Gdy tylko zobaczyłam artykuł o nich na portalu Przyślij Przepis, wiedziałam, że muszę je zrobić i na pewno nie będę z tym zwlekać. Potrzebowałam tylko młodych
Kuchnia w czekoladzieKochani dziś świętujemy, na dodatek całkiem zdrowo :) No bo wiecie, dziećmi jesteśmy całe życie, zmienia się tylko wiek... Ale i on nie ma znaczenia jak duch
Kuchnia w czekoladzieCzasem warto wyjść na świeże powietrze i pochodzić po łąkach i polach. Choćby po to, by zerwać i przynieść do domu lekko kwaskowe, ale smaczne liście
Kuchnia w czekoladziewarty. Myślę, że to fajna opcja na nadchodzący Dzień Dziecka. Dla kogo: dla mam szukających pomysłu na Dzień Dziecka dla fanów andruta dla chcących sprawić radość dziaciakom Składniki: czekolada (gorzka lub mleczna) 100g łyżka masła pisaki lukrowe lub lukier cukrowe kuleczki czy kropeczki Wykonanie: Gotowy andrut posmarowany ulubioną masą kroimy na małe prostokąty - będą one stanowiły "kostki domina". Przepis(...)przykładową masę do andrutów znajdziecie tutaj . Czekoladę topimy w kąpieli wodnej ( tutaj przeczytacie jak to zrobić ). Dodajemy masło, mieszamy i smarujemy gotowe wafelki. Od razu naklejamy wybrane cukiereczki na czekoladę, żeby nie zdążyła zastygnąć. Gdy zastygnie czekolada przygotowujemy lukier do zrobienia paska dzielącego kostki domina. Można użyć gotowych pisaków lukrowych lub przygotować odrobinę lukru z wody i cukru pudru. Myślę
Mania WypiekaniaWiecie, że to moje pierwsze takie połączenie? Różne się zdarzały, ale rabarbaru z truskawką jeszcze nie jadłam :) A dżemy ogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza
Kuchnia w czekoladzieDzień Matki. Chciałam, żeby był oryginalny, dlatego całkowicie improwizowałam. Biszkopt orzechowy przełożyłam konfiturą z fig i bitą śmietaną z bakaliami moczonymi w rumie. A z zewnątrz obłożyłam dekoracją z czekolady na folii bąbelkowej i świeżymi kwiatami. Tort był tak smaczny, że zjedliśmy od razu. Na przyjęcia dla dorosłych będzie jak znalazł, zwłaszcza, jeśli lubicie wypieki z procentem. *tortownica(...)śliwek 1/3 szklanki rumu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich słoiczek konfitury z fig 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu na dekorację: 300 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka truskawki świeże kwiatki (np. bez) Śliwki posiekać, wymieszać z rodzynkami i zalać rumem. Można to zrobić kilka dni przed pieczeniem tortu. Przygotować biszkopt: białka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapropozycja na ciepłe dni. PRZEPIS NA TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO Składniki na truskawkowy sernik na zimno: ( * tortownica średnicy około 28 cm ) Spód pod sernik 200 g biszkoptów 100g białej czekolady 80 g masła Truskawkowa masa serowa: 1 kg twarogu mielonego ( lub w sera w wiadereczku - bez dodatków ) 200 g śmietanki 30% 130 g cukru pudru 200 g mrożonych truskawek(...)płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie truskawkowego sernika na zimno: 1 . Przygotowanie sernika zaczynamy od wykonania spodu oraz rozmrożenia truskawek. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Dodać masło. Miskę z czekoladą i masłem ustawić na garnku z wrzącą wodą - pozostawić do rozpuszczenia. Płynną czekoladę dodać do pokruszonych biszkoptów, dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć
kolorowotorcikowoSkładniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 gr biszkoptów 50 gr masła Masa jogurtowa: 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w t emp. pokojowej ! 80 gr czekolady mlecznej od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 4 łyżeczki żelatyny z małą górką + 7 łyżek bardzo gorącej wody 1. Biszkopty kruszymy(...)chowamy na czas przygotowania jogurtów do lodówki. 2. Jogurty przekładamy do miski. 3. Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do rozpuszczenia, następnie odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia. 4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną. 5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami jogurtu i następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. Dodajemy także cukier puder (najpierw radziłabym dodać tylko
Gotowanie...to proste !Nastała niedziela. Cały wczorajszy dzień zleciał nie wiadomo kiedy i nawet nie byłam w stanie podzielić się z Wami przepisem na to ciacho. Nic jednak nie
Kuchnia w czekoladzieczekoladowego 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody biszkopt: 2 jajka 45 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki cukru czekoladowe ozdoby: 50 g czekolady gorzkiej krem dekoracja: 50 g deseru czekoladowego 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny pełna melisa, fiołki Żelatynę namaczam w zimnej wodzie następnie rozpuszczam ją w mikrofalówce. Schłodzoną śmietanę(...)wylewam ciasto. Nie ma wyjść biszkopt na całą blaszkę tylko trochę większy od deseru naszego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 12- 15 minut. Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Połową smaruję nasz przestudzony biszkopt. Wykładam na nim deser. Drugą połowę czekolady rozsmarowuję na zimnym szklanym blacie i wstawiam do zamrażalnika na 10 minut. Ostrym
wesoła kuchniaSwego czasu na blogu pojawił się wpis na pasztet z jajkiem. Idąc tym tropem, na święta przygotowałam całkiem podobną wersję, tyle tylko że otuloną kruchym ciastem
Kuchnia w czekoladzieO zaletach jedzenia buraków słyszał na pewno każdy z Was. Niskokaloryczna, z dużą zawartością żelaza. Do dziś pamiętam, jak przed maturą nabawiłam się anemii. To właśnie
Kuchnia w czekoladzieokazja nie byle jaka – to cudo powstało, aby uświetnić Dzień Matki. Taki zielony kolor na pewno wprawi w niesamowity nastrój każdego obdarowanego : ) Do kremu użyłam białej czekolady i dla przełamania smaku – kawy Inki. Moja mama nie pije kawy kofeinowej, dlatego świeżo zaparzona kawa Inka znalazła się też w kubeczku. Tort szpinakowy to tzw. „tort nagi / naked cake(...)szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Krem i dekoracja: 300 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka świeże owoce leśne, pestki granata listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Czynności przygotowawcze: Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, kratka
Poezja smakuboskie połączenie słodkich gruszek, czekolady i kwaskowatej żurawiny. Ciasto świetnie smakuje na ciepło z gałką lodów lub… również na ciepło, polane nalewką malinową. Obie opcje przetestowane. Ktoś się oprze? Składniki: 100g gorzkiej czekolady 75g masła 140g cukru trzcinowego 2 jajka 120g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki suszonej żurawiny 2 gruszki(...)Wykonanie : Żurawinę namoczyć w wodzie z dodatkiem ulubionego syropu. Czekoladę stopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować z cukrem, dodać przestudzoną czekoladę, delikatnie zmiksować. Przesiać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do ciasta, dodać odcedzoną żurawinę. Delikatnie połączyć z ciastem. Masę przelać do foremki (przepis jest na małą foremkę keksową, 16cm
Raj dla Podniebieniawięc czekoladoholicy będą zachwyceni. Rozkosz. Czysta, czekoladowa rozkosz. To ciasto trzeba wypróbować. Bo to takie czekoladowe love z malinami. Składniki (na tortownicę 26cm) ciasto 250g dobrej, gorzkiej czekolady 125g masła 6 jajek 175g cukru pudru krem 250g serka mascarpone 3-4 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego dekoracja maliny polewa (kilka kostek roztopionej(...)czekolady gorzkiej i mlecznej z 1 łyżką mleka) Wykonanie: ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy czekoladę,następnie cukier i mieszamy do połączenia się składników. Lekko przestudzamy całość. Do tak przygotowanej masy wbijamy 2 jajka i 4 żółtka, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z czekoladową masą
Raj dla Podniebienia