czekolada - 27946 przepisów (strona:95/1864)

Puszysty serniczek czekoladowy 184

Łaciaty, bardzo puszysty i czekoladowy. Taki właśnie jest ten serniczek Po prostu rozpływa się w ustach. Dodatek likieru fajnie komponuje się ze słodyczą czekolady. Serniczek przygotowałam w foremce, masa jest puszysta ale dobrze dzieli się na porcje. Można zrobić też mini serniczki i masę przełożyć do szklaneczek. Uzyskamy wtedy już gotowe pojedyńcze porcje, które można jeszcze dodatkowo przybrać bitą śmietaną(...)owocami. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 1/2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 100 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej 100 ml likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Do jednej miski wlać śmietankę i ubić ją na sztywno. Do drugiej miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować. Następnie połączyć zawartość obu misek i zmiksować wszystko na jednolitą masę

Monia miesza i gotuje
comber z musu czekoladowego (bez pieczenia) 136

macie takiej foremki, możecie zrobić w niewielkiej keksówce lub małej tortownicy. Taki mus czekoladowy polecam jako zwieńczenie romantycznej kolacji, niedługo Walentynki, więc okazja jak znalazł:) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 200 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 2 białka 1 łyżka cukru pudru 16 okrągłych biszkoptów do dekoracji: kilka kostek białej czekolady kilka kostek mlecznej czekolady(...)ciasteczka anyżkowe (można pominąć) mandarynka Czekolady połamać. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekolady i mieszając rozpuścić, wystudzić. Foremkę wyłożyć folią, żeby łatwo było wyjąć deser. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Białka ubić w osobnej misce. Kremówkę wymieszać z białkami na najniższych obrotach miksera i mieszając dolewać czekoladę. Masę przelać do foremki. Na wierzchu ułożyć biszkopty spodem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto tortowe 239

jajka 1/2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jasną: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury truskawkowej syrop z brzoskwiń w puszce Biszkopty(...)kakao wymieszane z mąką i piekąc odrobinę krócej. Wystudzić.  Biszkopt jasny podzielić na połowę. Blaty biszkoptowe nasączyć syropem z brzoskwiń z puszki. Dolny blat jasny posmarować cienko konfiturą. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śliwka w czekoladzie ( czekośliwka) z chili 131

Śliwkę w czekoladzie lubi większość ludzi..mówię o tych obłędnie dobrych cukierkach w fioletowych, szeleszczących papierkach.. Dlatego też czekoladowe domowe powidła mają rzeszę zwolenników... A wiecie jak wspaniale komponuje się taka mocna czekolada z chili? obłędnie.. i nie mówię o ostrości, która wypala kubki smakowe, ale o takiej która podkreśla dobro i smak gorzkiej czekolady. Przepisu na czoko(...)produktach? nawet kakao bez szczypty soli traci połowę wartości smakowych) - 1 średnia chili ( u mnie świeża, pokrojona w kosteczkę) - nie przesadzajmy z ostrością, ma ona delikatnie podbijać goryczkę czekolady a nie zabijać smak - 3 łyżki ciemnego kakao - 1,5 tabliczki  gorzkiej czekolady Wydrylowane śliwki przełożyć do rondla, zasypać cukrem, gotować na wolnym ogniu do momentu rozpadu owocu i odparowania

kawawszklance
,,Pistacjowo- żurawinowa kraina rozkoszy dla podniebienia” 73

drodzy przyszła pora na zrobienie domowych smakołyków. Gwarantuję udane i smaczne a jednocześnie efektowne czekoladki. Każdy z nas jest małym łakomczuszkiem i skusi się na tego typu słodkości. Czekolada idealnie smakuje z dodatkiem pistacji i żurawiny. Niezwykłym dodatkiem mogą być też każdego rodzaju cukierki lub też owoce. Zapewniam Wam oto najlepsza potężna bateria energii, którą możecie stworzyć samodzielnie! Już(...)dziś nie musisz biec do cukierni…. Składniki: 6 sztuk czekolady (3x biała i 3x mleczna) Silikonowa foremka o dowolnych kształtach Silikonowy pędzelek 200 g pistacji 30 g pokrojonej żurawiny 5 cukierków z galaretką Dowolne owoce Wykonanie: Domowe specjalności proponuje w kilku wersjach. Czekoladki zrobiłam na bazie mlecznej i białej czekolady niektóre z nadzieniem pistacjowo- żurawinowym, z cukierkami oraz z owocami

Podróż w kulinaria
TORT STRACIATELLA Z MALINAMI W GALARETCE 142

części,nasączyć i na pierwszy blat wylać galaretkę z malinami.Przykryć drugim blatem,nasączyć,wsadzić do lodówki. Masa straciatella:   1 l śmietany 36% 1 serek mascarpone czekolada deserowa lub gorzka śmietan-fix 4 łyżki cukru pudu  Mocno schłodzoną śmietanę ubić,dodać cukier puder i śmietan- fix. Na samym  końcu dodać serek mascarpone.Można delikatnie przemieszać łyżką(...)mikserem,ale bardzo krótko.Masa zrobi się gęstsza.Odłożyć trochę gotowej masy do dekoracji na górę.Do reszty dodać startą na grubej tarce czekoladę i wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki i posmarować połowę masy na drugi blat,przykryć trzecim.Na górze posmarować tylko nieznacznie,aby pokryć i wyrównać powierzchnię.Wstawić do lodówki na ok 3 godziny.Po tym czasie delikatnie objechać nożem

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto z lodówki zwane Rocky Road Fridge Cake 130

temu wzięłam taką gazetkę ze sklepu Asda, w której znajdował ten przepis, który dziś prezentuję. Oczywiście nie obyło się bez małych przeszkód :) Wracając kilka dni później po składniki wzięłam czekoladę mleczną, a nie tą która była proponowana w przepisie, a mianowice powinna być ciemna czekolada. No cóż, trudno postanowiłam zrobić z mlecznej. Ciasto wyszło bardzo dobre, choć na początku się(...)przestraszyłam, że coś źle zrobiłam bo moje wyglądało zupełnie inaczej niż na zdjęciu w gazecie.         Ja u siebie w przepisie podaję tyle czekolady ile zużyłam, ale jeżeli chcesz mieć ciasto bardziej zbite użyj jej więcej.  Składniki: 300g czekolady mlecznej do gotowania, 125g masła niesolonego, 200g herbatników, 180g mini pianek marshmallows, 5ml aromatu waniliowego

W kuchni u Moniki
Domowe praliny z malinami 165

Składniki: 110g - 115g malin z syropu lub z soku, tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g) - można dać 3-4 kostki więcej dla pewności, że wystarczy ponieważ wgłębienia w formach silikonowych są różne, a mi 100g starczyło w sam raz. Przygotowanie: Tabliczkę czekolady podzielić, połamać na mniejsze części.  Do garnka wlać wodę ( ok. 1/4 wysokości garnka) i doprowadzić do wrzenia. Na górę(...)położyć naczynie z czekoladą i pozostawić do momentu jej rozpuszczenia. Można zamieszać od czasu do czasu.  Po rozpuszczeniu czekolady posmarować nią wgłębienia formy silikonowej, na spód odrobinę grubszą warstwę należy dać. Włożyć do lodówki na kilka minut, aż zastygnie. Następnie nałożyć drugą warstwę czekolady i również włożyć do lodówki. Gdy czekolada już zastygła nałożyć do środka maliny, lekko dociskając

W kuchni u Moniki
Torcik kawowy z mascarpone 147

mocnego naparu z kawy parzonej Masa: 1 op. śmietanki 30% (łaciata 500ml) 2 serki mascarpone (250ml każdy) 3 łyżki cukru pudru Słoiczek wiśni drylowanych (0.4l.) Ciasteczka w mlecznej czekoladzie (ok. 15 dkg) Tabliczka czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, kawę. Ubijamy. Do całości przesiewamy mąki, proszek oraz(...)chwilkę mieszamy. 1/3 masy przekładamy do osobnej miseczki, do reszty dodajemy odsączone wiśnie. Mieszamy i przekładamy tort 2 razy. Wierzch i boki smarujemy czystą masą. Ozdabiamy ciasteczkami w czekoladzie i startą czekoladą

Kuchnia w czekoladzie
Sernik kokosowe bueno 187

białego 100ml mleka kokosowego 100ml śmietany kremówki 30% 120g cukru pudru 4 jajka 1 budyń śmietankowy 1/2 olejku śmietankowego 70g wiórek kokosowych 240g kremu bueno 100g margaryny palmy 1 czekolada mleczna 1/3 tabliczki białej czekolady kilka orzechów do dekoracji Masa kinder bueno: 100g orzechów laskowych 0,5 szklanki mleka w proszku 150g masła 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki mleczka(...)pieczemy ok 60 minut w temp 180st, a następnie jeszcze 20 minut w temp 150st. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i wyciągamy sernik dopiero po ok 20 minutach. Polewa: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Polewamy sernik, a następnie białą roztopioną czekoladą robimy wzorek pajęczyny i przeciągamy wzorek wykałaczką od środka na zewnątrz. 4. Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni

Kuchnia w czekoladzie
Manne słoneczka z kremem kokosowym 294

zasmakowaniu kaszy manny w deserach, przyszła kolej na kolejny- ciasteczka- słoneczka z kremem kokosowym. Składniki na ok 30 sztuk: 1 tabliczka czekolady z nadzieniem toffi 1/3 szklanki mleka 80g margaryny lub masła 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao 0,5l mleka 8 łyżek kaszy manny 1 łyżka cukru kryształu 1 tabliczka białej czekolady 5dkg margaryny 5 dkg kokosu(...)obtaczania Sposób przygotowania: 1. Czekoladę toffi, 1/3 szkl. mleka, margarynę, cukier puder oraz kakao rozpuszczamy i mieszamy ze sobą w kąpieli wodnej.  2. 0,5l mleka gotujemy z łyżką cukru kryształu. Do gotującego się dodajemy powoli kaszę, cały czas mieszając. Wlewamy także rozpuszczoną masę czekoladową.   3. Przestudzoną masę manną wyrabiamy w dłoniach i wałkujemy pod folią spożywczą

Kuchnia w czekoladzie
Suflet czekoladowy z wiśnią i chili 112

słodkie (takie w sam raz) pomimo tego, że nie ma w nich cukru. Dodatek wiśni sprawił, że deser był zdecydowanie bardziej "rześki" i wykwintny :) A chili... chili z czekoladą, to jednak dobrana para:) W ogóle się nie wykluczają, a współgrają tak ze sobą, że można by tego życzyć niejednemu małżeństwu :D Składniki: Na dwa suflety: 3 duże jajka 20g masła(...)łyżka do wysmarowania kokilek 1 łyżka cukru pudru do wysmarowania kokilek 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka kakao 1 tabliczka czekolady deserowej 1/2 opakowania mrożonych wiśni 1 łyżka syropu trzcinowego 1 płaska łyżeczka chili + 1 szczypta Sposób przygotowania: 1. Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy

Kuchnia w czekoladzie
Kruche babeczki z kremem i owocami 123

Uwielbiam babeczki.  Dawno, dawno temu robiła je moja Mama. Była w nich masa, galaretki i oczywiście owoce.  Moja wersja jest z masą mascarpone z dodatkiem białej czekolady. Są bardzo kruche i delikatne. Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie :) Składniki: Na ok 40 babeczek: Ciasto: 35 dkg margaryny 60 dkg mąki tortowej 20 dkg cukru pudru 4 żółtka(...)łyżka śmietany 18% szczypta soli Krem: 250ml śmietany 30% 2 serki mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru 1 biała czekolada 2 łyżki mleka Dodatkowo: 60 dkg świeżych truskawek 10 dkg borówek  Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w woreczek foliowy i odkładamy na godzinę do lodówki. 2. Ciasto dzielimy na kuleczki o średnicy

Kuchnia w czekoladzie
Białe Czekoladki z Jeżyną w Środku - Łatwe! 271

czasu, dla tych co nie lubią za długo przebywać w kuchni, dla facetów, którzy lubią słodkie, jednym słowem dla wszystkich! Są pyszne. Po doświadczeniach połączenia maliny z kokosem i czekoladą tego samego dnia poszłam dalej, a może bliżej, bo te są bananie proste. Smak? Rewelacja! Słodka czekolada i mokre, owocowe nadzienie, bomba nie tylko kaloryczna, ale i smakowa(...)wygląd ich mnie się podoba.  Składniki: biała czekolada kilka jeżyn Wykonanie: Tutaj musisz wlać wodę do niewielkiego rondelka i zagotować. Do miski o większej średnicy włożyć połamaną na kostki czekoladę, najlepiej ze dwie, trzy tabliczki. Kiedy woda się zagotuje, rondelek zestawiasz z ognia i na garnek z gorącą wodę stawiasz miskę i czekasz kilka minut. Czekolada zacznie Ci się

Blondynka Gotuje
Oreo cake pops 186

Oreo cake pops, czyli ciasteczkowe kulki na patyku obtoczone w białej czekoladzie :) Do ich zrobienia przekonał mnie przepis ze strony ' Have a cupcake '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 15 cake pops: 2 opakowania ciasteczek Oreo 100 g batonika Mars 100 g serka twarogowego 220 g białej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ciasteczka umieszczamy w misie blendera(...)Wkładamy na 60 minut do lodówki do stężenia masy. 2. Z masy formujemy 15 kuleczek. Układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas rozpuszczania czekolady. 3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Deskę z kuleczkami wyciągamy z lodówki. Końcówkę patyczka do cake pops maczamy w czekoladzie, a następnie wbijamy w kulkę na około 1/3 wysokości. Wkładamy

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania