chociaż kilku drobnych zmian, tak pod swój smak i gust ( w oryginale na przykład wierzch ciasta należy oblać polewą kakaową/czekoladową; mnie wizualnie bardziej pasowała tu polewa z czekolady białej ). I tak oto powstało przepyszne ciasto, które rozeszło się w mgnieniu oka. Puszyste, mięciutkie blaty biszkoptu, a pomiędzy nimi solidna warstwa niezwykle smacznego wiśniowego kremu. I właśnie ten krem(...)galaretki wiśniowej 1 opakowanie budyniu śmietankowego ( 40 g ) 85 g cukru pudru ( pół szklanki ) 2 jajka, osobno białka i żółtka 300 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa z białej czekolady: 80 g białej czekolady 40 g śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Opowieści z piekarnikaKawowy mus z białą czekoladą. Mówi się, że kawa najlepiej budzi do życia. Ja poza filiżanką małej czarnej czy smakowitym latte uwielbiam również najróżniejsze desery z kawą. Dziś polecam Wam jeden z nich. Pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu kawowy mus z białą czekoladą. Często przygotowuję go na spotkania z przyjaciółką lub od tak, gdy mam ochotę na coś pysznego(...)pełna łyżeczka świeżo zmielonej kawy – u mnie Brazil Fazenda Lagos od CoffeeForYou 3 łyżki kaszy manny pół szklanki mleka + około 2 łyżki około 2 łyżki pastylek/kropelek z białej czekolady Propozycja podania: plasterki pomarańczy (u mnie z syropu), pastylki białej czekolady i listki świeżej mięty Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy pół szklanki mleka, wstawiamy na gaz (mały płomień
Słodkie okruszkipokazać tort jaki upiekłam na urodziny brata. Jest to klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, naponczowany, przełożony bitą śmietaną i powidłami. Ozdobiłam go ostatnio bardzo modną metodą "drip cake" czyli czekoladą, która wygląda jakby spływała z ciasta. Wygląda to bardzo efektownie a jest bardzo proste :) Jestem bardzo zadowolona z tego tortu, bardzo mi się podoba i jest lekki i baaaardzo pyszny(...)tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) -2 łyżki kakao KREM -750ml śmietany 36% -3/4 szklanki cukru pudru POLEWA -100g czekolady deserowej -50g masła -3 łyżki mleka DODATKOWO -gęste, kwaskowe powidła -mocna herbata do ponczowania Jajka ubijamy z cukrem na jasną, pulchna masę, dodajemy przesiana mąkę, proszek do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupierników Serduszka Toruńskie lukrowane 1 łyżeczka sody szczypta soli krem maślano-czekoladowy 2 kostki masła (w temperaturze pokojowej) 150 g cukru pudru 40 g ciemnego kakao 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo: 80 g pierników Serduszka Toruńskie lukrowane 30 g gorzkiej czekolady 30 g białej czekolady opcjonalnie świeże kwiaty Pierniczki przekładamy do malaksera i miksujemy na drobną(...)minut (do suchego patyczka). Oba ciasta studzimy na kratce, a wystudzone przekrawamy na pół, aby uzyskać 4 krążki. Przygotowujemy krem. Masło ucieramy z cukrem pudrem i kakao. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzone dodajemy do masła, cały czas miksując na gładki krem. 1/4 kremu zostawiamy do posmarowania ciasta z wierzchu, resztą przekładamy krążki. Czekolady na ozdoby rozpuszczamy w kąpieli
Mienta blogprzez ok. 20 -25 min. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 300 ml śmietany kremówki 400 g serka mascarpone 100-150 g czekolady deserowej opcjonalnie cukier puder do smaku dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki wykonanie: Ok. 200 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do rozmiksowanego serka mascarpone. W osobnym naczyniu rozpuszczamy na parze wodnej czekoladę. Do czekolady(...)wlewamy pozostałą kremówkę, mieszamy do połączenia się z czekoladą. Do serka ze śmietaną wlewamy przestudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy w miarę sztywny krem. W każdy spodzie wycinamy po dwa kółka, po wycięciu otrzymamy po 3, w moim przypadku wyszły o średnicy 7 cm, 14 cm, 21 cm. Na paterze układamy krążki naprzemiennie (duży ciemny, średni jasny, mały ciemny), smarujemy warstwą dżemu
Domowy Smak Jedzeniapszennej 40g kakao 200g mielonych orzechów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę ferrero rocher: 300g serka mascarpone 350g nutelli 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych 100g gorzkiej czekolady Składniki na masę śmietankową: 400ml śmietany kremówki 36% 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix (lub 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody) Polewa: 100g gorzkiej(...)czekolady 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji 1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny – do nasączenia *** W misce umieszczamy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechami i kakao *** *** Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy *** *** Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy
Blog z Apetytemśmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę truskawkową: 50 g białej czekolady 50 ml musu truskawkowego czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) + mus truskawkowy do nasączenia ciasta, truskawki do dekoracji, gorzka czekolada Jak zrobić tort truskawkowy? Biszkopty pieczemy według przepisu . Można zrobić to dzień(...)dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut. W tym czasie możemy przygotować dekorację z truskawek z czekolady i polewę. Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu (nie wolno jej przegrzać). Dla nieco rzadszej konsystencji do polewy czekoladowej można dodać 1 łyżeczkę oleju
Ciastkozercyjakiegoś czasu "chodziły" za mną ciastka czekoladowe. Rzecz bardzo dziwna w moim przypadku, bowiem nie przepadam za czekoladą... Aż tu nagle taka zmiana... Zanim się za nie zabrałam już wiedziałam jak powinny wyglądać i co najdziwniejsze smakować. Nie wiedziałam jeszcze co prawda, że będą z aż taką dużą ilością czekolady, ale czułam już ich smak... Poszperałam w necie i postanowiłam(...)ciastek znika nie wiadomo jak i gdzie..., to teraz w pełni mogę potwierdzić, jedna porcja, to zdecydowanie za mało, najlepiej piec od razu z podwójnej porcji (tylko do krojenia czekolady warto mieć pomocne ręce, by nie nabawić się odcisków...). U mnie jedna porcja zniknęła po dwóch dniach... a miały być na całą długą majówkę... Po dwóch dniach piekłam ich już
Smaczne Zdroweskomplikowane. Choć zajmuje trochę czasu, ale myślę, że warto go poświęcić, dla takich chwil przyjemności. Składniki: Biszkopt: 220g cukru (szkl.) 240g mąki pszennej (2 szkl.) tabliczka gorzkiej czekolady 75g masła 7 jajek 2- 3 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina Amaretto (do skropienia/zwilżenia ciasta) Krem ala Kinder Bueno ok. 125g serka mascarpone 150ml śmietanki 30 % pół(...)mleka w proszku kostka masła 100 g orzechów laskowych 3-4 łyżki cukru pół laski wanilii Krem z Ferrero Rocher ok. 125g serka mascarpone 200ml śmietanki 30 % 2 tabliczki czekolady mlecznej 8 pralinek Ferrero Rocher wiśnie w syropie (kilkanaście) Polewa/ Glazura 2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki słodkiej śmietanki 3 łyżki żelatyny Do dekoracji 8 pralinek Ferrero Rocher Opakowanie Kinder
Pyszny Duetciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się nie zarumieniły ( o co się obawiałam). Polecam wszystkim(...)wielbicielom serników i/lub tiramisu i nie tylko im, ponieważ jest to świetna alternatywa dla klasycznych serników Składniki na tortownicę 26 cm ( piekarnik góra-dół) SPÓD: – 70 g gorzkiej czekolady – 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( proszek ) – 2 łyżki Amaretto -65 g masła – 50 g drobnego cukru – 1 jajko – 30 g mąki pszennej
RelaxtimeRozpływające się w ustach, wilgotne, mocno czekoladowe ciasteczka brownie. Idealne dla miłośników czekolady. Najlepsze ze szklanką zimnego mleka :) Składniki: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 50 g orzechów włoskich 60 g masła 2 jajka 130 g cukru 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 2 i 1/2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia Przygotowanie: Połowę mlecznej czekolady i orzechy pokroić na drobne kawałki. Do rondelka włożyć pokrojone masło i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Gdy będzie w połowie roztopione dodać połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i 50 g mlecznej czekolady, roztopić. Do miski wbić jaja, dodać cukier i ubijać aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony. Następnie
Słodka StrefaGofry w dwóch smakach. Z jednej strony znajdziemy jasne ciasto z białą czekoladą, a z drugiej strony ciemne ciasto z kakao i mleczną czekoladą. Wszystko to polane polewą czekoladową. Gofry wychodzą pulchniutkie i mięciutkie lub jeżeli podpieczemy mocniej - chrupiące. Można także zrobić gofry ciemne i jasne, nie trzeba łączyć ciast, ale efekt miksowania jest naprawdę ciekawy i oryginalny. Zachęcam gorąco(...)model tak pięknie wypieka, jaka moc itp. Do wykonania gofrów użyłam gofrownicy marki Breville i o niej także będzie dzisiaj kilka słów :-) Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. Szklanka = 250 ml Jajka wielkość M Z przepisu wychodzi około 20 dużych gofrów. Ciasto jasne: Składniki: 3 żółtka 3 jaja łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
Poezja Smaków - blog kulinarnytakiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie(...)szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu
Di gotujetakiego smaku warto się skusić chociażby na mały kawałek, który przyznam, że jest dość syty. Polecam! Zerknijcie też na moje Trójczekoladowe ciasto z serka mascarpone - klik , również na bazie czekolady oraz bitej śmietany. (Tortownica o średnicy około 24 cm) Masa jasna: 200 ml śmietanki 30-36% 250g sera mascarpone 150g białej czekolady (1,5 tabliczki) 140g preparowanej pszenicy w miodzie(...)szklanki o pojemności 250 ml; płatki typu Kangus) Masa ciemna: 200 ml śmietanki 30-36% 200g czekolady mlecznej Dodatkowo: 250-300g herbatników 40g preparowanej pszenicy w miodzie do posypania wierzchu (1 szklanka) Przygotować masę jasną. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu
Di gotujepodzielcie się swoją opinią w komentarzach. Mile również widziane Wasze zdjęcia potraw. Składniki 250 g serka mascarpone 400 g śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 200 g białej czekolady 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 3 szklanki pszenicy w miodzie (płatki śniadaniowe) 200 g herbatników Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( na parze) i odstawiać do wystygnięcia(...)śmietany ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem. Stale ubijając dodawać stopniowo rozpuszczoną białą czekoladę. Do ubitej masy dodać 1,5 szklanki płatków i wszystko wymieszać. W tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie herbatniki, a następnie wyłożyć masę z białą czekoladą. Na wierzch ułożyć ponownie warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną wraz z deserową i ostudzić
O kuchni z uczuciem