czekolada - 27946 przepisów (strona:379/1864)

Walentynkowy przepis ratunkowy + ciekawa historia 110

przepis: Składniki: 200 g migdałów 100-120 g cukru pudru 50 ml amaretto (lub ciemnego rumu, w totalnej ostateczności 30 ml wódki) Kilka kropel olejku migdałowego 1 tabliczka białej czekolady Nieduża łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki (od 30% w górę) Barwnik spożywczy Ozdoby – figurki cukrowe, kuleczki, brokat jadalny, czy – jak szaleć do szaleć – jadalne złoto Przygotowanie: Migdały wrzucamy(...)miałam, więc radziłam sobie ręcznie. Gotowe marcepanki wkładamy do lodówki, aby schłodziły się. Jeżeli bardzo zależy Wam na czasie, po prostu włóżcie do zamrażalnika na czas przygotowywania polewy. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i śmietankę. Po uzyskaniu gładkiej, płynnej masy dodajemy barwnik. Ja korzystam z barwników spożywczych w proszku. W tym przypadku użyłam czerwonego w ilości

Kate's Kitchen
Barszcz czerwony z ziemniakami 225

Przyznawać się bez bicia, kto lubi zabielany barszcz czerwony? Obowiązkowo z jajkiem oczywiście! Ja rzadko kiedy robię, ale jakiś czas temu Olek mnie poprosił o czerwoną

Kuchnia w czekoladzie
Domowe toffifee 170

domowe toffifee Składniki masło orzechowe lub migdałowe (u mnie 3 łyżki) syrop klonowy (2-3 łyżki) cukier kokosowy/trzcinowy (1 łyżka) olej kokosowy (3 łyżki) orzechy laskowe (opcjonalnie) gorzka czekolada Wykonanie Do garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy... 😋 Do foremki wrzucamy orzecha laskowego ( u mnie większość(...)wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową. UWAGI Toffifee robiłam na dwa sposoby. Pierwszy to ten z syropem klonowym, a drugi z daktylami. Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby były miękkie (to ułatwi blendowanie). Po 5 minutach odcedzamy i blendujemy na papkę. Gotową

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Ciasto czekoladowo-cynamonowe z kremem mascarpone 109

przygotowania ciasta potrzebujemy: • 2 tabliczki mlecznej czekolady ( 1 mleczna i 1 gorzka) • kostka masła • 3 jajka • 3/4 szklanki cukru pudru • 3 łyżki mąki • 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie ciasta: • Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem pokrojonym na małe kawałki. • Czekolada nie może się zagotować. Jak się już rozpuści to odstawić do wystygnięcia. • Jajka utrzeć z cukrem(...)puszystą masę. • Do masy jajecznej powoli wlewać ostudzoną czekoladę i cały czas miksować na niskich obrotach. • Na koniec do ciasta dodajemy mąkę i cynamon. Wszystko delikatnie mieszamy. • Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 30 minut. Ciasto będzie wilgotne i zawsze oblepi patyczek podczas sprawdzania. Do przygotowania kremu potrzebujemy: • 250 g mascarpone

KUCHNIA POLSKA
Schab faszerowany polędwicą i suszoną śliwką 211

Zdaję sobie sprawę, że Ameryki nie odkryłam, ale schab, który przygotowałam na świąteczny obiad u Rodziców smakował mi na tyle, że postanowiłam wziąć go na bok

Kuchnia w czekoladzie
Kora dębu z brzoskwiniami 696

Teraz, w poście staram się ograniczyć słodycze do minimum i nie piec tyle co zawsze :) Na szczęście dla Was mam w zanadrzu kilka ciast i ciasteczek

Kuchnia w czekoladzie
SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 143

Zakochacie się w tym serniku 💗 Jest po prostu obłędny w smaku. Jestem miłośniczką pastylek miętowych, lodów miętowych z czekoladą i wszystkiego co miętowe 😉 Dla mnie ten sernik to strzał w dziesiątkę! I pewnie nie tylko dla mnie... bo sernik ledwo się upiekł, a już zniknął w mgnieniu oka. Nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w całej okazałości, raptem udało(...)się uratować jeden kawałek 😏 Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity -  widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. Ciasto nie jest za słodkie, a do tego ma orzeźwiającą nutę mięty. Nie ma też spodu, dzięki temu jest lekki, no i szybko się go przygotowuje. Goście byli zachwyceni. Gorąco polecam! Składniki

Kuchnia MagdaLeny
Śmietankowo-czekoladowy sernik na zimno-najlepszy :) 1110

szkl cukru pudru -2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 125 ml gorącej wody -500 ml śmietany 30% PONCZ -łyżka kawy rozpuszczalnej -0,5 szkl gorącej wody MASA CZEKOLADOWA -100g czekolady mlecznej -250 ml mleka -1 bita śmietana w proszku "śnieżka" 50g -łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl wody Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek(...)masy serowej i wszystko bardzo energicznie miksujemy chwilkę dosłownie kilka sekund. Masę serową dajemy na biszkopt i całość wstawiamy na 15 minut do lodówki.  MASA CZEKOLADOWA Mleko i czekoladę dajemy do garnka-podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia, potem wstawiamy na chwilę do lodówki by było to zimne. Wsypujemy proszek śnieżki i ubijamy wszystko do uzyskania puszystej konsystencji

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem 446

Po ciężkiej i nieprzespanej nocy, w końcu siadam z drugą już kawą i mam nadzieję, że Adaś się nie obudzi i pozwoli napisać post do końca

Kuchnia w czekoladzie
Wafle "Bajaderka" 207

Prawdziwa słodkość bez pieczenia, wafle przełożone pyszną masą na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem wiórek kokosowych, orzechów i pokruszonych herbatników, zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych , masa jest słodka i pachnie dobrą mleczną czekoladą. Deser który potrzebuje tylko kilku chwil do przygotowania , jest  tak dobry, że znika  w kilka chwil…to nic, że kalorie J Świetne na każdą(...)okazję. Składniki: 2 kwadratowe płaty suchych wafli 20 dag masła 3/4 szklanki mleka 3,2 % 3/4  szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku  pełnego 7 dag gorzkiej czekolady 1/2  szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki mielonych niezbyt drobno  orzechów włoskich lub arachidowych 1/4 szklanki pokruszonych maślanych herbatników Sposób przygotowania: Masło umieścić w rondelku o grubym dnie, wlać

Wanilia i Kardamon
RAFAELLO Z SUCHARÓW 421

zdrowsze i mniej chemiczne.  PRZEPIS wiórki kokosowe 200 g.  mleko skondensowane niesłodzone 1 szkl. suchary 4 szt. miód 1 łyżeczka olej kokosowy 4 łyżki biała czekolada ok. 200 g. migdały blanszowane 100 g.  W malakserze umieszczamy suchary. Miksujemy na pył. Dodajemy wiórki, mleko skondensowane,  migdały, miód, roztopiony i lekko ostudzony olej kokosowy. Miksujemy. Z gotowej masy(...)formujemy niewielkie kuleczki, najlepiej zwilżonymi dłońmi. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej  ( połamaną czekoladę umieszczamy w szklanej miseczce, którą umieszczamy na garnuszku z wodą i gotujemy/ woda nie powinna dotykać dna miseczki, mieszamy tylko sylikonową szpatułką lub drewnianą łyżką ).  Gotowe kuleczki zanurzamy w czekoladzie np. nabijając je na wykałaczkę. Następnie umieszczamy je na tacy z papier do pieczenia

Kuchnia Paulettes
Marchewkowe ciasto z pekanami i czekoladą czyli poWeekendowe Łakocie odc.172 170

wersja ciasta marchewkowego jest wyjątkowo pyszna! pachnąca, wilgotna i z podanej porcji wychodzi ciasta nie mało :) Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Od siebie dodałam gorzka czekoladę i orzechy pekan. Marchewkowe ciasto z pekanami i czekolada 4 jajka 220 g cukru 180 g masła (roztopionego i ostudzonego) 250 g mąki pszennej zwykłej + 50 g pełnoziarnistej 1 łyżeczka(...)łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika 400 g marchewki (startej na tarce - u mnie pół na pól na grubych i małych oczkach) po 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i orzechów pekan lub włoskich Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Strumyczkiem wlewamy masło i mieszamy. Mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy mieszamy w drugiej misce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ekspresowe babeczki bananowo-czekoladowe 139

jaja 200 ml mleka 100 ml oleju 100 g brązowego cukru 130 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 tabliczka czekolady - mlecznej lub gorzkiej (50% kakao) - babeczki z czekoladą gorzką będą raczej mało słodkie więc jeśli ktoś lubi mocno słodkie wypieki radzę użyć mlecznej czekolady Banany rozgnieść widelcem, dodać jaja, mleko(...)olej i brązowy cukier i całość krótko zmiksować do połączeniu składników. Suche składniki wymieszać i dodać do mokrych - zmiksować do połączenia składników.  Czekoladę posiekać nożem na drobne kawałki - maksymalnie 0,5 cm - i dodać do ciasta. Wymieszać całość i nakładać do przygotowanych papilotek. Można nakładać na pełno. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem.  Po upieczeniu

Ze smakiem bez glutenu
Ciasto z kremem czekoladowym i bananami 540

kakao Do przełożenia: ok. 0,5 słoiczka dżemu truskawkowego 5 dużych bananów 500 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy 1 łyżka cukru waniliowego  Krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej (świetnie sprawdza się Milka) 2 łyżki wody 3/4 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: białka jajek oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić na sztywną(...)banana. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixami i cukrem waniliowym. Gotową wyłożyć na banany i równomiernie rozsmarować. Na wierzch ułożyć drugi kawałek biszkoptu i delikatnie docisnąć.   Czekoladę połamać na kawałki i wraz z 2 łyżkami wody umieścić w garnuszku z grubym dnem, gotować na najmniejszym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Miękką margarynę ubić na jasną, puszystą masę

Simply Food
Snickers na herbatnikach 120

Pyszne ciasto z masą krówkową, orzechami i czekoladą. Błyskawicznie znikła ze stołu :) Składniki: - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 1/2 szklanki cukru pudru - 5 szklanek mleka - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym - 150 g gorzkiej czekolady - szczypta soli polewa - 1/2 puszki orzechowej masy krówkowej oraz - 2 duże opakowania herbatników - garść posiekanych orzechów Przygotowanie: Do garnka wlewamy(...)dodajemy ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do czasu, aż masa zgęstnieje. Dzielimy ją na pół i do jednej dodajemy posiekaną czekoladę a do drugiej masę krówkową. Gdy masa stygnie możemy zrobić polewę. Przygotowujemy dwa garnki. W jednym lekko podgrzewamy masę krówkową. W drugim podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej posiekaną czekoladę

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania