malin Krem budyniowy: 400 ml mleka 4 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g) 250 g miękkiego masła Polewa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 50 g miękkiego masła 1 łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą(...)całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Schłodzić do stężenia. Polewa czekoladowa: Czekolady drobno posiekać. Mleko i pokrojone w kostkę masło umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Uważać, by mieszanka się nie zagotowała. Dodać posiekane czekolady. Wymieszać do uzyskania jednolitej, gęstej
Nastoletnie WypiekanieNowym Roku wracam do Was z czymś słodkim. Już dawno zrezygnowałam z postanowień noworocznych typu dieta :) Czekolada jest jedną z tych rzeczy, bez których nie mogłabym się obejść. Jest za dobra! Dorzuciłam do niej suszoną żurawinę i pistacje, ale jeżeli macie ochotę na inne dodatki śmiało – orzechy, chipsy bananowe czy kokos będą również pasować. Składniki 200 g białej(...)czekolady 50 g pistacji 100g suszonych owoców (u mnie mieszanka żurawiny i jagody) Sposób przygotowania Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Kwadratową blaszkę wyłożyć folią aluminiową i wylać rozpuszczoną czekoladę. Wsypać posiekane pistacje i dodać suszone owoce. Dać do lodówki na 3 godziny
Pink EnvelopeMasa z mleka w proszku: 1/2 szkl mleka 2 łyżki cukru waniliowego Delecta 1/2 szkl cukru kryształu 2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego!) 350g miękkiego masła Polewa: 1 czekolada mleczna 1/2 czekolady gorzkiej 3 łyżki śmietanki 30% Dekoracja Delecta: Kuleczki zbożowe w czekoladzie Decorada Delecta Kamyczki czekoladowe Decorada Delecta Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać(...)nadal ucierając dodawać stopniowo płynne mleko. Na koniec mleko w proszku i zmiksować na gładką masę. Biszkopty naponczować mocną herbatą. Połowę masy wyłożyć na jeden krążek, połowę na drugi. Czekolady połamać i ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać torcik i posypać czekoladowymi kuleczkami i kamyczkami Delecty . Schłodzić
Smakołyki AsiCiasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, czyli Chatka Baby Jagi. Poniższe ciasto to sernik na zimno przełożony herbatnikami i udekorowany czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Jestem pewna, że spodoba się oraz posmakuje dzieciom jak i dorosłym :) Składniki: 36 sztuk herbatników, np. pełnoziarnistych 0,5 kg sera zmielonego 250 g miękkiego masła (ponad 1 kostka!) 1 szklanka cukru pudru(...)czubata łyżka gorzkiego kakao 1 łyżeczka cukru z wanilią 100 g czekolady, np. mlecznej 1 łyżka mleka lub śmietany 30% wiórki kokosowe do dekoracji Zmielony ser zmiksować z cukrem pudrem i miękkim masłem. Gdy składniki się połączą to masę podzielić na 2 części. Do pierwszej wsypać cukier z wanilią i wymieszać. Natomiast do 2 wsypać gorzkie kakao i także wymieszać
Ugotowaćpomarańczy. Bez mąki, bezglutenowe, więc przy okazji pokazujemy, że nie tylko pieczemy cudowne ciasta, ale znamy się na trendach. Ciasto banalnie proste i genialne w smaku. Potrzebujemy: 300 g czekolady (min. 70%) 260 g masła 8 jajek 250 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z dwóch lasek wanilii 340 g mielonych migdałów lub orzechów skórka otarta(...)pomarańczy sok z trzech pomarańczy Będzie dużo mieszania. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę na małym ogniu topimy razem z masłem, delikatnie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy wanilię i cukier. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy połowę czekolady z masłem i mieszamy, dodajemy resztę i znowu mieszamy to razem
ladykitchenŚwiąt! Przepis pochodzi z magazynu Apetyt (nr 6/2015) i jest autorstwa Jurka Sobieniaka. Jest mocno czekoladowy i orzechowy! Składniki: 2 kwadratowe lub okrągłe suche wafle 3 czekolady gorzkie (300 g) 2 czekolady mleczne (200 g) 100 g masła 200 g herbatników Petit (ok.40 sztuk) 200 ml mleka 200 g orzechów laskowych Przygotowanie: Orzechy laskowe(...)oddzielić skórkę od orzechów. Orzechy siekamy nożem (można zostawić większe kawałki). Rękami kruszymy ciastka - tutaj mogą również pozostać większe kawałki. Odkładamy po 2 łyżki skruszonych orzechów i ciasteczek. Czekoladę łamiemy i przekładamy do metalowej miski, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i mieszamy czekoladę za pomocą silikonowej packi, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, masło i mieszamy do uzyskania jednolitej
bistro mamaDziś – miffiny piernikowe z czekoladą Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju jajko 2 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao łyżeczka sody Przepis: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sody(...)przyprawy. W drugiej mokre: olej, mleko, miód, jajko. Między czasie kroimy czekoladę w drobną kostkę . Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszając łyżką niezbyt dokładnie. Przekładamy do formy i nalewamy do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 25- 30 minut w temp. 180° C. Artykuł Muffinki piernikowe z czekoladą pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukdłużej. Opłaca się :) Składniki: 250g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 120g mąki pszennej 250g mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 100g całych migdałów 75g migdałów w płatkach 50g czekolady deserowej Sposób wykonania: Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i masło. Całość zagniatamy w ciasto. Przekładamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie migdały(...)kroimy na połowę. Połówki migdałów obtaczamy ciastem w kulę, układamy na papierze do pieczenia na blaszce. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Pieczemy do momentu lekkiego zrumienienia się ciasteczek. Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej. Po ostygnięciu każde ciasteczko zanurzamy w czekoladzie i posypujemy płatkami migdałów. To małe ciasteczko rozpada się w ustach, jest nietypowe, bo z mąką ziemniaczaną. Wypróbuj, zaskoczy
Kuchnia Pani WiosnyKruche, maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje. Schowaj je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;) SKŁADNIKI: (na około 60 sztuk) 200 g masła 90 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na polewę czekoladową: 70g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej szklanka śmietany kremówki(...)płat grubości około 3-4 mm. Wykrawać choinki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez 10-11minut. Polewa: W rondelku umieścić kremówkę, czekolady i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Maczać boki choinek w polewie otrzepując jej nadmiar i oprószyć maczkiem dekoracyjnym
Pyry na Gazniej to ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie :) Ciasto jest przepyszne! I już jeden kawałek wystarczy aby się najeść :) Do tego im dłużej postoi tym lepiej smakuje :) Karmel, orzechy, czekolada... to musi smakować :) Snikers pojawił się również w najnowszym numerze naszego magazynu blogerek Życie ze Smakiem. Jeśli do tej pory nie przeglądaliście publikacji, to gorąco do tego zachęcam ( klik ). Składniki: Ciasto(...)cukru 120 g masła 1/2 łyżeczki soli Krem: 1 budyń waniliowy 0,5 l mleka 4 łyżki cukru 250 g masła Dodatkowo: puszka masy kajmakowej 100 g gorzkiej czekolady Ciasto miodowe: wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można podsypywać mąką, ale nie za dużo. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie części
My simple kitchenciasto świetnie nadaje się na święta, jest bardzo czekoladowe. Imbir nadaje mu charakteru a zastąpienie mąki migdałami, jeszcze bardziej wzbogaca jego smak. Składniki: 150 g migdałów 400 g gorzkiej czekolady 25 g kakao 250 g drobnego cukru trzcinowego 250 g masła 1 łyżka mielonego imbiru 6 jajek lukier: 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 50 g kakao(...)woda ostygnie ściągnąć z migdałów skórkę. Następnie migdały osuszyć i zmielić. Formę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Do garnka o grubym dnie włożyć czekoladę, kakao, cukier i masło a następnie wszystko rozpuścić na małym ogniu. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ściągnąć garnek z ognia, wmieszać imbir i zmielone migdały a następnie
Mama Gotujektóre przemieniło się w bardzo smaczne i dietetyczne pralinki. Ciasto wystarczy upiec w dowolnej formie, a po przestudzeniu drobno pokruszyć z dodatkami, uformować w kulki, obtoczyć w gorzkiej czekoladzie i wiórkach kokosowych. Do dzieła! Składniki: ciasto 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki(...)stopni C przez ok. 40 minut. Wystudzić. dodatki wiórki kokosowe płatki owsiane 1/2 szklanki rodzynek budyń czekoladowy 2 łyżki cukru, jeśli jest za mało słodkie tabliczka gorzkiej czekolady + odrobina mleka Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie. Czekoladę połamaną na kostki rozpuścić w garnuszku z niewielkim dodatkiem mleka. Wystudzone ciasto drobno pokruszyć, chociaż będzie dość wilgotne. Dodać proszek budyniowy
Kuchnia Elliesklepowych pojawiły się choinki , a dookoła unosi się zapach obieranych cytrusów i cynamonu. W ostatnich dniach postanowiłam wprowadzić świąteczny nastrój w naszym domu. Upiekłam kruche mandarynkowe paluchy z gorzką czekoladą. Zapach przepiękny, świąteczny, a smak nic nie ustępował zapachowi: maślany z delikatną nutą mandarynki. Idealne dla amatorów cytrusowych smaków na zimowe wieczory. Przepis znaleziony na stronie Moje Wypieki. Czas przygotowania(...)paluszków Składniki: 300g mąki pszennej 250g prawdziwego masła 80g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki skórki otartej z cytryny 60 ml soku z mandarynki 100g gorzkiej czekolady ( my użyłyśmy czekolady Terravita z zawartością 70% kakao) Miękkie masło wraz z cukrem miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta. Owijamy je folią
Kolizje Smakówprzepisu – lekko ten przepis zmodyfikowałam. Przepis na masę serową wzięłam z tego przepisu – lekko ten przepis zmodyfikowałam. Składniki na tortownice 23 cm: 115 g masła 100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki 1/2 szklanki cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 115 g mąki pszennej Masło i czekoladę umieścić w garnuszku z grubym dnem, podgrzewać(...)masło i czekolada połączą się w gładką masę. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Mąkę przesiać, odłożyć. W misie miksera ubić całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (końcówką do ubijania bitej śmietany). Do obitych jaj powoli wlewać czekoladę z masłem, miksować, następnie dodać mąkę, zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Dokładnie wyrównać. Piec
moj przepis naszklanki mleka (125 ml) pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)* 1,5 kg powideł śliwkowych lub innych kwaśnych przetworów 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe'; document.write(" "); Składniki na 3 bardzo duże pierniki około 39 x 26 cm: 500 g miodu naturalnego np. akacjowego 1 szklanka cukru 250 g masła(...)ciężkie deski). Ma się tak „spłaszczać” przez 2 dni. W dzień podania: np w Wigilię placki pokroić na 3 duże prostokąty i przyozdobić. Polewa: 150 gr gorzkiej czekolady 200 ml śmietany kremówki płatki migdałowe Śmietanę podgrzać w garnuszku, aby była bardzo gorąca, prawie wrząca. Wrzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę, odczekać minutę, wymieszać dokładnie by cała czekolada się
moj przepis na