ląd który wiąż można odkrywać od nowa. Przepis na torcik TUTAJ Krem, karmel i orzeszki użyłam dokładnie jak w przepisie. Z wcześniejszego wypieku pozostały mi ciasteczka oreo i gorzka czekolada. Ciasteczka zmiksowałam blenderem na drobny piasek. Czekoladę gorzką pokruszyłam na troszkę większe kawałki . Cisto przełożone i posmarowane kremem na wierzchu obsypałam pokruszonymi oreo i czekoladą. Boki obłożyłam czekoladowymi ciastkami (prostokątami(...)możecie użyć swoich ulubionych) - przyklejałam na krem- :) Poukładałam większe kawałki czekolady, obsypałam solonymi orzeszkami i polałam karmelem. W lodówce pięknie się wszystko zestaliło. Pyszny jest nieziemsko
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBabeczki kokosowe. Eleganckie i bogate w smaku. Słodkie jak to babeczki z kremem tym bardziej, że krem jest z białej czekolady. Z prażonym kokosem i dżemem malinowym. Można się w nich zakochać Na około 14 babeczek 120 g mąki pszennej 3 jajka 150 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru do wypieków 70 g wiórków(...)połączenia. Foremki do babeczek, lub blaszkę wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni 25 minut- sprawdzając patyczkiem. Krem z białej czekolady Najlepiej zrobić go kilka godzin wcześniej, aby masa na krem dobrze się schłodziła 230 g białej czekolady pokruszonej lub pokrojonej 300 ml śmietany kremówki Śmietanę kremówkę podgrzać -ale nie doprowadzać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukczystym sumieniem powiedzieć że mi się udało. Jestem tym bardziej szczęśliwa że smakuje niebiańsko. Wbrew pozorem łatwy do zrobienia. Potrzebujecie między innymi-kaszy jaglanej, czekolady (sprawdźcie skład czekolady - powinna zawierać wyłącznie tłuszcze roślinne) Mam nadzieje że i Was zachwyci. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Zmodyfikowałam go do swoich potrzeb. Na tortownicę(...)schłodzić dwie puszki mleka kokosowego z którego zdejmijcie delikatnie śmietankę 1/2 szklanki jogurtu sojowego 1/2 szklanki cukru do wypieków lub stewi albo innego naturalnego środka słodzącego 100 g czekolady deserowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżeczki wegańskiej żelatyny (użyłam Vege-gel Dr. Oetker) Możecie użyć Agar powder i stosujcie się do zaleceń producenta) Wypłukaną kaszę jaglaną wsypcie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDieta dietą, ale Mąż jednak woli coś konkretniejszego zjeść :) Kiedy zobaczyłam na dnie zamrażarki schowane ciasto francuskie pomyślałam, by upiec coś na słodko, jak to ja
Kuchnia w czekoladziedobrze na ciepło i na zimno. Jest bardzo syta, za sprawą płatków owsianych. Pod wpływem pieczenia, płatki owsiane pęcznieją. Użyłam tych błyskawicznych. Tym razem proponuję pieczoną owsiankę z dodatkiem czekolady! Kawałeczki posiekanej czekolady rozpuszczają się w ustach! Podziel się tym przepisem z najbliższymi! Smacznego! Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi / 2 porcje Składniki: 1 1/2 szklanki płatków owsianych(...)szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 2 garście orzechów włoskich 2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego 1 jajko masło do wysmarowania formy do dekoracji orzechy włoskie wiórki kokosowe Przygotowanie: Czekoladę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przelewamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie zezłoci się. Upieczoną owsiankę
Moja smaczna kuchniaczęści. Do każdej dodać ulubione dodatki, u mnie: 1) ziarenka z 1/3 laski wanilii, dżem malinowy, wiórki kokosowe (brak na zdjęciu) 2) chałwa, płatki migdałów 3) pasek mlecznej czekolady, cukierek "Śliwka w czekoladzie" w środku, płatki migdałów 4) biała czekolada, suszona żurawina, wiórki kokosowe Przełożyć do kokilek, piec w 190 st. C przez
Słodkie inspiracjeLubicie frytki? Ja uwielbiam, zwłaszcza te wiecie.... ociekające tłuszczem i z naszych polskich ziemniaków ;) Ale co zrobić, gdy chce się odstawić, to, co potencjalnie może nam
Kuchnia w czekoladziePrzy piątku staram się zrezygnować z mięsa, o czym niejednokrotnie zresztą Wam wspominałam :) Co powiecie więc na taką mirunę, pełną aromatycznego rozmarynu, koperku i oczywiście cytryny
Kuchnia w czekoladzieżółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru - 180 ml zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - 1 laska wanilii - esencja migdałowa Dodatkowo: - 21 szt. batonów mini rolls Polewa czekoladowa: - 102 g czekolady deserowej (75% kakao) - 50 g masła Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki(...)zgęstnieje i zaczną się tworzyć bąble na jej powierzchni (jak podczas gotowania budyniu) gotujemy jeszcze chwilę i garnek zestawiamy z kuchenki. Czekamy, aż lekko przestygnie (zbyt gorąca spowoduje rozpuszczenie czekolady na mini rollsach). Połowę masy wykładamy na półkruchy spód w formie. Wyrównujemy powierzchnię. Mini rollsy układamy w niewielkich odstępach na masie serowej i delikatnie w nią wciskamy. Na wierzch wykładamy
mojewypiekiinietylkoScones to brytyjskie ciastko wywodzące się ze Szkocji. Z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. Możemy do niego dodać suszone owoce, jak w moim przypadku migdały, białą czekoladę i żurawinę, co kto lubi. Ja przepis znalazłam tutaj - klik . Jest rewelacyjne, nawet nie potrafię opisać jego smaku, bo trzeba go spróbować. Moje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g miękkiego masła 1/3 szklanki zmielonych migdałów 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka posiekanej żurawiny 100 g posiekanej białej czekolady 1. Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady dałam do miski miksera i zmiksowałam, dodałam żurawinę i czekoladę. Zagniatanie dokończyłam na stolnicy. 2. Jak powstanie zwarte ciasto musimy rozwałkować
kruche babeczkipostanowiłam zrobić mu niespodziankę i przygotować tort w kształcie kufla. Nie było łatwo, tort jest pracochłonny i trudny do wykonania, ale było warto. Dominuje smak orzechowy z nutą gorzkiej czekolady, która nadaje mu wytrawnego charakteru. Całość uzupełnia krem karmelowy, który świetnie współgra z orzechowo - czekoladowym smakiem. Drukuj Czas przygotowania 3 hr 30 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas(...)mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss meringue buttercream) 230 g masła
Wędrówki po kuchnitrochę inaczej, aby nie było za nudno Składniki: Puszka mleka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 3-4 łyżki miodu ½ szklanki malin szczypta soli Składniki na polewę: 1 duża gorzka czekolada 3 łyżki oleju koksowego 2-3 łyżki mleka kokosowego Przygotowanie batonów: Podgrzewamy mleko kokosowe z miodem oraz malinami i solą (ja maliny wcześniej jeszcze zblendowałem, ale nie jest to konieczne(...)można było łatwiej je przerobić na batoniki. Masę kokosową formujemy w kształt batonów i odstawiamy do lodówki na około 1-2h aż stwardnieją. Przygotowanie polewy: Rozpuszczamy w garnuszku czekoladę, olej kokosowy oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i w takiej czekoladzie zanurzamy batony (co najmniej dwukrotnie). Oblane czekoladą batony bounty odkładamy jeszcze na chwilę do lodówki, tak aby zastygła. Gotowe
PaleoLifeJuż nieraz mówiłam Wam, że mięsa drobiowego z rosołu mi przybywa i przybywa, a ja nie nadążam go przerabiać. Postanowiłam więc, że kolejna porcja ze świeżo
Kuchnia w czekoladziełyżki kakao ciemnego niecałe 1,2 szkl cukru 1 żółtko 100 g masła 1 łyżka śmietany 18% masa serowa: 1 kg sera 100 g masła 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka deserowej czekolady 5 dużych wiejskich jaj łyżka mąki ziemniaczanej 200 g śmietany 18% Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy na min 30 minut do lodówki(...)czasie ciasto wykładamy na spód tortownicy o średnicy 25 cm. Podpiekamy ok. 10 minut. Czekolady rozpuszczamy w garnuszku razem z masłem. Jajka ubijamy na puch z cukrem, następnie dodajemy ser. Miksujemy. Wlewamy ostudzone rozpuszczone czekolady, dodajemy mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Mieszamy. Wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy godzinę. Pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku
Z Majeczką w kuchniKolejne ciasto, które już sporą chwilę czekało na publikację. Część z Was na pewno je zna, ale dla tych, którzy widzą je po raz pierwszy przypominam
Kuchnia w czekoladzie