porcja = 229 kcal szklanka mleka 1,5 % łyżeczka masła łyżka cukru wanilinowego żółtko łyżka skrobi ziemniaczanej łyżeczka kakao 2 posiekane kostki czekolady mlecznej WYKONANIE: 1. Do garnka wlej 3/4 szklanki mleka. 2. Dodaj masło i cukier wanilinowy. 3. Do 1/4 szklanki mleka dodaj żółtko, skrobię ziemniaczana i kakao. Dokładnie wymieszaj. 4. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj(...)mleko z żółtkiem, skrobia i kakao. 5. Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji. 6. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. 7. Nalać do salaterek, ewent. posypać czekoladą i udekorować listkami mięty. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Mleko 1,5% 113 250 7.5 3.75 12 Skrobia ziemniaczana
Atlas Smakówmleka w proszku, pełnego Krem czekoladowo-orzechowy: 100 g masła 130-140 g kremu orzechowego typu Nutella 1 szkl. orzechów ziemnych lub laskowych Dodatkowo: 3 suche wafle/andruty 1 tabliczka czekolady deserowej 1 łyżka oleju Na suchej patelni prażymy orzechy. Następnie przekładamy je na deskę i gdy lekko przestygną drobno siekamy. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i podgrzewamy całość(...)równo rozprowadzamy po waflu i przykrywamy kolejnym. Ponownie przykrywamy folią i obciążamy deską, lub nawet czymś cięższym, gdyż przez sporą zawartość orzechów w masie wafel mógłby się nie trzymać. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z 1 łyżką oleju (pamiętajmy, że garnek/miska z czekoladą musi być suchy, nie może stykać się z wodą i temperatura nie powinna być zbyt wysoka
Smaki Na Talerzukolejnego przepisu. Dziś, żeby dobrze zacząć tydzień, zapraszam na pyszne, proste i szybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, z dodatkiem ulubionych owoców smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka ze skórką pomarańczową) 80 g masła 1/2 szkl. mleka 140 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka owoce do dekoracji (u mnie granat(...)truskawki z odrobiną mięty) polewa 100 g czekolady deserowej 50 g masła A jak to zrobić: Do rondelka przełożyć masło i połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z palnika, lać mleko i całość dokładnie wymieszać. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Wlać delikatnie masę czekoladową i zmniejszając moc miksera
Kuchnia w opałachNa pewno wiecie, że dziś poniedziałek! Ale czy wiecie jaki konkretnie mamy dzień? Nie? To ja Wam przypomnę... Dziś obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania! A
Kuchnia w czekoladzieNa pewno wiecie, że dziś poniedziałek! Ale czy wiecie jaki konkretnie mamy dzień? Nie? To ja Wam przypomnę... Dziś obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania! A
Kuchnia w czekoladzierozsmarować dokładnie krem i wyrównać. Lekko docisnąć ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce. polewa czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić . Cukier z wodą zagotować w garnku tylko do chwili aż cukier całkowicie się(...)rozpuści. Odstawić z ognia. Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni. Pożądanie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukWiecie, że jakiś czas temu zaczęłam walkę z wiatrakami (czyt. moimi zbędnymi kilogramami), ale by szło mi choć troszkę lepiej- chcę zmienić swoje nawyki żywieniowe i
Kuchnia w czekoladziemamy ładny dzień :-) wiosna chyba wraca. Dziś przychodzę do Was z małymi słodkościami, najlepszymi ciasteczkami pod słońcem. Są proste w wykonaniu, ślicznie wyglądają i są idealne dla miłośników czekolady. W internecie są różne wersje przepisu na te "popękane ciasteczka", ale jak mam swój, który jak dla mnie jest najlepszy :) Ciasteczka są mega czekoladowe, mają miękkie nadzienie, a całość jest(...)podanych składników wychodzi ich ponad 40, oczywiście ich ilość zależy od wielkości kuleczek, róbcie raczej małe tak 2 cm, one i tak urosną w pieczeniu :-) SKŁADNIKI: -100g czekolady mlecznej -2 łyżki ciemnego kakao -120g masła -2 jajka -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -3 łyżki cukru DODATKOWO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPo świątecznych szaleństwach żywieniowych czas powrócić pomału na te "właściwe" tory. Mi zdecydowanie się to przyda, ale jak znam życie, na pewno nie jestem osamotniona w
Kuchnia w czekoladziemąki krupczatki, 200 g margaryny do pieczenia, 1 kopiasta łyżeczka cukry pudru, 2 średnie jaja, 1 żółtko, nadzienie z bakaliami: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao, 30 g masła (1 duża łyżka), orzechy laskowe, suszone daktyle, suszone morele, nadzienie karmelowe: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g czekolady karmelowej - karmellove(...)ozdobimy nimi mazurek karmelowy. Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy. Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy na ok. 3 min. Następnie trzepaczką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Czekamy
Moniki Smakołykiłyżka kakao – 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wody Do smarowania blaszki – 1 łyżka masła – 1 łyżka tartej bułki Do dekoracji – 1 tabliczka białej czekolady/ 5 łyżek śmietanki słodkiej – 1/2 tabliczki ciemnej czekolady/ 3 łyżki słodkiej śmietanki – zblanszowane migdały Wykonanie: – Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier(...)gorącej wodzie. – Wlać ciemną masę na białą i delikatnie przemieszać obie masy. – Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40 minut. – Czekoladę białą i ciemną rozpuścić w miseczce ze śmietanką na parze – miseczkę położyć na garnku z gotującą się wodą. – Polać babkę czekoladą
To co kochamjest Monte, niestety jest on dość drogi w porównaniu do wielkości, dlatego postanowiłam zrobić coś równie pysznego, a może i nawet lepszego. Składniki 1/2 szklanki orzechów laskowych 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietany 36% 60 ml mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechy wysypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i prażymy(...)część się nie uprażyła to należy włożyć je jeszcze na parę minut do piekarnika. Następnie drobno siekamy orzechy lub mielimy w młynku do kawy tak jak ja to zrobiłam. Czekoladę wkładamy do miski, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy orzechy, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i małymi porcjami przenosimy do czekolady
Delusional Trineprawdopodobnie pojawi się mazurek. Moim ulubionym jest mazurek z masą kajmakową posypany płatkami migdałów. Ale specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka(...)śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu z czarnej porzeczki 100 gram gorzkiej czekolady około 50 ml śmietanki 30% migdały orzechy Przygotowanie: Na stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto chłodzimy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchniWielkanocy coraz mniej czasu, a tradycyjnie na świątecznych stołach poza babami wszelkiej maści, pojawiają się kolorowe mazurki z lukrem, kajmakiem, czekoladą i marcepanem. Zwykle tak słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie, nie jest to moje ulubione ciastko. Choć mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, w rzeczywistości jego pochodzenie jest dość tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji(...)podczas wielkiego postu, stąd tradycja podawania go na Święta Wielkanocne. Do mojego mazurka przemyciłam mąkę pełnoziarnistą, a zamiast lukrem czy kajmakiem pokryłam go malinowym dżemem i białą czekoladą. Zniknął w oka mgnieniu i nie doczekał Wielkanocy, więc polecam:) Składniki: Spód: 100 g mąki pszennej typ 450 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g cukru pudru
Smakowity Blog Kulinarnyoleju rzepakowego zmiksowałam, a do połowy porcji kakao dodałam. Tylko max. 10 min ⌚ je przygotowywałam, ale ok 55 min w piekarniku wypiekałam. Polewę ze śmietanki 30% i gorzkiej czekolady 90% 🍫 zrobiłam i nią babkę 🍥 ozdobiłam. Kto za babkami 👵👅 mocno słodkimi nie przepada, to dobrze się składa, bo tą delikatnie osłodziłam i dodatkowo gorzko doprawiłam. Składniki(...)duże jaja, 50 ml oleju rzepakowego, szczypta soli, 2 duże łyżki kakao, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, kakao do posypania formy, ok. 100 ml śmietanki 30%, 50 g gorzkiej czekolady 90% (min. 60%). Przygotowanie: Do mleka dodajemy drożdże, cukier i 100 g mąki. Całość dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy sól, olej, jaja i miksujemy
Moniki Smakołyki