarować nim gości. Ten tort rozpływa się w ustach i zdobi świąteczny stół, udekorowany skromnie tylko pierniczkami i złotą posypką. Oto magia świąt! SKŁADNIKI: Biszkopt(...)mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 5 dag gorzkiej czekolady 2 pełne łyżki kremu nutella 1 łyżka cukru pudru ½ słoiczka kwaśnej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słabego lekko posłodzonego naparu z czarnej herbaty ¼ szklanki likieru amaretto (migdałowego) Dekoracja: Piernikowe serca Dowolna posypka cukrowa Przygotowanie: Makowy biszkopt
Wanilia i KardamonRobienie domowych dżemów było kiedyś moją obsesją. Odkąd mam dzieci nie zastawiam już całej kuchni słoikami. Ale z przepysznej „nutelli” z węgierek nie sposób zrezygnować. Dlatego teraz ograniczyłam produkcję do bieżących potrzeb. Czekośliwka ma dużo mniej cukru niż sklepowe kremy i do tego jest całkowicie bezmleczna. Taki krem smakuje doskonale nie tylko z chlebem. Można go podawać(...)minut, aż śliwki nie zgęstnieją (trzeba je oczywiście mieszać od czasu do czasu, im są gęstsze, tym więcej mieszania potrzebują). Na koniec dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotową „nutellę” przekładamy do słoiczka i studzimy. Jeśli chcecie przygotować większą ilość „nutelli” z węgierek czas smażenia się wydłuży (przy 2 kg śliwek to nawet 2 godziny smażenia). Słoiki
Dieta bez mlekapyszne ciasto ze składników które akurat miałam w domu. Biszkopt przełożyłam dwoma kremami jeden na bazie bitej śmietany i malin z galaretką a drugi na bazie sera białego nutelli i przezroczystej galaretki cytrynowej. Ciasto jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 kopiasta(...)malin w całości 4 łyżki cukru 1 galaretka malinowa Winiary 1 łyżeczka żelatyny 500 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Składniki na krem z nutellą : 2 galaretki przezroczyste cytrynowe Winiary 500 ml przegotowanej wody 1 kopiasta łyżka nutelli 250 g sera białego 3/4 szklanki mleka Blaszka o wymiarach 39/26 cm Wykonanie: Jajka ubijamy
Sama słodycz i szczypta chiliSernik na zimno z nutellą (o ten tutaj – KLIK ) tak bardzo mi smakował, że gdy znalazłam przepis na podobny sernik, tyle że pieczony, chciałam i jego wypróbować. Niezbyt dokładnie wymieszałam całość i w serniczku widać gdzieniegdzie grudki sera (wizualnie nie wyszedł więc perfekcyjnie) na smak to jednak w żaden sposób nie wpłynęło. Smakował nam. Spód: 150-160 g ciasteczek(...)gorzkiego kakao 100 g masła Masa serowa: 600 g twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony 250 g mascarpone 5 jajek 1/2 szkl. cukru pudru 100 g mlecznej czekolady 1/2 szkl. nutelli 60 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów laskowych Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady Ciasteczka mielimy na pył. Łączymy z bardzo miękkim masłem oraz kakao. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy
Smaki Na Talerzuzrobić sok ze śliwek. Póżniej pojawił się przepis jak zrobić z przerobionych śliwek dżem, a dziś zaprezentuję Wam domowy przepis na czoko-śliwkę potocznie zwaną nutellą ze śliwek. Jednym z powodów dla którego przerabiam owoce już pozbawione soku na przetwory to że nie chcę, aby w kuchni się(...)śliw pozostałych z produkcji soku 1 szklanka (230 g) cukru 100 g ciemnego kakao 30 g cukru waniliowego 50 g ciemnej czekolady Przygotowanie nutelli ze śliwek z odzysku: Śliwki uzyskane jako produkt uboczny w produkcji soku przełożyć do dużego garnka i gotować jeszcze przez około 60 minut
KuchniaWeDwoje.plnieco ostry smak, pasuje do ciast czekoladowych, ale nie tylko. Polecam przygotować cynamonowe ciasto gryczane ze śliwkami. Zapewniam, że rozsmakujecie się w tym cieście. Moje ciasto urozmaiciłam dodatkiem nutelli. Jeśli jednak liczycie kalorie, śmiało możecie pominąć ów dodatek. CYNAMONOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI ( NA MĄCE GRYCZANEJ ) Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml ) 1 3/4 szklanki mąki gryczanej 3 jajka 1/2 szklanki(...)cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 budyń waniliowy ( proszek ) 2 łyżki nutelli około 300 g śliwek Przygotowanie: Śliwki podzielić na połówki, usunąć pestki. Mąkę gryczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i cynamonem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodać jogurt i olej
kolorowotorcikowołyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru(...)wyciągamy torcik z lodówki i wykładamy go z plastikowego pudełka odwracając je “do góry nogami” - czyli wierzch tortu to spód, a spód to wierzch. Teraz czas na polewę z Nutelli i dekorację świeżymi truskawkami. Polewę można przygotować w kuchence mikrofalowej podgrzewając wymieszane składniki ok. 1 minutę. Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli gotowe
KorniszonkiPyszne rogaliki drożdżowe tym razem z nutellą. Najlepiej smakują od razu jak wystygną :-) Długo zachowują świeżość, miękkie, delikatne i smaczne. Można zrobić z marmoladą, którą ja osobiście wolę, ale te były z nutellą na prośbę syna :-) Ciasto po wyrobieniu będzie lepiące, jeśli bardzo, to możemy dodać odrobinę mąki, ale nie dużo, bo rogaliki szybciej będą robić się twarde. Miłego dnia(...)mąki pszennej tortowej 200 ml ciepłego mleka 120 g masła (roztopionego) 2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików 2/3 szklanki cukru pudru 80 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczka soli nutella lub marmolada 1. Mleko podgrzewamy. Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. 2. Masło
kruche babeczkiDomowa nutella, dzieciaki gdyby tylko mogły to wcinały by ją codziennie Ten przepis może nie jest to najbardziej “healty” na blogu, ale zdecydowanie wolę, aby zajadały się taką nutellą niż kupną, w której składzie połowa to cukier, ⅓ olej palmowy, a orzechów laskowych jak na lekarstwo bo aż 13% :O ! Przepis jest mega prosty i oczywiście szybki. Każdy nawet najbardziej zapracowany(...)zawijamy w ręcznik garść orzechów i pocieramy, łupinki powinny odpaść same). Obrane orzechy blendujemy do uzyskania oleistej konsystencji. Dorzucamy resztę składników i blendujemy aż utworzy nam się nasza domowa nutella. Przechowujemy w zamkniętym słoiku do ponad miesiąca czasu w lodówce. Smacznego! Artykuł domowa nutella szybki i prosty przepis pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeczasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie. Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków 😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka = 💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka(...)masła 1 jajko szczypta soli dodatkowo : nutella do środka kruszonka z tego przepisu do posypania roztrzepane żółtko do posmarowania drożdżówek Wykonanie: Przygotowujemy rozczyn: mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 10-15min). Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, szczyptę soli, dodajemy jajko, ciepłe roztopione masło
Walijskie PichcenieBardzo smaczne rogaliki, idealne do porannej kawki albo herbatki, a nutella daje wyjątkowy smak. Rogaliki z nutellą Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 5 dkg drożdży 10 dkg margaryny 4 żółtka szczypta soli 1 szklanka mleka nutella na nadzienie cukier puder do posypania jajko do posmarowania rogalików Wykonanie: do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże , cukier puder, żółtka(...)mąki albo mleka). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, to dajemy go na stolnicę, rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty, na każdy nakładamy łyżeczkę nutelli i zwijamy rogaliki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut aż się zarumienią
Kuchnia u Bietkipewnie wiecie, Nutella nie należy do najzdrowszych produktów. Wciąż jednak ma spore grono zwolenników, którzy nie potrafią przejść obok niej obojętnie. Co radzę takim osobom? Po prostu szukać alternatyw. Oczywiście smak i konsystencja takich zamienników zazwyczaj nieco odbiegają od oryginału, ale to wcale nie oznacza że mu ustępują. Poza tym spójrzcie na poniższe porównanie – Nutella to prawdziwa bomba(...)której podacie taki krem nawet się nie zorientuje z czego jest zrobiony. Mało tego, na pewno poprosi o więcej, dlatego łapcie ten przepis i czym prędzej testujcie Zdrowszy zamiennik Nutelli 2017-08-24 21:12:19 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 120 g daktyli suszonych (lub mniej, jeśli wolisz mniej słodki krem
Powiedz dietom nieBardzo smaczne muffinki . Mięciutkie, ze smakowitą niespodzianką w środku :). Ze składników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu ( no może z wyjątkiem Nutelli ;) ). Do tego błyskawiczne w wykonaniu - jak każde muffinki. Dobrze, że istnieją takie przepisy; one nas ratują kiedy potrzebujemy upiec coś słodkiego, a niekoniecznie mamy czas na pracochłonne i wyszukane wypieki. A takie muffiny wyczarujemy łącznie z pieczeniem(...)kakao 300 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% lub jogurtu greckiego 80 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli około 12 łyżeczek Nutelli Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz sól. W drugim naczyniu połączyć
Opowieści z piekarnikaistnieje człowiek, który nie jadł nigdy sławnej Nutelli? Według pewnych badań ok 68% Polaków wręcz za nią przepada. Wiadomo, reklamy mówiące o tym kremie jako o zdrowym dodatku do śniadania to przesada. Cukier i tłuszcz nigdy nie zdobędzie naszego poparcia ale nie ukrywamy, że smak tego kremu jest naszym miłym wspomnieniem z dzieciństwa a słodycze z jego dodatkiem powodują delikatnie(...)mówiąc ślinotok :P Dzisiejszy krem to taka zdrowsza wersja Nutelli ale czy posiada jej charakterystyczny smak? :) Przeczytajcie co m. in. możecie znaleźć w sklepie biogo.pl ! bez certyfikatu Nazwa: Krem orzechowo-czekoladowy Firma: alce nero, dystrybutor: BioPlanet Skład: cukier trzcinowy*, olej słonecznikowy*, pasta z orzechów laskowych 15%*, kakao w proszku 9%*, odtłuszczone mleko w proszku*, tłuszcz kakaowy 1,1%*, emulgator
Candy PandasProste rozwiązania bywają najlepsze. Składniki: 100 g orzechów laskowych 1 kostka (200 g) masła 1 kubeczek (200 g) serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki (20 g) cukru pudru 3 łyżki nutelli 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżki (20 g) kakao 3 wafle Dodatkowo: nutella Przygotowanie: 1) Orzechy podprażyć na suchej patelni, a następnie wysypać na ściereczkę i pocierając pozbyć się(...)skórki. Na koniec drobno posiekać. 2) Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. 3) Cały czas miksując dodawać serek homogenizowany, mleko i nutellę. 4) 1/3 masy przełożyć do osobnej miski, dodać kakao oraz przygotowane orzechy i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą posmarować pierwszy wafel i przykryć kolejnym lekko dociskając i drugą masą przykrywając trzecim. 5) Gotowe wafle lekko obciążyć
Fitsweet.me