Ciasto składające się tylko z 4 podstawowych składników + 2 dodatków w postaci owoców i czekolady, puchate i mięciutkie, o maślanym smaku przemieszanym z czereśniami i białą czekoladą- genialne ciasto biszkoptowe! 😋 Dlaczego genialne?! 🤔 Ponieważ jest to ciasto, do którego nie trzeba odpalać piekarnika, bo przygotujesz je... na patelni‼️ Dodatkowo całkowity czas, zarówno przygotowania jak i 'pieczenia' to tylko 15 minut(...)owocami❗️ Patelnia 28cm*: * jajka- 3 szt. * cukier- 3 łyżki * rozpuszczone masło- 40 g + do posmarowania patelni * maka pszenna- 80 g * czereśnie- 400 g (+ ewentualnie mała garść na wierzch) * biała czekolada- 6 kostek * ekstrakt z wanilii- 1 łyżeczka, opcjonalnie Czereśnie wypestkować (ja przekrawałam na pół, ale mogą być w całości). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puch
Kraina Miodem PłynącaMam w domu niejadka, któremu ciągle coś nie pasuje. Nie ma dnia bez marudzenia i proszenia o to, by zjadł choć odrobinę czegoś "normalnego". Tak było
Kuchnia w czekoladzieczekoholiczki, to prawdziwa uczta dla zmysłów :) Jego dodatkowym atutem jest to, że nie wymaga pieczenia. W musie pominęłam cukier, ale ta wersja jest tylko dla odważnych ;), lubiących smak gorzkiej czekolady. Już za moment wakacje, na które czekam chyba bardziej niż moje dzieci ;) Pilnowanie ich planu dnia i realizowanie mojego to nie lada wyzwanie. Już za chwileczkę, już za momencik... Składniki(...)herabtników (typu be-be) 250 g gorzkiej czekolady 300 ml słodkiej śmietanki (30 lub 36%) 1-2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła maliny Wykonanie: Herbatniki zmiksować do uzyskania konsystencji piasku. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (o średnicy 20 cm). Równomiernie rozprowadzić. Na ciasteczkowy spód ułożyć warstwę malin. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej
zadanie-gotowanieZbierając w tamtym roku kwiaty dzikiej róży, miałam w planach zrobić właśnie tenże cukier. Coś mnie jednak podkusiło, że konfitura będzie lepsza, że dodam do pączków
Kuchnia w czekoladzieformę trzymają;) Jeśli lubicie mało orzechowe, spróbujcie. 200 g gładkiego masła orzechowego 130 g cukru pudru 50 g ciemnego cukru muscovado 50 g miękkiego masła Dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Do miski przekładamy miękkie masło, masło orzechowe oraz oba cukry. Miksujemy przez chwilę, aż do połączenia się składników (w masie mogą zostać grudki(...)przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (20x20cm – ja wyłożyłam mniej więcej na 3/4 formy), wyrównujemy. W żaroodpornej misce lub rondelku umieszczamy masło oraz połamane na kostki czekolady. Umieszczamy go na drugim rondelku wypełnionym niewielką ilością wody i stawiamy na palniku. Podgrzewamy na małej mocy, aż do roztopienia się czekolad. Polewę czekoladową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia
Smaki Na Talerzużywności i wykorzystywanie tzw. "resztek" w kuchni. Składniki na 3 porcje: aquafaba z 1 puszki ciecierzycy 1 tabliczka gorzkiej czekoladowy (najlepiej min. 70%) 1 mango 1 szczypta cynamonu Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej*. Poczekać, aż przestygnie. Aquafabę miksować na wysokich obrotach miksera, aż ubije się piana ok 5 minut. Wlewać powoli czekoladę i mieszać ostrożnie łyżką. Przelać do półmisków(...)patelnię i trzymać, aż zmięknie ok 4 minut. Posypać cynamonem i wymieszać. Wyłożyć na mus czekoladowy i przystroić listkami mięty. * Zagotować wodę w garnku, nad garnkiem postawić miskę z czekoladą i rozpuszczać czekoladę, regularnie mieszając. 1 porcja zawiera ok.: 295 kcal 5 g białka 12 g tłuszczu 42 g węglowodanów Po więcej informacji o aquafabie zapraszam na stronę http://aquafaba.com
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznygorącej wody 2 łyżki oleju kokosowego Wypełnienie: 50 g rodzynek lub żurawiny 2 – 3 łyżki masła orzechowego 30 g orzechów laskowych Dodatkowo: jagły ekspandowane (ekspandowana kasza jaglana) czekolada lub polewa (100 g) Sposób przygotowania: Opłukaną kaszę jaglaną zalej gorącą wodą, dodaj do niej cukier i całość gotuj do momentu zmięknięcia kaszy (ok. 10 – 15 minut). W międzyczasie możesz(...)część. Teraz usunęłam foremkę, a batony obkleiłam ekspandowaną jagłą. Tak przygotowane batony włóż do lodówki na 10 minut. W tym czasie przygotuj polewę lub w kąpieli wodnej roztop gorzką czekoladę (z dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego). Lekko zmrożone batony oblej czekoladą i włóż do lodówki do zastygnięcia czekolady. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię
Via Gustotruskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W tym przepisie nie dodaję białej czekolady, a dzieci go po prostu uwielbiają! Aby tort wyglądał naprawdę oryginalnie proponuję przygotować go w prostokątnym pojemniku (np. plastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt, a także sporą wysokość tortu. Składniki(...)herbatników petit beurre po ok. 100 g 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki (min. 30%) 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady
Korniszonkipudru 1-1,5 łyżeczki suszonej mięty 1-2 łyżeczki żelatyny opcjonalnie można również dodać odrobinę kropli miętowych dla zaakcentowania smaku oraz zielonego barwnika spożywczego Dodatkowo: 150 g mlecznej czekolady 50 g białej czekolady Jajka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną masę. Obroty miksera nieco zmniejszamy i cienkim strumieniem wlewamy maślankę oraz olej. Następnie dodajemy mąkę(...)pozostałej śmietany, miksujemy. Wtedy też dodajemy zielony barwnik oraz krople miętowe (nie za dużo jednak). Masę rozprowadzamy na wystudzonym cieście. Odstawiamy do schłodzenia. Następnie dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą (jeśli chcecie zrobić na śmietanie jedynie esy-floresy nie trzeba wykorzystywać całej podanej w przepisie czekolady). Ciasto przechowujemy w lodówce
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt : 5 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Krem do przełożenia blatów: 250 g śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g konfitury różanej Do nasączenia biszkoptu: kieliszek nalewki różanej 100 ml wody przegotowanej wyciśnięty sok z połowy cytryny Krem do dekoracji: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru różowy(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Krem: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować z białą czekoladą. Następnie partiami dodać ubitą śmietanę kremówkę. Poncz: Składniki ponczu połączyć i wymieszać. Pierwszy blat
RAROSSAWeganką nie jestem, nie jestem nawet wegetarianką, ale od czasu do czasu lubię spróbować czegoś nowego, a że Mąż ciecierzycę wielbi, to te kotlety koniecznie musiałam
Kuchnia w czekoladzielekkie zarazem. Nie trzeba go nasączać. Podczas krojenia na porcje, bita śmietana nie zsuwa się i nie oddziela od ciasta. SKŁADNIKI 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej 150 ml mleka lub wody 150 g cukru 2 jajka 135 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)czereśni KREM 500 g śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżka cukru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy
cool and mintymiękkiego masła • 120 g brązowego cukru • 1 jajko • 200 g mąki pszennej tortowej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • cukier wanilinowy • około 80 g dodatków: czekoladowych jajeczek, orzechów, czekolady, M&M’s, migdałów w czekoladzie lub posiekanej czekolady deserowej Sposób przygotowania: 1. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na najwyższych obrotach przez 2 minuty. 2. Dodać pozostałe składniki oprócz dodatków(...)kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko lekko wcisnąć wybrane dodatki. U mnie to były kawałeczki czekolady deserowej. 6. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC w opcji termoobieg (jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas należy ustawić piekarnik w opcjii góra-dół 180oC) i piec przez około
W mojej kuchniŚrodek dnia, a ja korzystam z wolnej chwili ;) To się często nie zdarza, ale dziś z racji niedzieli mamy w domu Tatę, który postanowił zabrać dzieciaki
Kuchnia w czekoladzieNie wiecie nawet ile czasu zajęło mi napisanie tego przepisu w całości, od a do z. Urodziny Adaś miał początkiem maja, przy czym obchodził końcem kwietnia
Kuchnia w czekoladzie