łyżek płynnego miodu (najlepiej lipowego) · ¼ szklanka ciepłego mleka (może być roślinne) DODATKOWO: · Gorzka lub mleczna czekolada PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski. Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe(...)dobrze ubić dłońmi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Formę wyłożyć, masę przełożyć na blat i jeszcze ciepłą pokroić na kawałki. POLEWA (opcjonalnie) 8 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1-2 łyżkami zimnej wody. Mieszać rózgą aż czekolada będzie gładka i lśniąca. W razie czego dodać więcej wody. Do gorzkiej czekolady można
Calzonella.comPrzed wyjazdem na urlop zapraszam Was na szybkie muffinki. Przesiąknięte białą czekoladą i uzupełnione suszoną żurawiną. Palce lizać! Przypominam również o Urodzinowym Konkursie Składniki -2 szkl. mąki -0,5 szkl. cukru -łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki sody -pół łyżeczki soli -duże jajko -0,5 szkl. oliwy -szklanka mleka dodatkowo. -tabliczka białej czekolady -ok 10 dag suszonej żurawiny Przygotowanie(...)Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche w drugiej. Obie masy połączyć i wymieszać łyżką. Czekoladę drobno pokroić. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce masy. Powrzucać po kilka kawałeczków białej czekolady. Pozostałe ciast rozłożyć po równo. W surowe babeczki powtykać suszoną żurawinę. Piec ok 20-25 minut w temp. 200 st. Smacznego
Zielona Kuchniapieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru waniliowego (ja miałam swojej roboty) Dodatkowo: 2 tabliczki czekolady (200 g.) 6 łyżek mleka Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Następnie wsypać obie mąki ,proszek i kakao. Wymieszać delikatnie. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać(...)pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 25-30 minut. Śmietanę ubić na sztywno, ubijając dodać cukier waniliowy. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty i przełożyć ubitą śmietaną. Czekoladę połamać i wrzucić do rondelka. Podgrzewać na małym ogniu dodając mleko. Cały czas mieszać. Roztopioną czekoladą udekorować ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Polewę tym razem
Agusiowe smakołykiObawiałam się czy to w ogóle wyjdzie, ale! Udało się ;) Swego czasu kupiłam wiaderko sera z myślą o serniku na zimno. Czas uciekał, a sernika
Kuchnia w czekoladzieW deszczowy, chłodny dzień fajnie jest zjeść coś ciepłego. Korzystając jeszcze z dostępności świeżych warzyw przygotowałam pyszny krem z kalafiora. Z nutą czosnku i cebuli, dzięki
Kuchnia w czekoladzieprzygotowaniu a efekt jest rozbrajający,ciasto po prostu rozpływa się w ustach. Składa się z warstw masy czekoladowej oraz herbatników,a całość jest zwieńczona warstwą śmietanowej pianki posypanej czekoladą. Po prostu musicie zrobić to ciasto-będziecie zachwyceni-zaręczam :) SKŁADNIKI NA BLASZKĘ 24x24 MASA CZEKOLADOWA -150 g mąki pszennej -50 g kakao -100 cukru -1 litr mleka(...)czekolady mlecznej -250g masła lub margaryny PIANKA ŚMIETANKOWA -300 ml śmietanki 30% -2 łyżeczki żelatyny -1 łyżka cukru pudru -100ml gorącej wody DODATKOWO -450g herbatników -125 ml mleka -1 łyżka miodu Kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. MASA Do garnka dajemy kakao,mąkę,cukier i zalewamy 1 litrem mleka. Mieszamy,stawiamy na gaz i gotujemy co chwilę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuktóre swoją nazwę zawdzięcza apetycznemu, ciemnobrązowemu zabarwieniu. Fenomen brownie – ciasto czekoladowe dla każdego Brownie to ciasto, którego nie sposób nie pokochać. Nie oprą mu się nie tylko najwięksi miłośnicy czekolady, ale i Ci, którzy z gotowaniem nie są za pan brat. Dlaczego? Bo największym atutem brownie jest prostota i krótki czas przygotowania tego przysmaku. Wystarczy zaledwie pół godziny, by móc(...)zepsuć” wymaga swojego przepisu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić brownie, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Jego receptura jest banalnie prosta. Głównym składnikiem ciasta, na co wskazuje sama nazwa, jest czekolada, a właściwie całkiem spora jej ilość . Oprócz półtorej tabliczki czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, potrzebujesz też jajek ubitych osobno z cukrem w mikserze. Przestudzoną masę czekoladową brownie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Swego czasu miętę kupowałam. Ile razy ja przesadziłam, to nic z niej nie wyrosło. Aż do ubiegłego roku, kiedy to wyrosła piękna i mogłam zebrać jej
Kuchnia w czekoladzieZiemniaki kojarzą mi się przede wszystkim z zakończeniem wakacji. W domu rodzinnym przeważnie końcem sierpnia organizowane były wykopki- do tej pory myślę, że to nie o
Kuchnia w czekoladzieMoże i pogoda za oknem nie jest zbyt optymistyczna, ale jakby nie patrzeć jest już po wakacjach. Liście żółkną, w powietrzu co raz bardziej czuć jesień
Kuchnia w czekoladzieSernik ten tak naprawdę nie miał znaleźć się wśród przepisów, przynajmniej jeszcze nie teraz. Jakiś czas temu mogliście przeczytać na Facebooku, że właśnie się piecze, ale
Kuchnia w czekoladzieróżne sposoby. Robię z jeżyn koktajle, kompoty oraz dodaję do różnych deserów. Składniki: 250 g herbatników kakaowych 160 g masła 100 ml kremówki 30% 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 ml kremówki 30 % 1/4 szkl ciepłego mleka 2 łyżeczki żelatyny jeżyny Przygotowanie: Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać ciepłe roztopione masło, wymieszać i wyłożyć(...)boki foremek do tartaletek. W 100 ml ciepłej kremówki roztopić czekolady i pozostawić by masa przestygła ale pozostała płynna. Ubić na sztywno 300 ml kremówki. Wlewać po łyżce kremówki z czekoladą i miksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać letnią rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę czekoladową rozlać na spody. Włożyć na 2-3 godziny do lodówki by masa stężała. Przed
Ala piecze i gotujeUfff, zdążyłam z kolejną i zarazem ostatnią propozycją na wykorzystanie pasztetu z drobiu Profi . Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione warzywami, twarożkową pastą z odrobiną czosnku i
Kuchnia w czekoladzielepiej? Oto taka propozycja. Letni deser z owocami. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) 1 paczka dużych biszkoptów 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady 150 g świeżych malin 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja maliny, poziomki, mięta Wykonanie Czekoladę stapiamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej olej i mieszamy na gładką masę(...)Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietankę przekładamy do misy miksera. Ubijamy. Do ubitej śmietany przekładamy stopioną czekoladę. Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Nastepnie dodajemy maliny. Całość mieszamy. Przygotowujemy małe foremki /kokilki. Najlepsze są do tego małe, okrągłe foremki rantowe. Wtedy nasz deser ma elegancki kształt. Jeżeli nie posiadamy takich foremek, deser można z powodzeniem przygotować w ładnych pucharkach. Ścianki
Raj dla PodniebieniaCiasto z czekolady 🍫 i kakao przygotowałam, do którego kawałki pierników ❤ powkładałam. Migdałów dołożyłam i do piekarnika włożyłam. Po upieczeniu, przestudzeniu, cukrem pudrem oprószyłam i na kawałeczki podzieliłam. Z kawą podane, smakowały idealnie, a z mlekiem genialne. CIACHO -WIELKIE ciastko 🍪, bo kształtem ciasteczko mi przypomina, ale z pewnością naje się nim DUŻA RODZINA 👪👫. To CIACHO z miłością pieczone i „Sercami ❤ Toruńskimi(...)wypełnione. Składniki: 120 g Pierników Toruńskich „Serca Toruńskie”, 200 g masła, 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao, 80 g kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g mąki pszennej, 5 małych jajek, 150 g cukru pudru, 2 garście płatków migdałowych, ponadto: cukier puder do posypania. Przygotowanie: Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy, studzimy. Suche składniki: mąkę mieszamy
Moniki Smakołyki