tort to prawdziwa gratka dla fanów czekolady. Nie można go nazwać inaczej niż tort czekoladowa rozkosz. Smak gorzkiej czekolady sprawia, że wcale nie jest on za słodki. Słodyczy dodaje głównie konfitura truskawkowa. Przygotowanie czekoladowego musu jest bardzo ciekawe. W pierwszej chwili przeraziłam się kiedy żółtka zaczęły mi się zsiadać i tworzyła się jajecznica XD ale spokojnie okazuje się, że właśnie(...)fakt, że nie używamy surowych jajek. Nie szczególnie przepadam za surowymi jajkami w deserach Tort czekoladowa rozkosz Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1 łyżeczka kakao 16 g cukru wanilinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Mus czekoladowy: 125 ml mleka 4 żółtka 50 g cukru pudru 500 ml śmietanki kremówki
PatiGotujenajczerwieńsze, najsłodsze, w dobrej cenie i wprost świetne w tym przepisie. Delikatny budyń z twistem twarogowym to skrót do stworzenia ekspresowego, aksamitnego kremu, który łączy warstwy owoców i czekolady. Taki deser poleca się na słodkie podwieczorki, letnie popołudnia albo po prostu bez konkretnej okazji – znaleźć słoiczek takiej słodkości w lodówce to prawdziwa radość na co dzień. Składniki(...)małe porcje): 400ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 200g kremowego serka twarogowego – można użyć Łaciate 3 łyżki cukru 250g świeżych truskawek i kilka ładnych do ozdobienia 100g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki listki świeżej mięty do ozdobienia Zaczynamy od zrobienia budyniu – do rondelka wlewamy 300ml mleka i rozgrzewamy. W kubku, w reszcie mleka dokładnie mieszamy budyń
Smaczna Stronaupiec ten biszkopt , który zawsze wychodzi z przepisu na biszkopt idealny , nasączyć go ponczem z odrobiną wody różanej, przełożyć konfiturą malinową (lub inną ulubioną), udekorować pysznym kremem z białą czekoladą, wanilią oraz mascarpone i ozdobić świeżymi owocami oraz pokruszonymi bezami. Brzmi banalnie, prawda? Ale jakże jest pyszny i nie wymaga dużo pracy! W dodatku z pewnością uda się wszystkim(...)ultra łatwy deser bez pieczenia — malinową Charlotte (klik) . * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt: biszkopt z 5 jajek z tego przepisu Krem z białej czekolady: 500 ml śmietany kremówki 200 g sera mascarpone 150 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią Do nasączenia: 2 łyżki wody różanej (lub soku z cytryny
Food Squarewaniliowy - szczypta soli Składniki na masę: - 500 g serka mascarpone - 2 galaretki cytrynowe - 300 ml śmietanki 30% (mocno schłodzonej) - 3 łyżki cukru pudru - 500 ml wrzątku Polewa z białej czekolady: - 150 g białej czekolady - 200 g śmietanki 30 lub 36% Dodatkowo: - ok. 60 g białej czekolady (do starcia) *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Galaretki rozpuszczamy(...)pieczenia i wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia masy (dodatkowo włożyłam do dużej formy keksowej, aby zachować kształt). Śmietankę podgrzewamy na małym gazie, cały czas mieszając. Czekoladę kroimy na małe kawałki i wsypujemy do podgrzanej śmietanki. Mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do wystudzenia. Stężałą roladę polewamy zimną, ale jeszcze płynną czekoladą. Pozostałą białą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy
mojewypiekiinietylkoDziś zapraszam Was na pyszne orzechowo-czekolade babeczki . Do przygotowania babeczek użyłam prażonych orzechów laskowych i dobrej jakości mlecznej czekolady do wypieków. Cała rodzina wprost przepada za tymi babeczkami. Dzisiejsze jednak pojadą ze mną na małe „babskie” spotkanie Babeczki są pyszne i szybkie w przygotowaniu. Kiedyś ich przygotowanie zajmowało mi więcej czasy, ale odkąd mam wielofunkcyjny robot kuchenny(...)Magimix 5200XL Premium , czas przygotowania skrócił się do minimum. Przepis wymaga rozdrobnienia orzechów i czekolady. Używając wspomnianego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium jest to niezwykle proste i szybkie. Robot wyposażony jest w niezwykle ostre noże, które spokojnie poradzą sobie z siekaniem. Możecie w nim też z łatwością przygotować domowe masło orzechowe, ale o tym już niedługo A wracając do przepisu
Słodkie okruszkiświatełka i czujemy smak świąt. U mnie próba generalna przed świętami... Jeden dzień świąt będzie u nas więc pomału przygotowuje to co podam. Przed Państwem kawa z dżemem wiśniowym, czekoladą i cynamonem Co potrzebujemy: 2 łyżeczki. Kawy Inka klasyczna 4 łyżki dżemu wiśniowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady śmietanka 30% 1 tabliczka białej karmelowej czekolady szczypta cynamonu śmietanka 36% Rozpuszczamy białą(...)czekoladę z odrobina śmietanki. Ciemną rozpuszczamy ze szczyptą cynamonu i śmietanka Do szklanki na sam spód dodajemy dżem wiśniowy. Na dżem wiśniowy wlewamy białą czekoladę, a na nią dodajemy ciemną. Na czekoladę wlewamy schłodzoną Inkę. Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę. Bitą śmietanę dodajemy na sam wierzch. Posypujemy wszystko delikatnie startą czekoladą. Aha... uwaga jest to bomba kaloryczna ale smaczna
Kuchnia w oparachmąki 3 jajka 2,5 dojrzałe/miękkie awokado 100-110 g daktyli suszonych 3 łyżki kakao 3 – 4 łyżki miodu (Płynny, najlepiej wielokwiatowy.) 4 łyżki mleka tabliczka czekolady deserowej 1/3 tabliczki białej czekolady (Do polewy.) łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru wanilinowego/ ziarenka z pół laski wanilii (opcjonalnie) pestki z ćwiartki/połówki granatu do posypania(...)cukrem pudrem. Sposób przygotowania: Daktyle moczymy przez kilka minut w przegotowanej wodzie. Miksujemy je razem z awokado, jajkami i miodem na gładką konsystencję. (Mogą pozostać drobne kawałki daktyli.) Czekoladę rozpuszczamy razem z dodatkiem 4 łyżek mleka w kąpieli wodnej * lub w mikrofalówce na małej mocy przez ok. 2-3 min, do uzyskania płynnej, gładkiej konsystencji. Mieszamy kakao, mąkę i wanilię
Pyszny Duetadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Witajcie. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kokosowe ciasteczka bezglutenowe z mąki ryżowej z kawałkami czekolady (wykorzystałam tutaj oczywiście domową, przepis na czekoladę znajdziecie TUTAJ ). Nie zawierają grama cukru, a i tak wprost rozpływają się w ustach swym super smakiem. Połączenie moich 2 ulubionych smaków kokosa i czekolady sprawia, że nie mogę się od nich odczepić(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 20 ciasteczek: -2 szklanki mąki ryżowej -40 g roztopionego masła/oleju kokosowego -50 g wiórków kokosowych -1 jajo -niecałe pół szklanki wody -50 g gorzkiej czekolady -łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce i mieszamy do powstania gęstego i klejącego ciasta. 2. Część czekolady kroimy na kawałeczki, a część ścieramy
Zdrowie i pysznie na talerzudzięki temu sernik łatwiej wydobyć z miski a przy okazji na masie od folii odciska się wzorek. składniki: 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka Jogo 200 g czekolady białej 200 g czekolady ciemnej może być gorzka,mleczna lub deserowa 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki mleka 3-4 herbatniki Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze(...)cukier i dokładnie zmiksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną żelatynę. Masę serową podzielić na dwie równe części. W kąpieli wodnej (w misce nad gorącą wodą) rozpuścić białą czekoladę. Roztopioną czekoladę przestudzić a następnie dodać do jednej części masy serowej. Całość dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę serową z białą czekoladą przełożyć do schłodzonej szklanej miski. Wierzch wyrównać
Monia miesza i gotujejajek jest niesamowicie kruchy i nie nasiąka wilgocią, co jest jego dużym plusem. Kisiel malinowo-hibiskusowy jest kwaskowy i wyrazisty, świetnie równoważy go delikatny i słodki krem z białej czekolady. Całość smakuje wybornie, połączenie smaków jest wyjątkowo harmonijne. Dekoracja to urocze mini makaroniki i świeże maliny - prosta, a jednocześnie efektowna. Na C. zrobiła wrażenie; mam nadzieję, że i Wam się(...)spodoba. Tarta malinowo-hibiskusowa z kremem z białej czekolady Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 65 g cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody kisiel malinowo-hibiskusowy: 185 g malin 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa 35 g cukru 75 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej krem z białej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiłośnicy brownie i czekolady będą zachwyceni tym przepisem!🍫 😍 To jedne z najlepszych czekoladowych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam - delikatnie chrupiące z zewnątrz i idealnie mięciutkie, mięsiste i wilgotne w środku jak na prawdziwe brownie przystało, z kawałeczkami rozpływającej się czekolady i chrupkimi płatkami migdałów. Pachną, smakują i wyglądają genialnie(...)prostu musicie je upiec! 😋💕 Jak dla mnie jest to czekoladowa bomba i już jedno ciasto zaspokoi Waszą ochotę na czekoladę na długo! Przepis znalazłam na Kwestii Smaku , jednak nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła - zamiast orzechów pekan dałam płatki migdałowe i, przede wszystkim, podkręciłam ten mega czekoladowy
Słodko-Słony Świat Ilonyjest coś fajniejszego i przyprawiającego o uśmiech zimową porą, niż domowa gorąca czekolada? Okazuje się, że można wyciągnąć z tego czekoladowego rytuału jeszcze więcej frajdy! Wystarczy przygotować delikatne, o mocno intensywnym smaku trufle, wrzucić jedną do szklanki gorącego mleka i mieszając, obserwować, jak zmienia się w pyszny czekoladowy napój :) A każda z tych ciemnych, kremowych kulek może mieć inny smak(...)możecie nadać im swoje ulubione smaki :) Chili, mielony imbir lub mielony kardamon też świetnie się sprawdzą! A może...pokruszone cukierki? Co kto lubi i co komu do gorącej czekolady pasuje! W końcu to ma być kremowa, czekoladowa przyjemność! :D Robota jest dość brudna ale niesamowicie odprężająca i pozwalająca wykazać się kreatywnością. No i efekt końcowy przepyszny, a do tego takie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś mam dla was zdrowy deser, który ładnie zapakowany może też być prezentem – kuleczki z masła orzechowego, z dodatkiem kakao i daktyli, polane gorzką czekoladą. Połączenie masła orzechowego i czekolady jak dla mnie jest idealne, niestety Emilka nie przepada za masłem orzechowym a w tych kuleczkach jest ono mocno wyczuwalne .Większość kulek zjadłam więc sama, ale tak mi smakowały(...)daktylowe z karobem , póki co nie znalazły konkurenta, chociaż co jakiś czas próbuję i eksperymentuję z różnymi składnikami ( jak np. te migdałowo-jabłkowe ). Ale jak lubicie masło orzechowe i czekoladę to na pewno przypadną Wam do gustu. Kuleczki z masła orzechowego, daktyli i ekspandowanej jaglanki Drukuj Prep time 20 min Cook time Total time 20 min Serves
Cooking for Emily