czekolada - 27946 przepisów (strona:110/1864)

Suflet czekoladowy, który zawsze się udaje. 183

Dziś przepis na przepyszny suflet z gorzkiej czekolady, czyli klasyka. Idealny suflet powinien wyrosnąć ponad formę, a wbita w niego łyżeczka powinna delikatnie opadać. Krąży przekonanie, że suflet to deser bardzo kapryśny i wymagający. Nic bardziej mylnego! Zrobienie puszystego, aksamitnego deseru o konsystencji lekkiej jak chmurka jest naprawdę proste.  Suflet z tego przepisu zawsze się udaje i jest nieziemsko(...)pyszny! SKŁADNIKI ( 4 porcje) 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości ( 1,5 tabliczki) łyżka masła + do wysmarowania kokilek 4 białka dwie łyżki brązowego cukru  + do wysypania kokilek szczypta soli dodatkowo: cukier puder pistacje/ suszone maliny/ żurawina etc. lody waniliowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kokilki wysmarować masłem. Bardzo ważne jest by smarować je ku górze, wtedy suflety ładnie i równo wyrosną

DefinicjaSmaku
Domowe czekoladki - Reese's white peanut butter cups. 154

sklepie zaopatrzonym w wiele "egzotycznych" poduktów :) Pomyślałam sobie, że stworzenie takich pyszności nie może być aż takie trudne. Zaczęłam pracować nad recepturą i... udało się! Babeczki dzięki białej czekoladzie z zewnątrz są słodkie, a w środku orzechowo- słone dzięki domowemu masłu orzechowemu. Po prostu są obłędne :) Następnym razem przygotuję je z innym rodzajem czekolady, myślę że z mleczną czy gorzką(...)trochę z nadzieniem :) Jeśli kochacie Reese's koniecznie zróbcie te czekoladki, bo ich smak naprawdę jest bardzo, ale to bardzo zbliżony do oryginału! SKŁADNIKI (10 czekoladek) czekoladki 100g białej czekolady 0,5 szklanki orzeszków ziemnych ( trochę masła zostanie np. do kanapek :) 2-3 łyżeczki syropu klonowego/ miodu dodatkowo 10 mini papilotek do trufelek pędzelek do smarowania papilotek orzeszki/cukrowe serduszka

DefinicjaSmaku
Muffiny poczwórnie czekoladowe 306

bajeczny smak. Przepisów na nie jest tyle ilu kucharzy, mogą być z konfiturą, orzechami, kokosem, polewą, posypane cukrem pudrem, czy tak jak u mnie z z mnóstwem kawałków czekolady. Do tej pory można było znaleźć wiele przepisów na mufiny potrójnie czekoladowe, czyli z białą, mleczna i gorzką czekoladą. Ostatnio w sklepach pojawiła się nowa czekolada karmelowa, która strukturę ma niemal(...)identyczną jak białą czekolada, ale do tego posiada bardziej wyrazisty karmelowy smak. Jest równie słodka jak biała, więc tylko prawdziwi słodyczożercy są w stanie zjeść więcej niż dwie cząstki :) i równie dobrze jak biała sprawdza się w deserach, a jak dla mnie nawet lepiej, bo uwielbiam karmel. Pierwsze co przyszło mi do głowy, gdy karmelowa wpadłą w moje ręce

DefinicjaSmaku
Tarta zebra z czekoladowym ganache 422

SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka kakao 100g masła 2 źółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ganache z mlecznej czekolady 2 tabliczki oryginalnej mlecznej czekolady Goplana 80ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ganache z białej czekolady 2 tabliczki białej czekolady 80ml śmietanki kremówki 20 ml białego rumu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę(...)odchodzić od formy (kruche ciasto jest dość tłuste, więc jeśli formy są silikonowe lub teflonowe to nie trzeba ich dodatkowo smarwać masłem ani wykładać papierem, ciasto ładnie odchodzi samo). Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Śmietankę kremówkę lekko podgrzać i rozpuścić w niej kawę. Cienkim strumieniem wlewać kremówkę do płynnej czekolady i mieszać, aż do uzyskania, gładkiej

DefinicjaSmaku
Czekoladowe rożki z nadzieniem o smaku pina colady 379

Amatorką czekolady byłam od dziecka, czasem śmieją się ze mnie że zamiast krwi w moich żyłach płynie czekolada, coś tam w tym prawdy jest, obok niej nie łatwo mi przejść obojętnie. Tym razem z niej wyczarowałam takie oto rożki, choć łatwe w przygotowaniu, trochę zabawy z nimi jest, nadzienie jest ze śmietanki i serka mascarpone -czyli klasyka, jednak smak wzbogaciłam(...)Składniki: 100 g mlecznej czekolady pergamin do pieczenia cyrkiel  cienki pędzelek do malowania Nadzienie: 250 ml śmietanki 36% 1 czubata  łyżka serka mascarpone 50 ml likieru  Canari pina colada czekoladowe kuleczki świeża melisa Pierwszym etapem jest odrysowanie i  wycięcie z pergaminu okrągłych kółek o średnicy około 10 cm około 8-9 sztuk Każde kółeczko zawijamy

Wanilia i Kardamon
Mus malinowo-czekoladowy 150

wody (ewentualnie jeżeli nie macie świeżych malin to możecie wykorzystać sos z malin Deluxe – 100g) Składniki na mus czekoladowy: - 200 ml śmietanki 30% - 2 żółtka - 50 g czekolady mlecznej - 50 g czekolady deserowej Dekoracja: - maliny - pałeczki czekoladowe - trochę startej czekolady Porcja na 2-4 osób w zależności od wielkości pucharków. Najpierw robimy mus malinowy. Żelatynę wsypujemy do zimnej wody(...)pudrem i miksujemy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę łączymy z malinami i przekładamy do pucharków. Teraz zabieramy się za mus czekoladowy. Najpierw rozpuszczamy obie czekolady w kąpieli wodnej lub jak ktoś ma możliwość to w mikrofali. Gdy czekolada nam lekko przestygnie zaczynamy ubijać śmietankę (schłodzoną) na sztywno i ubijamy również żółtka. Do ubitej śmietanki dodajemy

Kuchenne Wariacje
Makaroniki czekoladowo-orzechowe 142

tradycyjny czyli z migdałów. Później była wersja z orzechów włoskich a ta jest z wykorzystaniem orzeszków ziemnych Dodatkowo w tej wersji użyliśmy dwóch rodzajów bardzo dobrej gatunkowo i smakowo czekolady Valrhona, którą dostaliśmy podczas Sweet Targów w Katowicach :) Składniki na makaroniki: - 140 g białka - 180 g cukru - 160 g cukru pudru - 160 g mielonych orzechów ziemnych niesolonych Składniki na krem(...)śmietanki 30% UHT - 100g miękkiego masła - 70g czekolady Blond Dulcey Valrhona (lub czekolady mlecznej) - 100g czekolady Noir Guanaja Valrhona (lub czekolady gorzkiej 70%) - 20g rozdrobnionych orzechów ziemnych niesolonych Powyższa ilość wystarczy na ok. 35 makaroników. Zaczynamy od makaroników. Najpierw wrzucamy do blendera cukier puder oraz orzechy ziemne i miksujemy na mąkę. Następnie ubijamy białka – na początek miksujemy same białka

Kuchenne Wariacje
Proste babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady 181

Najlepsze babeczki czekoladowe na świecie :) Przepyszne, wilgotne w środku, dzięki czekoladzie deserowej nie są zbyt słodkie, pięknie wyrastają, poza tym przepis jest naprawdę prosty i robi się je błyskawicznie. Czego chcieć więcej? Chyba tylko dokładki :) Składniki (na 20 szt. - można zrobić mniejszą ilość z połowy porcji ): Na babeczki: 2 szklanki * mąki 1 szklanka cukru (dałam troszkę mniej) 1 szklanka mleka(...)szklanka oleju 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki dżemu (użyłam porzeczkowego) 3 czubate łyżki tradycyjnego kakao tabliczka deserowej czekolady, połamana na małe kawałki * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Na ganasz czekoladowy: 200 g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka czekolady deserowej pół tabliczki czekolady mlecznej Dodatkowo: 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Domowa Cookierenka Agi
Brownie potrójnie czekoladowe z kajmakiem 173

zakalcowaty" :) Ale już wiem, że następnym razem muszę skrócić czas pieczenia o kilka minut (w poniższym przepisie zostało to uwzględnione). Mimo tego małego niedociągnięcia ciasto skradło moje serce. Dzięki czekoladzie deserowej nie jest zbyt słodkie - dla mnie idealne :) Jeśli jednak preferujecie słodsze, wystarczy zmniejszyć ilość czekolady deserowej, a w zamian dać mleczną.  Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto: 150 g masła(...)szklanka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii czubata szklanka mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml   Masa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej (lub po 100 g mlecznej i gorzkiej) 1 łyżka masła 330 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej (lub po 50 g mlecznej i gorzkiej

Domowa Cookierenka Agi
Truflowiec z bakaliami 174

pieczenia, zachwyci amatorów mocnych czekoladowych smaków, łatwa w przygotowaniu szkoda tylko że trzeba trochę poczekać aż dobrze stężeje. SKŁADNIKI: Spód: *180 g herbatników maślanych *50 g gorzkiej czekolady *1 łyżeczka ciemnego kakao *1 łyżka cukru pudru trzcinowego *70 g masła Masa truflowa: *100 g mlecznej czekolady *100 g gorzkiej czekolady *3 jajka *1 łyżka rumu *2 łyżki cukru pudru trzcinowego(...)mieszanki bakaliowej studenckiej  PIĄTNICA   *50 g białej czekolady

Wanilia i Kardamon
Semifreddo z orzeszkami i polewą czekoladowo-malinową 161

Deser który powstał dzięki inspiracji czekoladą Goplana, przypomina lody , niebiańskie połączenie orzechów zatopionych w karmelu z pyszną masą śmietanowo-jajeczną , podany z sosem malinowo-czekoladowym to słodycz której trudno się oprzeć, wprowadza nas w błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej śmietanki(...)łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 50 g klasycznej gorzkiej czekolady Goplana Sos czekoladowo-malinowy: 10 dag klasycznej  gorzkiej czekolady Goplana 1/2 szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru melisa i maliny do dekoracji Sposób przygotowania

Wanilia i Kardamon
Trufle serowe o smaku cytrynowo - czekoladowym 152

Domowe czekoladki to prawdziwy rarytas:)) Szczególnie takie z nadzieniem, otoczone czekoladą są dość czasochłonne. Jednak trufle, które dziś Wam przedstawiam są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich podstawowym składnikiem jest biały ser oraz płatki czekoladowe. Dla wzbogacenia smaku dodałam nieco soku i skórki z cytryny. Całość oczywiście obtoczona w stopionej czekoladzie:) Pycha! Składniki:    cukier waniliowy,  250g(...)chudego twarogu,  2 łyżki soku z cytryny,  skórka otarta z pół cytryny,  szklanka płatków czekoladowych,  100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady. Wykonanie Twaróg zmiksować przy użyciu blendera. Dodać cukier waniliowy, sok oraz skórkę z cytryny. Płatki czekoladowe zmiksować w blenderze, następnie dodać do masy serowej, całość ponownie zmiksować blenderem.  Uformować małe kuleczki, wstawić

Z miłości do słodkości
Muffinki z czekoladową czapeczką 164

Takie muffinki powstały, by nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim podniebienie! Dla miłośników czekolady i tych, którzy lubią się troszkę pobawić w kuchni! Przepis na ciasto już kiedyś publikowałam, ale dla tych, którym nie chce się szukać przepisu zamieszczę je jeszcze raz :) Muffinki z czekoladową czapeczką     Składniki: 20 dag masła 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag maki(...)pszennej 6 dag cukru 10 dag kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 6 jajek 25 dag kwaśnej śmietany Masa: 100 g mlecznej czekolady 150 g masła 200 g cukru pudru  Przygotowanie: Przygotowujemy kąpiel wodną, w której rozpuścimy masło razem z gorzką czekoladą.  Mąkę przesiewamy, mieszamy w dużej misce razem z cukrem, cukrem

Lawendowe Niebo
Czekoladowy mus jaglany 154

królowa kasz szczególnie dobrze sprawdza się w deserach. Poniższy mus jest niezwykle prosty, składa się z niewielu składników i, co najważniejsze, ma głęboki czekoladowy smak. W większości użyłam czekolady zawierającej 85 % kakao, ale jeżeli nie odpowiada Ci jej mocny smak, możesz użyć tylko tej o zawartości 70 %. Mus najlepiej smakuje po schłodzeniu, ale oczywiście możesz go też jeść od razu(...)przygotowaniu. Jednak cierpliwość popłaca, ponieważ na zimno czekoladowy smak jest zdecydowanie bardziej wyczuwalny. Ten deser jest pyszny i jeżeli uwielbiasz czekoladę, z pewnością Ci posmakuje. To nie ulega wątpliwości. Ale watro mieć też na uwadze, że kasza jaglana jest bogata żywieniowo i jako jedyna działa zasadotwórczo na nasz organizm. A więc mus jest bardzo zdrowy i jednocześnie smakuje cudownie

Roślinna - blog wegański
Ciasto migdałowe z musem czekoladowym 202

cienką warstwą polewy. Pycha! Ciasto:    6 białek,  50g cukru pudru,  90g tartych migdałów,  90g tartych orzechów laskowych,  czubata łyżka kakao,  100g gorzkiej czekolady.  Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dodać migdały, orzechy i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy(...)24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i pozostawić w formie. Mus czekoladowy:   6 żółtek,  100g masła,  700ml śmietanki 36%,  200g białej czekolady,  4 łyżki cukru pudru. Masło, 200 ml śmietanki i żółtka podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania