lekko słonawe ale słodkie, czekoladowe ale nie kakaowe, wilgotne ale lekkie. Coś po prostu idealnego. Mianowicie Blondie z dodatkiem pistacji! Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 4 jajka 200g białej czekolady 200g masła 1,5 szkl. mąki 0.5 szkl. cukru szczypta soli garść łuskanych pistacji 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Blondie to takie brownie(...)białej czekolady. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego czekoladę i sól i łączymy w gładki sos. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzą czekoladę, łączymy wszystko na gładką masę. Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy pistacjami, pieczemy 20-25 min w temp. 180 stopni, z funkcją grzania
Kuba GotujeStało się! Nie mam nic słodkiego, czym mogłabym Was poczęstować w ten weekend, ale stwierdziłam, że przecież takie racuszki to przecież też słodki posiłek, więc na
Kuchnia w czekoladzieTamten tydzień obfitował u mnie w pieczone potrawy. Była tarta, pizza, zapiekanki i były pizzerinki. Właśnie te, które możecie niżej obejrzeć. Nie mogło na nich zabraknąć
Kuchnia w czekoladzieProsty, a do tego super smaczny deser który przygotujemy w kilka chwil oczywiście nie licząc stężenia pianki oraz zastygnięcia czekolady ;) Składniki na blaszkę 27 x 17 cm: 1 i 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej 300 ml śmietanki 30 % Na polewę czekoladową: 200 g czekolady deserowej 2 łyżeczki oleju 1. Galaretki rozpuszczam w 250 ml bardzo gorącej wody i odstawiam(...)śmietankę na sztywno i pod koniec ubijania wlewam lekko tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksuje i wylewam na blaszkę wyłożona folia spożywczą. Następnie chowam do lodówki do stężenia. 3. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczam nad kąpielą wodną i lekko studzę. 4. Zastygniętą piankę wyjmuje delikatnie z blaszki i kroję na małe prostokąty. Każdą piankę zanurzam w ciepłej, ale nie gorącej
Gotowanie...to proste !Bardzo prosty i szybki deser ze śmietany I białej czekolady .Sam w sobie jest dość mało wyrazisty w smaku ,dlatego dodatek granatu czyni go smaczniejszym. Składniki : na 6 porcji 300 ml śmietany kremówki 36 % 180 ml mleka 150 g białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny w proszku lub 2 listki Plus 3 łyżki wody do żelatyny Owoce(...)dowolne . W małym garnku wymieszać mleko ,kremówkę ,czekoladę w kawałkach i cukier .Podgrzać ,nie zagotowywać ,aż czekolada się rozpuści .Mieszać .Odstawić. Żelatynę w proszku zalać 3 łyżkami zimnej wody ,odstawić na kilka minut do napęcznienia.Po napęcznieniu umieścić na palniku i lekko podgrzać ,nie gotować ,mieszając do rozpuszczenia się żelatyny.Zdjąć z palnika i dodać do ciepłej mieszanki czekoladowej. Dobrze
Ladylaura.Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera . Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu . Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Do tego koniecznie(...)mnie dodatkowo biały cukier zastąpiłam ksylitolem i trzcinowym). Więc coś czuję, że ciasto murzynek długo się nie pojawi na naszym stole, na rzecz tego „Wilgotnego ciasta czekoladowego na czekoladzie bez miksera” :D The post Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaPóźno już trochę, ale moje dziecko postanowiło znowu obudzić się o 22 i pomęczyć matkę... Więc jedną ręką klepałam przepis, a drugą próbowałam ukołysać. Mam nadzieję
Kuchnia w czekoladzieW tamtym roku postawiłam na truskawki. Nalewka z nich była pyszna i jeszcze troszkę zostało, więc przygotowanie jej odpuściłam. Nie mogłam się jednak oprzeć malinom, zwłaszcza
Kuchnia w czekoladzietakich jak żelazo czy mangan. Jest też dobrym źródłem kwasów tłuszczowych (kwas gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, kwas linolowy, stearynowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy oraz arachidonowy) Składniki na 12 czekoladowych babeczek: 250g czekolady gorzkiej (ja użyłam tej o zawartości 86% kakao) 3 czubate łyżki masła orzechowego czubata łyżka spiruliny 2 czubate łyżki podprażonych pestek dyni szczypta soli Sposób przygotowania: Gorzką czekoladę rozpuść(...)mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Foremki do muffinek wyłóż folią spożywczą. Następnie wlej do każdej z nich połowę roztopionej czekolady. Wstaw do lodówki lub do zamrażalnika jeżeli ci się spieszy. Masło orzechowe zmiksuj z szczyptą soli, spiruliną oraz podprażonymi pestkami dyni. Przełóż do foremek a na koniec polej pozostałą czekoladą. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny
wysmienityU kogo dziś rybka smażona na obiad? U mnie niby nie, ale dla Was mam surówkę idealną, która w sam raz wpasuje się właśnie do piątkowego
Kuchnia w czekoladziełyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem(...)ekstraktu. Duży wybór mleka kokosowego i śmietanki kokosowej jest np. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też kupuję angielski krem czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPogoda nie nastraja do niczego, pada, ciemno i obawiam się, że teraz już tak będzie. Uwielbiam jesień, ale gdy jest taka wiecie... piękna, ciepła i mieniąca
Kuchnia w czekoladzieWyobraźcie sobie połączenie bananów z białą czekoladą i lekkim posmakiem wanilii - mmm... pychota! Taki właśnie jest biały czekodżem . Już od dawna przymierzałam się do tego przepisu i w końcu nadszedł jego czas :) Jest świetny! Uwielbiam go dodawać do naleśników, deserów lub po prostu na kanapkę. Również spróbujcie. Gorąco polecam. 2 kg nieobranych dojrzałych bananów 50 ml wody 1 cytryna(...)cukier waniliowy 1 szklanka cukru 4 białe czekolady Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i wyciśnięty z cytryny sok. Blendujemy na gładką masę. Wstawiamy na ogień i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i cukry. Gotujemy ciągle mieszając aż czekolada i cukry się rozpuszczą, czyli ok. 15 min. Gorący czekodżem przekładamy do czystych wyparzonych słoiczków
Krokusowy Domsię właśnie z dynią i śliwkami. Takie jesienne must have. Naszą jesień zaczynam od dyni, bo one już królują na blogach i na targach. Teraz pora na dyniowe muffinki. Czekolada i dynia świetnie do siebie pasują. Babeczki wychodzą idealne, słodkie, pyszne i delikatnie czekoladowe. Do tego przyprawy które kojarzą się z jesienią i też idealnie pasują do dyni! Najwięcej czasu(...)szklanka pure z dyni ½ szklanka mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru mielonego ½ łyżeczki mielonych goździków ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka ubijamy i mieszamy z ksylitolem, pure z dyni i olejem kokosowym. Dodajemy przyprawy, mąkę kokosową i wszystko ponownie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
PaleoLifecukru (lub mniej) 1/2 kostki masła 2 łyżki kakao około 1/2 paczki mleka w proszku 150 g orzechów laskowych 2 łyżki otrębów orkiszowych 1 łyżka nasion chia 200 g czekolady mlecznej Wodę, cukier, masło, kakao gotujemy, następnie lekko studzimy. Do powstałej masy dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Jeżeli będą grudki, można użyć blendera, by masa była gładka. Orzechy wrzucamy(...)łyżki do dekoracji), nasiona chia i otręby owsiane. Mieszamy. Wafle smarujemy kremem, przykrywamy drugim waflem. Odstawiamy do ostygnięcia. Aby wafle się nie odkształciły można je przycisnąć deką do krojenia. Czekoladę siekamy na małe kawałki, przekładamy do miseczki. Gotujemy wodę w garnku, zestawiamy z kuchenki, ustawiamy na garnku miseczkę z czekoladą. Odstawiamy do rozpuszczenia (około 10 minut). Mieszamy. Czekoladą smarujemy wierzch
Słodkości na talerzu