dotychczas babki kojarzyły Wam się ze zwykłym wypiekiem, nawet nudnym, to przy tej babce zmienicie zdanie. Jest rewelacyjna w smaku! Delikatna dzięki olejowi rzepakowemu i jogurtowi naturalnemu, a kawałki czekolady i truskawki są świetnym dodatkiem i idealnie do siebie pasują. Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Zapewne zachwyci niejednego gościa. Wielkanoc bez oleju rzepakowego? Niemożliwe! Nie może go zabraknąć na moim(...)trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo: cukier puder do dekoracji, masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do babki
Passions hobbies lifeOwsianka o delikatnym smaku kokosowym z ricottą i kawałkami gorzkiej czekolady, która po zapieczeniu robi się płynna. Polecam na pożywne i ciepłe śniadanie na słodko. Dobrze jest dołożyć trochę owoców np malin, jeżyn lub truskawek. U mnie mrożone jeżyny, ale w sezonie polecam świeże owoce. 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych 250 g sera ricotta 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki(...)kokosowej 1 jajko 100 g czekolady gorzkiej Ser ricotta rozetrzeć trzepaczką z cukrem, mąką kokosową i jajkiem. Wsypać płatki owsiane i wymieszać. Na końcu dodać posiekaną w kostkę czekoladę. Delikatnie przemieszać i wyłożyć do naczynek do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 15 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania jednogarnkowe
https:KKuchniaMniamMoje ukochane smaki, czyli orzechy i czekolada we wspaniałym wydaniu! Jako najlepsze zdrowe ciasto podobne do popularnego batonika maxi king... tak tak, tego z chrupiącymi orzechami i warstwą słodkiej czekolady. Co więcej, wszystko zdrowe, bez białego cukru i masła :) Spód: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki mleka (lub więcej) Płatki zmielić(...)połączyć. Na koniec wmieszać olej, koniecznie roztopiony i wystudzony. Masę przełożyć na spód owsiany. Wyrównać. Schłodzić w lodówce lub w zamrażarce (nie zamrozić całkowicie!). Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka Czekoladę zalać mlekiem i rozpuścić na małym ogniu. Polać ciasto i wstawić do lodówki na całą noc. Można posypać orzeszkami. Smacznego
Chocolate Muffin Blogcukru 300 g mąki 200 ml oleju rzepakowego 30 g kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki szafranu krem 200 ml śmietany 30 % 1 czekolada 50 % kakao dodatkowo wiśnie z soku cukier puder 1. Do przygotowania ciasta użyłam pomidorów z puszki, które wcześniej zwyczajnie zblendowałam. W oryginalnym przepisie znajdują się świeże pomidory ale o tej porze(...)wcześniej w alkoholu. 3. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub mniejszej, będzie wtedy wyższe. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 4. Śmietanę gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 6 godzin. (Jeżeli nie mamy na tyle czasu możemy podczas ubijania samej śmietany dodać kakao
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyśladu… to zdecydowanie zdrowsza wersja kremu czekoladowego – bez nabiału, na bazie mleka kokosowego, gęstość i aksamitność zawdzięcza zmielonym nerkowcom, olejowi kokosowemu i gorzkiej czekoladzie. U nas pokochali go wszyscy. Ja w niedzielę wróciłam z 4-dniowego pobytu w Madrycie, gdzie było pełno słońca i 24 stopnie ciepła. Nie muszę chyba dodawać, że powrót do polskiej pogody i puchówki(...)trzeba je namoczyć wcześniej na noc w wodzie) 1 puszka mleka kokosowego ( patrzcie na skład- nie powinno być w nim nic więcej oprócz kokosa i wody) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka miodu albo syropu z agawy szczypta soli Instructions Namoczone nerkowce odsączyć z wody i przełożyć do kielicha blendera. Puszkę mleka otworzyć bez mieszania
Cooking for Emilyktóre zachwyci każdego smakosza słodkich smaków i nawet nie poczuje, że jest zrobione z ciecierzycy! Ciasto wyszło genialne! Bardzo puszyste, mięciutkie, delikatne, aksamitne! Słodziutkie, z akcentem kokosowym i waniliowym. Czekolada odgrywa tu główną rolę i występują pod postacią kakao oraz tabliczki czekolady. Coś pysznego! Polecam 😀 Składniki: 1 puszka ciecierzycy 50 g gorzkiego kakao 1 duży, mocno dojrzały banan(...)owsiano-waniliowego (Polski Koszyk) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (Polski Koszyk) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (Polski Koszyk) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady (Polski Koszyk) plastry kokosowe (Polski Koszyk) Przygotowanie: Ciecierzycę odcedź z zalewy. Olej kokosowy lekko podgrzej do postaci płynnej. Wszystkie składniki przełóż do malaksera i miksuj do momentu uzyskania jednolitej
Zdrowie na języku :Ppapieru i przecinamy na pół, w ten sposób otrzymamy 6 równych, prostokątnych blatów. KREM: 17 żółtek 300 g cukru pudru 100 ml przegotowanej, letniej wody 200 g roztopionej, gorzkiej czekolady 300 g masła w temperaturze pokojowej W kąpieli wodnej miksujemy żółtka z wodą i przesianym cukrem pudrem (sporą miskę umieszczamy nad gotującą się wodą, w ten sposób(...)miska nie dotykała wody) na puszystą gęstą masę (około 10-15 minut), po tym czasie dodajemy czekoladę, dokładnie miksujemy i studzimy do temperatury pokojowej. Masło ubijamy, dodajemy do chłodnej masy i miksujemy na puszysty krem. Blaty przekładamy masą czekoladową i chłodzimy. GANACHE: (ja przygotowałam do dekoracji dodatkowo białe ganache z połowy składników) 200 g gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki kremówki
Rozpustne gotowanieDzień Kobiet rządzi się swoimi prawami. Dzisiaj coś specjalnie dla płci żeńskiej- serowy deser straciatella! Czekolada, czyli coś, co uspokaja i cieszy, waniliowy ser i odrobina kakaowych herbatników. Dla tych, co lubią mocne smaki, napiszę, że kapka ulubionego alkoholu też się sprawdzi. Wszystkim Paniom życzę wszystkiego, co najlepsze! Składniki: (na 4 porcje) 300 g waniliowego twarogu sernikowego(...)wiaderka 200 g śmietanki kremówki 36% 1/2 szkl cukru pudru (lub mniej, jeśli waniliowy twaróg jest już słodzony) 50 g deserowej czekolady, startej na drobnych oczkach+ odrobina do posypania deserów 50 g kakaowych herbatników, pokruszonych 1 kopiasta łyżeczka żelatyny 1/4 szkl mleka Przygotowanie: Żelatynę zalać zimnym mlekiem, odczekać 2 minutki, po czym podgrzać przez kilka sekund
Nastoletnie WypiekanieMoje wspomnienie z dzieciństwa. Leniwe kluski czekoladowe to doskonała propozycja dla niejadka. Składniki 250 g sera ricotta ok. 3/4 szkl mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1 jajko Ser ricotta przekładamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy jajko, czekoladę w proszku i część mąki. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki. Mokrymi rękami formujemy kulki. Gotujemy(...)osolonej wodzie. Podajemy z utartą biała lub mleczną czekoladą. Doskonałe będą także świeże owoce. Smacznego! Kategoria: Dania główne , Przepisy Tagged: czekolada , dla dzieci , dla niejadka , kluchy , na szybko , ricotta , ser , smak dzieciństwa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywszystkich warstw, jakie znajdują się w tych popularnych ciasteczkach, przygotowałam tartę na ich bazie. Jest kruchy spód, na nim słodka masa karmelowa, dalej różnego rodzaju bakalie i w końcu czekolada. Jakby spojrzeć z przymrużeniem oka, to takie ciastko Jeżyk w rozmiarze XXL ;). Jak wczoraj zapowiadałam, masa karmelowa przygotowana jest na bazie domowego słodzonego mleka skondensowanego . Przepis jest prawie taki(...)pszennej tortowej 20 g mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru szczypta soli Masa karmelowa: 800 ml mleka 300 g cukru 70 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 200 g wymieszanych bakalii: orzechów laskowych, rodzynek, migdałów, żurawiny, orzeszków ziemnych 300 g gorącej wody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko
Nastoletnie Wypiekaniemąki, z czego 50 g może być pełnoziarnista (u mnie orkiszowa) 80 g oleju roślinnego (około 120 ml) 50 g cukru 1 średni banan 100 g tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao lub karobu 2 łyżeczki kandyzowanych skórek pomarańczowych Przygotowanie: Zblenduj na gładką, puszystą masę banana, olej i cukier. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą) i wymieszaj. Na samym końcu(...)dodaj posiekaną czekoladę. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz dłonią, a jeżeli chcesz mieć je idealnie równie tak jak ja, to użyj foremki, tj nałóż ciasto to środka i łyżką uformuj ciacho. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika, przez 15-20 minut. Smacznego! Smacznego! Artykuł Wegańskie owsiano-orkiszowe ciasteczka
greenscarfterapeutyczne działanie czekolady jest wszystkim znane, o tyle jej połączenie z melasą to prawdziwa głębia smaku, której należy spróbować. A mam wrażenie, że ta wspaniała ciemna, ciągnąca się pasta wyjątkowo pasuje do kakao, nie tylko kolorystycznie, ale doskonale podkreśla jego intensywny smak. Ciasto zawiera sporą dawkę kakao, a polewa czekolady, torcik więc jest bardzo sycący, więc radzę pokonać chęć rozpustnego(...)jest wegańska, jednak poniższa nieco zmodyfikowana wersja - jak najbardziej. Składniki: Polewa: 125ml wody 20g cukru demerara 1 spora łyżeczka melasy 150g margaryny ALSAN-bio 300g posiekanej gorzkiej czekolady (najlepszej jakości) Ciasto: 50g przesianego kakao 75g cukru demerara 2 duże łyżki melasy 250ml wrzątku 100g margaryny ALSAN-bio 120g drobnego cukru ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii 225g mąki
Roślinna - blog wegańskiWariacje na temat sushi" i chciałabym się podzielić nim z Wami 😀 Nie jest to przepis na typowe sushi...bo jest to sushi na słodko. A dokładnie to futomaki z czekoladą, owocami i miętą. Efekt końcowy zaskoczył mnie samą bo nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre! Polecam na deser 😉 Składniki: 1 szklanka ryżu do sushi 3 łyżki octu(...)ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczka soli 2-3 arkusze nori 2-3 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej 1/2 jabłka 1/2 gruszki 1/3 awokado 1/4 mango listki mięty Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania ryżu do sushi. Ryż musimy dokładnie wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Zlewamy mleczną woda i powtarzamy. Płukamy do momentu aż woda nie będzie mleczna. Następnie odstawiamy
Kuchnia MagdaLenykolejny, niesamowicie pyszny, obłędnie słodki przepis na tartę ! Ale nie taką zwykłą tartę! #ajaką? Kruchy, chrupiący, czekoladowy spód wypełniony po brzegi jest lekką, jogurtowo-śmietanową masą z białą czekoladą i mnóstwem chrupiących wafelków o smaku cappuccino. Całość wieńczy nieziemska, palona beza włoska! Takie połączenie sprawia, że ciężko zakończyć na jednym kawałku i każdy z przyjemnością sięga po dokładkę(...)miód wielokwiatowy – 2 łyżki MASA: * jogurt grecki – 300 g * śmietana 36% słodka – 150 ml * cukier puder – 50 g * wafelki Lusette cappuccino – 3 szt * biała czekolada + czekolada mleczna – ok. 50 g * żelatyna – 2 łyżeczki BEZA WŁOSKA : * białko – 1 szt * drobny cukier – 0,5 szkl + 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD : Herbatniki miksujemy
Ostra na Słodkoserka mascarpone sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Panierka: 2 jajka 1 płaska łyżka cukru pudru 100 g herbatników Dodatkowo: 50 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej kilka listków świeżego szpinaku 1 wafelek czekoladowy „Lusette” olej do smażenia Przygotowanie: Dodatkowo: Listki świeżego szpinaku rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysuszyć(...)piekarniku ( 140-150°C). Następnie rozgnieść palcami na proszek. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Następnie wylać na zimną marmurową płytkę (opcjonalnie blaszkę) i rozciągać szpachelką, aby ją wystudzić. Gdy zacznie lekko gęstnieć rozprowadzić cienką warstwę na całej powierzchni płytki. Zostawić do zastygnięcia ale nie całkowitego. Wziąć szpachelkę i energicznymi ruchami zeskrobać czekoladę, tworząc w ten sposób czekoladową korę. Wafelek
Oryginalny smak