spirytus do zalania śliwek Śliwki przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem ( pół na pół wódka i spirytus), zakręcamy i odstawiamy na całą noc. Polewa czekoladowa: 100g czekolady mlecznej 150g czekolady deserowej ok. ćwierć szklanki śmietanki Czekoladę łamiemy na kawałeczki i przekładamy do rondelka. Dodajemy śmietankę i, mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż powstanie jednolita polewa. Nasączone(...)alkoholem śliwki dokładnie odsączamy na gęstym sicie, a następnie układamy na cieście. Na koniec śliwki polewamy przygotowaną polewą czekoladową i ciasto wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła. Smacznego
Pyszności SłodkościCIASTECZKA Z CZEKOLADĄ NA PREZENT! Do Świąt został jeden dzień! Ufff, ja już prawie kończe z przygotowaniami w kuchni. Dzielę się z Wami bardzo prostym pomysłem na ciasteczka, które możecie podarować bliskim wraz z prezentem. Są pyszne i pięknie się prezentują. SKŁADNIKI: - 350 g mąki pszennej - 200 g masla - 2-3 łyżki masła sezamowego - 1/3 szklanki cukru lub miodu(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 2 jajka - łyżka czekolady w proszku W/w składniki zagniatamy w jednolite ciasto, schładzamy w lodówce przez kwadrans. Wycinamy ciastka pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach C, przez 20 minut. Studzimy. masa czekoladowa: - 2 czekolady gorzkie - 1/2 szklanki mleka - 2 łyżeczki cukru - łyżka kako W/w zagotuj w rondelku, wymieszaj na jednolitą masę. Ciasteczka maczamy w czekoladzie
SMYKWKUCHNIMąż uwielbia wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami. Wiem, że w tym roku też będzie się o nie domagał, więc na próbę przygotowałam takie z
Kuchnia w czekoladzieKochani nijak mi robota nie idzie :) Coś tam w kuchni się dzieje, ale w sumie więcej bałaganu niż jedzenia w tym wszystkim. Dom też nie ogarnięty
Kuchnia w czekoladziemleka • 6 jajka • 400 g mąki • 400 g cukru • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: • 2 słoiczki powideł śliwkowych • 100 g deserowej czekolady • Płatki migdałowe Polewa: • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g) • 200 ml śmietanki kremowej 36% Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Pokrojone masło(...)ostudzić, następnie każde przekroić poziomo na 2 blaty. Dolny posmarować powidłami, przykryć drugim, wierzch posmarować polewą. 8. Polewa: w garnuszku roztapiać na małym ogniu, ciągle mieszając, połamaną na kosteczki czekoladę i śmietankę. Nie gotować! Udekorować płatkami migdałowymi. Smacznego
W mojej kuchniidealnie świąteczne ciasto. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu to ten należy do idealnych! :) Składniki: Bananowe brownie: 4 banany 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mąki 100 gram czekolady deserowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 jaja Masa makowa: 2 szklanki suchego maku litr mleka 1 szklanka bakalii: użyłam orzechów, rodzynek i żurawiny(...)szklanka cukru pudru 2 łyżki Amaretto sok z połowy pomarańczy 3-4 łyżki mąki pszennej 2 jajka garść kandyzowanej papaji Dodatkowo: 100 gram czekolady deserowej migdały Masa makowa Mak gotuję w mleku z cukrem przez minimum 20 minut- do wyparowania całego płynu. Miksuję ugotowany mak za pomocą blendera. Dobrze zmiksowany powinien zmienić
Mango Papajaszklanka cukru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa czekoladowa: 50 g deserowej czekolady 50 g mlecznej czekolady 6 łyżek kremówki Miód, masło i cukier podgrzać do momentu połączenia się składników. Garnek zdjąć z ognia i po kilku minutach dodać przyprawę do piernika wymieszaną(...)temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Kremówkę podgrzać w garnku z grubym dnem, zdjąć z ognia i dodać do niej połamaną czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada się rozpuści i utworzy jednolitą polewę,. Udekorować wierzch ciasta. Smacznego
Domowa cukiernia EwyPrawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest
Kuchnia w czekoladzieciasto ucierane o pięknym żółtym kolorze. To ciasto piekę co roku modyfikując przepis od czasu do czasu. Tym razem upiekłam je z kokosowym mlekiem i polałam polewą z białej czekolady. W zeszłym tygodniu piekłam lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe, bez których nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Podobnie jest z szafranowym ciastem . Wypiekam na święta kilka rodzajów ciast ale staram(...)staram się zawsze upiec coś nowego jak szafranowe ciasto z kokosowym mlekiem. Ciasto jest wilgotne, mocno żółte i aromatyczne. Upiekłam je z kokosowym mlekiem, w którym również rozpuściłam czekoladę na ganache. Wspaniałe smaki i aromaty w jednym. Szafranowe ciasto z kokosem….Koniecznie musicie upiec na święta! Szafranowe ciasto Składniki: foremka babka z kominkiem
codojedzeniaIdą święta! Choć tych nowości u mnie sporo, to części albo nie mam kiedy wrzucić albo- co gorsza nawet kiedy napisać. Zdjęcia leżą, notatki też, a
Kuchnia w czekoladziePodaje przepis na pyszne ciasto, nasączone espresso, z kawałkami czekolady w masie serowej. Ciasto jest na biszkoptach do tiramisu. Jest niezwykle proste, a co najważniejsze pyszne! Szklanka to 250 ml brytfanna prostokątna, jaką chcecie. Składniki 2 opakowania biszkoptów do tiramisu lub więcej.To zależy ile opakowanie ma rzędów biszkoptów ;-) ok.30 ml espresso lub mocnej kawy 500 g twarogu z wiaderka(...)łyżki rumu 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200 ml słodkiej śmietany 30-36% Poncz ok.200 ml mocnej kawy Dodatkowo opcjonalnie czekolada u mnie Studentska ;-) do dekoracji do masy serowej Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj masę kawowo-serową. Cukier,twaróg i rum utrzj na gładką masę. Żelatynę zalej 30 ml kawy i 2 łyżkami wody.Wymieszaj. Kiedy
Z Kuchni Do Kuchnimargaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika Skworcu Polewa; pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany 30% (lub mleka) 1 łyżka masła Masa makowa; 20 dag niebieskiego maku Skworcu ok 5 dag cukru trzcinowego Skworcu ( lub więcej) 10 dag rodzynków(...)nakładamy porcje farszu makowego i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170C - 180C na około 15 min. Do garnuszka wkładamy połamaną czekoladę, śmietankę i masło. Podgrzewamy na bardzo małym płomieniu aż czekolada się rozpuści. Cały czas mieszamy aby się nie przypaliła. Kiedy rogaliki ostygną polewamy je czekoladą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.szklanki, jajka 5 szt, cukier puder 1 szklanka, kakao 1 łyżka, bakalie( orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa) 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 buteleczka, polewa: czekolada mleczna lub gorzka 1,5 tabliczki, mleko 8-10 łyżek, dodatkowo: orzechy włoskie do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jeżeli jest za suche- dodać kwaśnej(...)składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta . Upiec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45-50 min. Polewa: Czekoladę połamać do garnka, dodać mleko i nastawić na palnik o małej mocy, przez cały czas czekoladę z mlekiem należy intensywnie mieszać, gdy czekolada całkowicie się rozpuści to garnek ściągamy
kulinarne odsłony patiMieliście okazję próbować kiedyś takiej swojskiej kiełbasianki ze słoika, ze smalczykiem, galaretką...? Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam się tym zajadać, ale od dłuższego już czasu nie
Kuchnia w czekoladzieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT (+ CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g śmietany 30%, 100 g mlecznej czekolady, 100 g gorzkiej czekolady, opakowanie wiórków kokosowych (200 g). Przygotowanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję połamaną czekoladę, chwilę czekam, zdejmuję z ognia i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzę. Czekoladę mieszam z wiórkami kokosowymi (odrobinę zostawiam
JejKuchnia