łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem(...)ekstraktu. Duży wybór mleka kokosowego i śmietanki kokosowej jest np. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też kupuję angielski krem czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku
Cztery FajeryW tym roku wyjątkowo dużo było u nas śliwek. Zbieraliśmy wiaderkami razem na trzy rodziny, a i tak na czubku jeszcze sporo zostało. Kompotów się
Kuchnia w czekoladzieZnudziły się Wam tradycyjne mielone? Jeśli tak, to z przyjemnością oddaję w Wasze ręce przepis na kotlety, faszerowane pieczarkami i serem, a następnie zapiekane w piekarniku
Kuchnia w czekoladzieniż pół godziny, tym bardziej zachęcam. *foremka 25*34 cm Składniki: duża paczka herbatników 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g) 330 ml śmietanki kremówki tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki cukru pudru 150 g cappuccino czekoladowego (w proszku) 8 łyżeczek żelatyny 1,5 szklanki malin Foremkę do ciasta wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć połowę herbatników. Czekoladę(...)Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Zmiksować, podzielić na połowę. Do jednej części dodać cappuccino i maliny, do drugiej połowę czekolady. Na herbatniki wyłożyć masę z cappuccino i przykryć ją warstwą herbatników. Wyłożyć drugą masę. Wierzch posypać pozostałą czekoladą. Wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajajka wielkość M 1 budyń śmietankowy 50 g pierników katarzynki Kopernik 1 i 1/2 mango 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej 150 g pierników nadziewanych pomarańczowych Kopernik polewa: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki śmietanki kremówki dekoracja: mango melisa pierniki pralina piernikowa Spód sernika: 200 g pierników rozdrobniłam blenderem. 50 g odłożyłam do sera(...)uchylam drzwiczki, sernik będzie się studził. Sernik ma być ścięty, ale nawet jak wydaje nam się że jest luźny on dojdzie jak wystygnie. Zimny wstawiam do lodówki. Polewa: Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i wlewam do czekolady gorącej. Śmietanę ubijam mikserem na sztywno
wesoła kuchniaakurat bardzo lubię białą czekoladę więc skladniki mi pasowały a przepis mam z gazety bez autora. składniki na ciasto blaszka o średnicy 26 cm 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1 kostka kasi do pieczenia 3 łyżki wody ,troszkę soli wszystkie składniki wyrobić i na 30 min do lodówki a potem ciasto rozwałkować i do blaszki ,podpiec ciasto(...)temp180 st krem do ciasta składniki 2 czekolady białe czyli 200g 1 opakowanie serka mascarpone 250 g owoce takie jakie macie akurat sezonowe ja miałam borówki ,maliny i troszkę ananasa a na koniec posypałam kokosem przygotowanie Czekoladę roztopić na parze, zdiąć i połączyć z serkiem mascarpone ,masę wykładamy na podpieczony spód a na to owoce i dekorujemy wedle uznania . Polecam
Moje WyrobyDzisiejsza propozycja jest stricte śniadaniowa. Przynajmniej ja zjadłam ze smakiem właśnie na pierwsze śniadanie, kiedy w lodówce nic wiele nie zostało, a zakupy musiałam odłożyć na
Kuchnia w czekoladzieDziś mam dla Was kilka przepisów, które sprawdzą się przede wszystkim na wszelkich imprezach w gronie rodziny lub znajomych, kiedy to dwoimy się i troimy by
Kuchnia w czekoladzieNie od dziś wiadomo, że najpopularniejsza włoska sałatka, to ta z mozzarellą i pomidorem. Z dodatkiem zielonych liści bazylii ma symbolizować barwy flagi tego kraju. Zazwyczaj
Kuchnia w czekoladzieNie ma kuchni włoskiej bez makaronu! I mnie też nie ma, bo minimum raz w tygodniu makaron na obiad musi być, pod różną postacią oczywiście i
Kuchnia w czekoladzieMuszę się Wam do czegoś przyznać! Nie przepadam za melonem i jeszcze nie udało mi się go zjeść nigdy tak ot, samego, bez żadnych dodatków. Przynajmniej
Kuchnia w czekoladzieOstatni już przepis, który "puszczam" jako konkursowy Galbani ;) Nie wyobrażam sobie kuchni włoskiej bez pizzy i szczerze marzy mi się spróbowanie takowej właśnie tam, na miejscu
Kuchnia w czekoladzieCzekośliwkę robię co roku. Kiedyś robiłam powidła śliwkowe, ale odkąd poznałam smak śliwki z czekoladą to nie wyobrażam sobie, żeby nie mieć jej w swoich zimowych zapasach. Wspaniała do naleśników, rogalików, gofrów, kanapek, ale również do podjadania łyżką ze słoika :) Składniki: 2,5 kg. śliwek 1 szklanka cukru 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g.) 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Śliwki(...)końca nie odparował, ale ja takie lubię :) Po tym czasie śliwki zblendować blenderem i ponownie zagotować. Dodać kakao i gotować jeszcze 15-20 minut, następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i gotować kolejne 15 minut. Możecie dodać więcej cukru, lub więcej czekolady to już według smaku. Gorącą czekośliwkę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i zostawić do wystudzenia. Następnie słoiki wstawić
Agusiowe smakołykiorzechową nutą bardzo łatwo przygotować w zdrowszej wersji w domowym zaciszu. Potrzebujesz do nich ledwie 4 składników. Możesz tak jak ja wzbogacić je o dodatki np. o posiekaną gorzką czekoladę. Na ich bazie możesz przygotować potem spód do ciasta (przygotuj je wtedy bez dodatków) lub po prostu pochrupać do herbaty. Świetnie będą pasowały przede wszystkim do sernika(...)szklanka mąki owsianej (można zastąpić pszenną pełnoziarnistą, orkiszową, ryżową) 3 łyżki masła orzechowego bez cukru i soli 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 20g posiekanej gorzkiej czekolady *w wersji bezglutenowej użyj mąki owsianej bezglutenowej Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz czekolady zagnieść na jednolitą masę, dodać posiekaną czekoladę, połączyć. Odstawić na 60 minut do lodówki lub 20 minut do zamrażalki
Fabryka pomysłówSpotykając się po raz pierwszy z tym połączeniem, prawie postukałam się w czoło. Jak można jeść arbuza z serem feta?! Zaryzykowałam i zdecydowanie potwierdzam, że się
Kuchnia w czekoladzie