czekolada - 27946 przepisów (strona:340/1864)

Brownie z kaszy jaglanej 210

Jako wielka fanka kaszy jaglanej nie mogłam sobie odpuścić kolejnego przepisu z jej udziałem.  Ostatnio bardzo ciągnie mnie do czekolady (czasem i tabliczka dziennie nie wystarcza ;)), więc postanowiłam upiec coś z jej dodatkiem (tudzież jako jeden z głównych składników). Ciacho zdrowe, absolutnie bezglutenowe (bez ani grama mąki!) i bardzo wilgotne... niczym oryginalne amerykańskie brownie. :)  Zapraszam do wypróbowania! Składniki(...)kaszy jaglanej 2 szklanki mleka 1 tabliczka gorzkiej czekolady (u mnie 82%) 1 tabliczka mlecznej czekolady 2 łyżki naturalnego kakao 70 g cukru 2 jajka mały jogurt naturalny + 200 g dowolnych orzechów (u mnie mieszanka) Przygotowanie:  Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować

Kuchnia Ellie
Ciasteczka czekoladowo - orzechowe 144

Dzisiaj nie mogłam się zdecydować czy czekolada czy orzechy....? I zrobiłam miks, czyli ciasteczka dla niezdecydowanych na co bardziej mają ochotę :) Ich przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut, nawet z lepieniem;)  Niestety jak krótko się je robi, tak krótko potem leżą na talerzyku : ) Ciasteczka czekoladowo - orzechowe   Składniki: 120 g miękkiego masła 80 g brązowego cukru 1 jajko(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: W misce ucieramy miękkie masło z cukrem. Dodajemy jajko i ucieramy aż do połączenia się składników. Zanim to wszystko zrobimy trzeba drobniutko posiekać orzechy i czekoladę, ale to może zawsze za nas zrobić ktoś inny ;) Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia

Lawendowe Niebo
Lato smakuje poziomkami 174

Sernikobrownie z poziomkami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) brownie: 90 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 55 g cukru 50 g masła 60 g ciemnej czekolady (70%) 1 jajko 25 ml śmietany kremówki (38%) masa serowa: 300 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 60 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 100 g poziomek Masło, kremówkę i drobno posiekaną czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, stale mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć z palnika, przestudzić. Jajko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać letnią czekoladę, miksując na najniższych obrotach. Na końcu partiami wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.  Masę przelać do formy wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Biała Dama - sernik z białej czekolady bez pieczenia, bez mąki i jajek 1077

Dziś zapraszam na pyszny sernik z białej czekolady z dodatkiem świeżych malin, które oczywiście możecie zastąpić borówkami lub truskawkami - bez dodatku mąki i jajek, bez konieczności odpalania piekarnika :) Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm . Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Przyślij Przepis . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek digestive 50 g masła Składniki(...)masę serowo-czekoladową: 300 g białej czekolady 250 g tłustego twarogu w temp. pokojowej 250 g mascarpone w temp. pokojowej 200 g śmietanki 30% 2 łyżeczki aromatu waniliowego 100-150 g malin lub innych owoców CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ciasteczka umieszczamy w misie blendera i miksujemy na proszek. Przesypujemy do miski i rozcieramy między

My Culinary Art
Truffles 119

love making dark chocolate truffles at home. Let’s be honest, this is a "dirty job" and a little fancy, too ;) Kocham robić w domu trufle z ciemnej czekolady,  ale szczerze mówiąć jest to dość "brudna robota", ale także luksusowa ;) Ingredients: Dark chocolate 200 gr Butter 100 gr. 1/4 - 1/2 cup cocoa powder for dusting Yolk, Instructions: Chop(...)rolling between the palms of your hands. Add more cocoa powder if they get too sticky. You can keep them in the fridge 5 days.  Składniki: Gorzka czekolada 200gr, Masło 100 gr. 1/4-1/2 kakao, jako posypka. 1 żółtko. Wykonanie: Pokroić drobno czekoladę i  wsypać do  żaroodpornego naczynia. Podgrzać masło w małym garnuszku. Zdjąć z ognia i pomieszać

Smaki Przyprawy i Kolory
Fondant - czekoladowy wulkan 170

byłabym sobą gdybym troszkę nie pozmieniała, ale tylko odrobinkę :) Po co zmieniać coś, co jest idealne? Składniki na 12-16 porcji ( w zależności od foremek ): 400 g gorzkiej czekolady ( dałam 300 g bo zapomniałam o kolejnej tabliczce ;)- jak się zorientowałam było już za późno więc dodałam 2 łyżki kakao )  400 g masła 200 g cukru pudru 100 g mąki(...)całych jaj  3 żółtka 2 - 3 łyżki kakao  Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodać do nich przesianą mąkę. Wymieszać tak aby nie było grudek. Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Rozlać do foremek. Mi zabrakło papilotek więc część

Jemy Pijemy
Najprostsza i najlepsza tarta z białą czekoladą 255

staramy się równomiernie wyłożyć nim boki i dno formy. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut, aż lekko się zarumieni. Studzimy. Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 100g białej czekolady Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, chwilę studzimy i łączymy wraz z serkiem mascarpone. Masę łączymy do momentu, aż stworzą jednolitą konststencję. Otrzymany krem wykładamy na ostudzony spód. Dekorujemy ulubionymi(...)dodatkami np. owocami sezonowymi i wkładamy do lodówki, by zastygająca czekolada związała nam masę. Należy pamiętać, że w ciepłe, wakacyjne dni czekolada może nam się szybko rozpuszczać, więc po podaniu warto z powrotem umieścić tartę w lodówce. Smacznego

Be Fit Be Strong
Grzanki orzechowe z gorgonzolą i czekoladą 186

Czas na szybką, zaskakującą i ładnie prezentującą się przekąskę. Charakterystyczny smak sera gorgonzola przełamuje smak gorzkiej czekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut stworzysz błyskawiczną przekąskę o oryginalnym smaku który być może pokochasz :) Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 kromki chleba razowego Olej z orzecha włoskiego Odrobina cukru trzcinowego 50g sera typu gorgonzola 2 kostki(...)czekolady pokruszone lekko prażone orzechy włoskie Przygotowanie: 1/ Grzanki kroimy na pół, rozgrzewamy odrobinę oleju orzechowego na patelni i obsmażamy kromki z 2 stron podsypując lekko cukrem trzcinowym.  2/ Grzanki smarujemy gorgonzolą, kładziemy pół kostki czekolady i wstawiamy na chwilę do rozgrzanego pieca. Gdy czekolada się roztopi, wyjmujemy i posypujemy prażonymi orzechami. Można dodać odrobinę rozmarynu. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Bananowo-orzechowe ciasto ze śliwkami i czekoladą 122

Ostatni tydzień wakacji pachnie u mnie domowym ciastem ze śliwkami, czekoladą i owsianą kruszonką... Szkoda, że w roku szkolnym będę miała mniej czasu na cieszenie się takimi smakami. Na pewno nie na tyle często, by kilka razy w tygodniu raczyć się smakiem domowych wypieków. Chcąc jak najlepiej wykorzystać te ostatnie dni wolności, upiekłam dzisiaj ciasto wyjątkowe. To znaczy - moje wypieki(...)zawsze są wyjątkowe, bo do każdego podchodzę z sercem i mimo, że nie zawsze wychodzi, uparcie dążę do polepszenia swoich umiejętności.  Ciasto wyjątkowe - bananowe, na orzechowym maśle z czekoladą, śliwkami i owsianą kruszonką... a na dodatek tak pięknie pachnie cynamonem! Składników nie jest mało, ale to przez moje niezdecydowanie i chęć wykorzystania tego, w co akurat były zaopatrzone moje

Kuchnia Ellie
Kuleczki czekoladowe z ekspandowanymi ziarnami zbóż 153

wymaga zbyt wielkiej pracy  :) W poniższym przepisie podałam różne rodzaje ekspandowanych ziaren. Nie musicie jednak używać ich wszystkich. Weźcie takie, jakie macie pod ręką. Składniki: 1 tabliczka czekolady (mlecznej lub deserowej) 1 łyżka esencji waniliowej 1/2 szklanki mleka 50 g masła 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao 1/3  szklanki cukru 1 szklanka ekspandowanego amarantusa 1,5 szklanki ekspandowanej kaszy(...)jaglanej 1/2 szklanki ekspandowanego ryżu 1/2 szklanki ekspandowanego orkiszu 3 łyżki nasion chia 6 łyżek płatków owsianych Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej: w szerokim garnku zagotować niewielką ilość wody, nieco większą miskę ustawić na garnku w taki sposób, aby gotująca się na niewielkim ogniu woda ogrzewała jej dno. Do czekolady dodać masło, esencję waniliową, mleko, kakao i cukier. Podgrzewając jeszcze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarta czekoladowa z porzeczkami i kremem z mascarpone oraz białej czekolady 151

delikatnie słodkim kremem i kwaśnymi porzeczkami wydaje się być kwintesencją lata. Z pewnością tarta jest także przyjemnie orzeźwiająca ;) TARTA CZEKOLADOWA Z PORZECZKAMI I KREMEM Z MASCARPONE ORAZ BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: -160 gram mąki - 40 gram kakao - 130 gram masła - 1 żółtko - 50 gram cukru pudru Przygotowanie ciasta: Składniki zagniatamy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce(...)formę do tarty (nie polecam tych silikonowych), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.  Składniki na krem: - 100 gram białej czekolady dobrej jakości - 1 opakowanie mascarpone - 100 mililitrów śmietanki 36% - 500 gram porzeczek Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a śmietankę ubijamy na sztywno. Czekoladę dodajemy do bitej śmietany po uprzednim

Życie zamknięte w smaku
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 164

TARTELETKI Z OWOCAMI Składniki: - 250 gram mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto, powinien dać więcej) - 3 łyżki wody - 50 gram czekolady deserowej - 50 gram grubo mielonych orzechów - dowolne owoce (u mnie nektarynki, maliny i borówki amerykańskie) - dżem, z rodzaju tych najtańszych galaretek bez owoców ;) ja użyłam morelowego Przygotowanie: Przesiewamy mąkę(...)temperaturze 190 stopni z kawałkami folii i kolejne 5 do 10 minut bez foliowych kulek. Po tym czasie wyjmujemy foremki i studzimy ciasto.  Następny etap pracy to rozpuszczenie czekolady i wysypanie na talerzyk orzechowej mieszanki. Tarteletki wyjmujemy z foremek, smarujemy ich brzegi czekoladą i wkładamy w orzechy tak, aby te do ciasta przywarły. Jak ktoś jest leniwy, albo

Życie zamknięte w smaku
Babeczki z czekoladowym sernikiem i bitą śmietaną 139

zamykamy w lodówce na 15 minut. Po tym czasie wypełniamy ciastem foremki.  Składniki na sernik: - 100 gram pełnotłustego twarogu - 2 łyżki cukru - 1 rozkłócone jajko - 50 gram gorzkiej czekolady Przygotowanie sernika: Twaróg ucieramy z cukrem na puszystą masę, potem dodajemy rozkłócone jajko i dalej ucieramy. Jako ostatnią lokujemy w misce czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Taką masą wypełniamy foremki(...)ciastem. Całość pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Zostawiamy do całkowitego ochłodzenia.  Składniki na wierzch: - 100 mililitrów śmietanki 30% - gorzka czekolada starta na tarce Przygotowanie wierzchu: Śmietankę ubijamy (możemy dodać odrobinę śmietan fixu lub żelatyny, jeżeli chcemy, żeby w późniejszym czasie babeczki zachowały swój kształt na świeżym powietrzu) i przekładamy do woreczka do dekorowania z nakładką

Życie zamknięte w smaku
Tort Red Velvet Cake z kremem z mascarpone i białej czekolady oraz nektarynkami i jagodami (pierwsze święto bloga!) 114

mdłe. Miałam pewien problem z lukrem plastycznym, bo pierwszy raz z niego korzystałam, ale efekt końcowy jest raczej zadowalający ;) TORT RED VELVET CAKE Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY ORAZ NEKTARYNKAMI I JAGODAMI Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 1 szklanka oleju rzepakowego(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po wystudzeniu dzielimy na dwa krążki przy użyciu cienkiej i mocnej nitki.  Składniki na krem - 200 gram białej czekolady - 2 opakowania mascarpone - 400 mililitrów śmietanki 36% - 2 nektarynki - garstka jagód Przygotowanie kremu: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i nieco studzimy. Następnie mieszamy ją z mascarpone. Śmietanę ubijamy i dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Ciasteczka dyniowe z mąki ryżowej z orzechami i czekoladą 166

również nieco mniej kaloryczne. Po drugie są z dyni, a więc wpisują się w niekończącą historię składnika ostatnich dni. Po trzecie mają w sobie wszystko to, co najcudowniejsze - czekoladę i orzechy. Nic tylko szamać, popijając szklanką mleka tudzież herbaty - przynajmniej ja tak lubię ;) CIASTKA DYNIOWE Z MĄKI RYŻOWEJ Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ Składniki: - 250 gram puree z dyni(...)cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 łyżeczka aromatu waniliowego - 100 gram mieszanki orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i laskowe) - 50 gram pokruszonej czekolady - szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy puree z dyni, sól, cukry, proszek do pieczenia, aromat waniliowy. Mieszamy. Dorzucamy orzechy, czekoladę i mąkę - zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie, ale nie kleić

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania