czekolada - 27946 przepisów (strona:339/1864)

Muffinki bardzo czekoladowe 116

się rozmrażają i są idealnym rozwiązaniem na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Moje ulubione muffinki to te bardzo czekoladowe a przepis na nie poniżej. Muffinki bardzo czekoladowe Składniki: 200 gram czekolady gorzkiej 180 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej) 20 gram kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 175 gram masła 2 jaja 130 gram cukru 100 gram kefiru(...)cukier waniliowy dodatkowo: Domowy dżem wiśniowy z dużą ilością owoców Muffinki bardzo czekoladowe Wykonanie: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Do tego wlewamy letnią czekoladę z masłem i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, kefir i łyżeczkę

Pyza i Surówka
Pan Helmig i czekoladowa tarta ze śliwkami 190

ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 25 g kakao 45 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem: 100 g ciemnej czekolady (72%) 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 jajka 75 g cukru 2 łyżki budyniu czekoladowego (proszek) dodatkowo: 300 g śliwek Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową. Dodać masło(...)przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C. Przestudzić. Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Czekoladę posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać budyń, a następnie powoli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto czekoladowo wiśniowe ( na zimno ) 110

komponuje się kawskowatym musem wiśniowym. Śmietanka idealnie wyważa oba te smaki. Na blachę 24 x 35 cm Spód* - na dwie warstwy ok. 28-32 sztuk herbatników - 200 gr gorzkiej czekolady - puszka ( u mnie 430g) masy krówkowej - 2 łyżki masła Na dnie blachy ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Czekoladę z masłem rozpuścić. Dodać do masy krówkowej. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Przykryć(...)zagotować z cukrem. Do wrzących wiśni dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzone wiśnie wylać jako drugą warstwę na ciasto Wierzch: - 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki - 1/3 tabliczki czekolady do starcia ( mleczna bądź gorzka ) - 2 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłożyć na górę ciasta. Na wierzch zetrzeć czekoladę na grubych oczkach. * masa czekoladowo

kawawszklance
Czekoladowe myszki z masą truflowo - marcepanową 153

resztę trufli, które miałyśmy i powiedziała że to z  nich zrobimy masę. Czekoladowe myszki wszystkim bardzo smakowały.    Talerz Ofelia - Villa Italia       Składniki: 1 czekolada mleczna 6 trufli orzechowych 2 łyżki orzechów mielonych 2 łyżki mielonych migdałów 50 g marcepanu  Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali (my wolimy w mikrofali(...)Silikonową foremkę w kształcie myszek smarujemy pędzelkiem zamoczonym w czekoladzie. Foremkę wkładamy na 5 min. do lodówki i powtarzamy czynność. Trufle, orzechy, migdały i marcepan łączymy razem. My zmiksowałyśmy ją i powstała masa, którą wypełniłyśmy myszki. Wypełnione masą myszki posmarowałyśmy czekoladą i znowu włożyłyśmy je na chwilę do lodówki. Gotowe myszki trafiły na talerz

Lili w kuchni
Ciasto buraczane 137

Burak nie jest w ogóle wyczuwalny ale dzięki niemu ciasto jest wilgotne. I co tu dużo mówić - jest po prostu pyszne. Buraki zestawione w cieście z migdałami i gorzką czekoladą tworzą niebanalną kompozycję na jesienne wieczory z kubkiem herbaty :) Tortownica 26 cm Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki zmielonych migdałów  2 łyżki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 spore łyżki melasy 3/4 szklanki oleju 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka buraka startego na drobnych oczkach Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać melasę oraz roztopioną czekoladę. Ciągle mieszając wlać powoli olej. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną

My simple kitchen
Najlepsze babeczki urodzinowe czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i nutelli 340

Witamy! Tydzień temu Moni obchodziła urodziny, więc zrobiła dla znajomych BABECZKI! Po prostu mistrzostwo. <3 Jak ktoś wielbi czekoladę jak my, to koniecznie musi spróbować odtworzyć Moni przepis. Dodatkowo na kremie są M&M'sy i wiórki z czekolady gorzkiej. Dla dzieci i dorosłych najlepsze.  Krem z nutelli, moc czekolady... Czego chcieć więcej? Także... Do dzieła! Składniki(...)rękawa cukierniczego nakładamy krem i wyciskamy na każdą muffinę. Wkładamy na noc do lodówki. Smacznego! Jesteś czekoladoholikiem tak jak my?  Napisz w komentarzu, jaka jest Twoja ulubiona czekolada (mleczna, gorzka, może z jakimś nadzieniem?) . Do naszych faworytów zalicza się definitywnie mleczna, ale np. gorzka ponad 60% też uwielbiamy. Czekamy na Wasze komentarze. Czekoladoholicy łączmy się

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Sernik z malinami na spodzie brownie 407

Sernik z malinami na spodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo. Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao(...)śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka galaretki malinowej (proszek) ok. 150 g malin + do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Brownie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej misce postawionej na rondelku z małą ilością gotującej się wody). Zostawiamy do ostudzenia. Zimne masło miksujemy na puch – gdy się utrze dodajemy

Poezja smaku
Tort czekoladowo-orzechowy 171

mnie trzcinowy, ale może być zwykły) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem czekoladowy 2 łyżki kakao 1 czekolada gorzka (100 g) 1 czekolada mleczna (100 g) 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki wody WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić. Piekarnik nagrzać(...)minut w piekarniku. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Krem czekoladowy: Masło musi mieć temperaturę pokojową. Do garnuszka wlać wodę, połamać obie czekolady i dodać kakao. Rozpuścić na wolnym ogniu mieszając, żeby czekolada się nie przypalała. W razie potrzeby można dodać jeszcze wody. Roztopioną masę zostawić do ostudzenia. Miękkie masło ubić z cukrem

Passions hobbies life
Banana Bites z masłem orzechowym i gorzką czekoladą 308

powszechnie jak 30 września, więc niech już tak pozostanie. Mój smakosz uwielbia banany i masło orzechowe, wobec tego chciałam przyrządzić pyszny deser z tych dwóch składników. Dodałam tylko gorzką czekoladę i wyszło coś wspaniałego! Jest to danie, które zrobi każdy, nie trzeba gotować, piec, smażyć - NIC! Wystarczy mieć tylko sprawną zamrażarkę :) To tylko sugerowane proporcje, możecie śmiało zrobić Banana Bites(...)zdaniem 2 banany to zupełne minimum! Z dwóch wyszło mi ok. 15 Bites'ów, jeden to ok. 54kcal. Składniki: - 2 banany - ok. 15 niepełnych łyżeczek masła orzechowego - 50g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Banany obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Między każde dwa plasterki nakładamy po niepełnej łyżeczce masła orzechowego. Tak przygotowane Banana Bites kładziemy na deseczce

Be Fit Be Strong
Brownie z rozmarynem i gruszkami 115

Tymczasem duży kawałek wycięty ze środka tego ciasta da Wam bezsprzecznie najwięcej przyjemności. Mocno czekoladowy, miękki, wilgotny z odświeżającą nutą rozmarynu i kawałeczkami gruszki. Pyszny! Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 300 g) 1 kostka masła 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 łyżeczka rozmarynu 1 duża lekko niedojrzała gruszka Wykonanie: Czekoladę roztrzaskujecie o podłogę(...)drobne kawałki. Lepiej jej w związku z tym wcześniej nie otwierać. Masło rozpuszczacie na wolnym ogniu, dodajecie czekoladę i mieszacie do uzyskania jednolitej konsystencji. Po rozpuszczeniu studzicie. Jajka i cukier ubijacie mikserem na jasną puszystą omal pianę. Rozmaryn rozcieracie w moździerzu na proszek. Gruszkę myjecie pod bieżącą wodą, obieracie i kroicie na kawałki. Do ubitej z jajek i cukru masy

GRUBY WAŁEK
Czekośliwka 137

Śliwki i czekolada.  Bardzo lubię ich połączenie.  Na tyle, że już któryś rok z rzędu przygotowuję sobie te śliwowe powidła.  Do kanapek, naleśników czy wyjadania prosto ze słoiczka :) Na jesienne wieczory. I zimowe śniadania :) Składniki (na 3 słoiczki jak na zdjęciu): 1 kg śliwek 100 g cukru 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 1/2 szklanki wody(...)czasu do czasu mieszać, aby się nie przypaliły. Gdy mocno zgęstnieją dodać kakao i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Zdjąć z ognia i dodać połamaną w kawałki czekoladę. Mieszać, dopóki czekolada się nie rozpuści. Gorące powidła przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcić i obrócić do góry dnem.   Ten przepis również znajdziecie w magazynie Życie ze Smakiem . W numerze

My simple kitchen
Szybka tarta na spodzie z ciastek HIT z kremem śmietankowo-kajmakowym bez pieczenia 404

licząc chłodzenia. Wychodzi ok. 12-14 porcji z formy o średnicy 25cm. Składniki na spód: - 300g ciasteczek HIT (najlepiej czarne z białym środkiem) - 100g masła   - 50g gorzkiej czekolady Czekoladę wraz z ciasteczkami rozdrabniamy blenderem (bądź sami rozgniatamy) na bardzo malutkie kawałeczki, ale nie proszek. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Rozkruszone ciasteczka i czekoladę mieszamy z masłem. Powstałą masą(...)łyżki kajmaku/dulce de leche (lub więcej, jeśli wolicie bardzo słodkie) Wszystkie składniki ubijamy na sztywny krem i wylewamy na schłodzony spód. Dekorujemy świeżymi owocami, płatkami migdałów lub kruszoną czekoladą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. U mnie dodatkowo oblane syropem klonowym, który po prostu ładnie się prezentuje. Smacznego

Be Fit Be Strong
Muffinki czekoladowo-bananowe - przepyszne 183

macie ochotę na coś mocno czekoladowego to te muffinki są w sam raz. Kawałki czekolady zaspokoją każdą chandrę. Banany podbijają słodki smak, więc śmiało możecie użyć do ich wykonania gorzką czekoladę. Nie będę się rozpisywać, po prostu spróbujcie.  Muffinki czekoladowo-bananowe Składniki szklanka mąki szklanka płatków owsianych górskich 2/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)kakao 40 ml oleju szklanka mleka 1  jajko 3 dojrzałe banany  tabliczka gorzkiej czekolady Muffinki czekoladowo-bananowe Wykonanie Zaczynamy od wymieszania składników suchych. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia i kakao. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: mleko, olej, jajko. Banany rozgniatamy i dodajemy do mokrych składników. Następnie mieszamy składniki suche

Pyza i Surówka
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 154

ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki: 2 kg śliwek węgierek, dojrzałych(...)miękkich, 10-100 g cukru, 100 g czekolady deserowej (50% kakao), cynamon w kawałkach, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki macerowanych czarnych porzeczek pozostałych po wyrobie cassisa (opcjonalnie). Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Pomarańczę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śliwki przełożyć do szerokiego rondla z grubym dnem, dodać sok z pomarańczy i cukier, wymieszać. Gotować bez przykrycia na małym ogniu

SzczyptaSmaQ
Czekośliwka - powidła śliwkowe 186

czekośliwka? Nie każdy to wie, bo często pytają nas o to z mamą.  Czekośliwka to po prostu powidła śliwkowe z czekoladą. O istnieniu czekośliwki mama dowiedziała się od koleżanki. I jak raz ją zrobiła, tak czekośliwka zagościła w naszym domu. Większość osób robi ją jednak na ogół z kakao, mama uznała jednak że jest zdecydowanie lepsza(...)czekoladą.     Składniki:   5,5 kg śliwek (tym razem mama kupiła węgierki, czekośliwkę robimy jednak z różnych śliwek) 2 kg cukru 300 g gorzkiej czekolady   Przygotowanie:   Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, wkładamy go garnka i zasypujemy cukrem. Smażymy je 3 godziny. Kolejnego dnia smażyłyśmy je 2 godziny. Trzeciego dnia dodałyśmy połamaną czekoladę i smażyłyśmy

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania