gdyby okazało się zbyt mało słodkie ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 kanapeczek s'mores: 12 herbatników lub krakersów typu graham 6 pianek marshmallows, np. JoJo 6 kostek gorzkiej czekolady, najlepiej duże płaskie Przygotowanie w mikrofalówce: Na talerzu układamy 6 herbatników, na nich kładziemy po 1 kostce czekolady i 1 piance. Wkładamy na 30 sekund do mikrofalówki. Wyciągamy i zamykamy(...)pozostałymi herbatnikami. Przygotowanie w piekarniku: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, najlepiej z funkcją grilla. Na blaszce układamy 6 herbatników, na nich kładziemy po kostce czekolady i 1 piance. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę na 2-3 minuty - aż pianka zacznie rosnąć. Wyciągamy i zamykamy pozostałymi herbatnikami. Przygotowanie na ognisku (czyli tak, jak deser powinien zostać przygotowany): Pianki nabijamy
My Culinary Artmores pamiętam jeszcze z wakacyjnych obozów. Polega on na przypieczeniu nad ogniskiem pianki marshmallow i umieszczeniu jej pomiędzy dwoma kawałkami krakersa typu graham lub herbatnikami wraz z kostką czekolady, tworząc 'kanapkę' :). Pyszności! Dziś przedstawiam przepis na babeczki mocno czekoladowe (w smaku przypominają brownies - są mięciutkie w środku i chrupkie na wierzchu) z kawałkami herbatników i piankowym wykończeniem. Zapraszam do przygotowań(...)Składniki na 12 babeczek: 100 g masła (pół kostki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 2/3 szklanki mąki tortowej szczypta soli 6 herbatników 2 opakowania pianek np. JoJo CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na bok. W małym garnuszku
My Culinary ArtMoje dzieciaki uwielbiają ciasteczka więc często je piekę wynajdując nowe przepisy. Ten bazuje na pełnoziarnistej mące, pełnych magnezu orzechach i czekoladzie. Są pyszne ale mają tez wartości odżywcze. Przepis z książki „Czekoladowy świat„ zmodyfikowany pod mój gust. Składniki (na 24 sztuki) szklanka mąki pełnoziarnistej 110g mielonych orzechów (u mnie nerkowce ale mogą być również włoskie/laskowe) ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli(...)110g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru trzcinowego jajko ½ laska wanilii łyżeczka gorącej wody 160g czekolady (mlecznej/gorzkiej wg gustu) szklanka orzechów do dekoracji Sposób przygotowania Migdały zmielić w blenderze lub młynku do kawy. Czekoladę drobno posiekać. Wymieszać z mąką, solą i sodą. W misie miksera ubić miękkie masło z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii o uzyskania puszystej masy. Dodaj jajko
Pyry na Gazewenement wśród ciast czekoladowych bo jak ciasto z zakalcem może robić taką zawrotną karierę. Tak, tak to ciasto udaje się gdy się nie udaje :) Składniki : 200 g gorzkiej czekolady (moja ze skórką pomarańczy) 200 g masła 220 g cukru 100 g mąki pszennej 6 jajek garść orzechów włoskich Przygotowanie : Połamaną czekoladę razem z masłem topię w kąpieli wodnej, mieszając(...)czym studzę. Jaja ubijam mikserem na puszysto i ciągle mieszając dodaję zmieszaną mąkę z cukrem. Do całości po trochu dodaję czekoladę z orzechami ciągle mieszając na wolnych obrotach. Ciasto wykładam na wyłożoną papierem formę i piekę ok 20 minut w 180oC. Skórka pomarańczy w czekoladzie dała wspaniały posmak pomarańczy w cieście
Mechanik w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 5 łyżek kakao 50 ml oleju roślinnego 50 ml szklanki ciepłej wody 100 ml mleka 2 zmiksowane banany Polewa: 1 tabliczka białej czekolady 70 ml kremówki 1 łyżeczka masła Sposób wykonania: W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki płynne: olej, mleko, wodę, zmiksowane banany, jajko. W drugim suche: cukier, mąkę, cynamon, proszek(...)niska. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy babka przestygnie przygotowujemy polewę: Kremówkę wraz z masłem doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę mikserem. Gotową czekoladę polać na babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe kruche ciasteczka z powidłami w środku i oblane do połowy czekoladą.. Czy można chcieć czegoś więcej :-) Z podanego przepisu wychodzi ok. 35 podwójnych ciastek Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli olejku waniliowego(...)cukru 1 jajko 1 łyżka mleka 125 g miękkiego masła lub margaryny Składniki na polewę: 200 g czekolady 50 g masła 50 g śmietany kremówki Dodatkowo : 1/3 małego słoiczka powideł śliwkowych ( może być też marmolada z róży) Sposób wykonania : Do mąki dodać kolejno: proszek do pieczenia, cukier, masło lub margarynę, mleko, jajko, olek waniliowy i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe
Na słodko lub wytrawniePoczątkowo miała być w czekoladzie, ale jednak tym razem postanowiłam ją zrobić bez polewy. Przepis znalazłam na tej stronie. Składniki na formę z kominem: 200 g mąki 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka 150 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić z mlekiem(...)kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą dodać wystudzoną czekoladę i wszystko jeszcze dobrze zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie połączyć z utartą masą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość
Na słodko lub wytrawnieopakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ilość cukru podana na opakowaniu budyniu jeżeli jest bez cukru 750 ml mleka 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Na polewę: 1 czekolada deserowa 1 czekolada gorzka 1 czekolada mleczna 3 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób wykonania ciast: Jajka w całości utrzeć z cukrem. Nie przerywając miksować dodać stopniowo olej(...)Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem nakładać na każdy plaster ciasta i sklejać ze sobą do wyczerpania składników. Przygotować polewę: Czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę i mleko i podgrzewać do momentu aż wszystko się rozpuści a składniki dobrze połączą ze sobą. Rozpuszczoną polewą polać ciasto. Po wystygnięciu
Na słodko lub wytrawnietortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut. Wyjąć, wystudzić. Składniki na krem: 500 ml śmietany 36% 4 – 5 łyżek cukru pudru 2 czekolady gorzkie 1 czubata łyżka kakao 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wrzącej wody Składniki na poncz: 2 szklanki wody mineralnej nie gazowanej łyżeczka olejku rumowego 2 łyżki cukru pudru można(...)dodać odrobinę spirytusu lub rum zamiast olejku rumowego Dodatkowo: 1 dżem z czarnej porzeczki 400 g rurek w czekoladzie ażurki czekoladowe do przybrania kilka kropel zielonego barwnika Sposób wykonania kremu: Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć kilka łyżek do dekoracji. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kawę rozpuścić we wrzącej wodzie i wystudzić. Do ubitej śmietany dodać kakao, cukier puder
Na słodko lub wytrawnieMocno chrupiące, karmelowo - migdałowe, delikatnie słonawe wnętrze i mleczna czekolada... To szwedzki batonik Daim. Taki sam od ponad 60 lat. Znany i lubiany na całym świecie. Trudno go porównać z innym batonikiem bo po prostu nie ma drugiego takiego jak on... Wyśmienity, wyjątkowy, rozpływający się w ustach, jedyny w swoim rodzaju... Tylko to przychodzi mi do głowy :-) Batoniki Daim(...)fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} ½ łyżeczki soli 250 g mlecznej czekolady Podłużną formę o wymiarach np. 21x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Migdały pokruszyć w blenderze dość drobno, ale tak by pozostały wyraźne kawałki. Cukier, masło i miód wrzucić
maniapieczeniagotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy w parach – zrobiliśmy to wspólnie. Suflet czekoladowy okazał się wspaniałym zwieńczeniem warsztatów. Czekolada i pomarańcze to połączenie klasyczne i zawsze się sprawdza. Nie trzeba go opisywać, sufletem po prostu trzeba się delektować, dlatego podaję przepis i polecam wypróbowanie tego wykwintnego deseru. Wczoraj przygotowałam(...)ponownie w domu – także wspaniale wyrósł. Suflet czekoladowy z sosem pomarańczowym: 135 g gorzkiej czekolady 190 ml mleka (3/4 szklanki) 35 g mąki (4 płaskie łyżki) 35 g miękkiego masła 100 g cukru (2/3 szklanki) 70 g żółtek jaj (ok. 3 duże – XL) 110 g białek jaj (ok. 3 duże – XL) szczypta soli dodatkowo: masło do posmarowania
Poezja smakuchce się chwalić, ale dawno aż tak bardzo nie smakował mi żaden słodycz jak te babeczki. Czuć smak pistacji, cała babeczka jest przepełniona smakiem i aromatem czekolady. Rozpływa się w ustach, ma trochę inną konsystencje niż inne babeczki ale nie jest to bardzo znaczące. Idealna również na diecie, zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i sporą dawkę magnezu. Fajnie odchodzą od papierka(...)przywierają. Do popołudniowej lub porannej kawy - idealne. Składniki na 14 babeczek: 50 g pistacji 6 jajek 80-100 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 2 i 1/2 tabliczki czekolady (np. gorzką Wedel) 100 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody Przygotowanie: Pistacje zmielić. Czekoladę podzielić na kostki, wrzucić do rondelka i roztopić razem z masłem. Białka oddzielić od żółtek. Białka
Czarnawisienkadokonała Aga i to od niej jest przepis :) Czekoladowy makowiec Składniki: 1/2 kg maku 10 jajek 1/2 kg cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1 tabliczka czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wykonanie ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Mak namoczyć, sparzyć i zmielić i zmielić - najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tylko wtedy mielimy(...)razy). W kąpieli wodnej (rondelek wstawiony w większy garnek z ciepłą wodą) rozpuszczamy czekoladę, kakao i mleko. Gotową masę studzimy. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli zmielony mak, rozpuszczoną czekoladę i utrzeć na jednolitą masę. W drugiej misce ubić pianę z 10 białek. Do masy makowej dodać pianę i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. W przepisie nie ma mąki
Lawendowe Niebojuż prawie w drzwiach? Idealnym rozwiązaniem są rogaliki z gotowego już ciasta francuskiego ;) 30 minut i gotowe;) Dobre na pocieszenie dla tych, co dzisiaj do szkoły... ;) Rogaliki francuskie z czekoladą Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka kostek gorzkiej czekolady żółtko mak Przygotowanie: Ciasto wyjąć z folii i radełkiem wycinać trójkąty /nie muszą być równe;/. U podstawy trójkąta umieścić pół kostki gorzkiej(...)czekolady, zawinąć i dobrze skleić ;) Przecież nie chcemy żeby nasza czekolada pływała po blaszce;) Posmarować żółtkiem i posypać makiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Pychota
Lawendowe NieboLubię spełniać marzenia kulinarne mojego Męża :) Szczególnie takie smaczne i słodkie ;) Dużo orzechów i czekolady... Sama słodycz. A przy okazji mogliśmy słodko świętować pół roczku naszego syna, no i Mikołaj się załapał na kawałeczek słodkości ;) Tort orzechowo - czekoladowy Ferrero Rocher Składnik: Biszkopt: 7 jajek 1/2 szklanki cukru 2 szklanki zmielonych orzechów 3 czubate łyżki mąki 3 łyżki kakao 3 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Krem: 250 g masła w temperaturze pokojowej 200 g gorzkiej czekolady 4 łyżki nutelli 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych Dekoracja: 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych czekoladowa posypka sok z limonki do nasączenia blatów ciasta Przygotowanie: Biszkopt: W miseczce ubić pianę z 7 białek i szczypty soli. Do sztywnej piany dodać stopniowo cukier i żółtka. Wlewamy
Lawendowe Niebo