Miesiąc czasu czekał ten łosoś na publikację. Przygotowałam go na Wigilię, ale zawsze po drodze znalazło się coś ważniejszego, coś z czym nie chciałam czekać ani
Kuchnia w czekoladziePewnie nie jeden osobnik płci męskiej stwierdzi, że to marnotrawstwo i kto to widział tak traktować piwo 😱 Do tego przepisu idzie go jednak nie tak dużo
Kuchnia w czekoladziełyżki masła kokosowego Jabłko starłam na małych oczkach. Dodałam banany, mąki, mleko, masło i wszystko zmiksowałam na gładką masę. Na rozgrzanej patelni smażyłam placuszki. Wspaniale smakują z czekoladą wegańską czekolada wegańska , tym razem do czekolady dodałam połówkę avocado. Opcja istne szaleństwo! placuszki z jogurtem kokosowym i czekoladą, trochę mnie poniosło
nietadietaszybciej się je zjada :) Spróbujcie :) Składniki: 5-6 dojrzałych gruszek 0,5 l wina czerwonego półsłodkiego opakowanie przyprawy do grzańca (lub własna mieszanka goździków, anyżu, pomarańczy, cynamonu) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki mleka Przygotowanie: Gruszki obieramy ze skórek, tak aby pozostawić nienaruszone ogonki. Podgrzać wino w niedużym garnuszku z przyprawami i włożyć do niego pionowo gruszki. Przykryć i gotować(...)minut. Garnek odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (warto gruszki przygotować kilka godzin wcześniej, ponieważ leżakując w winie nabiorą smaku, aromatu i winnej soczystości). Tuż przed podaniem rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wina (z gruszek) oraz mleko). Tak przygotowana czekoladą polewamy gruszki na talerzu. Smacznego
ChilliJemyPrzepis to tak naprawdę żaden, ale pomysł już bardziej 😜 Dlatego publikuję, bo a nuż komuś się przypomni, że tak też jajka można jeść, w wersji "na
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam owsianki, ale zawsze z braku czasu nie poświęcam mu tyle uwagi ile bym chciała. Zjadam kanapkę i ma wystarczyć 😉 Ostatnio jednak, kiedy Adaś gorzej śpi
Kuchnia w czekoladzietorcie ładnie zastyga. Kwiaty można nanieść na tort obłożony dowolnym kremem. U mnie na kremie jest jeszcze polewa mirror glaze – błyszcząca i słodka polewa na bazie białej czekolady, skondensowanego mleka i żelatyny. Dopiero zapoznaję się z tą techniką, stąd efekt nie jest jeszcze idealny, ale czegoś się już nauczyłam ;) Tort obsypany kwiatami – pomysł na dekorację Zacznę od „przepisu” na dekorację(...)cukru pudru 200 g mleka skondensowanego słodzonego 150 ml wody (do cukru pudru) 2 łyżki żelatyny w proszku 125 ml wody (do żelatyny) 350 g białej czekolady (najlepiej w postaci małych chipsów lub drobno posiekanej) barwnik w żelu Żelatynę zalewamy bardzo ciepłą wodą (125 ml) i mieszamy. Do niewielkiego garnka z grubym dnem wsypujemy cukier puder, dodajemy skondensowane mleko
Trzeci talerzPyszne ciasto-bardzo proste do zrobienia,spód ucierany dzięki temu jest fajnie wilgotny i do tego kokosowa masa na bazie mleka z kaszą manną-i czekolada-cóż chcieć więcej???polecam gorąco do niedzielnej kawki i nie tylko!!! Składniki na ciasto: 250g masła 200g cukru 200g mąki pszennej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki mleka 3 łyżki(...)kakao Składniki na masę: 500ml mleka 6 łyżek kaszy mann y 200g masła 200g cukru 200g wiórek kokosowych S kładniki na polewę: 200g czekolady gorzkiej 100ml śmietany słodkiej 30% Przygotowanie: Zacznijmy od ciasta- Masło zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko
Swojskie jedzonkoKochani pamiętacie jakie dziś święto? Wyjątkowe! Mam nadzieję, że jak tylko macie komu, to życzenia już złożyliście... Ja niestety swoich Dziadków już nie mam, ale
Kuchnia w czekoladzieCiasto o bajecznym smaku batonika Bounty. Mocno kokosowe, niezbyt słodkie z wytrawna polewą z gorzkiej czekolady. Bardzo wciągające, nie można przestać na jednym kawałku. Składniki: (na blaszkę 25x25cm) Na ciasto: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę kokosową: Szklanka mleka kokosowego ½ szklanki mleka tłustego 200g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny 400ml śmietany kremówki(...)łyżki cukru pudru Na czekoladowy ganache: 100g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 100ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Ciasto: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni
Pyry na GazKocham czekoladę i wszystko co jest czekoladowe. Im bardziej wytrawna tym bardziej mi smakuje, i delektuję się każdym kęsem. Tak też było z tymi ciasteczkami znalezionymi na blogu Kornik w kuchni . Ciastka czekoladowe Tartine 200 g czekolady gorzkiej 30 g masła 2 jajka 95 g cukru 45 g mąki żytniej razowej 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/2 łyżeczki soli gruboziarnista sól do posypania ciastek Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia. Cukier i jajka ubijamy kilka minut na wysokich obrotach miksera do powstania puszystej masy. Cały czas ubijając, wlewamy cienką strużką czekoladę. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól, chwile ubijamy, do połączenia składników. Miskę z ciastem wstawiamy do lodówki
Dzieje kuchennej WiewióryNie wiem czy Wam już kiedyś o tym pisałam, ale prawda jest taka, że zupy jem, aczkolwiek nie są to moje ulubione potrawy. Co innego
Kuchnia w czekoladzieSpontaniczne połączenie składników dało oto taki efekt. Jestem w 100% zadowolona. Muffinki są bezglutenowe i wegańskie, słodziutkie, czuć banana i wanilię oraz oczywiście pyszne czekolady. 😄 Składniki (4 sztuki): 100 g banana 30 g mąki kasztanowej 30 g mąki ryżowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml napoju roślinnego 1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii 80 g ziaren konopi(...)miodze (Good Foods) 2 kostki czekolady z pyłkiem pszczelim (Good Foods) 2 kostki czekolady z nasionami konopi (Good Foods) Przygotowanie: Banana zmiksuj na jednolitą konsystencje. Dodaj mąki, proszek do pieczenia, napój roślinny oraz miód. Wszystko dokładnie zmiksuj. Masę przełóż do silikonowych foremek, u mnie wyszły 4 sztuki. Na wierzch każdej babeczki połóż kostkę czekolady. Wstaw babeczki do nagrzanego
Zdrowie na języku :Pjest może zbyt oryginalnym pomysłem, ale muszę się podzielić tym przepisem. Wystarczy zmienić dekorację, upiec ciasto w prostokątnej formie - i już mamy pyszną rewelacyjną krajankę o smaku śliwki w czekoladzie do popołudniowej kawy. Pamiętacie śliwki w czekoladzie z marcepanem ? Ten mazurek właśnie tak smakuje! Nasz tegoroczny hit świąteczny;) Składniki: ciasto: 180g mąki 120g masła 1 żółtko 1 łyżka(...)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczony spód ostudzić. Nadzienie: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 200g marcepanu 150g gorzkiej czekolady Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki ostudzić, dodać rum i zmiksować blenderem (nie muszą być
Obiad gotowymiała natychmiast zadowolić mój sernikowy apetyt, sernik natomiast musiał wystygać przez całą noc. Doczekałam się i moja cierpliwość została wynagrodzona! Czekoladowy spód, kokosowy smak masy serowej oraz polewa z czekolady deserowej ma nawiązywać do smaku słynnego kokosowego batonika, który podobnie ma smak raju. Ten sernik też ma taki smak:) Składniki: na spód: 150g herbatników lub ciastek pełnoziarnistych 60g masła(...)być ścięta). Po upieczeniu drzwiczki piekarnika lekko uchylić, studzić sernik przez godzinę, następnie wyjąc z piekarnika, a po całkowitym ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka(naście) godzin. Polewa: 70g czekolady deserowej (mlecznej albo pół na pół) 3 łyżki mleka wiórki koksowe do posypania Czekoladę połamać, zalać mlekiem, podgrzewać ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.Ciepłą polewą polać sernik. Posypać wiórkami
Obiad gotowy