Nauka nauką, ale przyjemności muszą jakieś być, co nie? Ja sobie uprzyjemniłam czas… domową czekoladką. I kubkiem ulubionej herbaty. EKSPRESOWE CZEKOLADKI Z MALINĄ. (autorski;) tabliczka gorzkiej czekolady (zależy od upodobania) całe dojrzałe mocno maliny Czekoladę połamałam na małe kawałki, włożyłam do metalowej miski. Miskę umieściłam na garnku z wrzącą, gotującą się wodą. Rozpuściłam więc czekoladę na parze. Wyłączyłam(...)Foremki, ja miałam kupne, świetnie się sprawdzają silikonowe foremki do lodu. Na dnie umieściłam trochę czekolady, wcisnęłam na środku lekko malinę, po czym całkowice zakryłam ją czekoladą, pilnując, aby czekolada znalazła się w każdym pustym miejscu foremki. I tak do wyczerpania czekolady. Kiedy zacznie czekolada nam gęstnieć, wystarczy podgrzać garnek z wodą. Aby do tego nie doszło, pracowałam
W kuchni Karmel-itkisyna. Mimo iż jest w wieku dorastania, jak małe dziecko siedział przy piekarniku wpatrzony w szybę:) Źródło przepisu: Bistro Mama . Składniki na ok. 30 ciastek: 420 g gorzkiej czekolady, w tym: 220 g gorzkiej czekolady do stopienia 150 g gorzkiej i mlecznej czekolady pokrojonej w kawałki 50 g gorzkiej i mlecznej czekolady grubo pokrojonej do ozdobienia ciastek(...)cukru trzcinowego 110 g mąki pszennej 2 jajka 60 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy 220 g gorzkiej czekolady razem z masłem. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do niej stopioną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy. Dodajemy 150 g pokruszonej czekolady. Ciasto nakładamy łyżką
Blondynka Gotujemogłam nie zrobić tego tortu, smaki idealne dla mojego syna. On uwielbia kremy na bazie kremówki i mascarpone, a tu jeszcze Jego ulubiona czekolada. Szukałam czegoś ze świeżymi malinami i na stronie Moje Wypieki znalazłam ten przepis. Postanowiłam upiec go w tortownicy - efekty możecie sami ocenić, bo smak......niebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego(...)cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego) 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuszczamy masło, zastawiamy
Blondynka Gotujezachciało się domowych bounty. Przygotowując je wiem co jem. Nie są pracochłonne. Naprawdę. Masę zrobiłam wieczorem, wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień pijąc kawę z przyjaciółką oblałam je czekoladą.Zajęło mi to tylko kilka minut. Cierpliwość potrzebna jest w zgniataniu masy na kształt kulek i kostek. Nic trudnego - naprawdę! Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . Składniki na ok.15(...)wielkości kulek i 6 mniejszych batoników: 200 g wiórków kokosowych 100 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 70 g masła kilka kropel aromatu rumowego Polewa: 150 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Kremówkę i masło podgrzewamy w garnku do momentu,aż masło się roztopi. W misce wiórka kokosowe wymieszać z cukrem pudrem.Kiedy masło się rozpuści, mieszankę kremówki
Blondynka GotujeSernik, który oczarował wiele osób. Sernik inny niż wszystkie. Wiśnie, czekolada i ser. Dla mnie super trio. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki , troszkę go zmodyfikowałam. W dniu, w którym piekłam ten sernik oprócz tego piekłam jeszcze dwa inne serniki i chciałam wykorzystać składniki, które mi pozostały. Wyszedł piękny i wysoki. Bardzo wysoki. Piekłam w tortownicy o średnicy(...)mała łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 200 g cukru drobnego do wypieków 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% (125 ml) 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika +30 g do dekoracji), startej na grubej tarce ja dodatkowo potrzebowałam 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej Wykonanie: Składniki oczywiście w temperaturze pokojowej
Blondynka GotujeSkładniki na formę o średnicy 24cm: ciasto ciemne: 75 g gorzkiej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia ciasto jasne: 75g białej czekolady 75g masła 75g cukru 3 jajka 75g mąki łyżeczka cukru waniliowego pół łyżeczki proszku do pieczenia krem: 500 ml gęstej śmietany 36% 3 łyżki kawy(...)rozpuszczalnej 1.5 tabliczki czekolady gorzkiej 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 5 opakowań dużych czekoladowych kuleczek- 1 opakowanie 160g ( ja użyłam Milka Lila Stars Snax Rispee). Wykonanie: Krem przygotowujemy dzień wcześniej, ponieważ trzeba go chłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin! Śmietanę wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy kawę i cukier. Czekolady kruszymy
Czerwona PorzeczkaDomowe lody straciatella to połączenie domowych lodów waniliowych z pyszną mleczną czekoladą. Lody są kremowe i puszyste. Idealne na ciepłe dni. Do przygotowania tego smacznego deseru potrzebujemy dosłownie 4 składników. Wszystko przygotujecie przy pomocy miksera, nie potrzebujecie specjalistycznej maszyny do lodów. Lody straciatella są przygotowane na bazie śmietanki i mleka, bez wykorzystania jajek. Jak zrobić lody straciatella? Lody straciatella przepis(...)przygotowania tych pysznych domowych lodów potrzebujemy dosłownie 4 składników. Wbrew powszechnie panującej opinii do zrobienia lodów nie trzeba żadnej maszyny. Wystarczy odpowiednio połączyć wszystkie składniki. Lody z kawałkami czekolady nie tylko dobrze wyglądają, ale przede wszystkim super smakują. W tym wypadku mamy pewność, że nie ma nich konserwantów, stabilizatorów. Lody straciatella możecie przygotować na bazie mlecznej lub gorzkiej czekolady. Osobiście
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wyschły. Obrywam liście i ponownie rozkładam na suchej ściereczce do wysuszenia w temp. pokojowej. Będzie na zimę, ale używam jej bez względu na porę roku do czekolady. Roztapiam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i dodaję do niej utartą miętę w moździerzu, przesianą dodatkowo przez sitko aby pozbyć się zgrubień z liści. Taki proszek dosypuję do roztopionej czekolady(...)zwykłej mąki pszennej o niższym typie, mniejszej zawartości białka i innej wilgotności. Mimo tych uwag, nie powinno być dużej rozbieżności w ilości mąki. Ciastka z miętą pieprzową i gorzką czekoladą Składniki 40-50g listków świeżej mięty pieprzowej, 180g cukru najlepiej białego drobnego do wypieków, 200g miękkiego masła, 3 średnie jajka, kilka kropel cytryny, odrobinę soli, 430g mąki orkiszowej
Leśny ZakątekJest słodkie, oczywiście, ale nie jest to słodycz zniechęcająca, tylko taka doskonale wyważona – z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek. Polecam:) Spód: 2 op. ciasteczek typu Pieguski z czekoladą 60-65 g masła Sernik: 500 g dobrej jakości twarogu 500 g mascarpone 1 i 1/2 szkl. cukru 1 op. cukru wanilinowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek(...)żółtka Mus z mlecznej czekolady: 2 łyżeczki żelatyny 300 g mlecznej czekolady 750 ml śmietanki tortowej 36% (ew. kremówka 30%) Dodatkowo: 400 g gęstej śmietany 12% 1 op. cukru wanilinowego biała i mleczna czekolada do dekoracji Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Ciasteczka kruszymy na piasek. Łączymy z przestudzonym masłem. Powstałą masą wylepiamy dno formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzudziś coś dla największych łasuchów i miłośników czekolady. Już od samego patrzenia chce się to ciacho zjeść całe, a jak tylko pojawia się na stole, to wszystkie oczy skierowane są wprost na nią – tartę z mocno czekoladowym, a zarazem delikatnym musem czekoladowym, na spodzie (a jakżeby inaczej) czekoladowym. Wbrew pozorom, wcale nie jest to ciężki deser, ponieważ mus jest(...)lekki, dodatek kwaskowych owoców równoważy całość, ale króluje zdecydowanie czekolada. Zapewniam, że jak zrobicie ją raz, to pokochają ją wszyscy i będzie się już pojawiała regularnie na Waszym stole. Składniki Spód 220 g kakaowych herbatników (w moim przypadku było to 1,5 opakowania) 100 g masła 60 g czekolady (45-50% kakao) Mus czekoladowy 550 g śmietany
Analiza Smakuszklanki wiórków kokosowych (120 g) duża łyżka oleju kokosowego (30 g) 6 łyżek gęstego części mleka kokosowego (150 g) 4 łyżki odżywki białkowej / słodzika / cukru * (20 g) dwie tabliczki czekolady gorzkiej (200 g) *osoby niebędące na diecie keto mogą użyć również cukru lub syropu klonowego, z agawy lub daktylowego. Osoby niebędące na diecie wegańskiej mogą również użyć cukru. Czas przygotowania(...)lodówce dopóki nie stwardnieje, około 30-60 minut . Następnie blok kroimy na dowolnej wielkości batony i umieszczamy je w zamrażarce na co najmniej 30 minut . W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Zanurzamy każdy z batonów w rozpuszczonej czekoladzie i odstawiamy na kratkę . Po obtoczeniu każdego z batonów w czekoladzie, przechowujemy je w lodówce do tygodnia lub zamrażamy gdzie możemy
WegePrzepislodówce miałam jednak twaróg. Wymyśliłam więc sobie sernik truflowy z kawałkami orzechów. Jest przyjemnie czekoladowy, słodki, mazisty – bardzo przypomina mi trufelki czy właśnie michałki! Rum delikatnie podkręca smak czekolady, ale nie jest mocno wyczuwalny, a sam alkohol odparowuje. Czysta przyjemność! Sernik truflowy – spód: 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko (białko zostawiamy do masy) ½ szklanki orzechów laskowych 2 łyżki(...)cukru 75 g miękkiego masła ½ łyżeczki cynamonu Sernik truflowy – masa: 1 kg mielonego tłustego twarogu (ewentualnie bardzo gęstego sera z wiaderka) 300 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 czekolada mleczna (100 g) 1 czekolada gorzka (100 g) 5 jajek i 1 białko (które zostało od spodu) 8-10 łyżek rumu (użyłam białego) ¾ szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Poezja smakuwigilijny harmider związany z kolacją minie, gdy goście rozejdą się do domów, a dzieci ładnie zasną, wtedy jest idealny czas, aby usiąść razem na kanapie, z filiżanką przepysznej gorącej czekolady. Dla tej wyjątkowej chwili tylko we dwoje taka piernikowa, niezbyt słodka, gęsta czekolada będzie idealna i wierzcie mi, mimo obfitej kolacji, znajdzie się jeszcze miejsce na taką małą filiżaneczkę. Składniki(...)małe filiżanki lub 1 kubek): 250ml mleka 3,2% 80g gorzkiej czekolady dobrej jakości 1/3 łyżeczki przyprawy piernikowej kawałek laski wanilii szczypta cynamonu pół łyżeczki brązowego cukru Cynamon i cukier brązowy mieszamy ze sobą, przed podaniem posypujemy tą mieszanką czekoladę. Mleko dzielimy na porcje – 100ml odlewamy do spienienia – najlepiej jest to robić mini spieniaczem, w małym
Smaczna Stronaszałwii hiszpańskiej na blogu. Osobiście uwielbiam połączenie mleka kokosowego i chia. Pierwszy raz postanowiłem jednak spróbować go przygotować w czekoladowej formie, którą po wypróbowaniu muszę serdecznie polecić. Oczywiście jeżeli czekolada to także maliny, które świetnie komponują się z jej smakiem. Do posłodzenia deseru posłużył ksylitol, czyli coraz bardziej popularny cukier brzozowy. Z podanej ilości składników przygotujecie deser dla dwóch osób(...)który najprościej podać w szklankach lub słoiczkach. Składniki 400 ml mleka kokosowego 3 łyżki nasion chia 3 łyżeczki holenderskiego kakao (niesłodzonego) 3 łyżeczki ksylitolu 2 kostki gorzkiej czekolady 80 g malin Przygotowanie Zetrzyj jedną kostkę czekolady na tarce o drobnych oczkach. Mleko, nasiona chia, kakao, ksylitol oraz startą czekoladę dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum
Programista w kuchni