Dzisiaj propozycja dla małych łasuchów. Babeczki z dodatkiem roztopionej czekolady, z dekoracją z pianek cukrowych. Babeczki skradły serca (a raczej podniebienia) moich dzieci. Proste i szybkie w wykonaniu, idealne na imprezy urodzinowe. Najlepsze do dekoracji byłyby mini pianki, niestety nie udało mi się takich znaleźć. Babeczki można udekorować wg własnego pomysłu. Zamiast babeczek możemy upiec ciasto w tortownicy lub keksówce(...)Wówczas wydłużamy czas pieczenia do 45-50 minut (do suchego patyczka). Inspiracja ze strony Kwestia Smaku . Polecam! Babeczki czekoladowe Składniki na 14 sztuk: 80g masła lub margaryny 100g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) pół szklanki mleka 150g drobnego cukru do wypieków 170g mąki 1 łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Do dekoracji: roztopiona czekolada lub polewa
Smak mojej kuchnijakiej upieczecie. Cała filozofia tego ciasta to odmierzanie wszystkich składników jedną miarką, niepotrzebne więc żadne wagi i inne kuchenne wynalazki. Do bazowego przepisu możecie dodać dosłownie wszystko: owoce, czekoladę, orzechy i ze zwyklaka powstanie cudo- gwarantuję. Jeżeli chcecie dodać owoce to trzymajcie się zasady nie więcej niż dwa kubki pokrojonych owoców w kostkę 1 cm- dotyczy to gruszek, jabłek, brzoskwiń(...)czekolada- 100 g według mnie wystarczy, ale 200 g posiekanej czekolady ciasto też udźwignie; bakalie też maksymalnie 2 kubki. Za miarkę najlepiej posłużyć się opakowaniem po małym jogurcie naturalnym, ja produkuję jogurt sama więc za miarkę posłużyła mi mała miseczka. Wymiarów blachy Wam nie podam, miejcie po prostu na uwadze to, że ciasto podwaja swoją objętość podczas pieczenia, czyli
greenscarfDzieci pozwoliły mi wczoraj trochę popracować nad blogiem. Zdjęcia w większości poprawione, przepisy całe dwa napisane, więc by już nie odwlekać w czasie od razu je
Kuchnia w czekoladzieciastek typu pieguski? Kruche, maślane z czekoladą i innymi dodatkami? A jakby tak uczynić poniedziałek lepszym i zacząć dzień od upieczenia ciastek? Co Wy na to? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki cukru brązowego 1lyżeczka cukru waniliowego 1łyżeczka sody oczyszczonej 1tabliczka czekolady 1masło (200gram) kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta kardamonu Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza(...)misie utrzyj:masło, jajko,cukier i ekstrakt waniliowy. 2 Przesiej do masy makę oraz sodę oczyszczoną.Wyrób dłońmi masę. 3. Do michy z masą dodaj drobno posiekaną ulubioną czekoladę. 4. Wmieszaj czekoladę w masę na kruche ciastka 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę wielkości orzecha włoskiego (albo większe jeśli Ci się nie chce) ciasteczka
U Fiolkirzyby,grzyby wszędzie grzyby :) A jak wszędzie to i u mnie. Chcę Wam dziś przedstawić przepis na rewelacyjne słodkie grzyby. Wyglądają prawie jak prawdziwe,są kruche,oblane czekoladą i nadziane kremem .Wymagają trochę czasu,ale warto je zrobić bo efekt jest wspaniały :) Do przygotowania grzybków będziemy potrzebować metalowych foremek na babeczki. Ja mam dość spore,więc moje grzybki(...)zachęcam do zrobienia własnego :) 200g masła lub margaryny 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka 3/4 szkl cukru 750 ml mleka POLEWA *borowiki 200g czekolady mlecznej 100g masła 4 łyżki mleka LUKIER *muchomory *opcjonalnie 1 białko 1 łyżka soku z cytryny barwnik spożywczy czerwony cukier puder -tyle by lukier był gęsty DODATKOWO ciemna posypka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPowróciłam po "wczasach" u Rodziców. Teraz czas zająć się gotowaniem i pieczeniem, bo jakoś w mojej własnej kuchni lubię robić to najbardziej ;) W głowie kilka nowych
Kuchnia w czekoladziebananom chlebek bananowy jest tak słodki i nie potrzebuje dodatku cukru. Na dodatek banany czynią to ciasto bardzo wilgotne i mięciutkie. Możemy do chlebka dodawać różne dodatki: orzechy, żurawinę, czekoladę, bakalie, po prostu wszystko co uważacie, że będzie pasowało. Możecie zrobić chlebek całkowicie BEZGLUTENOWYM! Wystarczy, że ilość mąki pszennej podanej w przepisie, zamienicie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Ciasto na pewno(...)świeżymi też się uda) 100 g miękkiego masła 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 mąki pszennej Szczypta soli 50 g czekolady deserowej Jak zrobić chlebek bananowy? Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem na ciapkę. W moim wypadku rozgniotłem trzy banany, a czwarty pokroiłem
Kuchnia Łukaszałyżek płynnego miodu (najlepiej lipowego) · ¼ szklanka ciepłego mleka (może być roślinne) DODATKOWO: · Gorzka lub mleczna czekolada PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski. Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe(...)dobrze ubić dłońmi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Formę wyłożyć, masę przełożyć na blat i jeszcze ciepłą pokroić na kawałki. POLEWA (opcjonalnie) 8 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1-2 łyżkami zimnej wody. Mieszać rózgą aż czekolada będzie gładka i lśniąca. W razie czego dodać więcej wody. Do gorzkiej czekolady można
Calzonella.comPrzed wyjazdem na urlop zapraszam Was na szybkie muffinki. Przesiąknięte białą czekoladą i uzupełnione suszoną żurawiną. Palce lizać! Przypominam również o Urodzinowym Konkursie Składniki -2 szkl. mąki -0,5 szkl. cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki sody -pół łyżeczki soli -duże jajko -0,5 szkl. oliwy -szklanka mleka dodatkowo. -tabliczka białej czekolady -ok 10 dag suszonej żurawiny Przygotowanie(...)Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Obie masy połączyć i wymieszać łyżką. Czekoladę drobno pokroić. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce masy. Powrzucać po kilka kawałeczków białej czekolady. Pozostałe ciast rozłożyć po równo. W surowe babeczki powtykać suszoną żurawinę. Piec ok 20-25 minut w temp. 200 st. Smacznego
Zielona Kuchniapieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru waniliowego (ja miałam swojej roboty) Dodatkowo: 2 tabliczki czekolady (200 g.) 6 łyżek mleka Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Następnie wsypać obie mąki ,proszek i kakao. Wymieszać delikatnie. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 25-30 minut. Śmietanę ubić na sztywno, ubijając dodać cukier waniliowy. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć ubitą śmietaną. Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu dodając mleko. Cały czas mieszać. Roztopioną czekoladą udekorować ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Polewę tym razem
Agusiowe smakołykiObawiałam się czy to w ogóle wyjdzie, ale! Udało się ;) Swego czasu kupiłam wiaderko sera z myślą o serniku na zimno. Czas uciekał, a sernika
Kuchnia w czekoladzieW deszczowy, chłodny dzień fajnie jest zjeść coś ciepłego. Korzystając jeszcze z dostępności świeżych warzyw przygotowałam pyszny krem z kalafiora. Z nutą czosnku i cebuli, dzięki
Kuchnia w czekoladzieprzygotowaniu a efekt jest rozbrajający,ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Składa się z warstw masy czekoladowej oraz herbatników,a całość jest zwieńczona warstwą śmietanowej pianki posypanej czekoladą. Po prostu musicie zrobić to ciasto-będziecie zachwyceni-zaręczam :) SKŁADNIKI NA BLASZKĘ 24x24 MASA CZEKOLADOWA -150 g mąki pszennej -50 g kakao -100 cukru -1 litr mleka(...)czekolady mlecznej -250g masła lub margaryny PIANKA ŚMIETANKOWA -300 ml śmietanki 30% -2 łyżeczki żelatyny -1 łyżka cukru pudru -100ml gorącej wody DODATKOWO -450g herbatników -125 ml mleka -1 łyżka miodu Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. MASA Do garnka dajemy kakao,mąkę,cukier i zalewamy 1 litrem mleka. Mieszamy,stawiamy na gaz i gotujemy co chwilę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuktóre swoją nazwę zawdzięcza apetycznemu, ciemnobrązowemu zabarwieniu. Fenomen brownie – ciasto czekoladowe dla każdego Brownie to ciasto, którego nie sposób nie pokochać. Nie oprą mu się nie tylko najwięksi miłośnicy czekolady, ale i Ci, którzy z gotowaniem nie są za pan brat. Dlaczego? Bo największym atutem brownie jest prostota i krótki czas przygotowania tego przysmaku. Wystarczy zaledwie pół godziny, by móc(...)zepsuć” wymaga swojego przepisu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brownie, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Jego receptura jest banalnie prosta. Głównym składnikiem ciasta, na co wskazuje sama nazwa, jest czekolada, a właściwie całkiem spora jej ilość . Oprócz półtorej tabliczki czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, potrzebujesz też jajek ubitych osobno z cukrem w mikserze. Przestudzoną masę czekoladową brownie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Swego czasu miętę kupowałam. Ile razy ja przesadziłam, to nic z niej nie wyrosło. Aż do ubiegłego roku, kiedy to wyrosła piękna i mogłam zebrać jej
Kuchnia w czekoladzie