Pani w nickiem "kayanis" który możecie naleźć TUTAJ . Wieeeele razy modyfikowany, kombinowany, na wszystkie sposoby. Bywały już z kokosem, kakao, skórką pomarańczową, migdałami, Przewijały się fistaszki, orzechy laskowe, różniste czekolady i bakalie. Smak jest zawsze nieziemski. Zapraszam na moje wyczyny z tym cudnym przepisem. Na zdjęciach jest wersja z orzechami włoskimi oraz czekoladą Milką Oreo. Przyjaciel nazwał to "ciastkiem(...)Składniki: 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 niecała szklanka cukru 1 kostka masła (miękkiego) 1 jajko szczypta soli według uznania: mieszanka orzechów (około szklanki), bakalii, czekolady(najlepiej 150 g i więcej) Ewentualnie: mąka do podsypania gdy ciasto się klei. Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko
CynamonemPoOczachponieważ nie można go zepsuć W razie wpadki wyjdzie nam po prostu ciasto czekoladowe. Brownie z bitą śmietaną i owocami Składniki na blaszkę 28×28 cm: Brownie : – 2 tabliczki czekolady min. 60 % kakao ( 200g ) – 200 g masła – 6 jajek – 200 g cukru – 100 g mąki Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem w garnuszku. Po dokładnym połączeniu składników, odstawiamy do lekkiego ostudzenia(...)Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę oraz czekoladę. Całość delikatnie i krótko miksujemy (na najniższych obrotach i tylko do momentu połączenia składników). Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach Dodatkowo : – 500 ml śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru – dowolne owoce: u mnie maliny
Relaxtimebabeczek): 60 ml soku z wiśni* 50 g wiśni bez pestek (ok 60g z pestkami) 80 g masła, rozpuszczonego 100 g drobnego cukru 50 g gorzkiej czekolady, połamanej 170 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 8 g ciemnego kakao (1 łyżka) 1 duże jajko *Sok otrzymamy z wiśni(...)rozdrabniamy całość blenderem, aż otrzymamy puree. Odkładamy na bok. W rondelku, na małym ogniu topimy masło. Zdejmujemy z palnika i dodajemy cukier, połamaną czekoladę. Mieszamy energicznie, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Studzimy. W misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy sos czekoladowy, jajko i za pomocą rózgi
Słodki Pomysłsłodkie desery ( czasami zdrowe, czasami mniej ;) ). Dziś mam dla Was przepis na przepyszny deser a’la Snickers – kasza jaglana połączona z chrupiącymi orzechami, daktylowym karmelem oraz czekoladą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Smakuje genialnie! Deser jest bezglutenowy,wegański i bez laktozy. Zajadajcie! SKŁADNIKI : * kasza jaglana sucha – 0,5 szkl * mleko roślinne – 2 szkl(...)cukier trzcinowy – do smaku -ok. 3-4 lyżki * orzeszki ziemne ( śmiało mogą być solone ) – ok.3/4 szkl * gorzka czekolada – 100 g * daktyle 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Daktyle zalewamy ok. 1 szklanki wrzątku, zostawiamy do moczenia. Po namoczeniu blendujemy na gładką masę. Wypłukaną kaszę zalewamy 2 szkl mleka, gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania słodzimy i blendujemy
Ostra na Słodkospróbowałam... REWELACJA ... ...inaczej nie da się tego opisać, wilgotne w środku, chrupiąca skórka, delikatnie słodkie ale i przyjemnie gorzkawe od ciemnej czekolady...idealne do kawy, do wszystkiego :) a przede wszystkim ZDROWE !!!! Składniki u mnie na blaszkę 35x25(...)mąki ryżowej (kupiłam w Lidlu) -3/4 szklanki cukru trzcinowego -1/2 szklanki oleju kokosowego -1/2 szklanki jogurtu naturalnego -100g masła -100g gorzkiej czekolady -2 pełne szklanki startej cukinii -pół łyżeczki proszku do pieczenia -1 mała łyżeczka sody oczyszczonej -2 jajka -60g kakao -kilka kropel olejku waniliowego Sposób wykonania Cukinię myjemy, wykrawamy środek z pestkami
Wypieki ReneDzisiejsza moja propozycja to ciasto mocno czekoladowe z wiśniami. Czekoladowiec pomimo tego , że jest z gorzkiej czekolady i ma dość mało cukru w sobie , nie jest bardzo gorzkie ( to informacja dla tych co nie jedzą tego, co nie słodkie ;)) . Zdecydowanie polecam miłośnikom czekoladowych pyszności. Spód: 1/2 szkl. mąki 15 dag gorzkiej czekolady 15 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru(...)wiśni bez pestek 2 galaretki wiśniowe( każda na 1/2 l wody) Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, odstawić by przestygły. W rondelku, cały czas mieszając , podgrzewać masło i połamaną czekoladę, aż składniki się stopią i połączą. Żółtka utrzeć z połową cukru i nie przerywając ucierania, powoli wlać wystudzone masło z czekoladą, potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao
Różne smaki w kuchniulubionym jest clafoutis, którego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie. Jaki ś czas temu na blogu zamieściłam przepis na clafoutis z czereśniami. Tym razem przygotowałam clafoutis z czekolad ą , która pięknie kontrastuje z czerwieni ą porzeczek. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i niezwykle pyszne. Polecam i życzę s macznego! **** L'estate è il periodo(...)rosso del ribes. Il dolce in questione è molto soffice e delicato, in altre parole squisito. Ve lo consiglio vivamente, e nell'occasione buon appetito! SKŁADNIKI 150 g gorzkiej czekolady 100 g czerwonej porzeczki 100 g m ą ki pszennej 60 g cukru trzcinowego 150 ml mleka 50 ml śmietany 4 jaja masło do wysmarowania formy szczypta
La grande e la piccola cuocapłaska łyżeczka sody 50 g orzechów włoskich, drobno posiekanych DO PRZEŁOŻENIA 250 g powideł śliwkowych 50 g miodu POLEWA CZEKOLADOWA 100 ml śmietanki 30% 30 g miodu 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady mlecznej 20 g miękkiego masła DODATKOWO 400 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych W garnku na małym ogniu roztopić masło i miód(...)obłożyć nią wcześniej posmarowany powidłami piernik. Odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc ale ja tego nie zrobiłam). Śmietankę lekko zagotować z miodem, dodać pokruszone tabliczki czekolady. Zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać, aż się roztopi. Dobrze wystudzony piernik oblać wystudzoną polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Artykuł PIERNIK
Pieguskowa Kuchniapodanych proporcji przygotowałam 5 kanapek w keksówce o długości 30cm , ale możecie odpowiednio je zwiększyć i przyrządzić w innej formie. Lodowa kanapka Składniki: 350ml śmietanki 30% 75g białej czekolady 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 suchy wafel Wykonanie: - 200ml śmietanki przelać do miski, dodać białą czekoladę, składniki umieścić na garnku z parującą wodą i podgrzewać w tzw. kąpieli wodnej(...)momentu rozpuszczenia się czekolady - mieszankę zdjąć na blat, ostudzić, a następnie zafoliować i schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc - pozostałe 150ml śmietanki również dobrze schłodzić - przygotować formę - wyłożyć ją w środku warstwą papieru do pieczenia i folią spożywczą (lepiej unikać kontaktu z folią aluminiową, bo może ona wpłynąć negatywnie na smak kanapek) - suchy wafel przeciąć nożem
Smakołyki BerenikiWrocławskiej) + do podsypywania 70 g cukru 1 jajko 4 żółtka szczypta soli 130 g masła w temperaturze pokojowej Na nadzienie: 20 g kakao 80 g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki 70 g cukru trzcinowego 50 g masła w temperaturze pokojowej 250 g wydrylowanych wiśni wraz z sokiem Na polewę: kilkanaście wydrylowanych wiśni 3-4 łyżki cukru(...)gorzkiej czekolady dodatkowo kilka wydrylowanych wiśni do dekoracji WYKONANIE Wodę wlać do miseczki, dodać drożdże, wymieszać, następnie wsypać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 20-30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wbić jajko, dodać żółtka, sól i cukier, po czym rozbełtać. Następnie dodać pozostałą mąkę, zaczyn, wymieszać i stopniowo dodawać masło wcierając je w masę. Ciasto
Passions hobbies lifeSkładniki: -1 i 3/4 szklanki mąki pszennej -5 jajek -1 szklanka cukru -1 i 1/2 kostki miękkiego masła -szczypta soli -3 tabliczki gorzkiej czekolady -1 łyżeczka proszku do pieczenia -tłuszcz do wysmarowania formy Składniki na polewę: -1 tabliczka gorzkiej czekolady -1/2 kostki miękkiego masła Dodatkowo: -orzechy włoskie do dekoracji Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą(...)proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko wystudzić. Jeszcze ciepłą masę czekoladową połączyć z cukrem. Do masy dodawać po 1 jajku ucierając mikserem. Na koniec dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką dużej formy. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy
Magia jedzenia.miksujcie za długo, bo zrobi się masło) Poncz do tortu zróbcie według uznania. Użyłam herbaty z cukrem i cytryną. Czekoladowy drip- polewa. 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić . Cukier z wodą zagotować w garnku tylko do chwili aż cukier całkowicie się(...)rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 - 34 stopni. Porządnie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając
Piekarz-Kucharz-Garkotłukchoinkę dużo za dużo słodkiego, więc postanowiłam wykorzystać je jak zwykle w inny sposób. Przepis znalazłam na FB domowych wypieków, jednak zmodyfikowałam go wg własnych potrzeb i posiadanych zasobów czekolady. Składniki: ok 250-300 g czekolady (u mnie 1 wielkie jajo niespodzianka i 2 mikołaje po ok 90 g) 250 g mascarpone ok 50-60 g wiórków kokosowych plus wiórki(...)obtoczenia Przygotowanie: czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej mascarpone przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy na jednolitą masę (chodzi o to żeby było puszyste) płynną, ale nie gorącą czekoladę dodajemy do serka i dokładnie mieszamy dodajemy wiórki - mieszamy i odkładamy na ok godzinę do lodówki po tym czasie odrywamy kawałki i rolujemy w kulki każdą kulkę
Gotowanie z pasjąPomimo diety nie wyobrażam sobie niedzieli bez jakiegoś słodkiego wypieku. Tym razem coś mega czekoladowego, co bardzo spodobało się Miśce. Ona uwielbia czekoladę (ale błagam powiedzcie, że nie tylko moje dziecko tak ma), więc jak tylko zobaczyła, że "ciasteczka", które będziemy robić są z taką ilością czekolady była bardzo zadowolona. Babeczki wyszły bardzo mięciutkie a z drugiej strony bardzo puszyste(...)jest już wystarczająca. Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 160 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 40 g kakao 100 g czekolady - w naszym wypadku mleczna 250 ml mleka 125 g roztopionego masła 2 jaja Przygotowanie: jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą masę dodajemy roztopione masło i również mieszamy mąkę
Gotowanie z pasjązaszkodziła. Składniki: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki soli 150 g czekolady (u mnie czekoladowe jaja pokruszone) 3 jaja 150 g cukru 125 ml oleju 300 g startej marchewki - u mnie to co zostało z wyciskania soku Przygotowanie: na Thermomix(...)naczynia miksującego włożyć motylek - zmiksować cukier i jaja na puszystą masę - czas ok 2 min /obr 4-5 (wyciągnąć motylek) dodać pozostałe składniki - bez czekolady - wymieszać czas 2 min / obr 3 dodać połamaną czekoladę i wymieszać na obrotach wstecznych - czas 30 s standardowo w misce wymieszać suche składniki zmiksować cukier z jajami na puszystą masę dodać olej i ponownie zmiksować
Gotowanie z pasją