Dziś potężna dawka kalorii! ( Ale gwarantuję Wam, że od czasu do czasu taka dawka Wam nie zaszkodzi! ). Fantastyczne, chrupiące naleśniki zapiekane z bananami i pyszną, mleczną czekoladą . Skóra naleśników fantastycznie chrupie, a delikatny krem bananowo-czekoladowy rozpływa się w ustach. Niebo w gębie! Zaszalejcie i zróbcie! SKŁADNIKI: ( dla 3-4 osób ) NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1,5 szkl * mleko(...)użyłam napój sojowy Alpro ) – ok. 2,5 szkl * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * olej – ok.0,5 szkl DODATKOWO: * miękkie banany – 3 szt * mleczna czekolada – 150 g * cukier – 1 łyżka * zimne masło – ok. 50 g PS. do nadzienia możemy dodać odrobinę rumu ;) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Składniki na naleśniki dokładnie ze sobą miksujemy
Ostra na Słodkomnie nie wyrósł taki jak się spodziewałam, biszkopt powtórzyłam a ten jak dla mnie nieudany wykorzystałam do zrobienia trufli. Dodałam praktycznie wszystko co miałam w szafkach… Trochę czekolady, nutelli, masła orzechowego typu crunchy, wiśnie ze słoiczka… Obtoczyłam w orzeszkach laskowych i mielonych migdałach… Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra(...)dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki: 250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: drobno posiekane orzechy laskowe lub włoskie zmielone migdały Masło rozpuszczamy z czekoladą. W dużej misce rozdrabniamy na kawałki
Made By Mom And Sonciastka z równie smakowitym kremem nie tylko na święta. Ciastka wzbogacimy o otręby orkiszowe by wzbogacić ich wartość odżywczą, dodamy też sporą ilość miodu :). Krem to klasyczne połączenie gorzkiej czekolady ze śliwkami - mam nadzieje że zasmakuje. Ciastka najlepsze są na drugi dzień i wtedy też smarujemy je kremem. Zaczynajmy! Porcja dla całej rodziny Czas przygotowania: 2g40min Składniki: Ciasto: 3 szklanki(...)pieczenia 1/2 łyżeczki soli 250g margaryny Bielmar PALMA 1,5 szklanki miodu 2 jajka otarta skórka z 1 świeżej pomarańczy Krem: 3 łyżki kremówki 30% tł. 100 g gorzkiej czekolady 6-7 łyżek powideł śliwkowych 6-7 łyżek kajmaku Przygotowanie: Ciastka: 1/ Margarynę utrzeć z miodem, następnie dodać dwa jajka 2/ Mąkę pszenną, otręby orkiszowe, proszek do pieczenia i sól
Kuchnia PROzdrowotnaPuszysty biszkopt, nasączony likierem kokosowym, delikatnym kremem z dodatkiem białej czekolady, która idealnie komponuje się z wiórkami kokosowymi SKŁADNIKI (forma 24 x 24 cm) Biszkopt 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 800 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady cukier waniliowy łyżeczka żelatyny 200 g wiórków kokosowych(...)połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min. Krem: Czekoladę roztopić, żelatynę zalać 5 łyżkami goręcej wody dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać roztopioną czekoladę oraz wiórki, cukier waniliowy oraz żelatynę
RAROSSAprzyjemność Connie, która jest uczulona na pszenicę), pominęłam ekstrakt z wanilii i dodałam nieco kakao dla koloru (bo lubię takie ciemniejsze pierniczki). Pierniczki przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi i oblałam czekoladą - dzięki temu po trzech dniach były już idealnie mięciutkie i pyszne, nawet rogi gwiazd. Wszystkim bardzo smakowały, choć w Danii się takich pierniczków nie jada. Być może wprowadzę nową tradycję(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 125 g masła 100 g cukru 150 g melasy 1 jajko nadzienie: 225 g powideł śliwkowych dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady (70%) Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem i przyprawą do piernika. Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDyniowe ciasto fasolowe z białą czekoladą* i malinami *w środku i na zewnątrz Jej, jakie to było dobre *.* Mistrzostwo! (ta skromność xd) Późne śniadanie, bo przecież w końcu mogę takie zjeść, to czemu nie. Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie. A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xd Przepis: 150g białej fasoli(...)puszki 100g gęstego pure z dyni hokkoido 25g mąki żytniej szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyzeczki proszku do pieczenia cynamon coś do posłodzenia 1/5 tabliczki białej czekolady + do podania(jak najwięcej Fasolę zmiksować z jajkiem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.30min. Podawać
More food, love and dreamsPostanowiłam przygotować specjalną, świąteczną wersję sernika czekoladowego, tym razem będzie to sernik czekoladowy ze śliwkami. Pomyślałam, że dodam do niego suszone śliwki… bo czekolada i śliwki to duet idealny Ponieważ to wersja świąteczna to namoczyłam je w rumie… i jeszcze coś mnie podkusiło, żeby dodać mleko skondensowane…:)I to był dobry pomysł. Sernik czekoladowy wyszedł bardzo smaczny(...)serek Philadelphia lub serek Ulubiony z Wielunia lub Turek Świeży Naturalny lub serek kremowy Piątnicy lub serek kanapkowy z Biedronki lub serek kanapkowy Pilos z Lidla ) 200 g gorzkiej czekolady 1 puszka mleka skondensowanego 3 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 175 ml kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g suszonych śliwek 150 g rumu
UgotujmyTo.plkakao 100 ml gęstej śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 120 g masła 200 g miodu dżem truskawkowy Do dekoracji: 200 g czekolady łyżeczka oleju złoty barwnik w sprayu Przygotowanie: Dzień przed pieczeniem: Kakao mieszamy z mąką w dużej misce i odstawiamy. Miód gotujemy z przyprawami korzennymi, po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Dodajemy(...)temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjmujemy i studzimy na kratce. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z łyżką oleju. Wystudzone pierniczki zanurzamy w roztopionej czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia polewy. Na koniec możemy spryskać pierniki złotym barwnikiem w sprayu
Smakowity Blog KulinarnyMożemy świętować. SKŁADNIKI: SERNIK I MUS CZEKOLADOWY: - pół kostki masła - 350 g serka 3xmielonego - 200 g serka mascarpone - 4 jajka - pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego) - pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego) - 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej - szklanka pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych /Przepis na pierniki: tutaj . - skórka pomarańczowa domowa pół szklanki POLEWA: - chałwa 200g - pół tabliczki czekolady mlecznej(...)piekarnika nagrzanego do 170st na 50 minut bez wiatraka Gdy nasz serniko piernik się piecze, przygotowujemy polewę. w garnku podgrzewamy mleko, dorzucamy masło, hałwę i połamaną w kostkę czekoladę, wszystko podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy, dodajemy serek mascarpone 50g, dokładnie mieszamy, delikatnie podgrzewamy a z masa zrobi się szklista. Upieczony sernik studzimy w otwartym piekarniku, gdy przestygnie ale nie jest
Wypisz Wymalujmojej bratowej Basi, nie obyło się jednak bez paru zmian… Po pierwsze zmieszałam zwykłe mleko z mleczkiem kokosowym, żeby zwiększyć kokosowe doznania. Po drugie wymieszałam budyń z białą czekoladą, zmiejszając jednocześnie ilość cukru. A po trzecie na wierzch posypałam ciasto uprażonymi wiórkami i mielonymi migdałami, ale można zostać przy zwykłych wiórkach kokosowych. Jedyne co mi nie pasuje(...)czubate mąki pszennej 3 łyżki maki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 paczka wiórków kokosowych 250 g 250 g masła niesolonego w temp. pokojowej 200 g białej czekolady 2 duże paczki krakersów Posypka: 5 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek mielonych migdałów lub paczka wiórek kokosowych 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz np. tutaj ). 2. Jedną szklankę
UgotujmyTo.plwyrzutów sumienia:) Lody bananowe mają zaskakująco kremową i gładką konsystencję, zwłaszcza te z dodatkiem masła orzechowego. Przygotowałam dla Was lody bananowe z migdałami, z masłem orzechowym i tartą gorzką czekoladą. Do swoich lodów bananowych możecie dodać: owoce (np. truskawki, jagody czy brzoskwinie, itp.) orzechy uprażone migdały uprażone wiórki kokosowe suszoną żurawinę rodzynki daktyle syrop klonowy miód masę kajmakową krem czekoladowe(...)chcesz je formować w "gałki" - wystarczy, ze wsadzisz pojemnik z lodami bananowymi na 20 minut do zamrażalnika. SKŁADNIKI: 3 mocno dojrzałe banany DODATKI: kilka łyżeczek startej gorzkiej czekolady kilka łyżek masła orzechowego garść migdałów w płatkach WYKONANIE: LODY BANANOWE: Banany obierz ze skórki, odkrój końcówki, wsadź do pojemnika i zamroź ok 3-4 h (u mnie cała
Słodko-Słony Świat Ilonykokos i migdały sięgam najczęściej. Kuleczki Rafaello już dla Was miałam , ciasto też , więc dziś niech będzie inna wersja tego przysmaku. Krem na kanapki! Przepyszny krem z białej czekolady połączony z chrupiącymi płatkami migdałów i dużą ilością kokosu zachwyci podniebienia nie tylko dzieciaków. Śniadanie w takim wydaniu z całą pewnością poprawi humor na cały dzień! SKŁADNIKI: * biała czekolada(...)śmietana 30% słodka – 150 g * wiórki kokosowe – 50 g * płatki migdałów – 30 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Czekoladę łamiemy na kawałki. Do garnuszka wlewamy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu. Zalewamy nią połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wsypujemy kokos i podprażone na suchej patelni płatki migdałów. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie przekładamy do pojemniczka
Ostra na Słodkopracy , szkole … do popołudniowej kawy albo jako osłoda na wycieczce za miasto! Polecam! SKŁADNIKI : ( mała keksówka ) BIAŁA WARSTWA : * masło – 25 g * miód – 1 łyżeczka * biała czekolada – 80 g * ryż preparowany – 40 g CIEMNA WARSTWA : * masło – 25 g * miód – 1 łyżka * mleczna czekolada – 80 g * ryż preparowany – 60 g SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA: Formę do keksa wykładamy papierem do pieczenia. BIAŁA WARSTWA : Roztapiamy masło , miód i białą czekoladę w kąpieli wodnej. Ja używam TEJ – doskonale się topi i doskonale smakuje! W tym czasie ryż delikatnie prażymy na patelni, a następnie wsypujemy do roztopionej masy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do foremki. Wygładzamy i dociskamy. CIEMNA WARSTWA : Robimy dokładnie to samo
Ostra na Słodkomnie zwykle pada , kiedy ktoś mnie pyta na co mam ochotę. To właśnie naleśniki są tym daniem , którego nigdy nie mam dosyć! Z bananami … toffi … z czekoladą … z jabłkami … serem … zapiekane …. po góralsku … – i wiele wiele innych jeszcze u mnie na blogu! A dziś mam dla Was przepis na kolejne(...)razem z musem truskawkowym i czekoladą. W sklepach są już pierwsze truskawki , dlatego też nie mogłam się opędzić. I choc nie są tak smaczne , jak te , które będziemy mieć w lecie , to i tak smakowały obłędnie w takim wydaniu! Polecam! SKŁADNIKI : * mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko
Ostra na SłodkoMazurek z marcepanem i różą to jeden z najlepszych mazurków jakie jadłam. Słodycz marcepanu i konfitury z róży przełamana gorzką czekoladą nadaje ciastu idealnego smaku i zachęca do sięgnięcia po kolejny kawałek. Polecam na Wielkanoc. Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Składniki : ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru(...)śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli ok. 250 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) ok. 50 g konfitury z róży 70 g gorzkiej czekolady 40 g masła Mazurek z Marcepanem i Konfiturą z Róży - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę
Słodka Strona