intensywnie czekoladowy. Sernik pieczony jest w trzech etapach i tak naprawdę jeśli chcemy uzyskać pożądaną konsystencję lekkiej pianki to należy ściśle trzymać się przepisu. Wierzch sernika stanowi gorzka czekolada połączona z odrobiną żelatyny i szczyptą karmelu. Struktura przypomina lekkie ptasie mleczko. Jest to również przepis bezglutenowy więc osoby z wszelkimi nietolerancjami pokarmowymi swobodnie będą mogły rozkoszować się tym wypiekiem(...)Składniki : 140 g śmietankowego serka kanapkowego 110 g czekolady mlecznej/deserowej 3 całej jaja (L) szczypta soli 80 g czekolady ciemnej gorzkiej 2 łyżeczki żelatyny 10 g cukru waniliowego posypka karmelowa od Delecty Wykonanie : Naczynie żaroodporne o pojemności 1 litra wyścielamy dokładnie papierem do pieczenia. Wykładamy zarówno dno jak i boki tak by papier
vaniliowoczekoladowaukochanego. Pana męża uwiodły czekoladki z malinami. Możecie użyć specjalnej silikonowej formy, lub foremki do lodów, albo zrobić w papilotkach. Przepis na 40 małych czekoladek 250 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Jako nadzienie możecie użyć owoce lub masę orzechową. Masa orzechowa: 1/2 szklanki masła orzechowego crunchy ( z kawałkami orzechów) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka(...)esencji waniliowej Wszystkie produkty do masy orzechowej dokładnie wymieszajcie łyżką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tzn: Umieść metalową miskę na garnku ( garnek musi być dobrze dopasowany, aby para skraplająca się, nie dostała się do masy czekoladowej) Woda w garnku nie może dotykać miski. Najpierw zagotuj wodę, zmniejsz moc palnika na najmniejsza wartość. Postaw miskę z drobno posiekaną czekoladą
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPolecam te pyszne i lekkie babeczki na deser. Będą idealne do kawy czy herbaty. W sam raz dla wielbicieli czekolady. Składniki: 3/4 szkl mąki kokosowej 100 g mlecznej czekolady 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowej w proszku 3/4 szkl gorącej wody pół łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka żelatyny 2 kostki startej mlecznej czekolady + plastry cytryny(...)dekoracji Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy galaretkę i żelatynę i zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej( miseczkę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą-czekolada roztopi się pod wpływem gorącej pary). Do gorącej czekolady dodajemy mąkę kokosową i wyrabiamy chwilę razem do połączenia się składników
słodkie i nie tylko historie kulinarneJest to ciasto bez pieczenia i chodź może wydawać się, że jest pracochłonne to prawda jest taka, że przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Jest słodkie, bo każde ciasto z czekoladą jest słodkie, ale aby przebić tę słodkość spód wykonałam z herbatników klasycznych dodając do nich prawdziwe, gorzkie kakao. Okazało się to strzałek w dziesiątkę. Dzięki temu ciasto nie jest(...)jest na następny dzień. Polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ SPÓD herbatniki klasyczne ok. 150 gram masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone ) kakao prawdziwe 3 łyżki MASA śmietana kremówka 30 % 330 ml. czekolada biała 200 gram mleko w proszku pełnotłuste (27 %) 5 płaskich łyżek orzechy ziemne prażone niesolone 3/4 szklanki żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna do przykrycia żelatyny
Kuchnia PaulettesPropozycja na niedzielny deser na pokonanie zimowych humorów. Tropikalny krem ananasowy z musem z mango, pistacjami i wiórkami z białej czekolady. Słodko i pysznie. Deser zrobimy w dosłownie kilka minut. Do jego wykonania potrzebujemy nektaru ananasowego Hortex, owoc mango i trochę białej czekolady. KREM ANANASOWY z MUSEM MANGO, PISTACJAMI i BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki: (na 4 porcje) krem(...)szklanki nektaru ananasowego Hortex 2 żółtka 2 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1/2 tabliczki białej czekolady mus mango: 1 średniej wielkości mango cukier (opcjonalnie) dodatkowo: 4 kostki białej czekolady pistacje Przygotowanie: krem: 3 łyżki nektaru ananasowego mieszamy w szklance z jogurtem naturalnym oraz żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę nektaru podgrzewamy w garnku
Bon appetit mon amieDziś zapraszam Was na coś słodkiego. Pyszne domowe czekoladowe batoniki z ryżem ekspandowanym . Przygotowanie jest naprawdę proste. Batoniki nie są przesłodzone, bo do ich przygotowanie użyłam białej czekolady bez cukru , a całość zwieńczyłam czekoladą gorzką. Batoniki po przekrojeniu / przegryzieniu są dość sypkie, ale to dodaje im uroku. Uwielbiam jeść później pozostałe po batonikach słodkie ziarenka ryżu ekspandowanego Skąd pomysł(...)później doskonale umilają mi (i bliskim) wolne chwile np. podczas oglądania ulubionego serialu lub czytania książki. Jeśli też jesteście małymi łasuchami spróbujcie moich czekoladowych batoników z ryżem ekspandowanym Składniki: czekolada biała z jagodami goji bez dodatku cukru 75g 3/4 szklanki ryżu brązowego ekspandowanego BIO 40 g masła około 40 g gorzkiej czekolady 85% do ozdoby: 2-3 maliny liofilizowane
Słodkie okruszkiCzeko - ciacho to nic innego jak czekoladowy biszkopt z kremem kakaowym i polewą z ... czekolady! Ciasto pieczone w keksówce - idealna porcja na spotkanie w gronie najbliższych. Polecam dla miłośników czekolady a dzisiaj upieczone z okazji Walentynek 💕 Składniki (forma 11x30): - biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao(...)czekolady mlecznej (tabliczka) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - krem czekoladowy ok. 200 ml śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru - polewa: 3 łyżki śmietanki 36% 90 g białej czekolady (tabliczka) 3 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka, po 3 min dodajemy cukier i dalej ubijamy
Alutka-Gotujetrochę cięższej konsystencji. I już wiem jaki serniczek będzie królował w tym roku na naszym świątecznym stole Składniki: Spód: 190 g ciasteczek (np. typu Pieguski z czekoladą, ), 50 g masła, 1 łyżka gorzkiego kakao Masa serowa: 500 g zmielonego twarogu, 500 g mascarpone, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 5 jajek(...)oraz na wierzch masy serowej: 400 g śmietany gęstej kwaśnej 12% + 1 łyżka cukru wanilinowego Mus z mlecznej czekolady: 2 łyżeczki żelatyny, 200 g mlecznej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady, 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej) Przygotowanie: Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy
Państwo Wojtczuk gotująwody), 5 jajek, 180 g cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 120 g mąki pszennej tortowej, 150 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania blaszki), 150 g czekolady deserowej, 50 g suszonych żurawin, posiekanych, 2 płaski łyżeczki proszku d pieczenia, 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych. Polewa czekoladowa: 50 ml śmietanki UHT 30%, 100 g czekolady deserowej(...)mielenia lub blendera z ostrymi nożami. W garnku rozpuszczamy masło. Odrobiną masła smarujemy blaszkę do pieczenia (do posypania wnętrza blaszki możemy używać okruszków biszkoptów). do rozpuszczonego masła dodajemy kawałki czekolady, całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodajemy czekoladę z masłem oraz
Państwo Wojtczuk gotujączekoladowy! Mniam, mniam! Składniki: Spód: 200 g kruchych ciasteczek 4 łyżki masła i/lub 1 łyżka masła orzechowego Masa: 1 kg twarogu sernikowego 1 szklanka cukru pudru 400 g czekolady deserowej Polewa: 100 g czekolady deserowej łyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego lub 250 ml śmietany kremówki tarta czekolada Zaczniemy od pokruszenia ciasteczek. Zmieliłam je w malakserze. Dodałam rozpuszczone(...)masła orzechowego. Dokładnie wymieszałam. Masą ciasteczkową wyłożyłam spód i lekko boki tortownicy o średnicy 25 cm. Włożyłam do lodówki. Kolej na masę serową. Do miski włożyłam połamaną na kosteczki czekoladę. Rozpuściłam ją w kąpieli wodnej. Wsypałam do ciepłej czekolady cukier puder. Wymieszałam. Do czekolady dodawałam stopniowo po łyżce twarogu. Powinien być w pokojowej temperaturze. Dokładnie połączyłam wszystkie składniki. Masę wyłożyłam
potrawyregionalnemiłym upominkiem na walentynki dla ukochanej osoby. Bardzo polecam… (inspiracja ze strony sallysbakingaddiction.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadziewane ciasteczka z czekoladą i migdałami Składniki na około 22 sztuki: Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/4 szklanki zmielonych migdałów 1/4 szklanki kakao bez cukru 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru(...)opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g szczypta soli 230g schłodzonego masła 120ml mleka Nadzienie: 120g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% połamanej na kawałeczki 130ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki zmielonych migdałów Dodatkowo: około 200g mlecznej czekolady (lub 100g mlecznej i 100g białej czekolady) 1 jajko roztrzepane widelcem Ciasto: 1. Na mąkę przesiać kakao, dodać cukier
Mała CukierenkaGanache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast, tortów czy deserów. W temperaturze pokojowej pasta do smarowania, lukier. Zaś schłodzony można lekko ubić i staje się puszystym kremem. Smak i jakość ganache zależy od użytej czekolady, powinna(...)być jak najlepsza gatunkowo, nie możemy używać czekolady która ma na liście składników tłuszcze roślinne. Ganache z taką czekolada może się zważyć. Można przygotować ganache z gorzkiej i białej czekolady. SKŁADNIKI: Z ciemnej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru ekstrat waniliowy na spirytusie kandyzowana skórka pomarańczy WYKONANIE: śmietankę wlać do garnka, dodać cukier
Kuchnia BeatyDeser kokosowo czekoladowy 🍫 z bakaliami zapewne zachwyci Was smakami. Pralinkowa masa z gorzkiej czekolady na dnie kieliszka została umieszczona, a na niej masa na bazie mleczka kokosowego, wiórek kokosowych i białej czekolady dołożona. Przełożona została prażonymi migdałami i pokrojonymi suszonymi daktylami. Całość został schłodzona i przed podaniem wafelkami czekoladowymi wypełniona. Deser o różnych smakach współgra(...)poprawienie humoru 💋 💓 działa idealnie. 😤☺ Składniki 4 szt. kieliszków 🍸 do martini 220 ml lub na więcej mniejszych porcji: masa pralinkowa: 100 g gorzkiej czekolady ok. 70% cacao, 50 ml słodkiej śmietanki 30%, ½ łyżeczki masła, masa kokosowa: mleczka kokosowego, 100 g drobnych wiórek kokosowych, 4 kostki białej czekolady, ponadto: ok. 40 g całych migdałów
Moniki Smakołykiktóre składniki. Gdyby było przygotowane wg przepisu to już raczej by była klapa. Składniki: Warstwa biała: 250 ml zimnej kremówki 30% 150 g mascarpone 200 g białej czekolady 2 szkl pszenicy ekspandowanej Warstwa ciemna: 200 ml zimnej kremówki 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo; 1 szkl pszenicy ekspandowanej herbatniki Przygotowanie: Warstwa biała: Białe czekolady rozpuścić(...)kąpieli wodnej. Odłożyć do ostudzenia. Czekolada powinna być zimna ale płynna. Ciepła w połączeniu z zimn ą kremówką się zważy. Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Wlewać powoli czekoladę i mieszać łyżką nie miksować. Wsypywać partiami pszenicę i wymieszać. Formę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników i rozsmarować białą
Ala piecze i gotujeJeśli jesteś fanem czekolady, to ten tort będzie idealny. Nie za słodki, ale mocno czekoladowy. Zaskoczy smakiem każdego miłośnika tej słodkości. Ten tort powstał na urodziny męża- wielkiego fana czekoladowych łakoci. Składniki: biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao(...)Masa: 1 duży budyń na 3/4 l mleka śmietankowy 1/2 l mleka 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 kostka masła 6 łyżek cukru nasączenie: szklanka przegotowanej wody łyżka cukru polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% tabliczka gorzkiej czekolady dodatkowo: kilkanaście truskawek Wykonanie : biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy
Z Majeczką w kuchni