czekolada - 27946 przepisów (strona:315/1864)

Trufle na słono z chilli 135

zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Trufle mają ciekawy, rzadko spotykany smak. Czas wykonania: 30 min (+4 h oczekiwania) Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: 100 g czekolady gorzkiej 100 g serka kanapkowego ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki pieprzu czarnego szczypta soli 3 łyżki gorzkiego kakao Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki wymieszać z lejącą czekoladą(...)pomocą małej łyżeczki uformować kuleczki i obtoczyć je w kakao. Odstawić ponownie do lodówki na 2 godziny. Krok po kroku: 1. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej 2. Wymieszać wszystkie składniki ze sobą 3. Uformować niewielkie kuleczki 4. Obtoczyć trufle w kakao Pobierz wersję do druku: Pobierz Trufle na słono

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik czekoladowo-śliwkowy 184

tylko zmiksować. Zapraszam :)     Śliwki : 200 g śliwek suszonych kalifornijskim 100 ml rumu  Śliwki zalać rumem, odstawić. Spód : 160 g ciasteczek maślanych lub herbatników 50 g rozpuszczonej czekolady 30 g masła  Składniki umieścić w blenderze, miksować, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wylepić tortownicę o średnicy 23 cm. Umieścić na czas przygotowania masy. Masa(...)twarogu lub sera mielonego do serników 250 g sera mascarpone 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 125 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka 1/2 szklanki cukru pudru (można więcej lub mniej) 2  łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej Śmietanę umieścić w garnku, podgrzać prawie do zagotowania. Zdjąć z palnika. Dodać czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Pozostałe składniki zmiksować

Chocolate Muffin Blog
Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym 137

ciastka sprawiają, że to mój "ciastowy" hit tego lata. Dodatkowo mus truskawkowy można dowolnie modyfikować, truskawki zamienić na maliny, borówki lub wiśnie. Dla mnie truskawki doskonale łączą się z czekoladą więc zostawiłam jak jest. Inspiracja z lekkimi modyfikacjami "Kwestia smaku" Składniki na formę: 40/25 Czas przygotowania: 90 min + 3 h chłodzenie Spód 300 g masła 300 g gorzkiej czekolady(...)żeby masa nam nie zastygła 4. Spód - foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160 stopni 5. Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji 6. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i krótko miksujemy na gładko 7. Dodajemy mąkę  i krótko miksujemy

Słodki Kompromis
Pijana śliwka 186

przekroić na połowę i przełożyć masą. Masa: 3 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 3 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3  łyżki cukru 10 dag czekolady  25 dag masła Dwie szkl. mleka  i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami, budyniem i obiema mąkami i dodać do gorącego mleka .Gotować jeszcze przez chwilę(...)powstania budyniu. Wystudzić.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić.Masło ucierać i dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie dodać zimną czekoladę. [ ja z braku czasu poszłam na łatwiznę i nie ucierałam masła, tylko dodałam do ugotowanego budyniu i mieszałam, aż się rozpuści -trzymając garnek na małym ogniu, tak samo też dodałam czekoladę bez rozpuszczania]. 400 g śliwek suszonych

Moje domowe kucharzenie
25-25 lutego- Festiwal Czekolady- Amsterdam 203

weekend 25 i 26 lutego wybierzcie się koniecznie do Amsterdamu na Festiwal Czekolady. Artykuł 25-25 lutego- Festiwal Czekolady- Amsterdam pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Trufle piernikowe z pomarańczą i rumem 170

Przechowywane w lodówce mogą leżeć kilka dni...ale zdecydowanie tyle nie leżą, gdyż szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Składniki: ( na około 20 sztuk ) 120 g biszkoptów szampańskich 100 g czekolady gorzkiej 250 g serka mascarpone otarta skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej ) 2 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml rumu kakao do obtaczania trufli Wykonanie: Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki(...)Miskę umieścić na garnku z parującą wodą – pozostawić do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić. Biszkopty rozdrobnić w malakserze lub blenderem. Do okruszków biszkoptowych dodać przyprawę do piernika oraz otartą skórkę ze sparzonej pomarańczy – wymieszać. Dodać serek mascarpone, rum i lekko przestygniętą czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masę przykryć folią spożywczą i schować na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonej masy formować

kolorowotorcikowo
Mus czekoladowy z malinowym spodem 168

tłem Składniki na 2 porcje (lub 4 małe) Mus czekoladowy : – 100 ml śmietanki kremówki – 1 żółtko – 1 łyżka cukru pudru (można pominąć przy mlecznych i deserowych czekoladach) – 50 g czekolady gorzkiej 70% kakao Spód malinowy: – maliny świeże lub maliny mrożone lub dżem malinowy niskosłodzony – ewentualnie żelatyna jeżeli chcecie uzyskać mus bardziej zwarty Maliny szykujemy(...)zblendowałam by pestek było troszkę mniej. Możecie również dodać łyżeczkę żelatyny, jeżeli chcecie żeby masa był bardziej zwarta. Maliny umieszczamy na dnie pucharków/szklanek i wstawiamy je do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w małym garnuszku z grubym dnem. W tym czasie w dwóch miskach ubijamy: w jednej śmietankę z cukrem, a w drugiej żółtko tak żeby podwoiło

Relaxtime
Orzechy w czekoladzie 154

roku. Z pyszności, które planowałam nic nie wyszło, a te orzechy to taki plan awaryjny, co nie znaczy, że nie jest dobry. Ja orzechy uwielbiam, lubię je w czekoladzie i bez. To jest wersja dla czekoladoholika. Orzechy w czekoladzie: 200 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 70% skórka z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu wykonanie: Orzechy prażymy na suchej(...)brązowa osłonka zeszła. Jest przy tym sporo śmieci w ręczniku, ale orzechy są idealnie obrane. Orzechy siekamy na kawałki, nie miksujemy bo będą za drobne. W kąpieli wodnej topię czekoladę z dodatkiem startej skórki z pomarańczy i miodu. Gdy mikstura jest gotowa wkładam do niej orzechy. Mieszamy dokładnie. Za pomocą małej łyżeczki wykładamy porcje orzechów na papier do pieczenia

Przysmaki Karolki
Zdrowe ciasto kawowo-korzenne (FIT) 1017

pieczenia 60g oleju kokosowego (można użyć masła) 45g cukru kokosowego (może być trzcinowy)  2 jajka 120g mąki orkiszowej (może być też np. pszenna pełnoziarnista) Polewa: 50g gorzkiej czekolady 3/4 łyżeczki oleju kokosowego Daktyle z kawą i przyprawą korzenną umieścić w rondelku i zalać wodą. Całość gotować (na małym ogniu) 10 minut, a następnie zblendować na gładką masę. Miękki olej(...)Piec 40-50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (W razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut, a ciasto studzić w zamkniętym piekarniku). Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (*) i wymieszać z odrobiną oleju kokosowego. Gorącą polewą polać po ostudzonym cieście i odstawić do lekkiego zastygnięcia czekolady. (*) Kawałki czekolady umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić

Di gotuje
Seromakowiec 261

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem pomarańczy, prawdziwą czekoladą, karpiem i makiem! Kiedyś mielenie maku było niezłą przeprawą przez męki, przynajmniej dla mnie i dla siostry:) Dzisiaj nie musimy już stać 2 godziny przy maszynce i mielić trzykrotnie maku. Dzięki takim firmom jak Helio możemy śmiało skorzystać z gotowego już do spożycia maku. Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować delikatny(...)sernik z przewagą mascarpone na masie z maku połączonego z serem białym oraz prawdziwą, ciemną czekoladą. Wszystko powstało na spodzie z maślanych herbatników. Gorąco polecam na Święta. 1 godzina blaszka 24×26 składniki: spód: 500 g herbatników 20 g masła masa makowa: 500 g gotowej masy makowej HELIO 250 g białego sera do serników 2 jajka 60 g ciemnej

Ania i Marcin gotują
Praliny pomarańczowe z bakaliami 194

Jeżeli potrzebujecie pomysłu na deser, a goście przychodzą za 20 minut, to zdecydowanie polecamy nasze pomarańczowe praliny z bakaliami oblane pyyyyszną czekoladą :) Praliny pomarańczowe Przepis na ok. 8-10 sztuk Potrzebujemy: 12 daktyli suszonych duża garść ulubionych orzechów (u nas migdały i nerkowce) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 łyżeczka wiórków kokosowych 1 łyżeczka oleju kokosowego pół tabliczki czekolady(...)posiekane daktyle i orzechy, wiórki i łyżeczkę oleju kokosowego. Na małym ogniu gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż sok odparuje i masa będzie dość gęsta. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Czekoladę roztapiamy w oddzielnym rondelku z odrobiną wody lub mleka roślinnego. Z masy formujemy spłaszczone kulki i silikonowym pędzelkiem nakładamy na wierzch czekoladę, którą dekorujemy orzechami/wiórkami/posypką. Wkładamy całość

Bananowe Pole
Świąteczny murzynek 589

wszystkim udało się " nastawi ć" świąteczny piernik ale śmiało w ostatniej chwili możecie przygotować pyszny czekoladowy wypie k . Świąteczny murzynek to wilgotne ciasto z nutą korzenną oblane ciemną czekoladą. Jest szybkie, bardzo proste i znika błyskawicznie.  Świąteczny murzynek Składniki: 250 g margaryny 125 ml wody 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 łyżka przyprawy korzennej 4 żółtka 4 białka(...)szczypta soli 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu pomarańczowego 1 tabliczka gorzkiej czekolady cukrowe ozdoby tłuszcz i bułka tarta do formy Przygotowanie : Do rondla przekładamy margarynę, dodajemy cukier, wodę, aromat, kakao i przyprawę korzenną - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Odlewamy do szklanki około 120 ml płynnej masy. Do zimnej pozostałej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Keks z makiem. Zdrowsza wersja 180

skórki pomarańczowej (z przepisu tutaj ) 50 g rodzynek 60 g orzechów włoskich 50 g winiaku/rumu 65 g cukru pudru/ksylitolu 140 g cukru/ksylitolu 50 g marcepanu 50 g posiekanej gorzkiej czekolady 5 jajek skórka otarta z 1 cytyny dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremowki Wykonanie: skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i mak namoczyć w winiaku masło utrzeć z cukrem(...)skórkę z cytryny białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo po 1 łyżce zwykłego cukru maślną masę wymieszać z mąką i bakaliami, pokrojonym w kostkę marcepanem i posiekną czekoladą. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek  przełożyć ciasto do keksówki (-ek) wyłożonych papierem do pieczenia piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka w małym rondelku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasteczka z reniferem 195

ciastka: 200g mąki pszennej 150g mąki pszennej pełnoziarnistej* 180g zimnego masła 180g cukru pudru 1 duże jajko żółto Łyżka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Na dekoracje: ½ tabliczka gorzkiej czekolady Czerwone M&M’sy *Można użyć tylko jednego rodzaju mąki Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce miksera i wyrabiamy końcówką „hakiem”, aż do połączenia składników. Ciasto można również wyrobić ręcznie(...)ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Wycinamy okrągłe ciastka i umieszczamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w temp 180 stopni około 12 minut. Wyjmujemy ciastka i przekładamy na kratkę aby ostygły. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie umieszczamy w rękawie cukierniczym. Dekorujemy rogi i oczy oraz dajemy kropkę w miejscu przyczepienia noska. Do ciekłej czekolady przyciskamy czerwony

Kolizje Smaków
KAWA RAFAELLO Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ 191

smaków, nowych połączeń i kombinuję wyczarowując przy tym kolejne pyszności! Dziś mam dla Was przepis na kawę, która swoimi smakami niejednemu przypomni wakacje na rajskich plażach. Kokos i biała czekolada – ja uwielbiam! W połączeniu ze zbożową kawą smakuje fenomenalnie – spróbujcie i Wy! Ps. wielbiciele Rafaello będą zachwyceni! SKŁADNIKI: * kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 2 łyżeczki http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 100 ml * mleko kokosowe – 100 ml * likier kokosowy – 1 łyżeczka * śmietana 36% – 125 ml * biała czekolada – 50 g * wiórki kokosowe – 2 łyżki * masło – 1 pełna łyżeczka * cukier 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko gotujemy z mlekiem kokosowym, zalewamy kawę Inka, rozpuszczamy, dodajemy likier kokosowy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej

Ostra na Słodko