ponurą jesienną niedzielę, pragnę zaproponować Wam przepis na pyszne kolorowe ciasto Magnolia. Ciasto jest połączeniem biszkoptu, musu ananasowego, kremu advocatowego oraz polewy z białej czekolady. Kto zje jeden kawałek, z pewnością sięgnie po kolejny. Ciasto Magnolia cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżki oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, ½ łyżki proszku(...)Masa advocatowa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego,, 200g masła, 4 łyżki cukru pudru, 100ml Advocaata Dalkowski , Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, różowa posypka cukrowa do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam do białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję
Tradycyjna kuchnia KasiJedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam, zaraz po cieście czekoladowym z bananami i drugim - z cukinią. Burak w ogóle jest niewyczuwalny, za to mocno smakuje czekoladą. Zrezygnowałam z polania wierzchu czekoladą, bo nie chciałam przesadzić z tym składnikiem, dlatego wybrałam najprostszą wersję i posypałam je cukrem pudrem. Źródło przepisu Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej(...)pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 100 g deserowej lub gorzkiej czekolady bardzo drobno posiekanej cukier puder do posypania Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze (lub blenderem
Czerwień i błękitnich wracam. Wychodzą wspaniałe:) mięciutkie i delikatne, z wyczuwalną nutą mleka w proszku oraz orzechów. Ja wafle przygotowałam i z wykorzystaniem gorzkiej (wówczas nie zrobiłam zdjęcia) i mlecznej czekolady. Zdradzę Wam, że wersja z gorzką czekoladą bardziej przypadła mi do gustu zarówno smakowo, jak i wizualnie (masa wychodzi ciemniejsza) i taką wersję polecam Wam:) 250 g masła 3/4 szklanki mleka(...)szklanki cukru 3 szklanki mleka w proszku, pełnego 50 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną) ok. 1/2 szklanki zmielonych orzechów (u mnie włoskie) ok. 1/2 szklanki zmielonych herbatników 2 wafle Do większego rondelka o grubym dnie wkładamy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Nie gotujemy. Gdy masło się roztopi, a cukier rozpuści, zdejmujemy rondelek
Smaki Na TalerzuMój wczorajszy pomysł na szybką słodką przekąskę ;) W domu jakieś słodycze były, ale ja miałam ochotę na coś wyjątkowego. Poszperałam tu i ówdzie i znalazłam napoczęte
Kuchnia w czekoladzieJuż od kilku lat noszę się z zamiarem zrobienia swojego przecieru z czerwonej papryki. Dokładnie od momentu kiedy słoiczek z tym smakołykiem dostałam od koleżanki
Kuchnia w czekoladzieCzy jest tutaj ktoś, kto nie zna smaku zupy ziemniaczanej? Może nie dam sobie uciąć całej ręki, ale najmniejszego palca, to i owszem, że każdy kiedyś
Kuchnia w czekoladzieJak już nie raz Wam wspominałam- lubię "przetwarzać" mięso rosołowe, by zamiast mrożenia, od razu je wykorzystać. Ostatnio więc pokusiłam się o taki dodatek- głównie do
Kuchnia w czekoladzieprzygotowanie, ponieważ wykonanie napoju jest wręcz dziecinnie proste, zwłaszcza gdy dysponujesz dobrym sprzętem, który ułatwi ci szybkie stworzenie kawowego deseru. Składniki: 1 szklanka czarnej kawy 1 tabliczka czekolady mlecznej 200 ml zimnego mleka szczypta cynamonu Na początku podgrzej połowę porcji mleka, a następnie rozpuść w nim kawałki czekolady. Pamiętaj o mieszaniu całości, aby nie przypalić słodkiej mikstury. Pozostałe mleko przygotuj(...)wygląda takie urządzenie? Na rynku znajdziesz ich mnóstwo. Przykładowe ekspresy ze spieniaczem znajdziesz choćby tutaj: http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/automatyczne-ekspresy-do-kawy/ . Czarną kawę przelej do kubka, uzupełnij ją gorącym mlekiem z czekoladą. Na koniec wystarczy dodać spienione mleko i posypać całość cynamonem, aby nadać napojowi wyjątkowy smak. Kawy na słodko Nie tylko czekolada może być słodkim dodatkiem do kawy. Zaskocz swoich gości, przygotowując
CodogaraPodobne KREMOWE CIASTO robiłam jakiś czas temu i bardzo wszystkim smakowało. Dziś w wersji z jasnym biszkoptem, budyniem czekoladowym oraz kawową pianką. Kawa i czekolada to moje ulubione połączenia. Czy Wasze musicie ocenić już sami. Zapraszam bo ciacho jest naprawdę pyszne, a także bardzo eleganckie, więc śmiało może pełnić funkcję tortu :) BISZKOPT : 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki(...)pszennej łyżeczka proszku do pieczenia i octu BUDYŃ : 1 litr mleka szklanka cukru 2 całe jajka 2 budynie czekoladowe czekolada deserowa lub gorzka 0,5 szklanki mąki pszennej masło lub margaryna PIANKA : szklanka mleka 0,5 szklanki kawy cappuccino 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 śmietany śnieżki cytrynowa galaretka DODATKOWO : kawa lub herbata do nasączenia WYKONANIE BISZKOPTA : Białka ubijamy
Pani na desergatunku tych mega twardych w grę wchodziło tylko przełożenie jakimś gorącym kremem. Więc ugotowałam budyń i wylałam na ciastka, w środek rozsmarowałam masę krówkową, a wierzch oblałam pyszną czekoladą. Ten deser to prawdziwy raj dla zmysłów :) Śmiało mogę powiedzieć że bardziej nam smakował niż słynny 3 BIT , po drugie jest o wiele prostszy do przygotowania. Żeby przekonać się(...)KREM : 1 l mleka 3/4 szklanki cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego 2 budynie waniliowe 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja kostka masła 200 g POLEWA : 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada z krojonymi orzechami 2 łyżki mleka 2 łyżki masła lub oleju wiórki lub orzechy do posypania WYKONANIE : Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy aż po brzegi
Pani na deserżurawina do dekoracji MASA BANANOWA: 1 l nektaru bananowego np. Hortex 2 śmietankowe budynie 2 cytrynowe galaretki 2 łyżki masła MASA CZEKOLADOWA: 1,5 szklanki mleka tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki pudru 2 śmietany Śnieżki 2 łyżki żelatyny POLEWA: 0,5 tabliczki białej czekolady łyżeczka oleju rzepakowego WYKONANIE: Blachę o wymiarach 25/40 aż po same brzegi wykładamy folią aluminiową(...)się trochę rozrzedzi, ale tam ma być. Jeszcze ciepłą masę równo wylewamy na herbatniki. Układamy obok siebie biszkopty. Ciasto odkładamy żeby przestygło. MASA CZEKOLADOWA: Mleko gotujemy, dodajemy połamaną czekoladę i odstawiamy do rozpuszczenia. Jeśli w mleku nadal są czekoladowe grudki należy jeszcze raz podgrzać. Odstawiamy w zimne miejsce do przestudzenia, a następnie chowamy do lodówki. Zimne czekoladowe mleko ubijamy
Pani na deserOstatnio zamarzyło mi się ciasto niczym ptasie mleczko, delikatne, nie za słodkie w pysznej mlecznej czekoladzie. Pomysł na warstwę cytrynową wzięłam z ciasta Karnawałowego . Drugą, ale już kawową zrobiłam bardzo podobnie, z zastosowaniem śmietany kremówki. Efekt przerósł moje oczekiwania. Jest mega delikatne i wspaniałe. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku, jest takie pyszne.... Jeszcze jedna zaleta, ciasto jest bez pieczenia(...)kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki kawy zbożowej typu Inka 2 łyżki żelatyny POLEWA: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1-2 łyżki masła lub oleju 1-2 łyżki mleka ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów mleko do nasączenia biszkoptów WYKONANIE: Blachę o wymiarach 21/25 (lub o podobnych wymiarach) wykładamy folią spożywczą
Pani na deserszklanki mleka 1 budyń śmietankowy 1 kopiata łyżka mąki pszennej 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek drobnych wiórków kokosowych 6 łyżek cukru 2 wafelki w białej czekoladzie o smaku kokosowym tabliczka białej czekolady cukier puder słoiczek dżemu truskawkowego herbata do nasączenia KREM DO DEKORACJI: 3 białka 3/4 szklanki cukru aromat waniliowy kostka masła 200 g w temperaturze pokojowej barwniki(...)cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałej szklance mleka mieszamy budyń oraz mąki. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy ciągle mieszając. Odkładamy do wystudzenia. ROBIMY KREM: Białą czekoladę rozpuszczamy na parze. Masło dobrze ucieramy, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. Powoli wlewamy czekoladę i dobrze ucieramy. Wafelki ścieramy na tarce i mieszamy z masą. Na tym etapie
Pani na deserNajprostszy przepis na lody, z jakim się kiedykolwiek spotkałam. Na dodatek są zdrowe i pyszne :) SKŁADNIKI: 3 dojrzałe banany tabliczka gorzkiej czekolady WYKONANIE: Banany obieramy, odcinamy końcówki, przekładamy do blendera. Miksujemy na gładko. Połowę czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, drugą część siekamy. Płynną czekoladę wlewamy do bananów i miksujemy. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika z pokrywką. Posypujemy posiekaną czekoladą
Pani na deserkefiru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki likieru kawowego 130 g masła szczypta soli 3/4 szklanki wody 400 g wiśni Polewa czekoladowa: 250 g kremówki 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W drugim naczyniu jajka z maślanką, ekstraktem wanliowym i likierem wymieszać mikserem ustawionym(...)piekarnika, przestudzić przez około 15 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić, zdjąć papier o pieczenia i całkowicie wystudzić. Polewa czekoladowa - W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę i połamane czekolady, cały czas mieszając, aż czekolady się rozpuszczą i powstawanie jednolita masa. Polewę przestudzić, aż masa zgęstnieje, udekorować nią wierzch ciasta. Smacznego
Domowa cukiernia Ewy