śmietankowy Skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć) Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń Około 150g (20 sztuk) okrągłych biszkoptów około 50g rodzynek 1 – 2 łyżki mąki Polewa: 40g czekolady 40ml mleka (Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g czekolady i 100ml mleka) Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej czekolady Twaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy(...)reszty masy serowej. Pozostałą część masy wylewamy na brzoskwinie. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik można oblać polewą czekoladową. Rozdrobnioną czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy
Smakowy Rajspodu. Piekarnik rozgrzać do 180 °C z termoobiegiem. Piec mazurek ok. 10-12 min, do momentu aż masa marcepanowa ładnie się zarumieni. Wyjąć. Ostudzić. Masa truflowa: 250 g czekolady gorzkiej 150 g śmietany kremówki 36% 50 g cukru pudru 25 g masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki likieru Amaretto lub rumu oraz: dowolne bakalie do dekoracji np.: figi(...)migdały, żurawina, rodzynki Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietanę przełożyć do rondelka, dodać cukier, wymieszać i doprowadzić prawie do wrzenia. Gorącą śmietaną zalać połamaną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada całkowicie rozpuści się. Wymieszać. Dodać masło. Wymieszać. Wlać alkohol i ponownie wymieszać. Gotową masę wylać na mazurek. Ozdobić bakaliami wedle uznania. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Smacznego
maniapieczeniaPrzepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Zamiast kremu z białą czekoladą można przygotować waniliowy lub kawowy. Mnie kusił taki na bazie orange curd, ale po inwentaryzacji składników i stwierdzeniu braków w jajkach powstał ten. Kardamon jest bardzo delikatnie wyczuwalny. Jeżeli chcecie(...)piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty (najlepiej następnego dnia). Krem 200 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki (w tym 200g mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku) ½ łyżeczki mielonego kardamonu (lub więcej) Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć
Pełny talerzpowstało spontanicznie. Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. Wyszło przepyszne, puszyste i jest z moją ulubioną kruszonką :) Składniki 2 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanka maślanki 2 jajka 1/3 szklanki oleju kruszonka 50 g masła 60 g cukru 100 g mąki pszennej Dodatkowo 150 g świeżych/mrożonych malin 100 g rozpuszczonej białej czekolady Sposób przygotowania Przygotować kruszonkę - na patelni rozpuścić masło, połączyć z cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Wlać maślankę
pink envelopeskładniki: 80 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Masło orzechowe mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko przestudzamy i smarujemy pędzelkiem ścianki oraz dno foremek. Formę wstawiamy na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła. Ręce zwilżamy wodą, nabieramy troszkę(...)masła i wkładamy do foremek a następnie zalewamy resztą czekolady. Całość wkładamy lodówki do stwardnienia
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: pół tabliczki czekolady 100 ml mleka 2 łyżki śmietany kremówki gałka lodów waniliowych 5 listków świeżej bazylii szczypta kurkumy szczypta tandoori szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w mleku, dodać śmietanę. A następnie połowę ilości każdej z przypraw, połowę zostawiając. Trzymamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada jest na tyle gęsta, przelewamy ją do filiżanki bądź kamionki. Formujemy(...)gałkę lodów i wkładamy do gorącej czekolady, posypujemy resztką przypraw i świeżą bazylią. Połączenie bazylii z lodami nada świeży i aromatyczny posmak czekolady. Smacznego
KreatywnePinyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto milionera – inaczej Caramel shortbread (millionaires shortbread) to tradycyjne szkockie ciasto. Jest to nic innego jak kruche ciasto z kajmakiem i czekoladą, które bardzo przypomina popularne batoniki Twix . Jeśli lubicie takie słodkości, to gorąco polecam Wam ten przepis. Ciasto milionera jest w dodatku bardzo szybkie w wykonaniu i starsznie proste, więc chyba dwa razy nie muszę(...)Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej (140g) 100g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany kremówki Dodatkowo: 1 puszka kajmaku Polewa: 80g mlecznej czekolady 40g gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Ciasto milionera – Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i wyrobić rękoma tak, by powstało ciasto
Kulinarne PrzebojePamiętam jak w dzieciństwie zdarzało mi się jeść czekoladę i pogryzać słone paluszki.. Smak jaki powstawał z połączenia słodyczy czekolady i słoności paluszków był wręcz genialny. Nie przyszło by mi jednak wtedy do głowy by odtworzyć ten smak w cieście... Mocno czekoladowy mazurek na kruchym razowym spodzie, z warstwą słodko-słonawego karmelu. Połączenie smaków które na pierwszy rzut wydają(...)dokładnie. Ostrożnie sprawdzić słoność masy. Dodać resztę soli. Lekko przestudzić - masa zgęstnieje. Wylać masę na podpieczony spód. Ostudzić. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Masa czekoladowa: 250 g gorzkiej czekolady 75 g masła 25 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 czubata łyżka śmietany 36% 2 duże jajka oraz: migdały w słupkach do dekoracji Jajka ubić z cukrem na puszystą
maniapieczeniaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc może na Wielkanocne śniadanie przygotujecie do kawki takie gniazdka? :) Składniki: 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki), 100 g deserowej czekolady, 18 pisanek wielkanocnych Karmello Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę deserową. Wrzucam do niej migdały i mieszamy, tak by wszystkie były pokryte czekoladą. Następnie nabieramy migdały łyżką i układamy je na papierze(...)pieczenia, robiąc takie płaskie gniazdka - mi wyszło 6 gniazdek. Na jeszcze ciepłą czekoladę układamy po 3 pisanki. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce . Pisanki, które użyłam dodatkowo zawierają w środku migdał i są oblane pyszną smakową czekoladą. Możecie kupić je na stronie Karmello
Aga w kuchniBiała czekolada i granat to jedno z połączeń, które nigdy mi się nie znudzi. Mam chyba z 5 różnych przepisów na tartę z połączeniem tych dwóch, dziś chyba najprostsza z nich :) Składniki: Spód: 100 g masła 200 g mąki 4 łyżki cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% Krem: 200 g śmietany kremówki(...)serka mascarpone 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 granat Wszystkie składniki na spód zagnieść w zwartą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć ciastem formę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Składniki: 300 - 350 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 jajka 225 g masła 200 g brązowego cukru 140 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 176 g ciastek Oreo Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Przygotować formę 20 x 30 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na tarce zetrzeć 1/2 tabliczki czekolady, odstawić do lodówki. Pozostałą czekoladę połamać na kostki, masło(...)kawałki i oba składniki rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Odstawić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i do masy powoli dodawać czekoladę z masłem. Następnie dodać mąkę i sól. Masę przelać do formy. Ciastka przeciąć na pół i udekorować nimi ciasto. Posypać startą czekoladą z lodówki. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Odstawić
cooklifeDzisiaj przepis na przepyszny suflet czekoladowy w kokilkach z kombiwaru. ;] Składniki na 4 kokilki: - 1/2 tabliczki mlecznej czekolady - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 100ml śmietany kremówki - 1 łyżeczka cukru - 2 jajka - szczypta soli Wykonanie: Kokilki smarujemy masłem i kakao. Do małego garnka wlewamy śmietanę, gotujemy na małym ogniu stopniowo dodając czekoladę, gdy czekolada będzie prawie rozpuszczona ściągamy garnek z gazu(...)żółtek żółtka wbijamy do naszej masy czekoladowej mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Białka bijemy na pianę nie do końca sztywną z solą i cukrem. Dodajemy pianę do czekolady dokładnie mieszamy i przelewamy do kokilek. Pieczemy ok 15min w 200 stopniach. Smacznego
Tanio szybko zdroworobiąc własną masę krówkową. Przyrządzamy masę krówkową wg poniższego przepisu: 300g cukru 30g masła 120 ml mleka skondensowanego (bez cukru) 1 opakowanie cukru waniliowego (lub laska wanilii) 300g białej czekolady ok.150g ryżu preparowanego Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zewrzenia gotujemy około 3 minuty(...)cały czas mieszając. Garnek zdejmujemy z ognia i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady, po czym pozostawiamy gotową masę do przestygnięcia. Do ciepłej, ale nie wrzącej masy wsypujemy ryż preparowany i mieszamy. Formujemy kuleczki. Opcja dla czokoholików: 100g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy na około 10 minut, by czekolada lekko ostygła. Następnie obtaczamy
Smakowy RajMocno czekoladowe babeczki, idealnie pasują do kawy lub herbaty. Może wyglądają zwyczajnie na zewnątrz lecz smak powinien zadowolić osoby lubiące czekoladę i kakao. Babeczki można obsypać cukrem pudrem, polukrować lub polać dowolną polewą. 40 dag mąki 11 dag miękkiego masła 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 23 dag cukru 1 łyżka miodu 2 jajka(...)mleka (dodałam 100 ml mleczka kokosowego i 100 ml zwykłego) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól wymieszać. Masło, cukier i miód utrzeć na jednolitą masę. Ucierając dodać jajka i stopniowo suche składniki na przemian z mlekiem. Na koniec wmieszać pokrojoną na drobne kawałeczki gorzką czekoladę. Odradzam czekoladę mleczną, gdyż roztopi się i ciasto ją wchłonie
Kuchcik gotuje