zrobiłam w małych foremkach, ale spokojnie w standardowej wielkości formie na tartę, możecie zrobić i składników wystarczy :) Polecam z czystym sumieniem. 'kruche ciasto z budyniem z białej czekolady i borówką amerykańską/jagodami' Składniki: * ciasto: - 2 żółtka - 0,5 szklanki cukru - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka śmietany 18% - 0,5 łyżki octu - 100g masła - 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia * budyń: - 500 ml mleka - 5 żółtek - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 2-3 łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 200g białej czekolady * kruszonka: - 110 g mąki pszennej - 100g masła (schłodzonego) - 3 łyżeczki cukru pudru - 50g białej czekolady (startej na grubych oczkach) - 500g borówki lub jagód Ze składników na ciasto ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić
CookYourselfdostałam słoik wiśni z nalewki. Wiedziałam co z nimi zrobię. Ciasto jest mega, mega czekoladowe ! Idealne dla czekoholików . Wilgotny i lekko zbity biszkopt, do tego czekoladowy krem z gorzkiej czekolady i wiśnie. 'mega czekoladowe ciasto z kremem z gorzkiej czekolady i z wiśniami z nalewki' Składniki: * ciasto: - 200g mąki pszennej - 175g masła - 2 jajka - 140g śmietany 18% - 40g kakao(...)łyżki dżemu/konfitury (użyłam konfitury śliwkowej) - 150g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka esencji waniliowej * krem: - 200g gorzkiej czekolady - 200ml śmietany kremówki - 2-3 łyżki cukru pudru * dodatkowo: - wiśnie z nalewki Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać miękkie masło, śmietanę, jajka, cukier, dżem
CookYourselfskładników, które przeważnie w domu się znajdą :) Babka jest miękka, puszysta i do tego wilgotna w środku. Długo utrzymuje świeżość. Do tego polewa - u mnie z białej czekolady, podkreśla jej delikatny smak. Babka nie jest słodka. Słodyczy nadaje jej polewa. Polecam z czystym sumieniem. 'kakaowo-kawowa babka na oleju i z polewą z białej czekolady' Składniki (na formę(...)czubate łyżki kakao - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju - 0,5 szklanki wrzątku * polewa: - 50 ml mleka - 1 łyżeczka masła - 100g białej czekolady Ciasto: Jajka utrzeć do białości z cukrem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać kawę i wymieszać. Olej zalać wrzątkiem i porządnie wymieszać (do połączenia się składników
CookYourselfKolejne ciastka na blogu. Tym razem nie jakieś mizernej wielkości, tylko konkretne. Wielkości, prawie dłoni. Idealne dla Cookie Monstera ;) Ciastka z masłem orzechowym i z gorzką czekoladą. Czego chcieć więcej! Są przepyszne i bardzo szybko znikają ze stołu. Jeśli, tak jak ja, zrobicie je w wersji XXL, to uwierzcie mi ale jednym ciastkiem spokojnie się najedzie :) Przepis prosty i mega(...)szybki do wykonania. Polecam wszystkim miłośnikom masła orzechowego oraz wszystkim tym, którzy lubią ciastka! 'XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą' Składniki (na 9 szt ciastek wielkości XXL): - 1 szklanka masła orzechowego gładkiego - 60g miękkiego masła - 2 jajka - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g gorzkiej czekolady min.70
CookYourselfmniej cukru i jest bez orzechów. 180 g kaszy gryczanej (suchej) 5 jajek 150 g cukru trzcinowego (w książce 180) 120 g mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g posiekanych, suszonych żurawin 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia polewa: 50 ml śmietanki 30% 100 g czekolady gorzkiej 20 g miękkiego masła Kaszę gotujemy do miękkości(...)minut) w 400 ml wody. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną mielimy na gładko. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego posiekaną czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę oraz zmiksowaną kaszę. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy
Mienta blogśmietankowy Skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć) Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń Około 150g (20 sztuk) okrągłych biszkoptów około 50g rodzynek 1 – 2 łyżki mąki Polewa: 40g czekolady 40ml mleka (Jeśli ktoś woli oblać cały sernik, wtedy 100g czekolady i 100ml mleka) Do dekoracji użyłam posypki z białej łamanej czekolady Twaróg mielimy dwukrotnie maszynką, przeciskamy przez praskę lub mielimy(...)reszty masy serowej. Pozostałą część masy wylewamy na brzoskwinie. Sernik pieczemy w 180 ⁰ C przez około 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu sernik można oblać polewą czekoladową. Rozdrobnioną czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy
Smakowy Rajspodu. Piekarnik rozgrzać do 180 °C z termoobiegiem. Piec mazurek ok. 10-12 min, do momentu aż masa marcepanowa ładnie się zarumieni. Wyjąć. Ostudzić. Masa truflowa: 250 g czekolady gorzkiej 150 g śmietany kremówki 36% 50 g cukru pudru 25 g masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki likieru Amaretto lub rumu oraz: dowolne bakalie do dekoracji np.: figi(...)migdały, żurawina, rodzynki Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietanę przełożyć do rondelka, dodać cukier, wymieszać i doprowadzić prawie do wrzenia. Gorącą śmietaną zalać połamaną czekoladę. Pod wpływem temperatury czekolada całkowicie rozpuści się. Wymieszać. Dodać masło. Wymieszać. Wlać alkohol i ponownie wymieszać. Gotową masę wylać na mazurek. Ozdobić bakaliami wedle uznania. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Smacznego
maniapieczeniaPrzepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Zamiast kremu z białą czekoladą można przygotować waniliowy lub kawowy. Mnie kusił taki na bazie orange curd, ale po inwentaryzacji składników i stwierdzeniu braków w jajkach powstał ten. Kardamon jest bardzo delikatnie wyczuwalny. Jeżeli chcecie(...)piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty (najlepiej następnego dnia). Krem 200 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki (w tym 200g mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku) ½ łyżeczki mielonego kardamonu (lub więcej) Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć
Pełny talerzpowstało spontanicznie. Znacie to uczucie kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. Wyszło przepyszne, puszyste i jest z moją ulubioną kruszonką :) Składniki 2 i 1/2 szklanki mąki(...)szklanka maślanki 2 jajka 1/3 szklanki oleju kruszonka 50 g masła 60 g cukru 100 g mąki pszennej Dodatkowo 150 g świeżych/mrożonych malin 100 g rozpuszczonej białej czekolady Sposób przygotowania Przygotować kruszonkę - na patelni rozpuścić masło, połączyć z cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Wlać maślankę
pink envelopeskładniki: 80 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego wykonanie: Masło orzechowe mieszamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko przestudzamy i smarujemy pędzelkiem ścianki oraz dno foremek. Formę wstawiamy na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła. Ręce zwilżamy wodą, nabieramy troszkę(...)masła i wkładamy do foremek a następnie zalewamy resztą czekolady. Całość wkładamy lodówki do stwardnienia
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: pół tabliczki czekolady 100 ml mleka 2 łyżki śmietany kremówki gałka lodów waniliowych 5 listków świeżej bazylii szczypta kurkumy szczypta tandoori szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w mleku, dodać śmietanę. A następnie połowę ilości każdej z przypraw, połowę zostawiając. Trzymamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy czekolada jest na tyle gęsta, przelewamy ją do filiżanki bądź kamionki. Formujemy(...)gałkę lodów i wkładamy do gorącej czekolady, posypujemy resztką przypraw i świeżą bazylią. Połączenie bazylii z lodami nada świeży i aromatyczny posmak czekolady. Smacznego
KreatywnePinyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto milionera – inaczej Caramel shortbread (millionaires shortbread) to tradycyjne szkockie ciasto. Jest to nic innego jak kruche ciasto z kajmakiem i czekoladą, które bardzo przypomina popularne batoniki Twix . Jeśli lubicie takie słodkości, to gorąco polecam Wam ten przepis. Ciasto milionera jest w dodatku bardzo szybkie w wykonaniu i starsznie proste, więc chyba dwa razy nie muszę(...)Składniki: Na ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej (140g) 100g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany kremówki Dodatkowo: 1 puszka kajmaku Polewa: 80g mlecznej czekolady 40g gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki Ciasto milionera – Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i wyrobić rękoma tak, by powstało ciasto
Kulinarne PrzebojePamiętam jak w dzieciństwie zdarzało mi się jeść czekoladę i pogryzać słone paluszki.. Smak jaki powstawał z połączenia słodyczy czekolady i słoności paluszków był wręcz genialny. Nie przyszło by mi jednak wtedy do głowy by odtworzyć ten smak w cieście... Mocno czekoladowy mazurek na kruchym razowym spodzie, z warstwą słodko-słonawego karmelu. Połączenie smaków które na pierwszy rzut wydają(...)dokładnie. Ostrożnie sprawdzić słoność masy. Dodać resztę soli. Lekko przestudzić - masa zgęstnieje. Wylać masę na podpieczony spód. Ostudzić. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Masa czekoladowa: 250 g gorzkiej czekolady 75 g masła 25 g cukru 1 łyżka ciemnego kakao 1 czubata łyżka śmietany 36% 2 duże jajka oraz: migdały w słupkach do dekoracji Jajka ubić z cukrem na puszystą
maniapieczeniaWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc może na Wielkanocne śniadanie przygotujecie do kawki takie gniazdka? :) Składniki: 100 g blanszowanych migdałów (bez skórki), 100 g deserowej czekolady, 18 pisanek wielkanocnych Karmello Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu czekoladę deserową. Wrzucam do niej migdały i mieszamy, tak by wszystkie były pokryte czekoladą. Następnie nabieramy migdały łyżką i układamy je na papierze(...)pieczenia, robiąc takie płaskie gniazdka - mi wyszło 6 gniazdek. Na jeszcze ciepłą czekoladę układamy po 3 pisanki. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce . Pisanki, które użyłam dodatkowo zawierają w środku migdał i są oblane pyszną smakową czekoladą. Możecie kupić je na stronie Karmello
Aga w kuchni