Ziemniaki kojarzą mi się przede wszystkim z zakończeniem wakacji. W domu rodzinnym przeważnie końcem sierpnia organizowane były wykopki- do tej pory myślę, że to nie o
Kuchnia w czekoladzieMoże i pogoda za oknem nie jest zbyt optymistyczna, ale jakby nie patrzeć jest już po wakacjach. Liście żółkną, w powietrzu co raz bardziej czuć jesień
Kuchnia w czekoladzieSernik ten tak naprawdę nie miał znaleźć się wśród przepisów, przynajmniej jeszcze nie teraz. Jakiś czas temu mogliście przeczytać na Facebooku, że właśnie się piecze, ale
Kuchnia w czekoladzieróżne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów. Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 100 ml kremówki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 ml kremówki 30 % 1/4 szkl ciepłego mleka 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Przygotowanie: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe roztopione masło, wymieszać i wyłożyć(...)boki foremek do tartaletek. W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna. Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę czekoladową rozlać na spody. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki by masa stężała. Przed
Ala piecze i gotujeUfff, zdążyłam z kolejną i zarazem ostatnią propozycją na wykorzystanie pasztetu z drobiu Profi . Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione warzywami, twarożkową pastą z odrobiną czosnku i
Kuchnia w czekoladzielepiej? Oto taka propozycja. Letni deser z owocami. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) 1 paczka dużych biszkoptów 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady 150 g świeżych malin 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja maliny, poziomki, mięta Wykonanie Czekoladę stapiamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej olej i mieszamy na gładką masę(...)Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietankę przekładamy do misy miksera. Ubijamy. Do ubitej śmietany przekładamy stopioną czekoladę. Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Nastepnie dodajemy maliny. Całość mieszamy. Przygotowujemy małe foremki /kokilki. Najlepsze są do tego małe, okrągłe foremki rantowe. Wtedy nasz deser ma elegancki kształt. Jeżeli nie posiadamy takich foremek, deser można z powodzeniem przygotować w ładnych pucharkach. Ścianki
Raj dla PodniebieniaCiasto z czekolady 🍫 i kakao przygotowałam, do którego kawałki pierników ❤ powkładałam. Migdałów dołożyłam i do piekarnika włożyłam. Po upieczeniu, przestudzeniu, cukrem pudrem oprószyłam i na kawałeczki podzieliłam. Z kawą podane, smakowały idealnie, a z mlekiem genialne. CIACHO -WIELKIE ciastko 🍪, bo kształtem ciasteczko mi przypomina, ale z pewnością naje się nim DUŻA RODZINA 👪👫. To CIACHO z miłością pieczone i „Sercami ❤ Toruńskimi(...)wypełnione. Składniki: 120 g Pierników Toruńskich „Serca Toruńskie”, 200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao, 80 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g mąki pszennej, 5 małych jajek, 150 g cukru pudru, 2 garście płatków migdałowych, ponadto: cukier puder do posypania. Przygotowanie: Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy, studzimy. Suche składniki: mąkę mieszamy
Moniki SmakołykiWpadają znajomi, a Ty nie masz w lodówce nic prócz ciasta francuskiego i pasztetu? Spokojnie! Z tego też da się przygotować fajną przekąskę. A jeśli znajdzie
Kuchnia w czekoladzieobie narodowości i pokażę Wam, co pysznego z tego wyszło! CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ ( 4 małe porcje ) 4 żółtka jaj (rozmiar L) 50 g cukru 50 g startej gorzkiej czekolady 2 czubate łyżeczki dobrego, ciemnego kakao 100 ml polskiej śliwowicy Sposób przygotowania: Skorupki jaj parzę wrzątkiem, aby pozbyć się bakterii. Oddzielam następnie biało od żółtek. Białko zostawiam(...)posiadanych garnków - przyda się, ponieważ będę ubijać żółtka w późniejszym etapie na parze. Żółtka ucieram z cukrem na biały, puszysty krem z widocznymi pęcherzykami powietrza. Następnie dodaję startą czekoladę i łączę. W garnku zagotowuję wodę (tak, aby przykrywała dno, a nie dotykała swoim poziomem dna miski). Ustawiam na nim misę z utartymi żółtkami z cukrem i czekoladą. Cały czas
W kuchni Karmel-itkipopularnych blogów o pieczeniu. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowała Naked cake z nutellą i truskawkami Składniki: Ucierane ciasto czekoladowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki) 1 łyżka miękkiego masła 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladowy biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki opakowanie cukru(...)wanilinowego 1 łyżka kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki czekolady gorzkiej (startej na drobnych oczkach tarki) Krem z nutellą: 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 250 g nutelli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzone) 1 łyżka cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) Dodatkowo: około 500 g truskawek Do przygotowania ciast użyłam
PatiGotujePOLEWA : 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietany 30 % PRZYGOTOWANIE : Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, wlewamy jajka, mleko i olej. Dalej mieszamy aż składniki się połączą, Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao do drugiem mąkę i dokładnie mieszamy(...)ciasta. Formę na babkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wlewamy naprzemiennie ciasto, ciemne i jasne. Babkę pieczemy 45 minut w temperaturze 170 * C. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietankę i ogrzewamy w mikrofalówce 1 minutę. Czekoladę mieszamy i wylewamy na babkę, ciasto posypujemy migdałami i chłodzimy aż czekolada zastygnie. Ciasto kroimy na kawałki i podajemy
Kulinarne Fantazje MarioliMaliny zalane czekoladą na kruchym cieście z orzechową nutą to idealny deser do popołudniowej kawy.Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.Polecam Ciasto kruche: 100 g masła 100 g mąki pszennej 25 g mielonych pistacji 25 g mielonych orzechów włoskich 75 g cukru pudru 1 duże lub 2 małe żółtka szczypta soli Orzechy i pistacje mielimy na mączkę.Przesianą mąkę i cukier puder(...)Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 C na ok.15-20 minut,po 10 minutach ściągamy folię i pieczemy dalej.Upieczoną tartę studzimy. Ganasz czekoladowy 250 g śmietanki 30% 300 g czekolady deserowej 40 g miękkiego masła 200-250 g mrożonych malin* Śmietankę doprowadzić do wrzenia.Czekoladę połamać i wrzucić do gorącej śmietanki,odstawić na ok.10 minut.Dodać miękkie masło i wymieszać
Anielskie wypiekiPiernik, czekolada i śliwki…te trzy składniki pasują do siebie tak, jakby były stworzone do tego by je łączyć. Gdy Kopernik rzucił wyzwanie, wiedziałam, że właśnie takie połączenie smaków wybiorę. To byl strzał w dziesiątkę, bo tort wyszedł przepyszny! I Was zachęcam, do wymyślenia dania z piernikami i udziału w konkursie #przepisnakopernik na konkurs.kopernik.com.pl :) biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki(...)ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody masa: 200 g śmietanki 30% 250 serka mascarpone łyżka cukru pudru nadzienie: 2 opakowania pierników Katarzynki w czekoladzie (po 60g) 250 g śliwek węgierek łyżka miodu dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 3-4 śliwki łyżeczka miodu opakowanie pierników Katarzynki w czekoladzie (60g) Do nasączania: 100 ml czarnej herbaty
Mienta blogRewelacyjna tarta, która na publikację niestety czeka od czerwca. Kruche, maślane ciasto wypełnione rozpływającym się w ustach, kremowym nadzieniem na bazie serka i białej czekolady, z przełamującymi smak truskawkami, które pasują tu idealnie. Nawet jeśli nie uda się Wam dostać już owoców (choć lokalny ryneczek w moich rejonach wciąż je oferuje) polecam Wam wrócić do tego przepisu w przyszłym roku(...)wstawić ciasto i piec 15 min. Następnie wyjąć, usunąć papier i obciążenie i piec kolejne 5-7 min. do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem 250 g białej czekolady 450 g gładkiego, zmielonego, tłustego serka w temp. pokojowej truskawki Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić, tak aby była chłodna, ale wciąż płynna. Serek ubić krótko mikserem, wlewać stopniowo czekoladę
Słodkie inspiracjeKiedy w tym roku postanowiłam posadzić sobie więcej warzywek każdy się śmiał, że nic nie urośnie, bo ziemia "nijaka". Nawet w momencie sadzenia, kiedy wspólnie z
Kuchnia w czekoladzie