ilość borówek i chciałam je wykorzystać -zrobiłam sernik przepyszny i błyskawiczne do przygotowania.Wyszedł bardzo kremowy i delikatny,pyszne boróweczki , spód z ciastek hitów czekoladowy i polewa z białej czekolady sprawiły ,że był to najszybciej zrobiony ale i najszybciej zjedzony sernik jaki robiłam-polecam gorąco do kawki..... Składniki: forma o śr. 23cm Spód: 200g markiz kakowych (ja użyłam ciastek(...)kremem czekoladowym) 40g masła Masa serowa: 800g sera 1szkl cukru pudru 1 budyń waniliowy (proszek - 40g) 50g miękkiego masła 3 jajka Dodatkowo: 250g borówek amerykańskich tabliczka białej czekolady 2 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Spód: Ciastka przepołowić na pół i umieścić w malakserze, dodać masło i zmiksować wszystko na proszek. Wysypać go na dno tortownicy (jeżeli używacie takiej tradycyjnej
Swojskie jedzonkoJakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na chleb wieloziarnisty, gdzie nie było ani grama drożdży i zakwasu. Ciężki, chrupiący i uzależniający! Ostatnio, na wzór właśnie
Kuchnia w czekoladzieWróciłam ;) Pamięcią oczywiście do lat dzieciństwa i pięknych krzaków czerwonej porzeczki, która rosła tuż przy rodzinnym domu. Nie było ich dużo, ale jednak... zbierać trzeba było
Kuchnia w czekoladzieBłyskawiczny, pyszny deser, który może być zwykłą przekąską lub królować na niejednej imprezie. Babeczki rozpływają się w ustach, a płynna czekolada w połączeniu z malinami smakuje wspaniale. składniki na : 15- 16 babeczek 250 g gorzkiej czekolady 175 g masła 125 g cukru pudru 75 g mąki 5 jajek 200 g malin Czekoladę razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Mąkę(...)cukier, jajka miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy i wlewamy do foremek dodając po 2 maliny do każdej babeczki. Pieczemy 8 minut w temp. 200 stopni C. Najlepiej smakują na ciepło w towarzystwie różnych owoców. Możecie wykorzystać wcześniej wspomniane maliny, a także borówki, porzeczkę
noteskulinarnyfigaUwielbiam naleśniki. Każde jedne, choć te "wytrawne" chyba jednak bardziej. Na słodko często brakuje mi pomysłów i są po prostu z serem i cukrem pudrem. Wiem
Kuchnia w czekoladzieCiasto składające się tylko z 4 podstawowych składników + 2 dodatków w postaci owoców i czekolady, puchate i mięciutkie, o maślanym smaku przemieszanym z czereśniami i białą czekoladą- genialne ciasto biszkoptowe! 😋 Dlaczego genialne?! 🤔 Ponieważ jest to ciasto, do którego nie trzeba odpalać piekarnika, bo przygotujesz je... na patelni‼️ Dodatkowo całkowity czas, zarówno przygotowania jak i 'pieczenia' to tylko 15 minut(...)owocami❗️ Patelnia 28cm*: * jajka- 3 szt. * cukier- 3 łyżki * rozpuszczone masło- 40 g + do posmarowania patelni * maka pszenna- 80 g * czereśnie- 400 g (+ ewentualnie mała garść na wierzch) * biała czekolada- 6 kostek * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka, opcjonalnie Czereśnie wypestkować (ja przekrawałam na pół, ale mogą być w całości). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puch
Kraina Miodem PłynącaMam w domu niejadka, któremu ciągle coś nie pasuje. Nie ma dnia bez marudzenia i proszenia o to, by zjadł choć odrobinę czegoś "normalnego". Tak było
Kuchnia w czekoladzieczekoholiczki, to prawdziwa uczta dla zmysłów :) Jego dodatkowym atutem jest to, że nie wymaga pieczenia. W musie pominęłam cukier, ale ta wersja jest tylko dla odważnych ;), lubiących smak gorzkiej czekolady. Już za moment wakacje, na które czekam chyba bardziej niż moje dzieci ;) Pilnowanie ich planu dnia i realizowanie mojego to nie lada wyzwanie. Już za chwileczkę, już za momencik... Składniki(...)herabtników (typu be-be) 250 g gorzkiej czekolady 300 ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%) 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła maliny Wykonanie: Herbatniki zmiksować do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 20 cm). Równomiernie rozprowadzić. Na ciasteczkowy spód ułożyć warstwę malin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
zadanie-gotowanieZbierając w tamtym roku kwiaty dzikiej róży, miałam w planach zrobić właśnie tenże cukier. Coś mnie jednak podkusiło, że konfitura będzie lepsza, że dodam do pączków
Kuchnia w czekoladzieformę trzymają;) Jeśli lubicie mało orzechowe, spróbujcie. 200 g gładkiego masła orzechowego 130 g cukru pudru 50 g ciemnego cukru muscovado 50 g miękkiego masła Dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Do miski przekładamy miękkie masło, masło orzechowe oraz oba cukry. Miksujemy przez chwilę, aż do połączenia się składników (w masie mogą zostać grudki(...)przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (20x20cm – ja wyłożyłam mniej więcej na 3/4 formy), wyrównujemy. W żaroodpornej misce lub rondelku umieszczamy masło oraz połamane na kostki czekolady. Umieszczamy go na drugim rondelku wypełnionym niewielką ilością wody i stawiamy na palniku. Podgrzewamy na małej mocy, aż do roztopienia się czekolad. Polewę czekoladową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia
Smaki Na Talerzużywności i wykorzystywanie tzw. "resztek" w kuchni. Składniki na 3 porcje: aquafaba z 1 puszki ciecierzycy 1 tabliczka gorzkiej czekoladowy (najlepiej min. 70%) 1 mango 1 szczypta cynamonu Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej*. Poczekać, aż przestygnie. Aquafabę miksować na wysokich obrotach miksera, aż ubije się piana ok 5 minut. Wlewać powoli czekoladę i mieszać ostrożnie łyżką. Przelać do półmisków(...)patelnię i trzymać, aż zmięknie ok 4 minut. Posypać cynamonem i wymieszać. Wyłożyć na mus czekoladowy i przystroić listkami mięty. * Zagotować wodę w garnku, nad garnkiem postawić miskę z czekoladą i rozpuszczać czekoladę, regularnie mieszając. 1 porcja zawiera ok.: 295 kcal 5 g białka 12 g tłuszczu 42 g węglowodanów Po więcej informacji o aquafabie zapraszam na stronę http://aquafaba.com
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznygorącej wody 2 łyżki oleju kokosowego Wypełnienie: 50 g rodzynek lub żurawiny 2 – 3 łyżki masła orzechowego 30 g orzechów laskowych Dodatkowo: jagły ekspandowane (ekspandowana kasza jaglana) czekolada lub polewa (100 g) Sposób przygotowania: Opłukaną kaszę jaglaną zalej gorącą wodą, dodaj do niej cukier i całość gotuj do momentu zmięknięcia kaszy (ok. 10 – 15 minut). W międzyczasie możesz(...)część. Teraz usunęłam foremkę, a batony obkleiłam ekspandowaną jagłą. Tak przygotowane batony włóż do lodówki na 10 minut. W tym czasie przygotuj polewę lub w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę (z dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego). Lekko zmrożone batony oblej czekoladą i włóż do lodówki do zastygnięcia czekolady. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię
Via Gustotruskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W tym przepisie nie dodaję białej czekolady, a dzieci go po prostu uwielbiają! Aby tort wyglądał naprawdę oryginalnie proponuję przygotować go w prostokątnym pojemniku (np. plastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt, a także sporą wysokość tortu. Składniki(...)herbatników petit beurre po ok. 100 g 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki (min. 30%) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady
Korniszonkipudru 1-1,5 łyżeczki suszonej mięty 1-2 łyżeczki żelatyny opcjonalnie można również dodać odrobinę kropli miętowych dla zaakcentowania smaku oraz zielonego barwnika spożywczego Dodatkowo: 150 g mlecznej czekolady 50 g białej czekolady Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Obroty miksera nieco zmniejszamy i cienkim strumieniem wlewamy maślankę oraz olej. Następnie dodajemy mąkę(...)pozostałej śmietany, miksujemy. Wtedy też dodajemy zielony barwnik oraz krople miętowe (nie za dużo jednak). Masę rozprowadzamy na wystudzonym cieście. Odstawiamy do schłodzenia. Następnie dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (jeśli chcecie zrobić na śmietanie jedynie esy-floresy nie trzeba wykorzystywać całej podanej w przepisie czekolady). Ciasto przechowujemy w lodówce
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Krem do przełożenia blatów: 250 g śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g konfitury różanej Do nasączenia biszkoptu: kieliszek nalewki różanej 100 ml wody przegotowanej wyciśnięty sok z połowy cytryny Krem do dekoracji: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru różowy(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie partiami dodać ubitą śmietanę kremówkę. Poncz: Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Pierwszy blat
RAROSSA