czekolada - 27946 przepisów (strona:345/1864)

Miętowo - czekoladowy sernik na zimno 172

składniki spód * 150 g herbatników * 100 g czekolady mlecznej * 50 g masła lub margaryny * 2 łyżki śmietany kremówki masa miętowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1 pęczek miety * 75 ml syropu miętowego * 1/4 szklanki cukru pudru * 5 łyżeczek żelatyny * 100 ml śmietany kremówki masa czekoladowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżeczki żelatyny(...)saszetka czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia) * 100 ml śmietany kremówki * 1 zagęstnik do śmietany galaretka miętowa * 1/3 szklanki syropu miętowego * 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody * 1 łyżeczka żelatyny Sposób wykonania Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.  Herbatniki pokruszyć, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, żeby nie przegrzać, dodać masło

Mix smaku
Czapeczki Marshmallow 196

posypka dekoracyjna kolorowa lub czekoladowa, kolorowe perełki, błyszczący cukier, srebrne, białe, złote perełki itp. możesz również wykorzystać drobno mielone orzechy, płatki migdałów czy pokruszone suszone banany 1 tabliczka mlecznej czekolady drewniane patyczki do szaszłyków Czapeczki Marshmallow - jak zrobić? Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (blaszaną miseczkę umieść na rondlu z gotującą się wodą tak, by spód miski nie dotykał powierzchni wody(...)jedynie był ogrzewany parą) lub mikrofalówce. W niewielkich miseczkach umieść kolorowe posypki lub inne rozdrobnione dekoracje. Kiedy czekolada będzie płynna, piankę Marshmallow nadziewaj na szaszłykowy patyczek i mocz wichrz oraz boki pianki w czekoladzie (mniej więcej do połowy), po czym szybko obtaczaj w wybranej posypce dekoracyjnej. Odstaw do zastygnięcia. Kilka pianek możesz wzbogacić o uszy, wtykając w czubek pianki płatki

Moje Qulinaria
Truffles 245

love making dark chocolate truffles at home. Let’s be honest, this is a "dirty job" and a little fancy, too ;) Kocham robić w domu trufle z ciemnej czekolady,  ale szczerze mówiąć jest to dość "brudna robota", ale także luksusowa ;) Ingredients: Dark chocolate 200 gr Butter 100 gr. 1/4 - 1/2 cup cocoa powder for dusting Yolk, Instructions: Chop(...)rolling between the palms of your hands. Add more cocoa powder if they get too sticky. You can keep them in the fridge 5 days.  Składniki: Gorzka czekolada 200gr, Masło 100 gr. 1/4-1/2 kakao, jako posypka. 1 żółtko. Wykonanie: Pokroić drobna czekoladę w żaroodpornym naczyniu. Podgrzać masło w małym garnuszku. Zdjąć z ognia i pomieszać czekoladę z masłem

Kulinarna rozmowa
Lizaki z białej czekolady z cukrowymi maczkami i mlecznym confetti 144

sprzyja rozwojowi kulinarnemu jak leniwa niedziela. W moim przypadku z tendencją do słodkości :-) Przedstawiam więc lizaki z białej czekolady udekorowane cukrowymi maczkami i kolorowym, mlecznym confetti. Składniki: - biała czekolada - maczki cukrowe wielobarwne - mleczne kolorowe confetti - formy do lizaków - patyczki do lizaków Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy płynną czekoladę do udekorowanych maczkami i confetti foremek. Wkładamy patyczki. Wstawiamy masę

upichcona
Mus z gorzkiej czekolady z malinami 124

wiele, a teraz jak możemy uzupełniać je cukrami mniej kalorycznymi to częściej możemy sobie pozwolić na słodkości.  Dzisiejszą propozycją jest mus z gorzkiej czekolady słodzony ksylitolem. Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 78% 300 ml śmietany 30% 2 żółtka 2 łyżki mleka 300 g malin 100 g ksylitolu Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Maliny miksujemy z ksylitolem(...)przelewamy do 4 miseczek (użyłam słoiczków). W misce ubijamy śmietanę na sztywną pianę, w osobnej miseczce ubijamy żółtka. W kąpieli wodnej z mlekiem rozpuszczamy czekoladę, następnie łączymy z ubitymi żółtkami. Wszystko delikatnie mieszając łączymy ze śmietaną. Mus czekoladowy przelewamy na wcześniej przygotowane maliny - słoiczki wstawiamy do lodówki na 1h przed podaniem. Mus możemy udekorować np startą czekoladą

Niezły Młynek
Molekularna lasagne 268

czekoladowego cuda.  Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru.  Lasagne czekoladowa z  mlekiem. Składniki: 85 ml wody 1 g agaru 45 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 10  ml likieru orzechowego Wykonanie: Zimną wodę mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady(...)jakość, ale w jednym ręku trzymałam sprzęt, w drugiej aparat. Gotową czekoladową galaretkę kroimy w identyczne prostokąty. Następnie dokładnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiaru czekoladowych płatów. Składamy układając warstwami Czekoladę i pasma mlecznego molekularnego makaronu. Dekorujemy ulubionymi dodatkami

Malinowe Pocałunki
Muffinki brownie z malinami 115

Uwielbiamy w domu wszystkie połączenia czekolady z malinami. Brownie z malinami w wersji klasycznej czy muffinkowej piekę dość często, znika w zastraszającym tempie. Jednego dnia jest, drugiego nic nie ma ;). Inspiracją do powstałego przepisu, był przepis z bloga  Doroty . Zmieniłam proporcję, dodałam cynamon i mielone migdały. Nam bardzo smakuje. Spróbujecie?  Składniki: (12 sztuk) 120 g gorzkiej czekolady(...)cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 90 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, szczypta cynamonu, 2 duże jajka, 150 g malin (u mnie mrożone) śmietana kremówka 30%, cukier puder, maliny Czekoladę rozpuścić razem z masłem, lekko ostudzić. W misce umieścić wszystkie suche składniki, całość wymieszać. Dodać jajka i roztopioną czekoladę. Zmiksować całość przy pomocy miksera, do połączenia się wszystkich składników. Dodać

Plate of Joy
Spaghetti czekoladowe. Kuchnia molekularna. 399

Kuchnia molekularna nie jest tak mocno skomplikowana, jak się sądzi. Można w zaciszu własnego domu wyczarować  dosłowne perełki i zachwycić nie tylko siebie. Dziś spaghetti z czekolady z odrobiną likieru malinowego z malinami. Składniki: 175 ml wody 2 g agaru 85 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 15 ml likieru malinowego maliny Wykonanie: Przygotowujemy miskę z lodem i woda. Wężyki(...)minimum dwie duże strzykawki. Zimne 175 ml wody mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie napełniamy strzykawkę powstałą masą i napełniamy rurki, które wkładamy do lodowatej wody na ok 3 minuty. Następnie pustą strzykawką z odciągniętym tłokiem wypycha zawartość rurki na zewnątrz.  Podajemy z malinami

Malinowe Pocałunki
Sernik czekoladowy z malinami 1058

zrobić. Eksperyment udany w 100%. Polecam gorąco! Składniki:  Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 4 tabliczki czekolady gorzkiej Goplana (360 g) 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego (1 puszka) 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego maliny(...)papier na zewnątrz. Dno tortownicy wykładamy masą z herbatników, mocno dociskamy. Spód pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut, wyjmujemy i studzimy. Masa serowa:  Połamaną czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko oprócz czekolady miksujemy lub ucieramy ręcznie w misie miksera tylko do połączenia się

Smakowity Blog Kulinarny
Proste muffiny czekoladowe 202

samego ciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia dociśniętych szklanką do blaszki na muffinki. Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski przekładamy połamaną(...)kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Łączymy ubite jajka z przestudzoną czekoladą. Dodajemy resztę składników i miksujemy

Ciastkozercy
Trufle czekoladowe 245

Prosty przepis na najlepsze trufle czekoladowe. Pyszne, aksamitne, idealne dla miłośników czekolady. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 100 masła 50 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka likieru Amaretto kilka łyżek kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekolady razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej

Oryginalny smak
Ciasto z duszkami na halloween 170

myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około(...)szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniach Czekoladowa góra z herbatników:   200 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej 250 g masła 200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka)  Herbatniki (lub inne ciasteczka czy biszkopty) rozbijamy na drobno

Jedzeniomania
Mus czekoladowy. Czekoladoholicy łączmy się ;) 114

Czekolada. Ona zawsze Cię zrozumie. Do przygotowania 6 porcji musu czekoladowego potrzebujemy: 100 g cukru pudru 200 g gorzkiej czekolady 100 g śmietanki kremówki 30 albo 36% 4 jaja szczypta soli Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce.  Żółtka wbijamy do miski, wsypujemy cukier puder. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Miska nie może dotykać tafli(...)cukrem ubijamy cały czas trzepaczką nad parą wodną. Masa musi się zrobić jasna i gęsta :) Kiedy rysujemy trzepaczką 8, musi być cała widoczna.  Do masy jajecznej dodajemy czekoladę i wszystko mieszamy.  W drugim naczyniu ubijamy białka z 1 szczyptą soli. Białka muszą być bardzo dobrze ubite.  Do masy jajeczno - czekoladowej dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy

MamaOskarka
Ciasto czekoladowo truskawkowe (bez pieczenia) 234

arcyszybkiego ciasta, nie wymagającego pieczenia!  Ciasto bardzo czekoladowe na spodzie z moich ulubionych ciasteczek Oreo. Potrzebujemy: - 300 g ciasteczek Oreo - 110 g roztopionego (niesolonego) masła - 200 g czekolady mlecznej - 100 g czekolady gorzkiej - 200 ml śmietanki 30% - kilka truskawek - obrane migdały - podłużna forma do pieczenia - robot kuchenny Ciasteczka mielimy w robocie kuchennym. Masło roztapiamy w rondelku i wlewamy(...)Calość chwilkę mieszamy. Powstalą lepką masą wyklejamy dno formy do pieczenia. Formę wstawiamy na około 10 minut do zamrażarki. W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy!). W miedzyczasie łamiemy czekoladę na mniejsze kawałki. Nastepnie dodajemy je do gorącej śmietanki, i mieszamy do momentu aż czekolada sie rozpuści. Wyjmujemy formę z zamrażarki i na ciasteczkowy spód wylewamy masę czekoladową. Nastepnie układamy

W mojej holenderskiej kuchni
Mandarynki w czekoladzie 96

Bardzo prosta i ciekawa słodka przekąska, idealna na różnego rodzaju imprezy. Dla wielbicieli czekolady – może być wytrawna, deserowa lub mleczna... czekolada, mandarynki, wykałaczki, Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, Każdą cząstkę nadziać na wykałaczkę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać w czekoladzie cząstki mandarynek trzymając za wykałaczkę. Odstawiać do ostudzenia – wbijając wykałaczki np. w jabłko, cebulę, kapustę... .   zastawa

królestwo garów