sprawdzi jako element dekoracyjny stołu. Nie mniej jednak mus wyszedł bardzo dobry i osłodził nam to zimowe po południe. Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 45 g czekolady gorzkiej 45 g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka nalewki pomarańczowej Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Doprowadzić na małym ogniu do wrzenia(...)zdjąć. Wrzucić posiekaną czekoladę oraz cukier puder. Poczekać aż się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do wystudzenia i włożyć do lodówki. Mocno schłodzić. Następnie dodać skórkę pomarańczową oraz nalewkę. Całość zmiksować za pomocą miksera na gęstą masę, która w miarę mieszania zacznie nieco jaśnieć. Gotowy mus przełożyć do pucharków, udekorować skórką pomarańczową, startą czekoladą oraz odrobiną kakao
My simple kitchenPrzyznać się, ile pączków już dzisiaj zjedliście? ;) Ja wprawdzie nie podeślę Wam przepisu na domową produkcję tych słodkości, ale mam dla Was coś równie słodkiego - gorącą czekoladę truskawkową. W piękny, różowym kolorze - w sam raz na Walentynki :) Piliście już kiedyś taką? To polecam ją osobom którym nie straszna słodycz w buzi :) Składniki: 15 dag truskawek (użyłam mrożonych(...)białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 100 ml mleka Truskawki rozmrażamy i za pomocą blendera miksujemy na gładką pulpę. Do garnuszka wlewamy mleko oraz śmietanę i podgrzewamy, niemal do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę. Czekamy aż czekolada całkowicie się rozpuści (od czasu do czasu poruszamy garnuszkiem). Gdy to nastąpi dodajemy pulpę truskawkową
My simple kitchencukru+nasiona z 1 laski wanilii, wtedy cukier z prawdziwą wanilią pomijamy) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 150 g masła (mozna zastąpić olejem kokosowym) 150 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 jaja szczypta soli 100 g mąki gryczanej (może być inna bezglutenowa, a nawet biała tortowa) 100 g czekolady mlecznej 2 garści świeżych truskawek 2 garści listków świeżej(...)minut do przestygnięcia, przekładamy do misy malaksera i blendujemy na gladką masę. Podczas blendowania dodajemy cukier trzcinowy i waniliowy. Staramy się uzyskać jak najgładszą masę bez grudek. Gorzką czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie jajka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie (cały czas miksując) dodajemy roztopioną czekoladę, masę
Zawsze głodna!składniki spód * 150 g herbatników * 100 g czekolady mlecznej * 50 g masła lub margaryny * 2 łyżki śmietany kremówki masa miętowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1 pęczek miety * 75 ml syropu miętowego * 1/4 szklanki cukru pudru * 5 łyżeczek żelatyny * 100 ml śmietany kremówki masa czekoladowa * 500 g sera na serniki (mielonego) * 1/3 szklanki cukru pudru * 4 łyżeczki żelatyny(...)saszetka czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia) * 100 ml śmietany kremówki * 1 zagęstnik do śmietany galaretka miętowa * 1/3 szklanki syropu miętowego * 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody * 1 łyżeczka żelatyny Sposób wykonania Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, żeby nie przegrzać, dodać masło
Mix smakuposypka dekoracyjna kolorowa lub czekoladowa, kolorowe perełki, błyszczący cukier, srebrne, białe, złote perełki itp. możesz również wykorzystać drobno mielone orzechy, płatki migdałów czy pokruszone suszone banany 1 tabliczka mlecznej czekolady drewniane patyczki do szaszłyków Czapeczki Marshmallow - jak zrobić? Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (blaszaną miseczkę umieść na rondlu z gotującą się wodą tak, by spód miski nie dotykał powierzchni wody(...)jedynie był ogrzewany parą) lub mikrofalówce. W niewielkich miseczkach umieść kolorowe posypki lub inne rozdrobnione dekoracje. Kiedy czekolada będzie płynna, piankę Marshmallow nadziewaj na szaszłykowy patyczek i mocz wichrz oraz boki pianki w czekoladzie (mniej więcej do połowy), po czym szybko obtaczaj w wybranej posypce dekoracyjnej. Odstaw do zastygnięcia. Kilka pianek możesz wzbogacić o uszy, wtykając w czubek pianki płatki
Moje Qulinarialove making dark chocolate truffles at home. Let’s be honest, this is a "dirty job" and a little fancy, too ;) Kocham robić w domu trufle z ciemnej czekolady, ale szczerze mówiąć jest to dość "brudna robota", ale także luksusowa ;) Ingredients: Dark chocolate 200 gr Butter 100 gr. 1/4 - 1/2 cup cocoa powder for dusting Yolk, Instructions: Chop(...)rolling between the palms of your hands. Add more cocoa powder if they get too sticky. You can keep them in the fridge 5 days. Składniki: Gorzka czekolada 200gr, Masło 100 gr. 1/4-1/2 kakao, jako posypka. 1 żółtko. Wykonanie: Pokroić drobna czekoladę w żaroodpornym naczyniu. Podgrzać masło w małym garnuszku. Zdjąć z ognia i pomieszać czekoladę z masłem
Kulinarna rozmowasprzyja rozwojowi kulinarnemu jak leniwa niedziela. W moim przypadku z tendencją do słodkości :-) Przedstawiam więc lizaki z białej czekolady udekorowane cukrowymi maczkami i kolorowym, mlecznym confetti. Składniki: - biała czekolada - maczki cukrowe wielobarwne - mleczne kolorowe confetti - formy do lizaków - patyczki do lizaków Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy płynną czekoladę do udekorowanych maczkami i confetti foremek. Wkładamy patyczki. Wstawiamy masę
upichconawiele, a teraz jak możemy uzupełniać je cukrami mniej kalorycznymi to częściej możemy sobie pozwolić na słodkości. Dzisiejszą propozycją jest mus z gorzkiej czekolady słodzony ksylitolem. Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 78% 300 ml śmietany 30% 2 żółtka 2 łyżki mleka 300 g malin 100 g ksylitolu Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Maliny miksujemy z ksylitolem(...)przelewamy do 4 miseczek (użyłam słoiczków). W misce ubijamy śmietanę na sztywną pianę, w osobnej miseczce ubijamy żółtka. W kąpieli wodnej z mlekiem rozpuszczamy czekoladę, następnie łączymy z ubitymi żółtkami. Wszystko delikatnie mieszając łączymy ze śmietaną. Mus czekoladowy przelewamy na wcześniej przygotowane maliny - słoiczki wstawiamy do lodówki na 1h przed podaniem. Mus możemy udekorować np startą czekoladą
Niezły Młynekczekoladowego cuda. Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru. Lasagne czekoladowa z mlekiem. Składniki: 85 ml wody 1 g agaru 45 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 10 ml likieru orzechowego Wykonanie: Zimną wodę mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady(...)jakość, ale w jednym ręku trzymałam sprzęt, w drugiej aparat. Gotową czekoladową galaretkę kroimy w identyczne prostokąty. Następnie dokładnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiaru czekoladowych płatów. Składamy układając warstwami Czekoladę i pasma mlecznego molekularnego makaronu. Dekorujemy ulubionymi dodatkami
Malinowe PocałunkiUwielbiamy w domu wszystkie połączenia czekolady z malinami. Brownie z malinami w wersji klasycznej czy muffinkowej piekę dość często, znika w zastraszającym tempie. Jednego dnia jest, drugiego nic nie ma ;). Inspiracją do powstałego przepisu, był przepis z bloga Doroty . Zmieniłam proporcję, dodałam cynamon i mielone migdały. Nam bardzo smakuje. Spróbujecie? Składniki: (12 sztuk) 120 g gorzkiej czekolady(...)cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 90 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, szczypta cynamonu, 2 duże jajka, 150 g malin (u mnie mrożone) śmietana kremówka 30%, cukier puder, maliny Czekoladę rozpuścić razem z masłem, lekko ostudzić. W misce umieścić wszystkie suche składniki, całość wymieszać. Dodać jajka i roztopioną czekoladę. Zmiksować całość przy pomocy miksera, do połączenia się wszystkich składników. Dodać
Plate of JoyKuchnia molekularna nie jest tak mocno skomplikowana, jak się sądzi. Można w zaciszu własnego domu wyczarować dosłowne perełki i zachwycić nie tylko siebie. Dziś spaghetti z czekolady z odrobiną likieru malinowego z malinami. Składniki: 175 ml wody 2 g agaru 85 g gorzkiej czekolady Goplana 60% 15 ml likieru malinowego maliny Wykonanie: Przygotowujemy miskę z lodem i woda. Wężyki(...)minimum dwie duże strzykawki. Zimne 175 ml wody mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie napełniamy strzykawkę powstałą masą i napełniamy rurki, które wkładamy do lodowatej wody na ok 3 minuty. Następnie pustą strzykawką z odciągniętym tłokiem wypycha zawartość rurki na zewnątrz. Podajemy z malinami
Malinowe Pocałunkizrobić. Eksperyment udany w 100%. Polecam gorąco! Składniki: Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 4 tabliczki czekolady gorzkiej Goplana (360 g) 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego (1 puszka) 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego maliny(...)papier na zewnątrz. Dno tortownicy wykładamy masą z herbatników, mocno dociskamy. Spód pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut, wyjmujemy i studzimy. Masa serowa: Połamaną czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Wszystko oprócz czekolady miksujemy lub ucieramy ręcznie w misie miksera tylko do połączenia się
Smakowity Blog Kulinarnysamego ciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia dociśniętych szklanką do blaszki na muffinki. Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski przekładamy połamaną(...)kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski nie może dotykać wody). Po dokładnym rozpuszczeniu wszystkich składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Łączymy ubite jajka z przestudzoną czekoladą. Dodajemy resztę składników i miksujemy
CiastkozercyProsty przepis na najlepsze trufle czekoladowe. Pyszne, aksamitne, idealne dla miłośników czekolady. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 100 masła 50 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka likieru Amaretto kilka łyżek kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekolady razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej
Oryginalny smakmyśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :) Składniki na ciasto: 85 g kakao (około(...)szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniach Czekoladowa góra z herbatników: 200 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej 250 g masła 200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka) Herbatniki (lub inne ciasteczka czy biszkopty) rozbijamy na drobno
Jedzeniomania