czekolada - 27946 przepisów (strona:85/1864)

Kostka Ferrero Rocher 424

pszennej 40g kakao 200g mielonych orzechów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Składniki na masę ferrero rocher: 300g serka mascarpone 350g nutelli 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady   Składniki na masę śmietankową: 400ml śmietany kremówki 36% 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix (lub 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody)   Polewa: 100g gorzkiej(...)czekolady 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji 1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny – do nasączenia     *** W misce umieszczamy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i kakao *** *** Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy *** *** Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy

Blog z Apetytem
Tort truskawkowy 161

śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę truskawkową: 50 g białej czekolady 50 ml musu truskawkowego czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) + mus truskawkowy do nasączenia ciasta, truskawki do dekoracji, gorzka czekolada Jak zrobić tort truskawkowy? Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień(...)dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut. W tym czasie możemy przygotować dekorację z truskawek z czekolady i polewę. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju

Ciastkozercy
KRUCHE CIASTKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWE 164

jakiegoś czasu "chodziły" za mną ciastka czekoladowe. Rzecz bardzo dziwna w moim przypadku, bowiem nie przepadam za czekoladą... Aż tu nagle taka zmiana... Zanim się za nie zabrałam już wiedziałam jak powinny wyglądać i co najdziwniejsze smakować. Nie wiedziałam jeszcze co prawda, że będą z aż taką dużą ilością czekolady, ale czułam już ich smak... Poszperałam w necie i postanowiłam(...)ciastek znika nie wiadomo jak i gdzie..., to teraz w pełni mogę potwierdzić, jedna porcja, to zdecydowanie za mało, najlepiej piec od razu z podwójnej porcji (tylko do krojenia czekolady warto mieć pomocne ręce, by nie nabawić się odcisków...). U mnie jedna porcja zniknęła po dwóch dniach... a miały być na całą długą majówkę... Po dwóch dniach piekłam ich już

Smaczne Zdrowe
Tort Bueno-Rocher 170

skomplikowane. Choć zajmuje trochę czasu, ale myślę, że warto go poświęcić, dla takich chwil przyjemności. Składniki: Biszkopt: 220g cukru (szkl.) 240g mąki pszennej (2 szkl.) tabliczka gorzkiej czekolady 75g masła 7 jajek 2- 3 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina Amaretto (do skropienia/zwilżenia ciasta) Krem ala Kinder Bueno ok. 125g serka mascarpone 150ml śmietanki 30 % pół(...)mleka w proszku kostka masła 100 g orzechów laskowych 3-4 łyżki cukru pół laski wanilii Krem z Ferrero Rocher ok. 125g serka mascarpone 200ml śmietanki 30 % 2 tabliczki czekolady mlecznej 8 pralinek Ferrero Rocher wiśnie w syropie (kilkanaście) Polewa/ Glazura 2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 łyżki żelatyny Do dekoracji 8 pralinek Ferrero Rocher Opakowanie Kinder

Pyszny Duet
Sernik tiramisu 208

ciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się nie zarumieniły ( o co się obawiałam). Polecam wszystkim(...)wielbicielom serników i/lub tiramisu i nie tylko im, ponieważ jest to świetna alternatywa dla klasycznych serników Składniki na tortownicę 26 cm ( piekarnik góra-dół) SPÓD: – 70 g gorzkiej czekolady – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( proszek ) – 2 łyżki Amaretto -65 g masła – 50 g drobnego cukru – 1 jajko – 30 g mąki pszennej

Relaxtime
Ciasteczka brownie 189

Rozpływające się w ustach, wilgotne, mocno czekoladowe ciasteczka brownie.  Idealne dla miłośników czekolady. Najlepsze ze szklanką zimnego mleka :) Składniki: 100 g mlecznej czekolady  100 g gorzkiej czekolady  50 g orzechów włoskich  60 g masła 2 jajka  130 g cukru 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 2 i 1/2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia Przygotowanie: Połowę mlecznej czekolady i orzechy pokroić na drobne kawałki.  Do rondelka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i 50 g mlecznej czekolady, roztopić.  Do miski wbić jaja, dodać cukier i ubijać aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Następnie

Słodka Strefa
Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. 174

Gofry w dwóch smakach. Z jednej strony znajdziemy jasne ciasto z białą czekoladą, a z drugiej strony ciemne ciasto z kakao i mleczną czekoladą. Wszystko to polane polewą czekoladową. Gofry wychodzą pulchniutkie i mięciutkie lub jeżeli podpieczemy mocniej - chrupiące. Można także zrobić gofry ciemne i jasne, nie trzeba łączyć ciast, ale efekt miksowania jest naprawdę ciekawy i oryginalny. Zachęcam gorąco(...)model tak pięknie wypieka, jaka moc itp. Do wykonania gofrów użyłam gofrownicy marki Breville i o niej także będzie dzisiaj kilka słów :-) Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. Szklanka = 250 ml Jajka wielkość M Z przepisu wychodzi około 20 dużych gofrów.  Ciasto jasne: Składniki: 3 żółtka  3 jaja łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto Kinder Country 153

takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie(...)szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka)  Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu

Di gotuje
Ciasto Kinder Country 132

takiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie(...)szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka)  Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu

Di gotuje
Kinder country ciasto bez pieczenia 331

podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Mile również widziane Wasze zdjęcia potraw. Składniki 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 200 g białej czekolady 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 3 szklanki  pszenicy w miodzie (płatki śniadaniowe) 200 g herbatników Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( na parze) i odstawiać do wystygnięcia(...)śmietany ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Stale ubijając dodawać stopniowo rozpuszczoną białą czekoladę. Do ubitej masy dodać 1,5 szklanki płatków i wszystko wymieszać. W tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie herbatniki, a następnie wyłożyć masę z białą czekoladą. Na wierzch ułożyć ponownie warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną wraz z deserową i ostudzić

O kuchni z uczuciem
Rolada truflowa z rodzynkami 203

mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 4 duże jajka 140 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem truflowy z rodzynkami: 200 g cukierków trufli 80 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki kremówki 30 % 150 g serka mascarpone, schłodzonego 80 g rodzynków 80 ml ciemnego rumu ( zamiast rumu można użyć wódki, likieru kawowego lub likieru Amaretto ) Nasączenie(...)łyżki alkoholu pozostałego z moczenia rodzynków + 3 łyżki wody Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 40 ml śmietanki kremówki 30 % Wykonanie: Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.  Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier

Opowieści z piekarnika
CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 257

Czytając skład większości sklepowych ciastek można się złapać za głowę. Dlatego najlepiej zrobić je samemu. Moja córka uwielbia ciasteczka, czekoladę i masło orzechowe, więc powstała wersja zdrowych ciasteczek z masłem orzechowym w czekoladzie. Odżywcze, dodające energii i pyszne. U mnie tylko z masłem orzechowym ale możecie również dodać kawałki orzechów i suszone owoce uzyskując wersję z bakaliami(...)jeżyki 😉 Wierzch oblewa dobrej jakości gorzka czekolada min 80% lub domowa z moich przepisów. Składniki na 16-20 małych ciasteczek: 100 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 20 g miąższu kokosowego i 100 g wody lub 120 g gotowego mleczka kokosowego odrobina soli himalajskiej 2 żółtka szczypta wanilii opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier opcjonalnie szczypta wiórków kokosowych do dekoracji

Ola la LCHF
Ciasto czekoladowe 128

może je zrobić. Co jest najważniejsze? Ano to, że zawsze ciasto wychodzi.  Takie zwyczajne ciasto czekoladowe może być świetną bazą do różnych kombinacji. Możemy polać ciasto rozpuszczoną czekoladą, czy przełożyć powidłami tak jak to robimy w przypadku piernika. Ciasto czekoladowe z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste i lekkie. Ciasto czekoladowe 2016-09-08 23:17:12 Write(...)review Save Recipe Print Ingredients 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szkl mleka 3 jajka rozmiar L 1 szkl cukru 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Polewa 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Instructions Nagrzej piekarnik do 175 stopni Boki tortownicy o średnicy 21 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem

Rusty Fork
Likier czekoladowo piernikowy 159

tego chyba trochę odpuściłam. Dawniej spinałam się, by coś wstawić, udostępnić gdzie się da jakiś link, tylko po to, by ludzie zobaczyli, że ktoś taki jak Kuchnia w czekoladzie istnieje w sieci. W tym roku robiłabym pewnie podobnie, ale najzwyczajniej w świecie brakuje mi na takie działania czasu. Niejednokrotnie przygotowuję coś nocami, tylko po to, by z rana poskładać(...)przyszłym roku 😍 A teraz idziemy na jednego...  a teraz idziemy likier pić! Zapraszam z kieliszeczkiem na babskie trunki jak to mówi mój Ślubny ;) Składniki: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 250ml słodkiej 30% śmietanki 250ml mleka 100ml spirytusu lub 200ml wódki 4 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika (koniecznie bez zawartości mąki, bo w likierze będzie ją czuć!) Sposób

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem 142

przygotowanie takich małych, wyjątkowych, słodkich drobiazgów :) Zdecydowałam się na pralinki z ajerkoniakiem, ponieważ bardzo mi się on kojarzy z miłymi wieczorami w tym okresie czasu. Składniki: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 70 ml ajerkoniaku 50 g masła (w temp. pokojowej) 100 g czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe foremki na pralinki. Małym pędzelkiem pokrywać boki(...)foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej czekolady wyniesie około 1,5 - 2 mm. Po każdorazowym naniesieniu czekolady, foremkę umieścić na 1 godzinę w lodówce, tak aby każda z warstw dobrze stężała. W niewielkim rondelku zagotować trochę wody, następnie na wierzchu garnka postawić metalową miseczkę i wlać ajerkoniak. Podgrzewać na parze przez moment

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania