czekolada - 27946 przepisów (strona:419/1864)

Torcik szwardzwaldzki 216

Klasyczne połączenie czekolady i wiśni z kremem śmietankowym :) Może na wyrost nazwane torcikiem szwardzwaldzkim, ale jakoś ta nazwa pasuje mi do tego wypieku ;) Ciasto jest miękkie i delikatne. Galaretka z wiśni świetnie przełamuje słodki smak ciasta i kremu. Całość smakuje cudownie, warto się skusić na to ciacho, polecam! Powoli szykuje się do urządzania mieszkania, niby jeszcze długa droga do końca(...)zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 125 ml mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2/3 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 125 ml śmietany 12% 1 łyżeczka

Domowa cukiernia Ewy
Bulionetka warzywno- mięsna (domowa kostka rosołowa) 195

Zabierałam się za nią już jesienią tamtego roku... ale zeszło do lata. Zawsze coś stanęło na drodze, później najzwyczajniej o niej zapomniałam. Zresztą dostęp do świeżych

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki szpinakowe z kremem bananowym i jagodami 167

Szybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku, o niesamowitym, pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W wersji bez kremu- do przygotowania w

Kuchnia w czekoladzie
Kuleczki a la rafaello w strzelającej posypce 226

domowe a la rafaello jest naprawdę prosty i każdy sobie powinien z nim poradzić. Spróbujcie. Zostawiam Was z tą słodkością i jadę na urodzinowe przyjęcie Składniki: 1 tabliczka białej czekolady 100 g 3/4 szklanki drobnych wiórków kokosowych 2 1/2 łyżki cukru pudru 50 g masła / margaryny (nie z lodówki) do obtoczenia: strzelająca posypka Popping Candy (u mnie z Cukieteria(...)odrobina wiórków kokosowych Przygotowanie: Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w wersji ekspresowej (ja taką dziś wykorzystałam) w mikrofali (Uwaga! czekolada nie ma się całkowicie w tym wypadku rozpuścić, ale być bardzo miękka, ciągnąca). Masło lub margarynę przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie stale miksując dodajemy naszą czekoladę. Odkładamy mikser, dosypujemy do naszej masy

Słodkie okruszki
Sałatka "Do majonezu"- w słoiku 210

Wspominałam Wam już, że zostałam obdarowana cukinią...? No właśnie ;) Jeśli również macie jej pod dostatkiem, to przygotujcie taką oto sałatkę. Wystarczy dodać marchew, papryki oraz cebulę

Kuchnia w czekoladzie
Krem z cukinii 181

Doskonała w smaku, o kremowej konsystencji i delikatnej barwie. Podana z pieczoną, chrupiącą ciecierzycą oraz z intensywnie zielonym mchem jadalnym podbiła moje serce. Jeśli Wy także

Kuchnia w czekoladzie
Lodziarnie w Poznaniu: Marina (ul. Woźna 18, obok Starego Rynku) 195

byście chcieli :) Każdego dnia jest do wyboru pięć smaków, w tym zawsze jeden wegański. Jakie to smaki właściciele na bieżąco informują na facebooku lodziarni. Zdecydowanie polecamy borówkę z białą czekoladą (prawdziwy sztos!), śmietankę z oreo (ach!) i białą czekoladę z malinami (wymiata)! Smaki, które próbowałyśmy: Śmiatanka z oreo Biała czekolada z malinami Borówka z białą czekoladą Malina Malina sorbet Truskawka

Kolizje Smaków
Pieczona ciecierzyca 141

Niedoceniane przeze mnie kuleczki ciecierzycy doskonale sprawdziły się jako chrupiąca przekąska, a także jako dodatek do kremu z cukinii. Pomysł na nie zaczerpnęłam z internetu. W

Kuchnia w czekoladzie
Jagodowy deser w kieliszkach 273

Nie za duży, nie za mały- taki właśnie jest deser przygotowany w kieliszkach do wina. Smak jagód pod postacią galaretki i delikatnej pianki jagodowej doskonale łączy

Kuchnia w czekoladzie
Mech jadalny 305

Ciekawy kolorystycznie, ale i smakowo mech jadalny możemy wykorzystać do zup, mięs i ziemniaków. Doskonale sprawdzi się także jako element dekoracji naszych potraw. Do jego przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Sernikobrownie z musem brzoskwiniowym 196

mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera do serników(...)szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 1 budyń śmietankowy 5 łyżek śmietany 18 % 5 jajek 6 połówek brzoskwiń z puszki Sposób przygotowania: 1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę

Na Ciasteczkowych Papierach
Jagodzianki z migdałami 169

Wiecie już jak bardzo lubię jagody, a jeśli chodzi o migdały... jest podobnie :) Zwłaszcza teraz kiedy staram się unikać wszelkich orzechów, to nadrabiam właśnie migdałami. Wyobraźcie

Kuchnia w czekoladzie
Letnia babka jogurtowa z borówkami 212

Składniki: 250g borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody) 150g masła 3 jajka 100g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100g jogurtu naturalnego 270g mąki pszennej kilka

Kocham Czekoladę
Tarta śmietanowa z jeżynami 141

zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko łyżka cukru z prawdziwą wanilią – u mnie domowy, nie przesiany, stąd czarne „paprochy” w cieście NADZIENIE: 5 dag mlecznej czekolady 200 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 30% - u mnie bezlaktozowa cukier puder płaska łyżeczka żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody ok. 30 dag jeżyn WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem(...)minut do zrumienienia. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na płaski talerz. Razem z tartą upiec listki z ciasta, pilnując, żeby się nie przypaliły. Czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dwie łyżki odłożyć, resztę rozsypać równą warstwą na wystudzonym cieście. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić według smaku, zmiksować

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi jagodowe z serem 169

Delikatne ciasto i pyszny farsz z białego sera i jagód leśnych. Tak przygotowane pierożki posmakują każdemu: i dużemu i małemu. Dodatkowo kuszą swoim pięknym, fioletowym kolorem

Kuchnia w czekoladzie