Fajnie jest zacząć dzień od nietypowego śniadania. Naprawdę! Moje wczorajsze wyglądało mniej więcej tak ;) Jak już wiecie z wcześniejszych postów, biorę udział w konkursie organizowanym
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam dania mączne, dlatego kiedy poczytałam o konkursie #MasterTuńczyk wiedziałam, że przygotuję jakiś makaron, pierogi itp potrawy. Nie mogłam się tylko zdecydować, co dokładnie to będzie
Kuchnia w czekoladzieTen, kto śledzi mojego Instagrama , wie już, że pierwsze tegoroczne ciasto z rabarbarem i bezą było, jak by to delikatnie powiedzieć... pyszną, kruchą i słodką porażką
Kuchnia w czekoladzieNie będę ukrywać, że u mnie to jednak tradycyjne naleśniki rządzą, ale od czasu do czasu można się pokusić o odrobinę szaleństwa ;) Dlatego przedstawiam Wam dziś
Kuchnia w czekoladzieWypieków z rabarbarem ostatnio u mnie dużo. Sama nie wiem, co mnie tak na niego naszło, ale jak już kupię, to i wykorzystać muszę ;) Zresztą, na
Kuchnia w czekoladzieJuż gdzieś wspominałam, że ze szparagami mam do czynienia od zaledwie kilku lat, góra trzech. W sumie to chyba gdzieś od momentu założenia bloga, kiedy stwierdziłam
Kuchnia w czekoladzieNie robię zbyt wielu past, sama nie wiem dlaczego, bo oboje z M. bardzo je lubimy. Chyba po prostu o nich zapomniałam ;) Aż do tego momentu
Kuchnia w czekoladzieszczęście (bynajmniej w mojej okolicy). Dlatego też jak tylko go zauważyłam od razu musiałam go mieć. I tak właśnie popiekłam pyszne babeczki z kwaskowatym rabarbarem i dodatkiem kostki białej czekolady w środku. Pyszne, puszyste babeczki, proste w przygotowaniu, idealne z każdymi owocami. Polecam na różnego rodzaju imprezy, spotkania lub tak po prostu do kawki :) Składniki na 10 babeczek(...)szklanki mąki * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 4 łyżki cukru * 1 szklanka mleka * 1 jajko * 1/2 szklanki oleju * 10 kostek białej czekolady * 2 łodygi rabarbaru * cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki (prócz rabarbaru, czekolady i cukru pudru) umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Do każdej wylewać ciasta do 3/4 wysokości papilotek. W każdą
Zrób to smaczniesztuk) 100g miękkiego masła 100g miałkiego, brazowego cukru 1 łyżka golden syrup 150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 50g kropelek z czekolady - u mnie mleczna, ale ciemna też zadziała Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Ubij mikserem masło, cukier i golden syrup - powinna powstać kremowa, jasna masa. Wmieszaj makę(...)wanilię i czekoladę. Ewentualnie zostaw w lodówce na godzinę - jeśli ciasto wydaje się za miękkie. Rozdziel ciasto na 15 części i zroluj je w rękach tak, by powstały kulki ( mnie wyszło dokładnie 12 formowanych moja ulubiona łyżka ). Gotowe układaj, bez spłaszczania i zachowujac odstępy, na przygotowanej blaszce. Piecz przez około 10 minut, lub do jasno-złotego koloru. Zostaw na kilka
Lejdi of the houseZnacie takie ciasto jak bananowiec? Mam jego klasyczną (no prawie) wersję na blogu już od jakiegoś czasu, a ostatnio, w sumie trochę z przymusu, bo miałam
Kuchnia w czekoladzieMożna go podawać również do mięs. Nie warto odmawiać sobie miechunki w każdej postaci, bo jej spożywanie to prawdziwa przyjemność dla zdrowia ! Składniki: 5 owoców miechunki pomidorowej, 2 tabliczki czekolady, łyżka mleka. Czekoladę rozkruszyć, dodać łyżkę mleka i całość roztopić w kąpieli wodnej. Owoce miechunki nabić na patyczki do szaszłyków. Gdy czekolada się rozpuści, maczać miechunkę i układać na papierze(...)pieczenia. Odstawić do zastygnięcia. Można też zjadać maczając miechunkę w gorącej czekoladzie. Ale miechunka to także dobry materiał na zdrowotne nalewki lub napary. Nalewkę przyrządzoną na bazie wina (100 g pokrojonego owocu na 0,5 l ciepłego wina) można pić dwa razy dziennie po 15 ml. Wspomaga pracę serca, wzmacnia odporność, obniża poziom cholesterolu. Z kolei napar można stosować
w mojej kuchniWiosna w tym roku wyjątkowo nas rozpieszcza swoją aurą. Wszystko dookoła kwitnie zdecydowanie szybciej, trawa rośnie jak szalona, a słońce ogrzewa nas swoimi promieniami. Człowiekowi nie
Kuchnia w czekoladzieWaszego poszukiwania nowych smaków! Składniki na 4 – 5 porcji 4 żółtka 400 ml śmietanki kremówki 30% 4 łyżki wody różanej ziarenka z 1 laski wanilii 100 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru kilka łyżeczek brązowego cukru Wykonanie Żółtka wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą razem z cukrem na gładką masę, tak, aby cukier połączył się nam z masą żółtkową(...)Odstawiamy. W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną na kawałki białą czekoladą oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Nie zagotowujemy, lecz mocno podgrzewamy. Śmietankę łączymy z masą żółtkową. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę przelewamy do kokilek, ramekinów lub żaroodpornych salaterek, które umieszczamy na najgłębszej blasze piekarnikowej. Blachę podlewamy wodą tak, aby sięgała do połowy kokilek. Blacha powinna znajdować się na środkowych
Raj dla PodniebieniaWiele jest przetworów "zdrowotnych", które możemy sami przygotować i czerpać z ich korzyści gdy łapie przeziębienie, grypa lub jeszcze inna choroba. Miód z mniszka lekarskiego, orzechówka
Kuchnia w czekoladziesię wyłącznie nimi. Dlatego... ... przy weekendzie warto zastanowić się, jak przełamać śniadaniową rutynę. I jednocześnie wykorzystać czerstwe pieczywo, aby uniknąć zbytniego marnowania jedzenia ;) PUDDING CHLEBOWY Z GRUSZKĄ, CZEKOLADĄ I BAKALIAMI (dla 6-8 osób) 300 g czerstwego pieczywa 3 jajka rozm. M 2 szklanki mleka szczypta soli 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki(...)mielonego kardamonu garść orzechów włoskich 1 duża gruszka 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady dodatkowo: odrobina oleju do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 (przy termoobiegu do 160) stopni Celsjusza. Pieczywo rozdrabniam palcami na małe kawałki. Jajka roztrzepuję ze solą i miodem, dodaję mleko, cynamon, kardamon i mieszam. Formę ceramiczną (najlepiej!) smaruję delikatnie niewielką ilością oleju
W kuchni Karmel-itki