czekolada - 27946 przepisów (strona:302/1864)

Gofry bananowe z lodami i czekoladą / Banana waffles with ice cream and chocolate 127

down for recipe in English. No co? Przecież mamy jeszcze lato! A ja chciałabym zatrzymać je jak najdłużej. Dlatego dzisiaj były u mnie pyszne gofry z lodami waniliowymi i czekoladą 😋 A Wy robiliście już gofry bananowe? Składniki: (10 małych gofrów) Ciasto na gofry 2 dojrzałe banany 2 jajka 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki oleju szczypta soli Sos czekoladowy 40 g. gorzkiej czekolady 40 g. mlecznej czekolady 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżki mleka Oraz ulubione lody Żółtka oddziel od białek.  Banany zmiksuj z żółtkami, olejem i solą. Dodaj mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz szybko trzepaczką. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj w ciasto.  Kratki

Delicious Place
Miękkie pierniczki kokosowo-jaglane w czekoladzie (gluten free) 144

chyba nie muszę pisać... Koniecznie spróbujcie tej zdrowszej wersji pierników, które również doskonale sprawdzą się w przypadku osób będących na diecie bezglutenowej. Należy tylko pamiętać, aby użyć proszku i czekolady nie zawierającej glutenu. Co prawda, ani ja, ani moi bliscy praktycznie żadnej diety nie stosujemy, ale osobiście uwielbiam takie słodkości, które niesamowicie smakują. Polecam! (około 14 sztuk) 100g pasty kokosowej(...)100g miodu 100g mąki jaglanej 50g wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżka kakao (płaska) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: około 80g czekolady mlecznej 1 łyżka mleka Pastę kokosową roztopić na patelni, a następnie połączyć z płatkami, cukrem oraz miodem. Całość chwilę podsmażyć - do momentu rozpuszczenia się cukru i przełożyć do miski. Ciepłą

Di gotuje
Brownie piernikowe z żurawiną 153

Chrupiące na wierzchu, mokre i ciągnące w środku. Dodatek przyprawy do piernika i suszonej żurawiny sprawia, że brownie w takiej formie świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Rodzaj czekolady, jaki użyjecie do Brownie jest kluczowy. Użycie czekolady gorzkiej o ok. 70% zawartości kakao, sprawi, że brownie będzie mocno czekoladowe i bardziej gorzkie. Słodszą wersję otrzymacie w przypadku użycia czekolady(...)Polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia ! Polecam również przepis na “ Najlepsze Brownie na świecie – World’s Best Brownies” . Po inne przepisy z czekoladą w roli głównej zapraszam tutaj . The post Brownie piernikowe z żurawiną appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
ciasto czekoladowe 96

damy rady. Jednak dla Młodej wszystko i nawet ciasto czekoladowe w naszej kuchni się pojawiło.  Sładniki: 120 g masła 1,5 szkl cukru 2 jaja 110 g czekolady 260 g mąki 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl mleka Przygotowanie: wszysztkie składniki oczywiściepowinny być w temp pokojowej do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki prócz czekolady(...)którą rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) wymieszać czas 1 -2 min / obr 4-5 (gdyby była taka potrzeba zwiększyć obroty)  dodać czekoladę i delikatnie wymieszać czas 30 s / obr 4 (sprawdzić czy się dokładnie wymieszało :)) przelać do foremki - duża blacha - i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 st przez ok 45 min  Można oczywiście jeszcze polewę zrobić

Gotowanie z pasją
ciasto czekoladowe 95

damy rady. Jednak dla Młodej wszystko i nawet ciasto czekoladowe w naszej kuchni się pojawiło.  Sładniki: 120 g masła 1,5 szkl cukru 2 jaja 110 g czekolady 260 g mąki 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl mleka Przygotowanie: wszysztkie składniki oczywiściepowinny być w temp pokojowej do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki prócz czekolady(...)którą rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej) wymieszać czas 1 -2 min / obr 4-5 (gdyby była taka potrzeba zwiększyć obroty)  dodać czekoladę i delikatnie wymieszać czas 30 s / obr 4 (sprawdzić czy się dokładnie wymieszało :)) przelać do foremki - duża blacha - i piec w piekarniku rozgrzanym do 165 st przez ok 45 min  Można oczywiście jeszcze polewę zrobić

Gotowanie z pasją
Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą 130

zrobić, gdy chce się czegoś słodkiego, a w koszyku zalega kilka bardzo dojrzałych bananów? Trzeba upiec chlebek bananowy. Aromatyczny, z chrupiącymi kawałkami orzechów i czekoladą, idealny do kubka imbirowej herbaty lub kakao.  Chlebek bananowy z orzechami i czekoladą Składniki: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 100ml oleju 2 banany 2 szklanki mąki + 1 łyżka 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczka sody 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 50g gorzkiej czekolady (posiekanej) Banany rozgnieść widelcem. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, a następnie dodać banany. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Zmiksować do połączenia się składników. Dodać wiórki, orzechy i czekoladę, wymieszać. Keksówkę (10x25cm) wyłożyć papierem

Obiad gotowy
Rodzynkowiec 185

Dziś mam coś dla miłośników rodzynek, zwłaszcza tych w czekoladzie. Przepis na to ciasto pochodzi z jednej z tych małych białych karteczek na których zwykłam wszystko zapisywać, nie wiem czy spisałam go z jakiejś strony, czy od kogoś dostałam. Jedno jest pewne ciasto jest pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie kremowe i pełne rodzynek. Jeśli jeszcze nie robiliście to polecam do niedzielnej(...)puch na najwyższych obrotach miksera, następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Gotowym kremem przekładamy ostudzony biszkopt. Jeśli lubicie wilgotne ciasta można go dodatkowo nasączyć np herbatą. Rodzynki w czekoladzie: 250 g rodzynek 200 g czekolady (może być pół na pół mleczna i gorzka) 100 g masła  opcjonalnie rum Rodzynki parzymy i odcedzamy, a następnie ponownie zalewamy wodą

Cynamonowe szczęście
Domowe rafaello (przepis) I o tym jak zorganizować zimową imprezę? 154

jeden – jeśli chodzi o słodkości – podczas takich spotkań. Domowe rafaello Składniki: (bazowy przepis, ilość możecie zwiększyć w zależności od potrzeb, u mnie przeważnie x3) 200 g białej czekolady (u mnie belgijska w formie czekoladowych kropelek) 1,5 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia 4 łyżki cukru pudru 100 g masła (miękkie) opcjonalnie migdały Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy np. w kąpieli(...)wodnej, ale można też użyć mikrofali (zależy od czekolady). Do miski przekładamy miękkie masło, miksujemy chwilę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowy i płynną czekoladę, znów miksujemy do połączenia składników. Miskę wstawiamy w celu schłodzenia masy na kilkanaście minut do lodówki. Z masy ma się dać w dłoniach formować kulki. W dłoniach formujemy małe kulki (w środek można włożyć

Słodkie okruszki
Słodko-słony sernik na krakersach 159

przenikliwego chłodu podszytego zimowym charakterem, przyszedł czas na przytulne desery :) Dziś ciężki, kremowy sernik na twarogu z jogurtem i chrupiącym, słodko-słonym spodzie z krakersów, pod cienką warstwą gorzkiej czekolady. Słodka serowa masa rozpływająca się w ustach, przeplata się z drobinkami krakersów, które wdzięcznie przełamują słodycz i otwierają przed podniebieniem drugie dno smaku. Całość zwieńczona korąną z łamanych krakersów(...)krakersach Potrzebujesz: Spód: 100g solonych krakersów 1 łyżeczka cukru 60g masła Masa serowa: 650g twarogu półtłustego 100g jogurtu naturalnego 90g cukru 2 jajka 1 łyżka masła Polewa: 70g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Krakersy i cukier zmiksuj w malakserze na proszek i wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem. 2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasteczkową

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Muffinki dyniowe z czekoladą 127

dyniowe koniecznie zróbcie te urocze, soczyście pomarańczowe, piegowate maleństwa. Nie pożałujecie, babeczki są delikatne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. Naturalna słodycz i smak dyni podkreślony cynamonem subtelnie przełamują kawałki gorzkiej czekolady. Pycha… A jeżeli macie większy zapas dyni, zapraszam również po przepis na obłędnie kremowy sernik dyniowy . Składniki (12 babeczek): 1 szklanka (250 ml) purée z dyni(...)szklanki (220 g) mąki pszennej lub orkiszowej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: 1) Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. RADA: Zamiast gotowych papilotek do babeczek z powodzeniem do wyłożenia foremek

Fitsweet.me
Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe 160

kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista. Wnętrze bułeczek - cynamon i czekolada zadowolą wszystkich łasuchów. Idealne na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawki. Bułeczki są pyszne, bardzo polecam! Składniki: 400 g mąki orkiszowj (jasnej z pełnoziarnistą pół na pół(...)puree z dynii 1 jajko 80 ml mleka 60 g masła 2-3 łyżki cukru/miodu 25 g drożdży 1/2 łyżeczki soli nadzienie: 100 g czekolady 3 łyżki masła 2 łyżeczki cynamonu + mleko do posmarowania Przygotowanie: puree z dynii przygotować wg  tego  przepisu drożdże rozmieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia w rondelku podgrzać mleko z masłem wszystkie składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babeczki cappuccino 138

mała filiżanka mocnego espresso 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka Składniki na krem budyniowy (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + 100 g gorzkiej czekolady, ziarenka kawy do dekoracji Jak zrobić babeczki cappuccino? Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko i mieszamy do połączenia składników (nie dłużej). Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami(...)babeczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie kremu budyniowego . Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić “do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W przestudzonych babeczkach wycinamy otwory – nie wyrzucamy ani nie zjadamy kawałka ciasta, który zostaje ;) będzie jeszcze potrzebny. Do każdej babeczki nakładamy rozpuszczoną czekoladę. Czekoladę przykrywamy

Ciastkozercy
Snickers z daktyli i fasoli 236

wymyślonym przepisem. ;) Swojego Snickersa przygotowałem z 3 warstw, nawiązując do popularnego batona: fasolowego nugatu z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i wanilią, karmelem z daktyli z orzeszkami ziemnymi i czekoladą bez cukru. To pełnowartościowy deser bez ściemy, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia (no prawie, bo do nisko kalorycznych to on nie należy). Niemniej jednak kawałkiem takiego fasolowego Snickersa(...)suszonych daktyli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki agaru lub żelatyny Karmel z daktyli: 200 g daktyli 50 ml oleju kokosowego Dodatkowo: 200 g orzechów ziemnych 200 g czekolady (polecam bez cukru) * PRZYGOTOWANIE Fasolowy nugat Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do kielicha blendera. Mleko kokosowe zagotuj wraz

Food Square
Tort Kinder 561

pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao (płaskie) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 9 łyżek cukru Składniki na krem: 400 ml śmietany kremówki 200-250 g mlecznej czekolady 1 śmietanyFix lub inny utrwalacz do bitej śmietany +kawa rozpuszczalna na poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 50 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej(...)według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy i zalewamy nią pokrojoną na kawałki czekoladę, odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, potem mieszamy aż do uzyskania gładkiej jednolitej polewy. Kiedy czekoladowa śmietana nie jest już gorąca wkładamy ją pod przykryciem do lodówki – najlepiej

Ciastkozercy
Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków 95

mogą być również ugotowane) 3 jajka 200 ml oleju 200g cukru (u mnie cukier z agawy ) 175g mąki pszennej 50g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej/mlecznej czekolady 50 ml śmietany kremówki 36%/mleka 1 łyżeczka miodu  W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier. Natomiast puree z buraków(...)pomocą blendera. Następnie do mokrych składników dodać suche i wszystko razem dokładnie wymieszać rózgą - jedynie do połączenia się całości. Na końcu do masy wmieszać uprzednio posiekaną (na drobno) gorzką czekoladę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. (Posiadam piekarnik gazowy.) Przygotować

Di gotuje